Влада

Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)


Македонски новинар и дисидент Зоран Божиновски, отпочео је данас штрајк глађу и жеђу, а у писменом обавештењу Апелационом суду у Новом Саду је наговијестио да ће штрајк прекинути само у случају безусловног пуштања из притвора у коме се налази већ пет мјесеци.

10.04.2014. ИНС4, за ФБР приредила Биљана Диковић

Зоран Божиновски

У писму Божиновски поново оптужује македонски политички врх, али и Александра Вучића кога означава као плаћеника Станка Суботића Цанета.

Подсјетимо, Божиновски је ухапшен у Новом Саду 8. новембра прошле године, непосредно после интервјуа који је дао у емисији „Амнезијапортала ИН4С, а у којем је говорио о шверцу дуванских производа током 90-тих година прошлог вијека.

Хапшење несвакидашње храброг новинара, услиједило је по тражењу правосуђа БЈР Македоније, а у склопу акције тамошње полицији познатије као афера „шпијун“, у којој су, осим њега, осумњичени високи државни чиновници за „одавање државне тајне и шпијунажу“.

У међувремену, како је наш портал већ писао, Виши суд у Новом Саду је донио одлуку о испоручењу Божиновског македонским правосудним органима, али је ту пресуду поништио Апелациони суд 24.марта, пошто је уочен низ пропуста у поступку. Иначе, српско правосуђе предвиђа забрану екстардиције у случајевима политичких процеса, што је у овом случају сасвим очигледно.

Како је већ пет мјесеци у (не)милости српског правосуђа које не зна како да поступи у његовом случају, Божиновски се одлучио на овај драстични штрајк глађу и жеђу.

ИН4С екслузивно преноси изводе из писма, као и оригинални текст у рукопису којим се Божиновски обратио Вишем суду.

Бирам да умрем у Србији, умјесто тортуре у Скопљу

zoran 1 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

zoran 2 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

У тексту Божиновски оптужује Александра Вучића за корупцију, наводећи да је он на платном списку Цанета Суботића. Он такође оптужује Вучића да је примио 10 милиона евра мита од „лица са међународне црвене потјернице“ Драгана Далаверског, који се  скрива у Београду“:

zoran 3 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

zoran 4 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

У мају 2012. године на власт у Србији долази корумпирани Александар Вучић, финансиран од Суботића још у време када је овај био сиромашни опозиционар. Да би оправдао примљен прљави новац од Суботића, Вучић му је обећао нови процес и слободу. Обећање је испунио и процес је поново почео у јесен 2013. године.  Вучић је 2012.године добио и 10 милиона евра од Драгана Далаверског, који већ 11 година плаћа рекет српским функционерима како не би био испоручен Македонији.

Али због мог присуства у Србији и мог новинарског и истраживачког ангажмана, Даравелски не може мирно да живи у Београду и троши украдени новац, Суботић не може да добије нову, жељену и скупо плаћену ослобађајућу пресуду, а господар Вучић је на мене врло љут и бесан, нервозан је и испада неозбиљан – узео је новац Даравелском и Суботићу, а није им испунио обећано.

zoran 5 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

zoran 6 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

Нећу поново да вам пишем оно што вам је јасно, да је моје хапшење наручено од Цанета Суботића (неки од вас у томе саучествују од првог тренутка, јер су уцењени). Ви знате да је потрага за мном кренула 43 дана након тобожње „потернице“ из Скопља. Ухапшен сам тек после видео интервјуа порталу ИН4С из Подгорице, под називом „Цане и Беба у дуванском диму Црне Горе“ и смештен у строго изолациони истражни притвор, уместо у екстрадициони“; наводи се између осталог у писму.

Божиновски наводи низ пропуста правосуђа Србије, током петомјесечног притвора.

Оставио сам тачно пет месеци, довољно времена да схватите да сте све од старта са мном промашили и да македонској, шиптарској и српској мафији не треба да будете послушници. Не будите њихове пудлице, сви су на функцијама пролазни од Вучића до Груевског.

zoran 7 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

zoran 8 Ексклузивно: Новинар Зоран Божиновски отпочео штрајк глађу и жеђу (ВИДЕО)

Како ме у Скопљу, у притвору чека брутална смрт, ја бирам да умрем овде у Србији – у притвору или на слободи. Од данас од 06.00 почињем штрајк глађу и жеђу. То сам научио од председника Србије Томислава Николића. И он је тако урадио да би га озбиљно схватили. Од тренутка када добијете ово моје обраћање, не желим комуникацију ни са ким, не желим никакве посете.

Имам само један захтев: безусловно пуштање из притвора на слободу. После тога терајте мој екстрадициони поступак и паралелни поступак о политичком азилу који сам тражио“, стоји на крају обраћања колеге Божиновског Апелационом суду у Новом Саду.

Тужилаштво Црне Горе не занимају докази о шверцу дувана

Прва емисија портала ИН4С под називом „Амнезија“, за тему је имала свједочење колеге Зорана Божиновског о шпверцу дувана током 90-тих година прошлог вијека. Божиновски је имао увид у тајну документацију „Макшпеда“, у којој су биле забиљежене нелегалне испоруке дуванских производа наручиоцима, плаћане кешом и без икаквих „папира“. Сву документацију коју је имао у посједу, уступио  је и Специјалном тужиоцу за организовани криминал Србије Миљку Радисављевићу.

Преко наше новинарске екипе, која је са Божиновским обавила интервју, упутио је и директну поруку тадашњем в.д. врховном државном тужиоцу Црне Горе Веселину Вучковићу, у којој је објаснио да стоји на располагању црногорским истражним органима за свједочење. Такође, Божиновски је за црногорско Тужилаштво послао оригиналну документацију о шверцу, транспорту дувана, називима фирми – наручиоца и још много тога, о чему смо већ писали.

Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић се у три наврата обратио в.д. Врховном државном тужиоцу Веселину Вучковићу са молбом да га прими како би му предао документацију и поруку Зорана Божиновског, али је, осим једног шаблонског дописа неког службеника Тужилаштва, остао без одговора и на мејлове и на јавне позиве које је упутио путем медија, до данашњег дана.

 

***