Љиљана Јовановић

UN: Јужни Судан на месец дана до најгоре глади у новијој историји Африке


Јужни Судан, најмлађа држава на свету, ће се суочити са једном од најразорнијих глади до сада за само неколико недеља, ако се не предузме радикална акција за ублажавање масовне глади пре почетка сезоне сетве, објављено је у Извештају Агениција UN за месец април.

22.04.2014. Извор: rt.com, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

sudan 1
Заменик Специјалног представника Генералног Секретара UN за мисије УН у Јужном Судану Тоби Ланзер (Toby Lanzer) изјавио је у априлу, да су следећа два месеца од кључног значаја, и да је потребно убацити око 230 милиона долара међународне помоћи. Уколико се то не уради одмах, Јужни Судан ће се наћи на ивици најгоре глади од 1980. године, када је у Етиопији умрло на стотине хиљада људи.

Сличне закључке су поновили шефови Агенција UN за Светски програм за храну (WFP) и из Канцеларије високог комесара UN за избеглице (UNHCR) приликом посете избегличким камповима и градовима, као и из Канцеларије UN за координацију хуманитарних послова (UNOCHA).
Готово трећина Јужног Судана од скоро 10,8 милиона становника се суочава са непосредном глађу, како изјављују у UN. Ако су ове процене тачне, остаје месец дана до завршетка главне сезоне сетве, а пре почектка киша, када ће бити прекасно за акцију међународне заједнице.

Проблеми у земљи су вишеструки и сложени, а стално се јављају нови. Оштри међуплеменски сукоби су почели у децембру 2013, довели до расељавања 800.000 становника, у земљи у којој је приступ ресусрсима и храни отежан, а да не помињемо политички утицај на расподелу хране.
Додајмо томе и почетак влажне сезоне, која ће отежати приступ удаљеним заједницама разбацаним по великом пространству у Јужном Судану, и ето вам рецепта за катастрофу.
Али, у вези са позивом за прикупљање финансијске помоћи је и фактор време, које је од суштинског значаја, због другог кључног разлога: сезона сетве се завршава у јуну, и тада почиње кишна сезона. Како је Ланзер обавестио у извештају за април у Женеви: “Уложи одмах или плати касније”.

“Ако пропустимо сезону сетве, то ће довести до катастрофалног пада у количини хране” – објаснио је он. “Оно шта ће да снађе ту земљу и да погоди око 7 милиона становника је да ће она постати највеће гробље, које је Афрички континент видео од 1980. године.”
Један радник у Јужном Судану, у кампу за расељене, објаснио је за www.care2.com да је ”са сукобима потпуно престала пољопривредна производња. Много људи је расељено, многи су изгубили своју земљу, алате, и због тога не могу да се укључе у ситну пољопривреду чиме би могли да се издржавају. Истовремено, у земљи је заустављена и трговина. Тако да је тржиште семена ретко и скупо. Другим речима, Јужни Судан неће успети да произведе довољно хране да нахрани становништво, и зато мора да се ослони на помоћ у храни из иностранства”.

Reuters / Andreea Campeanu

Reuters / Andreea Campeanu

“Ово је политичка криза која је еволуирала у хуманитарну катастрофу”, рекла је Ertharin Cousin, директор Светске организације за храну (WFP) током посете избегличким камповима у Етиопији, у коју су се склониле избеглице из Јужног Судана, њих око 90.000.

Током те недеље она је посетила SAD заједно са UNHCR-ом и препоручила да се престане са подржавањем међународних актера и NVO, а да се удвоструче донације и помогне најугроженијима. То обухвата и близу милион интерно расељених у Јужном Судану, као и оних изван земље у суседним земљама: Судану, Кенији, Етиопији и Уганди.
Најновије борбе између двојице највећих племенских поглавица у земљи – племена: Динки и Нуер, која су се потукла након тога што је председник Salva Kiir, који је из племена Динка, оптужио свог подпреседника Riek Machar (који је из племена Нуер) за државни удар и изазивање сукоба. Уследила је експлозија, враћање мило за драго, и подгревања националистичког става у племенима, што је честа пракса у Африци.
Обе стране су оптужене за бруталност, као и за убијање по принципу “од врата до врата”, а на бази племенске припадности, као што је већ свет видео у Руанди 1994. године.

Са огромном глађу која се назире, земља ће се суочити са још већим злочинима. То је сасвим извесно као што се види из Извештаја UN, о крађи у недељу у држави Варап (Warrap state), када је у крађи стоке убијено 100 људи. Земља је преплављена оружјем (пиштољима), а све више људи се због глади одлучује на насиље.

Иако напор да се успостави равнотежа у држави мора да буде кроз политички рад, али и хуманитарну помоћ, горуће питање је новац. Званичници UN страхују да друге кризе као што је она у Сирији, не доделе новац, јер долази до преусмеравања новца из буџета за Јужни Судан који је добио само трећину од планираног буџета за 2014, у износу од 1,27 милијарди долара. Овај буџет је мањи од буџета за 2013.

izvestaj UN sudan

http://noticiasmvs.com/#!/noticias/sudan-del-sur-con-amenaza-de-hambruna-ban-ki-moon-393.html

http://news.yahoo.com/piles-piles-bodies-sudan-slaughter-130218906.html

*Ознаке: сукоб, храна, војска, политика, UN, насиље, рат

1 reply »

  1. ЊИМА ЋЕ ПОМОЋИ БИЛ ГЕИТС СА ВАКЦИНАМА ПРОТИВ ЖИВОТА !

    Tue, 22 Apr 2014 19:41:46 +0000 от „СРБски ФБРепортер“

    Свиђа ми се