Љиљана Јовановић

Пестициди су криви за драстично повећање оболелих у држави Вашингтон


Државни званичници из Вашингтона упиру прстом на пестициде, покушавајући да објасне недавну појаву таласа болести у централном делу државе.

 

14.05.2014. RT, за ФБР приредила Биљана Диковић, ФБР превод Љиљана Јовановић

Reuters / David Mercado

Reuters / David Mercado

Према Ројтерсу око 60 људи је оболело од болести коју повезују са пестицидима, а која се појавила у марту,  манифестује се у различитим облицима од тешкоћа са дисањем до појаве осипа на кожи и мучнине. Здравствени стручњаци истражили су 15 случајева оболелих и показало се да су ови случајеви повезани са изложеношћу пестицидима. До сада је Здравствена служба државе Вашингтон објавила је да је осам људи морало да потражи хитну помоћ у болницама, због главобоље, мучнине и повраћања. Случајеви су пријављени у окрузима: Adams, Benton, Chelan, Douglas, Franklin, Grant, и Yakima.

У изјави за АП (Associated Press), др Кети Лофи (Kathy Lofy) Државни секретар за здравље, рекла је да је појава болести последица ширења пестицида, које се јавља када ветар разноси пестициде или када примена није вршена уз примену заштитних мера.

“Ми смо забринути због овог ширења пестицида па смо разговарали са нашим партнерским агенцијама да раде са онима који примењују пестициде да пооштре примену савезних и државних правилника да би се спречило неконтролисано ширење пестицида као и контролу класе пестицида које су примењене” – рекла је др Лофи, Државни секретар за здравље.

“Заштита људи од непотребног излагања овим хемикалијама је одговорност коју морамо врло озбиљно да схватимо.“

Како јавља Јакима Хеарлд (Yakima Herald) ово неконтролисано ширење пестицида се десило на територији где су воћњаци. Сви појединци који су дошли у контакт са пестицидима имали су иритацију коже, иритацију очију и тешкоће са дисањем. Према Ројтерсу, оболели су пољопривредни радници, комунални радници и становници који су живели у близини воћњака.

“Забрињава нас да видимо оволико случајева неконтролисаног ширења пестицида на почетку сезоне прскања воћа” – рекао је за Хералд, представник Одељења за Пољопривреду државе Вашингтон Хектор Кастро (Hector Castro).

Иако је у држави Вашингтон ради 24.000 људи са лиценцом за примену пестицида, према савезном и државном закону је забрањено да пестициди долазе у контакт са људима, чак и када га ветар разноси, и када је улога ветра важна у распростирању пестицида.

Одељење за пољопривреду је обавестило оне који примењују пестициде да морају водити рачуна, да они не смеју доћи у контакт са људима, да морају водити рачуна о прописима, и применити их у правцу дувања ветра како би се спречило обољевање људи.

У међувремену су многи окрузи, укључујући Јакима, Бентон, и Фреклин, известили о повећању броја смртонсоних урођених мана, чија стопа је у округу три пута већа од просечне вредности у остатку САД.

НБЦ Њуз (NBC News) јавља о седам беба са “аненцефалијом” (аненцефалија — појава деце рођене са недостатком дела мозга или дела лобање), које су рођене у 2013, чиме је укупан број оваквих случајева достигао 30, од 2010. до краја 2013.

“Ми смо веома забринути због појаве тако високе стопе аненцефалије” — рекла је за NBC News, Менди Стар из епидемиолошке службе Центра за превенцију и контролу болести (Mandy Stahre, an Epidemic Intelligence Service officer with the Centers for Disease Control and Prevention), “Ми смо се надали да је у питању биостатистичка грешка и да ће нестати”.

Како је RT објавио још почетком године (³) здравствени званичници нису сигурни зашто је стопа рађања ананцефалне деце толико висока у тој области. Неки стручњаци верују да је то повезано са дуготрајним излагањем пестицидима, али нема потпуно јасних доказа који то потврђују…

Објављено 13.маја.2014, 17,34
*Ознаке: несрећа, биологија, деца, екологија, храна, здравље, медицина, наука, САД

¹http://www.nbcnews.com/health/health-news/rare-birth-defects-still-spiking-washington-state-n86916
² http://www.examiner.com/article/birth-defects-experts-alarmed-by-odd-cluster-of-birth-defects-yakima-wa
³http://rt.com/usa/rural-washington-birth-defects-445/