ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Украјина из часа у час… „Десни сектор“ формира специјални батаљон на истоку Украјине – Русија тражи хитну деескалацију ситуације на југоистоку Украјине – ПОЉСКА: највеће вежбе у последњих 40 година – ЛАВРОВ: Напад на руске држављане је напад на Русију – ВАЦЛАВ КЛАУС: Запад и САД провоцирају нерешиви конфликт у Украјини


КРИЗА У СВЕТУ: Украјина из часа у час… (фото/видео) 45

23.04.2014. Глас Русије, Восток.рс, Факти, Србин.инфо

21:15 Гаспром предлаже Украјини прелазак на авансно плаћање гаса

Руски Гаспром предлаже украјинској страни да пређу на систем авансног плаћања за гас, изјавио је у среду заменик председника холдинга Александар Медведев на 14. конференцији земаља ЗНД за нафту и гас у Паризу.

„Тако ћемо унапред знати за коју је количину гаса плаћено, колико ће бити узето из складишта гаса и колико ће бити испоручено“, – нагласио је Медведев.

Разлог за прелазак на други систем плаћања за гас је дуг Украјине који је првог априла изнео две милијарде двеста милиона долара.

александар медведев

20:47 Анализа ситуације у вези са слободом медија у Украјини није објективна

„Не желимо да верујемо да висока представница ОЕБС-а намерно фалсификује чињенице. Ипак, осим тога што намеће свету лажну слику догађаја у Украјини, она још и подрива ауторитет читаве Организације за европску безбедност и сарадњу.“

Представница ОЕБС-а Дуња Мијатовић, која је недавно посетила Украјину, представила је у интервјуу за Си-Ен-Ен необјективну анализу ситуације у вези са слободом медија у Украјини, кажу у министарству спољних послова Русије.

„Не желимо да верујемо да висока представница ОЕБС-а намерно фалсификује чињенице. Ипак, осим тога што намеће свету лажну слику догађаја у Украјини, она још и подрива ауторитет читаве Организације за европску безбедност и сарадњу“, – нагласили су у руском МИП-у.

Мијатовићева је у интервјуу само овлаш споменула више од 200 напада на новинаре на територији коју контролише кијевски режим.

дуња мијатовић оебс

19:21 „Десни сектор“ формира специјални батаљон на истоку Украјине

Украјински радикални националистички покрет „Десни сектор“ почео је формирање „специјалног батаљона Донбаса“ у Доњецкој области, изјавио је у среду вођа покрета Дмитриј Јарош, за којим је расписана међународна потерница.

„Све своје радње ми усаглашавамо са руководством Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, МУП-ом и Службом безбедности“, – изјавио је Јарош.

Он је рекао да се не боји да ће учешће бораца „Десног сектора“ у специјалној операцији на истоку провоцирати талас сукоба са становништвом.

Митинг за отставку главы МВД Украины А.Авакова в Киеве

17:46 Русија тражи хитну деескалацију ситуације на југоистоку Украјине

Русија инсистира на хитној деескалацији ситуације на југоистоку Украјине, изјавили су данас у Министарству спољних послова.

Тражи се повлачење јединица украјинске армије из тог региона и почетак „правог дијалога“ који ће обухватити све регионе и политичке снаге Украјине.

„Кијев и Вашингтон намерно затварају очи пред провокацијама радикалних снага у главном граду и у градовима југоистока Украјине, наглашено је у документу. Ипак, Москва наставља да верује у озбиљност западних партнера који изјављују да желе да помогну мирном регулисању кризе у Украјини“.

Slaviansk update

17:28 Пољска: највеће вежбе у последњих 40 година

У Пољској су у среду почеле вежбе спасилачких, ватрогасних, полицијских и граничних снага. У тродневним вежбама учествује око три хиљаде припадника специјалних служби, три авиона и хеликоптер. Одлука о вежбама је донета поводом ситуације у Украјини.

Сценарио је следећи: између два војводства (Мазовског и Светокришког) појавила се вештачка граница којом треба патролирати, спречити илегални прелазак границе копном и ваздушним путем, контролисати талас избеглица и спречити инциденте.

Овако масовне вежбе у Пољској нису организоване од средине седамдесетих година.

Airmen board a NATO AWACS aircraf during a joint NATO military exercise in Siauliai

17:09 Путин: Култура је основна материја која чини нацију

Нове основе државне политике у области културе морају створити у Русији једини недељиви културни простор, изјавио је председник Русије Владимир Путин на сусрету у среду са својим саветником за културу Владимиром Толстојем.

„Култура је основна материја која чини нацију“, – рекао је Путин. Он сматра да „националност“ човека није важна, већ то „како он себе доживљава, какви су принципи и моралне вредности усађени у њега од детињства, у каквој је средини васпитаван“.

Толстој је са своје стране приметио да руска култура изазива поштовање и интерес на Западу и да може имати утицај у спољној политици.

Прямая линия с Владимиром Путиным

16:40 Прва изјава Валерија Болотова, народног губернатора Луганске области


16:10
Украјина изгубила 30 одсто извоза, њена машиноградња у минусу 17,4 одсто

КИЈЕВСКИ ПУЧИСТИ НЕ КРИЈУ ДА ИМ ЈЕ ЗАПАД ЗАБРАНИО ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКУ КООПЕРАЦИЈУ СА РУСИЈОМ

ВЛАДА Украјине, која је и даље под потпуном контролом пучиста, објавила је да је забринута због смањења извоза и робне размене са Русијом.

Украјински извоз опао је за 30 одсто. Највише је опала украјинска машиноградња због забране извоза војних производа у Русију за коју су се одлучили сами пучисти.

Индустријска производња у Украјини у марту 2014. године смањена је за 6,8 одсто у поређењу с истим периодом прошле године.

Криза се највише осетила у машиноградњи (пад од 17,4 одсто у односу на март 2013. године), металургији (минус 11,1 одсто), производњи кокса и преради нафте (минус 6,6 одсто).

Експлоатација природних богатстава опала је за 3,5 одсто, због смањења вађења угља практично за 10 одсто.

Од региона, највећи пад индустријске производње у марту у односу на исти месец прошле године забележен је у Доњецкој области: -20,1 одсто (-13 одсто за тромесечје).

У Дњепропетровској области, на коју, као и на Доњецку, отпада 17 одсто укупно продатих индустријских производа, производња је опала за 8 одсто.

У марту је у том региону забележен раст производње (+12 одсто у односу на фебруар).

У Харковској области индустријска производња је опала за 16,2 одсто у поређењу с истим месецом у 2013. години, само је у Луганској области индустријска производња порасла за 4 одсто.

Према изјавама функционера у Влади Украјине, прекинуте су испоруке војних производа и производа двоструке намене у Русију.

Претходно је на састанку с руководством војне индустрије у Дњепропетровској и Запорошкој области вицепремијер Украјине Виталиј Јарема признао да су то „захтевали западни партнери“.

русија украјина заставе

15:50  Словачка иступила против реверсних испорука гаса Украјини 

Словачка не жели реверсне испоруке европског гаса Украјини преко своје територије, мада је ЕУ одавно намеравала да тамо испоручује гас. Али технички реверс је врло компликовано извести. 

Једина прихватљива варијанта била би транзит кроз Словачку. Ипак Словачка неће кршити уговоре са Гаспромом и вршити реверсне испоруке Кијеву, изјавила је Братислава. Део цеви између две границе по уговору припада Гаспрому и сва питања реверса треба да решава руски холдинг. Зато једина варијанта физичког реверса европског гаса у Украјину може да буде изградња новог гасовода.

Али преговори о том пројекту су зашли у ћорсокак и актуелна изјава Братиславе може да стави тачку на то питање. Словачкој није погодно да крши договор са Гаспромом. Као прво, она потпуно зависи од руског гаса. Као друго, Гаспром је платио унапред коришћење свих капацитета система за транспорт гаса Словачке. Читајте више

15:45 Европска унија сматра да се Кијев придржава договора

Мајкл Ман, званични представник шефице европске дипломатије у разговору са новинарима у среду у Бриселу изјавио је да украјинска страна показује знаке реализације договора постигнутих на преговорима ЕУ, САД, Русија и Украјине у Женеви 17. априла.

Ман је уједно нагласио да Кијев треба да се уздржи од примене силе на истоку земље.

Средином априла власти Кијева су наредиле специјалну операцију на истоку Украјине против присталица федерализације земље.

e_b

15:00  Украјински Мађари траже формирање аутономије у Закарпатској области 

Украјински Мађари залажу се за формирање националне аутономије у Закарпатској области. Такође моле актуелне кијевске власти да врате могућност мађарским посланицима да заступају интересе националних мањина у Врховној Ради. 

Без обзира на то што је у Украјини забрањено имати двојно држављанство, званична Будимпешта дели становницима Закарпатја пасоше. О потпуној подршци сународника и њихових интереса изјавио је јуче и министар спољних послова Мађарске Јанош Мартоњи.

У Закарпатју Мађари и Русини се залажу за формирање националне аутономије. Уморивши се од дејстава актуелних украјинских власти, они су решили да се максимално од исте те власти дистанцирају. Законодавна овлашћења ће имати локални парламент – мађарско-русински Национални сабор. Читајте више

14:30 Тони Блер: За Запад је боље да заборави на неспоразуме са Русијом

Западне земље морају заборавити на неспоразуме са Русијом по питању Украјине и бавити се решењем проблема исламског екстремизма, сматра бивши британски премијер и специјални међународни изасланик за Блиски исток Тони Блер, који ће о радикалном исламу говорити данас у лондонском седишту америчке агенције Блумберг .

„Претња радикалног ислама није ништа мања. Већа је и шири се по целом свету. Морамо признати постојање тог проблема и бити спремни да се договоримо и сарађујемо са Русијом и Кином“, – наглашава Блер.

тони блер

14:14 Ештон саветовала Кијеву да не примењује силу против руског истока Украјине

А ПУЧИСТИЧКИ ВРХ „НАНИШАНИО“ ПОНАЈПРЕ СЛАВЈАНСК И КРАМАТОРСК…

КИЈЕВСКИ пучисти су објавили да су обновили „активну фазу антитерористичке операције“ у руским областима југоистока земље.

Њихов вицепремијер Виталиј Јарема саопштио је полицијско-војна казнена експедиција, која је формирана ради гушења руског федералистичког покрета, „ради на ликвидацији свих формација у Краматорску, Славјанску и другим градовима Доњецке и Луганске области“.

Међутим, комесарка ЕУ за дипломатију и безбедност, Кетрин Ештон, упозорила је Кијев да треба да се уздржи од примене силе против истока Украјине.

Њен портпарол Мајкл Ман изјавио је: „ЕУ признаје право Украјине да предузима законске мере ради заштите свог суверенитета и територијалне целовитости, ипак позивамо власт да се уздржи од примене силе јер то може још више отежати ситуацију на терену“.

9859

14:00 САД диригују кијевским властима

Украјински политичари су под снажним утицајем америчких власти, изјавио је у среду министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у разговору са новинарима у Москви.

Кијевске власти су најавиле активну фазу специјалне операције после посете Украјини америчког потпредседника Џозефа Бајдена, објаснио је дипломата.

Лавров каже да се Кијев не придржава договореног у Женеви. Он је такође подсетио да је украјинска страна предложила нацрт закона о амнестији, али по свему судећи закон се неће односити на политичке затворенике. Руски министар је такође обратио пажњу на активност радикалног украјинског покрета „Десни сектор“ на истоку земље.

9lavrov-interview653475

14:10 Лавров: Напад на руске држављане тумачимо као напад на Русију

„Уколико дође до директног напада на наше законите интересе, интересе Руса, не видим другу алтернативу осим нашег одговора уз пуно поштовање међународног права. Напад на држављане Русије се тумачи као напад на Русију“, – изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров у среду.

„Никада нисмо демантовали да смо концентрисали додатне војне снаге на граници са Украјином, као што су и власти Украјине послале војску ближе руској граници“, – рекао је Лавров.

Он је такође нагласио да су војне вежбе у различитим регионима Русије регуларне.

 

13:23 Лавров: Било би корисније да Јацењук посети југ Украјине уместо Ватикана

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да је у насталој ситуацији у Украјини важније да вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук посети југ Украјине и разговара са демонстрантима него Ватикан.

„Прошле недеље, када је премијер Украјине посетио исток земље, састајао се само са људима које је сам именовао на положаје, али сусрет са демонстрантима није организован“, – рекао је Лавров.

Медији су пренели да је папа Фрања спреман да прими 26. априла Јацењука.

јацењук

13:18 „Народни губернатор“ из Харкова очекује да његов избор потврди Виктор Јанукович

СА „ПАПИРОМ“ ЗАКОНИТОГ ПРЕДСЕДНИКА УКРАЈИНЕ – ВЛАДИМИР ВАРШАВСКИ ИМА НАМЕРУ ДА ПРЕУЗМЕ ВЛАСТ

ПРИСТАЛИЦЕ федерализације изабрале су и „народног губернатора“ Харковске области. У тој улози се нашао бизнисмен Владимир Варшавски који намерава да озакони свој статус чим добије потребна овлашћења од законитог председника Украјине Виктора Јануковича.

Варшавски је нагласио да се плаши једоно отпора милиције која је у Харков стигла са запада Украјине.

Варшавски је са трибине митинга у Харкову изјавио да ће сачекати док актуелни шеф Харковске обласне државне администрације Игор Балута преда своја овлашћења.

Учесници народног митинга наложили су, иначе, Варшавском да отпутује у Русију код Виктора Јануковича – да би он „одобрио његову функцију“.

Варшавски је изјавио да има намеру – чим се врати из Русије са званичним папиром од Јануковича који потврђује његова овлашћења – да са сарадницима заузме зграду Харковске обласне администрације и да почне да делује.

Факти подсећају да је претрпео неуспех први покушај (почетком априла) присталица федерализације Украјине да заузму седиште администрације Харковске области.

Владимир Варшавски народни губернатор Харкова

Варшавски признаје да се од нових кијевских власти „свашта“ може очекивати и да се нарочито плаши полиције – истина не локалних полицајаца већ доведених са запада Украјине.

„Харковска милиција је више на страни народа него власти. Ако их замене – а то се стално чини новим снагама – тамо се може десити било шта. Наше момке у који су били заузели обласну администрацију нису похапсили харковски милиционери, већ припадници специјалне јединице из Винице. Шта да се ради… Решаваћемо проблеме онако како се буду појављивали“ – рекао је народни губернатор и истакао да не очекује проблеме везане за лични бизнис.

За Варшавског, како сам тврди, „најважније је да се одржи референдум о федерализацији, а све остало ће проистицати из тога“.

Након свенародног гласања, харковски антимајдановци су усвојили писмо градоначелнику Генадију Кернесу са захтевом да подржи референдум о федерализацији, да им препусти просторије са техником у којима би радили референдумски одбори и да укине забрану митинга у центру града.

13:10 Русија ће подићи Глонас станице у 36 држава

Мерне станице руског Глобалног навигационог сателитског система ће се појавити ван предела Русије, рекао је у среду руководилац председничке администрације Сергеј Иванов на Међународном форуму посвећеном сателитској навигацији у Москви.

„Подижемо конкурентску способност руских навигационих услуга. У перспективи желимо да изградимо станице за скупљање података на територији 36 држава. То ће гарантовати још бољи рад Глонаса“, – нагласио је Иванов.

Засад такве станице постоје само на Антарктику и у Бразилу.

V Международный форум по спутниковой навигации

12:35 Украјина бесплатно узима 60 милиона кубика руског гаса дневно

Украјина узима из Русије неопходне количине гаса, изјавио је министар енергије и индустрије угља Украјине Јуриј Продан.

„За потребе Украјине узимамо од 40 до 60 милиона кубика гаса дневно“, – рекао је Продан новинарима у среду. Он је додао да Украјина не плаћа за руски гас јер не постоји коначан договор о цени гаса. Првог априла ове године дуг Украјине за гас је изнео две милијарде двеста милиона долара.

Юрий Продан на зседании Верховной Рады Украины 13 января 2009 г.

12:11 Самоодбрана Славјанска: нестанак америчког новинара је покушај саморекламе

Припадници самоодбране украјинског града Славјанск не знају где се налази амерички новинар Сајмон Островски, изјавио је у среду на конференцији за новинаре Јевгениј Горбик, одговорни за безбедност представник градске народне самоодбране.
„Ми га нисмо заробили и не знамо где се налази. Мислим да је његов нестанак покушај саморекламе“, – рекао је Горбик.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић је раније изразила забринутост поводом саопштења о заробљивању америчког новинара у Славјанску. Уједно, у канцеларији Мијатовићеве за Риа Новости су изјавили да хапшење новинара није званично потврђено и да је изјава представника ОЕБС основана на медијској информацији.

Амерички новинари који раде у Славјанску такође не знају где се налази њихов колега. Он не одговара на мобилни телефон и није долазио у хотел.

Интернет издање Вајс Њуз за које Островски ради је објавило саопштење да је у контакту са Стејт департментом и другим државним институцијама, али такође не инсистира на верзији да су Островског заробили припадници самоодбране Славјанска.

Ситуация в Славянске

11:40 Специјална операција на истоку Украјине у активној фази

Специјална операција на истоку Украјине, коју су власти Кијева започеле средином априла, поново је у активној фази, рекли су у среду у Служби безбедности земље.
Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов је у уторак тражио да се специјална операција на истоку земље настави, а на владином сајту се данас појавила информација да је активна фаза операције заустављена због испуњавања женевских споразума и деескалације напетости у Украјини.

specijalne operacije ukrajina

10:34 Кијев спреман да саслуша захтеве региона

Нови украјински лидери су изјавили да су спремни да саслушају законите политичке захтеве Украјинаца на истоку и западу земље и да им пођу у сусрет, саопштено је преко званичног веб сајта владе Украјине.

„Позивамо на испуњење женевских споразума између Украјине, Русије, САД и ЕУ“, – кажу у влади и наглашавају да су већ „предузети конкретни кораци“ и заустављена је активна фаза специјалне операције на истоку Украјине.

Ипак, јуче је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов најавио наставак војне операције на истоку земље, у регионима где од марта трају демонстрације присталица федерализације.

Ситуация в Донецке

10:04 Славјанск: за десет дана 12 рањених

У локалне болнице града Славјанск Доњецке области Украјине од 12. до 22. априла примљено је дванаест људи рањених из ватреног оружја.

Раније је саопштено да је у нападу на стражу народне самоодбране на прилазу Славјанску погинуло неколико људи. Становници града су успели да одбију напада и заплене два возила у којима је откривена симболика радикалног украјинског покрета „Десни сектор“ и велика количина оружја: бомбе и амерички уређаји за ноћно посматрање.

Ситуация в Славянске

09:53 Власти Доњецка предлажу Кијеву привремени Уставни споразум

Власти Доњецке области сматрају да је најбољи излаз из настале ситуације на истоку Украјине потписивање привременог Уставног споразума по питању овлашћења региона, стоји на сајту Доњецке обласне државне администрације.

У саопштењу пише да истраживања јавног мњења сведоче да становници Доњецка желе да буду независни део недељиве и политички стабилне земље и траже да Кијев попусти.

„Дијалог отежава чињеница да је реформа самоуправе немогућа без промена Устава Украјине, а то је дуготрајни процес. Најбоље решење на данашњи дан би било потписивање привременог Уставног споразума у који би ушла питања овлашћења региона, начин избора губернатора и статус руског језика“, – стоји у саопштењу.

Ситуация в Донецке

09:08 Вацлав Клаус: Запад и САД провоцирају нерешиви конфликт у Украјини

Запад и Сједињене Америчке Државе су провоцирали нерешиви конфликт у Украјини. Украјина сама мора да изабере пут развоја, изјавио је бивши чешки председник Вацлав Клаус у интервјуу за чешку телевизију.

„То што се догодило на кијевском Мајдану није због Русије и Путина. Ситуацију су преокренули политичари Западне Европе и САД“, – рекао је Клаус.

Бивши чешки председник сматра да се криза може решити само уколико стране снаге престану да се мешају у унутрашње послове Украјине. Украјинци морају сами да одлуче како ће даље живети, сматра политичар.

9Vaclav-Klaus-01

08:40 Контрола приправности руске флоте у Каспијском мору

Каспијска флота Русије је почела непланирану контролу борбене приправности у оквиру седмодневних тактичких војних вежби, саопштили су у среду у Министарству одбране Русије.

Миноловци ће тражити и уништавати мине на и испод површине мора. У тактичким вежбама учествује око 10 миноловаца, други ратни и помоћни бродови и више од 400 морнара.

Учения батальона морской пехоты Каспийской флотилии

08:13 Америчка пешадија послата у Пољску и балтичке државе

Сједињене Америчке Државе ће послати на вежбе око 600 војника у Пољску, Летонију, Литванију и Естонију.

Америчка војна команда је наредила да се у Пољску и три балтичке државе пошаље по 150 војника на маневре који ће трајати око месец дана. Осим тога, Пентагон је најавио повратак фрегате „Тејлор“ у Црно море.

Џон Кирби, званични представник америчког министарства одбране је рекао да Сједињене Државе шаљу савезницима „јасан сигнал“ о обавезама Вашингтона пред НАТО партнерима поводом догађаја у Украјини.

Званична Москва изјављује да је концентрација јаких снага НАТО у суседним земљама кршење споразума између Русије и војног блока.

америчка пешадија

07:55 Лавров и Кери обавили телефонски разговор

Актуелне власти Украјине морају хитно почети да испуњавају женевске договоре постигнуте 17. априла, рекао је у телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Министар је нагласио да се наређење о слању армије против цивилног становништа мора повући и да се морају разоруражити припадници екстремистичког „Десног сектора“. А поводом уставних реформи Лавров је рекао да се са речи мора прећи на дело.

Џон Кери је током разговора тврдио да су власти Украјине већ најавиле неопходне кораке али примере о предузетим мерама није навео.

Sergei Lavrov meets with John Kerry in Geneva

07:22 Чуркин: Нереална мировна операција УН у Украјини

Мировна операција УН у Украјини је нереална, изјавио је у уторак амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин у интервјуу руским телевизијским новинарима. Према његовим речима, сасвим је довољно присуство представника ОЕБС.

Чуркин је позвао Кијев да реализује женевске договоре и предузме кораке по разоружању „Десног сектора“, као и уставној реформи.

EN_01125130_0001

Раније је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов у телефонском разговору са генералним секретаром УН Бан Ки Муном предложио да се заједно са миротворцима УН спроведе операција на истоку земље. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је изјавио да је ова идеја Кијева недопустива.

Учебный центр Национальной гвардии Украины

01:54 Иницијатива да се руске области Украјине прогласе за независну државу Новоросију

ИНИЦИЈАТОР „НАРОДНИ ГУБЕРНАТОР” ДОЊЕЦКА ПАВЕЛ ГУБАРЈЕВ КОЈЕГ ЈЕ ХАПСИЛО 15 АГЕНАТА СБУ

„НАРОДНИ губернатор” Доњецка – Павел Губарјев којег су кијевски пучисти међу првима ухапсили и не зна се где затворили – написао је и на својој Фејсбук страници објавио политички манифест којим је иницирао да његови истомишљеници након референдума, који треба да буду одржани 11. Маја, на југоистоку данашње Украјине формирају независну федералну државу Новоросију.

Губарјев је истовремено посаветовао да самопроглашена Доњецка Народна Република одмах после референдума – у чији исход он, очито, нимало не сумња – одмах формира своју владу и државни апарат самосталне државе, али да се на томе не заустави.
„Ми свој избор и свој део посла треба да одрадимо најбрже ђто је могуће јер наш пример желе да следе и други на југоистоку Украјине. Наш план треба да буде да се објединимо у нову, велику федералну државу НОВОРОСИЈУ која ће градити односе са Царинском унијом (Русије, Белорусије и Казахстана) и са ОДКБ јер ми треба да будемо у војном савезу са Русијом и другим државама постсовјетског простора. То ће нам омогућити да несметано крећемо и по Русији и Белорусији и да будемо део јединственог велико руског света” – написао је Губарјев.

У његовом хапшењу учествовало је 15 агената Службе безбедности Украјине која је под пуном контролом кијевских пучиста.

Доњецк и Луганск планирају да референдум одрже истог дана (11. маја) са идентичним референдумским питањима.
Обе области желе и да прогласе своју независност од Кијева и да крену на присаједињење Русији.

Питање је само: шта ће у међувремену покушати Кијев (са Вашингтоном, Берлином, Варшавом, Паризом и Лондоном за леђима). И: да ли ће се прикључивати Русији свала посебно или као Новоросија коју Губарјев предлаже…
Могуће је, наравно, и да Новоросија – бар неко време – остане у конфедералој вези са остатком Украјине…

novoros_123

01:25 Гађање украјинског авиона изнад Славјанска – нова провокација Кијева?

УКРАЈИНСКО Министарство одбране објавило је да је његов извиђачки авион Ан-30 – док је летео изнад Славјанска – био гађан из аутомата.
Иако је био погођен у труп, пилоти су успели да га приземље без последица на кијевски аеродром „Бориспољ”.

Истрагу поводом овог „инцидента” преузела је Служба безбедности Украјине (која ни прстом није мрднула док је трајао државни преврат који је у свом епицентру имао кијевски „евромајдан”).
Додуше, ускоро се у све укључило и украјинско војно тужилаштво.

Сасвим је могуће да је и овај „инцидент” део провокације усмерене против федералиста у Славјанску. На овај закључак упућује и околност да је војно тужилаштво – пре него што је истрагу и започело – објавило да се ради о „терористичком акту”.
У сваком случају, кијевским пучистима су „терористички акти” на истоку Украјине преко потребни јер без њих тешко да могу оправдати „антитерористичку операцију” коју воде против руског федералистичког покрета на југоистоку земље.

an30_slavj_123

***

large_b38cb796a0

***

+++

Čestitka

+++

_________________

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

* Украјина из часа у час…РУСИЈА: Први секретар амбасаде Канаде напоље из земље у року од 14 дана – Турчинов захтева да се обнови антитерористичка операција – 5 НАТО бродова почело маневре у Балтичком мору – Виталиј Чуркин: САД сносе одговорност за разузданост радикала у Украјини

* Путин разговарао са Бан Ки Муном. Русија позвала своје међународне партнере да јавно осуде акције тзв. украјинских власти

* ЛАВРОВ ЗАПРЕТИО УКРАЈИНИ ВОЈНОМ ИНТЕРВЕНЦИЈОМ- ПУТИН ЗАХТЕВАО ОД УН ДА ОСУДЕ “КИЈЕВ”

* Јелена Пономарјова: Балканске лекције доказују да се са Западом не може постићи компромис

* Говор Владимира Путина у Кремљу – чиста ИСТОРИЈА (комплетан превод)

* Шеф ФСБ РФ: Међународни терориста Доку Умаров и његова банда су “неутралисани”

* Путин и Лавров протерали USAID из Русије – не треба нам ни копејка од вас

* Бивши амерички званичник Пол Крејг Робертс – интервју: “Народ САД не подржава ову политику, морамо на улице – конфликт око Украјине може завршити нуклеарним сукобом”

*NATO обуставља цивилну и војну сарадњу са Русијом

* ФАРАЖ: Европска унија је поводом Украјине окрвавила руке

* ЛИКВИДИРАН УКРАЈИНСКИ НАЦИСТА МУЗИЧКО КОЈИ ЈЕ ЈАВНО ТУКАО ТУЖИОЦА И РАТОВАО У ЧЕЧЕНИЈИ !

* Човек од кога је Ангела Меркел “позеленела” – Др Грегор Гизи у Бундестагу изнео истину о двојним аршинима према Криму, Косову, Русији, Србији… (видео)

* “Бандеровска” слобода говора и медија (!?!): Фашисти из партије Слобода ушли у редакцију Првог канала, тукли директора и натерали да сам напише оставку!!! (ВИДЕО)

* Пресс, Ростов на Дону: Виктор Јанукович – НИКО НЕМА ПРАВО ДА ПОДРЖАВА РАЗБОЈНИШТВО И ДА ОДОБРАВА ДРЖАВНИ УДАР

* ПРАВО ЛИЦЕ УКРАЈИНСКЕ “ДЕМОНКРАТИЈЕ”- ЕВО КАКО ЈЕ ЗАПАДНО ПРИЗНАТИ ПАРЛАМЕНТ “ГЛАСАО” (ФОТО)

* Мобилни ПВО системи могли су бити украдени у току превирања у Украјини

* КАКВЕ ИМА ВЕЗЕ ТАЈНИ АМЕРИЧКО ГРУЗИЈСКИ САМИТ ИЗ 2007 СА ДЕШАВАЊИМА У УКРАЈИНИ (ФБР ексклузива

* ЕКСКЛУЗИВНО на СРБском ФБРепортеру – Транскрипт са прес конференције са Председником Русије Владимиром Путином

* Мајданске преваре: Када Јевреји марширају под Кукастим Крстом …

* Ексклузивно – превод одлуке кримске скупштине о уласку у састав Русије

* Игор Војиновић: УКРАЈИНА ЈЕ РУСИЈА

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Александар Павић – о србској политици, Украјини, Русији и има ли нам спаса…

*Славка Којић: ИСТОРИЈСКИ И ПРАВНИ РАЗЛОЗИ ОСНОВАНОСТИ ПРАВА НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ

* Руским новинарима забрањен улаз у Украјину, а “Дојче пост” више не прима пошту за Крим јер не могу да гарантују испоруку

* БЈУКЕНЕН: Русија је на страни Бога, а Запад је Гомора

* Душан Пророковић: Путин пред Кијевом