Љиљана Јовановић

Појавили се снимци – како су злочинци пуцали на људе у запаљеној згради у Одеси!


.

Снимљени радикали који су пуцали на људе у запаљеној згради у Одеси

Извор: РТ 4.5.2014.
Превод: Љиљана Јовановић

new-video-odessa-fire.siСа YouTube video/RomanDorogniyKontrol

На YouTube-у се појавио нови видео који показује човека који пуца у прозоре, на људе у запаљеном Синдикалном Дому у Одеси. Најмање 39 антивладиних активиста преминуло је у запаљеној згради 2. маја, коју су опколили радикални елементи.

Човек на видеу носи панцир и пуца неколико пута у правцу зграде Дома Синдиката у пламену.

На другом видео клипу је приказан овај човек који са неким разговара мобилним телефоном, и свађа се и тврди да су он и његови људи ненаоружани и да морају да се супротставе наоружаним антивладиним демонстрантима.

Човек се представља као Сотник Микола, (“сотник” је име којим су себе означавале вође Мајдановаца у Кијеву). Он каже да су га демонстранти ранили у ногу, али на видео снимку, не изгледа да је рањен и да трпи бол.

Оба видео снимка су имала на хиљаде посетилаца на You Tube-у, изазивајући таласе огорчења због лицемерја човека и његовог пуцања на народ који је заробљен у запаљеној згради.

Преживели кажу да су морали да се забарикадирају у унутрашњости Дома синдиката, да би се сакрили од насилничке руље која је запалила њихове шаторе. Радикали су почели да бацају Молотовљеве коктеле на зграду Синдиката да би је запалили.

Сведоци кажу да су оне који су успели да побегну из запаљене зграде, дочекали националисти који су запалили зграду и дивљачки их претукли.

“Нисмо смели да изађемо из зграде, јер смо видели људе који су успели да изађу из зграде, који су били нападнути тако да је изгледало као да их је напао чопор вукова”- рекао је за РТ један преживели, који се крио на крову зграде.

Страх од пада у руке радикала спречио је људе да изађу из зграде и због тога је на десетине људи живо спаљено, или су се угушили или су скочили са високих прозора.

BmyU9H6IgAAJn3H

Marko Veselinović_ RT (marko_ves) Отисци прстију на зиду, људи који су покушали да изађу наапоље док су се зидови топили #odessa #ukraine via @IrinaGalushkoRT 4 мај 2014, 1:23 PM

Министар унутрашњих послова Украјине нуди другачију верзију догађаја, рекавши да су се жртве насиља саме запалиле јер су почели да бацају Молотовљеве коктеле са виших спратова. Али видео снимци који су се поајвили показују да Молотовљеви коктели лете споља изван зграде.

Неколико стотина људи се окупило током ноћи испред локалне полицијске управе у Одеси, захтевајући ослобађање преживелих из пожара а који су били ухапшени 2. маја.

Људи тврде да је око 60 особа које су преживелe пожар у Синдикалном дому ухапшено и да их тренутно држе у затвору. Учесници демонстрација су рекли да су преживеле који су изашли из запаљене зграде, националисти дивљачки претукли а тек онда предали полицији.

Многи од учесника протеста имају у рукама слике својих рођака и пријатеља који су нестали у сукобу који је избио пре два дана у Одеси.