СВЕТ

РТ – украјински војници предају оклопне транспортере и напуштају Славјанск


.

ukraine-troops-withdraw-slavyansk.si

Извор: РТ
Време објављивања:16.04. 2014.
Време последње измене: 16.04. 2014.

Извештаји из Славjaнскa говоре да војне трупе које су послата на овај источноукрајински град ради „анти-терористичке операције“, масовно напуштају своје положаје. Неки војници отворено изражавају подршку источним Украјинцима, док други истичу да су против рата.

Према агенцији Интерфакс, позивајући се на локалне активисте самоодбране, након преговора у Славјанску око 300 Украјинских војника је изразило спремност да положе оружје и „оду кући“.

tv1

Успели смо да преговарамо са њима. Око 300 војника – а то су само неки од оних који су опколили град – одлучилли су да положе оружје и оду кући“, саопштио је активиста самоодбране.

Појављују се противречни извештаји о томе да ли су активисти дозволили трупама да задрже своје оружје и оклопне транспортере . Према западним новинарима који су били присутни на лицу места, мештани нису дозволили војницима да преузму транспортере које су раније предали, али војницима је дозвољено да се удаље са пушкама.

Народ је поздрављао трупе које су почеле да напуштају Славјанск.

tv2

tv3

У међувремену, анти-владини активисти који су чували оклопна возила су рекли да они нису њих „заробили“ како су медији тврдили, већ да су трупе мирно „промениле страну“.

„Њих нису заробиле снаге самоодбране. У ствари, украјински војници који су стигли овде развили су руску заставу. На тај начин, они су се ставили на страну народа“, рекао је активиста Славанска за Русија-24 ТВ.

Фотографије са лица места показују жене и децу која се пењу на транспортерима и фотографишу се са наоружаним људиа у маскирним униформама на којима су траке Светог Ђорђа.

bbc-1

tv4

________
Превод СРБски ФБРепортер

2 replies »

  1. Овакав исход се очекивао. Биће масовно прелажење на страну народа. Најмудрија одлука до сада.То је гарант да до сукоба неће доћи.

    Свиђа ми се