Љиљана Јовановић

Москва осудила операције Кијева као “злочиначке” и сазвала састанак СБУН


.

13.априла.2014, 19,34
Извор: РТ

 

ukraine-military-operation-criminal.siРуско Министарство спољних послова, Смоленски Сквер, Мосвква (РИА /Новости)

Русија је позвала Савет Безбедности УН и ОЕБС да хитно размотре кризу у Украјини, рекавши да најава власти у Кијеву да у недељу мобилишу војне снаге да би на југоистоку земље разбили демонстрације представља “криминални чин”.

Догађаји у југоисточној Украјини су попримили веома опасан заокрет, рекао је Руски Министар иностраних послова у недељеном саопштењу.

Кијевске власти које су се самопрогласиле након насилног пуча, почеле су са насилним војним сузбијањем протеста” – изјавило је Министарство, додајући да су “митинзи који су захватили Донбаски регион – реакција народа на Кијевску власт која није поштовала легитимне интересе народа”.

Москва је реаговала на наредбу Александра Турчинова назвавши “злочином” наређење безбедносне операције у источним регионима земље.

“Крв је већ проливена као резултат таквих акција на југоистоку”

У својој изјави Министарство је образложило да Русија снажно осуђује покушаје да се користи брутална сила против демонстраната и активиста укључивањем милитананта из десничарске групе Десни сектор или других нелегалних оружаних снага.

“Запад би требало да своје савезнике у Влади Украјине стави под контролу”, нагласили су из Москве. “Од Запада зависи да ли ће се зауставити грађански рат у Украјини”.

Захтевамо од присталица Мајдана које су збациле легитимног председника, одмах зауставе рат против сопственог народа, да испуне све обавезе из Споразума од 21. Фебруара” – саопштило је Министарство спољних послова. “Западни спонзори владе са Мајдана, посебно они који су били сведоци Споразума од 21. фебруара, подржаног од стране САД, морају да обуздају њихове штћенике који су се отели контроли и да их одвоје од неонациста и других екстремиста”

Кијевске власти морају да започну национални дијалог уз једнако учешће свих региона, да би постигли хитне и радикалне уставне реформе” – саопштило је Министарство.

Русија ће по хитном поступку покренути расправу у Савета Безбедности УН и Организације за Европску безбедност (ОЕБС-а) о ситуацији у Источној Украјини.

Масовни протести који су захватили Југоисточну Украјину, где су активисти заузели владине зграде у Доњецку, Лугањску, Славјанску, Мариупољу, Краматорску, и градовима Дружкову, Красном Лиману, Харцизку, Иловајску. И грађани у другим градовима су својим окупљањем исказали жељу за федереализацијом Украјине.

У недељу је влада Кијева покренула офанзиву за сламање побуне у Славјанску, након тога је Савет за безбедност Укрјаине одобрио безбедносне операције у свим источним деловима земље.

Михаил Турчинов, којег су устаници са Мајдана, наметнули за председника, одредио је понедељак ујутру, као задњи рок за присталице независности Источне Украјине да напусте зграде које су заузели или ће војска кориситити силу у циљу њиховог заузимања.

Превод: Љиљана Јовановић

1 reply »

  1. E pa nasilno oformljena Kijevska vlas sebi daje protivpravna svrgavanja vlasti, dok drugima ne dopusta ni legitimna izjasnjavanja naroda na istoku Ukrajine da se referendumski izjasni o svojoj volji. To je nazovi demokratija EU i Amerike. Zlocinci uvek ostaju zlocinci, pa im se mora to ponasanje osujetiti pa makar i kontrarevolucijom i pravom naroda na samoodbranu…

    Свиђа ми се