Љиљана Јовановић

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ КРИВИ РАДИКАЛНЕ ПОЛИТИЧАРЕ ЗА МРТВЕ У ОДЕСИ


“Једна политичка позиција не може бити проглашена једино могућом и обавезном у савременој Украјини” – рекао је Патријарх Кирил.

03.05.2014. ИТАР-ТАСС, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

© ITAR-TASS/Pavel Smertin

© ITAR-TASS/Pavel Smertin

“Руска Православна црква је у дубокој жалости због новог крвопролића у Украјини када радикални политичари покушавају да пропагирају своја уверења упркос губитку живота”, изјавио је 3. маја Патријах Московски и целе Русије Кирил, коментаришући нове догађаје у Одеси, у Јужној Украјини, у источном делу Доњецка где је убијено неколико десетина људи.

“Одговорност за то лежи пре свега на онима који прибегавају насиљу уместо дијалога. Посебно забрињава употреба тешког војног оружја на цивилне положаје” — рекао је Патријарх Кирил. Патријарх сматра да “је употреба силе често мотивисана приверженошћу политичком радикализму, и ускраћивању права људи да изразе своја уверења”.

“Једна политичка позиција не може бити проглашена једино могућом и обавезном у савременој Украјини” – рекао је Кирил, додајући “да су хришћанске вредности мира, милости, и правде формирале народ Украјине”. Он је позвао све стране да се уздрже од употребе оружја и да реше сва питања кроз дијалог” – “јер дијалог нема алтернативу”.

“Украјина може да се излечи и опорави, и да крене путем изградње пристојног живота за своје грађане само као заједнички дом за људе са различитим политичким убеђењима” — рекао је он.

Патријарх је изразио дубоко саучешће породицама погинулих.

“Страшна вест да су људи живи спаљени у Дому Синдиката у Одеси, потресла је моју душу и изазвала страховиту бол. Одвратан злочин извршен пред очима читавог света, кривично дело са којем ни срце ни ум не могу да се помире” – рекао је Патријарх Кирил.
”Ја се молим за Украјину да буде сачувана и исцељена, да крвопролиће буде заустављено, да се зараћене стране смире, и да би људи са различитих политичких позиција с Божјом милошћу могли да чују једни друге и разумеју да покушаји наметања силом мишљења једних другима, доводе до уништења и разарања ове прелепе и благословене земље” — рекао је Кирил.