ДЕШАВА СЕ...

Иринеј: Канонизација Степинца неће угрозити односе с Ватиканом


Ма тко дошао на мјесто митрополита Јована, мора проводити идеје, живот и односе СПЦ- рекао је Иринеј.

23.04.2014. СРБИ НА ОКУП, vecernji.hr

SRPSKI EPISKOPI ISPOD SLIKE STEPINCA

У великом ускрсном интервјуу београдским Вечерњим новостима, српски патријарх Иринеј дотакнуо се и најављене канонизације кардинала Алојзија Степинца. Одговорио је и на питање хоће ли поступак проглашења Степинца свецем угрозити односе СПЦ и Ватикана.

– То је изузетно деликатно питање. Довољно знамо о Алојзију Степинцу, а на дјелу имамо покушај да се он прикаже у бољем свјетлу него што је де фацто то био. Можда је то донекле и разумљиво, јер је он у своје вријеме био значајна особа у Хрватској. Изгледно је да наши односи с Ватиканом неће бити угрожени његовом канонизацијом, али ће то бацити сјенку на Римокатоличку цркву. Добро је познато какве су особе у прошлости проглашаване за свеце. Сви друкчији потези Цркву би чинили више политичком организацијом, а мање Кристовом црквом, с наслијеђем које је добила од својих оснивача светих апостола – рекао је патријарх Иринеј. Споменуо је и недавно преминулог метрополита загребачко-љубљанског Јована и што очекује од његова насљедника.

– Рад епископа овиси од његовог става, културе, погледа на свијет и живот, али највише од става цркве којој припада. Ма тко дошао на мјесто митрополита Јована, мора проводити идеје, живот и односе СПЦ. Наша црква је увијек била мирољубива, трудила се успоставити контакт и добре односе и са свим народима и вјерским заједницама. То начело мора бити назочно и код будућег епископа који буде дошао у Митрополију загребачко-љубљанску. Неоспорно је да је блаженопочивајући Јован с доста мудрости водио Митрополију у изузетно тешким временима – рекао је Иринеј.

Вечерњи лист – http://www.vecernji.hr/balkan/irinej-kanonizacija-stepinca-nece-ugroziti-odnose-s-vatikanom-933926

 

7 replies »

 1. + АНАТЕМА , АНАТЕМА , АНАТЕМА + Без чуђења и исчуђавања : “ крист , јој , стварно , рекао или мислио рећи… “ . ДОСТА , више претварања , изненађења , љигавштине …Рећи отворено Истину. АНАТЕМА АНАТЕМА АНАТЕМА +

  Свиђа ми се

 2. Немам коментар, на ову изјаву гг Иринеја!!! САМО БИХ РЕКАО, ОНО ШТО ЈЕ НАПИСАНО: НИКО НЕМА ПРАВО ДА СУДИ, САМО ГОСПОД БОГ!!! ОДНОСИ СЕ НА СВЕ, ПА МА КО ОН БИО!!!!!

  Свиђа ми се

 3. „Не бој се оног ко убија тело ,бој се оног ко убија душу“ одјекују речи светог Николаја Велимировића кад год се огласи господин Гавриловић и њему слични на истом повереном им задатку.

  Свиђа ми се

 4. АКО ЈЕ ТО РЕКАО – НАКА МУ ТО БУДЕ ЗА ДУШУ ПРЕД БОГОМ !

  Wed, 23 Apr 2014 07:47:39 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Ма тко дошао на мјесто митрополита Јована, мора проводити идеје, живот и односе СПЦ- рекао је Иринеј. 23.04.2014. СРБИ НА ОКУП, vecernji.hr

  У великом ускрсном интервјуу београдским Вечерњим новостима, српски патријарх Иринеј дотакнуо се и најављен“ >

  Свиђа ми се