Нада Љубић

Песков о властима у Кијеву – ЊИХОВЕ РУКЕ СУ ВЕЋ ДО ЛАКАТА У КРВИ


.

„ЊИХОВЕ РУКЕ СУ ВЕЋ ДО ЛАКАТА У КРВИ“

Кремљ је оштро одреаговао на масовне сукобе у Одеси, који су однели десетине људских живота

 

3 мај 2014. Взгляд Фото: ИТАР-ТАСС

Текст: Андреј Резчиков
Превод: Нада Љубић

m685039За трагедију у Одеси, у којој је погинуло скоро 50 људи, криве су власти Кијева, изјавио је секретар за штампу председника Путина, Дмитриј Песков. Он је уверен да је немогуће наговорити становнике југоистока земље да се разоружају сада, када су њихови животи изложени непосредној опасности од стране радикала. У суботу је објављено да су посматрачи ОЕБС-а у Славјанску ослобођени уз посредовање руског дипломате, али да они још увек не успевају да се пребаце до Доњецка.

У суботу је Дмитриј Песков,секретар за штампу председника Русије Владимира Путина,прокоментарисао трагична збивања у Одеси где је у сукобима између противника и присталица нових властиу Украјин погинулоне мање од 46 људи. Александр Турчинов, на кога је Верховнаја рада (Парламент Украјине)пренела вршење дужности Председника државе, потписао је указ ообјављивању дводневне жалостиу Украјини.

 „Убијају своје становништво“

«Путин је дубоко огорчен због поступака кијевских власти, која се могу оквалификовати само као кривична дела.»

По речима Пескова, за злочинеу Одеси, одговорне су власти Кијева, њихове руке су већ до лаката у крви. А саучесницима у злочину постају и они који квалификују кијевску хунту као закониту власт.

«Власти, које се налазе у Кијеву, не само што сносе одговорност за тај злочин, већ представљају и директне саучесникетих злочиначких акција – фактички, њихове су руке до лаката у крви» – изјавио је Песков.

По његовим речима, ни Русија, ни било која друга земља више неће моћи да утиче на житељејугоистока Укрјаине, којиосећају да су им животи у опасности. «Због тога што ће бити немогуће да се они наговоре да се разоружају, биће немогуће њихово разоружавање у условима директних опасности по њихове животе, опасности које прете од радикала, националиста и оружаних снага, које извршавају злочиначка наређења и убијају сопствено становништво» – изјавио је Песков.

799964

Подсећамо, украјинске војне јединице су у петак ујутро почеле напад на Славјанск уз примену авијације и оклопне технике, извештавало се и о жртвама. У Москвису акције Кијева назвали казненом акцијом, која фактички уништава последњу наду у живот женевског договора о деескалацији ситуације у Украјини.

По речима Пескова, Кијев и његови западни спонзориизазивају кровопролиће и сносе директну одговорност за то. «Они морају да схвате да одговорност лежи управо на њима» – изјавио је представник Кремља.

Песков је саопштио да Владимир Путин фактички даноноћно добија информације о збивањима на југоистоку Украјине, «његаобавештавају различитанадлежна министарства, а он исто тако црпе информације из извештаја средстава масовног обавештавања». По његовимречима, «у последњих 24 сата примили смо хиљаде телефонскихпозива из југоисточних области Украјине». «Људи зову телефоному очајању, они моле за помоћ, они сведоче о чудовишној ситуацији којасе тамо ствара. Огромна већина дословце захтева активну помоћ Русије» – истакао је Песков.

Он је рекао да «о свим тимпозивима извештавају Путина». «Путин осећа крајњу забринутост због тога како се развија ситуација, и какосе према њој односи светска заједница. Путин је дубокоогорчен поступцима кијевских власти, које се могу оквалификоватисамо као злочиначки поступци» – саопштио је Песков, додајући да председник осећа дубоку тугу и саосећање за оне који су погинули у казненим акцијама кијевског режима.

Он је исто тако нагласио да «ми сматрамо апсолутно несхватљивим за људски ум речи неких представника о томекако монопол на примену насиља (јуче се чула таква изјава), мора припадати држави Украјини, – рекао је Песков.«Фактички наше колеге на Западуна тај начин оправдавају убиства која сада видимо у великом броју».

Председников секретар за штампу је оправдавање казнене операције назвао испољавањем најдубљег цинизма «причему то оправдавање долази из уста истих оних људи који, само неколико месецираније, ни под каквим условима нису давали право законитом председнику (Украјине Виктору) Јануковичу да предузима мере за увођење реда». По његовимречима «тако радикалну промену става за свега пар месеци ми доживљавамоједино као цинизам, и то цинизам који после крвопролића у Украјини има далекосежне последице».

Песков је нагласио да «на велику жалост» Москве, западни лидери показују «потпуно неразумевање суштине збивања, што је повезано или са немогућношћу добијања веродостојних информација или са одсуством жеље да се оне прихватају».

Подсећамо да је председник САД,Барак Обама, подржао операцију украинских војних снага у Славјанску и рекао да власти у Кијеву «имају право и обавезуда одржавају ред и закон». У петакје прес-служба врховног представника Европске Унијеза спољне послове Кетрин Ештон саопштила да се у Украјини мора поштовати «монопол државе на применуе силе».

Слобода за посматраче

У изјави за медије Песков је такође указао на то да је мисија представника председника, Владимира Лукина, упућена ради решавања проблема са посматрачима ОЕБС у Славјанску, постигла конкретан резултат и да Русија наставља поликтику усмерену ка деескалацији ситуацијеу Украјини. Ранијеу суботу Лукин је издао саопштење о ослобађањ 12 страних војних посматрача (ову информацију су потврдили у ОЕБС). Чланови војне мисије ОЕБС били су крајем прошле недеље, збогсумњеда се баве шпијунажом, задржанина једном од пунктова контроле саобраћаја у близини Славјанскакоји су држали представници народне милиције.

Како преноси ИТАР-ТАСС, Лукин је тврдио да ослобађање посматрача није била ствар нагодбе, већ «добровољни хумани чин». «Ми бижелели да за овим уследе и други хумани поступци, а нарочито да се прекину оружани сукоби и да сукобљене стране седну за преговарачки сто» – додао је он.

Војни посматрачи су допутовали на позив кијевских властиу складу саодредбамабечког документа о мерамаза јачање поверења у војној сфери. У саставу мисије је било троје војних посматрача из Немачке, један немачки војни преводилац и по један посматрач из Данске, Чешке, Пољске и Шведске. Швеђанин који пати од дијабетеса, био је пуштен на слободу 27. априла, управо због здравственог стања.

Али, сарадници ОЕБС-ајош не могу да напусте Славјанск. Како је објаснио Лукин, они нису могли да пређу барикаду на путу, где «је у току локални оружани сукоб, па ћемо највероватније потражити неки заобилазни пут». По речима Лукина, посматрачи се осећају нормално и налазе се са њим у аутобусу.

Са своје стране,стални представник Русије при ОЕБС, Андреј Келин,истакао да су украјинске оружане снаге постале последња препрека на путу ослобађањапосматрача. «Стварно, Лукин је отпутовао са свим посматрачима из Славјанска и покушао да с њима пређе у Доњецк, где на 40 км од Доњецка треба да их дочекају представници ОЕБС на челу са замеником руководиоца организацијеспецијалнепосматрачке мисије, Марком Етерингтоном» – рекао је дипломата.

Он је додао да је поред Славјанска «Лукина задржала војска и полиција под изговором да спроводе некакву специјалну операцију».

Исто тако, у суботу, Лукин је прокоментарисао аудио запис који је на Интернет поставила Служба безбедности Украјине (СБУ), и на коме је, према тврдњи СБУ, забележен његов разговор с руководиоцем одбране Славјанска Игором Стрелковим. По речима Лукина, разговор је заиста вођен, али његов садржај нема никакве везе са тврдњама СБУ да руска страна координира акције народне милиције. Лукин је са Стрелковим разматрао проблем ослобађања посматрача ОЕБС. «Друге теме ми нисмо разматрали», рекао је Лукин за РИА Новости.

У то време су украјинске снагенаставиле војну операцијуу граду Краматорску у Доњецкој области. МУП је издао саопштење да је ставио под своју пуну контролу аеродром и све блокаде на путевима у близини града. Ово министарство је такође саопштило да су извиђачи открили минирани вијадукт на источној граници Славјанска, а инжењерци су га већ разминирали. Арсен Аваков,министар унутрашњих послова којег је на ту дужност поставила Врховна рада Украјинесаопштава да се у Краматорску води борба. «У Краматорскунапредујемо.[…] Води се борба» – написао је Аваков на својој Facebook страници .

Претходне вечери под Краматорском је избио сукоб пошто је колона оклопних возила украјинске армије, којој су пролаз заблокирали мирни грађани, одлучила да изврши пробој. Војници су, изгубивши стрпљење, почели да пуцају, најпре у ваздух, а затим у локалне житеље, који су покушавали да зауставе пуцњаву. Један од лидера народне милиције је известио да је у тој борби погинуло 10, а рањено 30 људи.

У војној операцији на истоку Украјинеучествоваће специјални батаљон МУП «Суми», који је састављен углавном од националиста и опремљен је новим оружјем, изјавио је у суботу за РИА Новости један од високих официра МУП Украјине. «Сада је батаљон практично попуњен самим националистима, и активно се спрема за бојева дејстава у градским условима. Војници су опремљени најмодернијим типовима западног оружја» – тврди извор.

А Национална гарда Украјинеје саопштилада се исте ноћи догодио нападна војникеу Доњецку. «Ноћу, 3. маја, осам непознатих наоружаних људу су пиштољима напали патролу, којаје била на задатку чувања територије бившевојне јединице у Доњецку» – каже се у саопштењу Националне гарде.

По њиховим подацима, непознати су ранили војнике и запленили специјална средства. Сада се рањени војници налазе у јединици, указана им је прва медицинска помоћ.