ДЕШАВА СЕ...

ТОВАРИШЕВО: Уз звуке „ТАМО ДАЛЕКО“ – Споменици Принципу и солунским добровољцима


У Товаришеву код Бачке Паланке одржан велики народни скуп. Обележја открили академик Матија Бећковић и редитељ Емир Кустурица

22.04.2014. Љ. ПрерадовићНОВОСТИ

Емир Кустурица на обележавању годишњице Првог светског рата у Товаришеву Фото Д. Дозет

Емир Кустурица на обележавању годишњице Првог светског рата у Товаришеву Фото Д. Дозет

У ТОВАРИШЕВУ, селу у бачкопаланчкој општини са око две хиљаде душа, у понедељак је откривањем бисте Гаврилу Принципу и спомен-плоче са именима 50 солунских добровољаца, започело свечано обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Уз звуке песме „Тамо далеко“, академик Матија Бећковић је открио спомен-плочу са 50 имена солунских добровољаца из Товаришева, а потом је Емир Кустурица открио бисту Гаврилу Принципу.
Преплављен емоцијама, славни редитељ је прекрстивши се, пољубио бронзану бисту постављену у центру села.

– После сто година, на први дан Васкрса, васкрснула су имена 50 ратника. Као што семе преко зиме преживи у земљи, и појављује се као цвеће, тако из гроба заборава, васкрсава букет 50 предака – рекао је Бећковић. – Заувек су застали на овој плочи.

Подсећајући на староседеоце из Товаришева, који су у Сарајеву на школовању били симпатизери и чланови организације „Млада Босна“, Бећковић је казао да пуцањ Гаврила Принципа није променио само његов, већ и живот сваког Србина у Аустроугарској.

На српском и руском фронту су пристизали и они испод туђих застава и на стране униформе стављали шајкаче – рекао је Бећковић. – У најславнијем рату погинуло је 402.435 војника, а стрељано, убијено у логорима и обешено 845.000 цивила – подсетио је на историјске чињенице академик Бећковић. – Никад се неће знати колико је великих умова изгубљено. Жртве се не смеју заборавити, а занемаривање српских жртава у Првом светском рату почело је по његовом завршетку.

  • СЛОБОДАРСКИ ДУХ

    ЈОВАН Ранисављев, члан МЗ Товаришево, обраћајући се суграђанима, казао је да сећајући се Гаврила Принципа одају пошту славним прецима.
    – Свештеник Јован Протић из Товаришева и његова сестра Зорка били су у контакту са „Младом Босном“ – подсетио је Ранисављев, додајући да је Принцип ноћ уочи атентата преспавао у Зоркиној кући. У Товаришево је дошло 116 породица из Принциповог завичаја.

Кустурица је казао да је мост Гаврила Принципа био на пет метара од места где се родио у улица Војводе Степе, којој се сад ни име не зна.

– И тај мост који је водио у парк цара Душана, сада се другачије зове – казао је прослављени редитељ. – Сваки град од Бара до Суботице има улицу друга Тита, а после доласка демократије и петооктобарских промена, у Горњем Милановцу, један демократа је одлучио да укине улицу која је носила име Гаврила Принципа, уз објашњење како може, он, терориста, да има улицу.

По Кустуричиним речима, да није било Гаврила, не би било модерне српске државе.

– Гаврило Принцип постоји не само као велика емоција – казао је Кустурица. – У Вишеграду ће бити отворен мозаик, представа о Гаврилу Принципу.

dru-pomen-ploc

ПОНОВО МЕЂУ ЗЕМЉАЦИМА

ИНИЦИЈАТИВА за постављање бисте Гаврилу Принципу и спомен-плоче са именима солунских добровољаца потекла је од подружнице Удружења „Огњена Марија Ливањска“ из Товаришева и Обровца и месне заједнице Товаришево, где су током 1946. колонизацијом стигли људи из Принциповог завичаја.

1 reply »