ДЕШАВА СЕ...

Вишеград: Сјећање на руске добровољце – Ратници који су бранили српску земљу


 

Вишеград: Сјећање на руске добровољце

Извор: СРНА 12/04/2014

На Српском војничком гробљу на Мегдану у Вишеграду данас је, поводом Дана руских добровољаца, свештенство СПЦ служило парастос за 49 добровољаца, који су погинули у редовима Војске РС током Одбрамбено-отаџбинског рата.

 

Фото: СРНА

Фото: СРНА

Овај датум је у календару заначајних историјских догађаја Републике Српске одређен 12. априла, на дан када је 1993. године на брду Заглавак погинуо руски добровољац Константин Богословски, чије је мјесто погибије данас посјетила његова мајка Људмила и преживјели руски војници са ратишта Српске.

„Тешко је све то преживљавати. Први пут сам на Заглавку пронашла и неке личне ствари мог погинулог сина, а данас сам у друштву његових ратних другова била на мјесту погибије“, рекла је Људмила Богословска.

Руски добровољац Борис Јуријевич Земсов прислужио је свијећу код споменика руским добровољцима у Вишеграду и очитао молитву. Он је испричао како је од артиљеријске гранате, пред његовим очима, страдао Богословски. „Он је био ратник који је бранио српску земљу„, додао је Земсов.

Први пут послије 21 године на Заглавку је био и руски добровољац Владимир Фјодорович Сидров, који каже да је тешко доживио долазак на мјесто погибије његовог друга. „Предложио сам да се на овом брду подигне велики руски крст видљив са свих страна као успомена на погинуле Русе“, рекао је Сидров.

Књижевница Љиљана Булатовић је о погибији Богословског и његових другова на ратиштима Срспке снимила документарни филм „Анђео са брда Заглавак“, који је данас приказан у Дому културе.

„Овим филмом покушали смо да одужимо наш дуг према руским добровољцима да им укажемо љубав, пажњу и сјећање“, рекла је Булатовићева и додала да је и то вид борбе за православље.

Предсједник Српско-руског пријатељства Саво Цвјетиновић истакао је да српски народ никад неће заборавити жртве руских бораца, који су дошли да се боре раме уз раме са Србима.

Организацију доласка руских добровољаца, снимање филма и посјету Заглавку организовало је Удружење српско-руског пријатељства „Завјет“ из Бијељине и општина Вишеград.