Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (2): ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – БРОЈ 112 СА СВИХ МРЕЖА


Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији Републике због поплава и обилних падавина. Ванредна ситуација проглашена је на захтев Републичког штаба за ванредне ситуације, на којем је, раније данас, разматрана ситуација у земљи изазвана обилним падавинама и поплавама. Влада је истовремено затражила помоћ Европске комисије, Русије и Словеније.

МЕТЕОРОЛОЗИ СУ ЗА ОВА ТРИ ДАНА ПРОГНОЗИРАЛИ: „БИЋЕ КИШЕ КАО ЗА ПРЕТХОДНА ДВА МЕСЕЦА“, А ДАНАС ЈЕ ИЗМЕРЕНО 160 ЛИТАРА ПО КВАДРАТНОМ МЕТРУ. Због обилних падавина дошло је до пораста водостаја и поплава. На многим деоницама је заустављен или потпуно обустављен саобраћај због воде или одрона, ПРЕКИНУТ је и железнички саобраћај на прузи Београд-Бар, Београд-Ниш… Бујице су однеле три живота, до сада је евакуисано 3.367 људи, без струје је више од 300.000 домаћинстава, а акције спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полиција, војска и ватрогасно спасилачке екипе

БРОЈ 112 СА СВИХ МРЕЖА мобилних оператера ЗА ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

TELEFONI

 • Телефон за информисање о стању на путевима

Дежурни телефони у ЈП „Путеви Србије“ на које ће грађани моћи да се обрате су: 011/ 30 40 655, 011/ 30 40 666, 064/ 86 17 117, као и на и мејл адресу info@putevi-srbije.rs.

15.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, Глас западне Србије, НОВОСТИ итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

***

РРА: Обавеза преношења свих информација хитне природе
Републичка радиодифузна агенција, поводом проглашења ванредне ситуације у Србији, саопштила је данас да су радијски и ТВ емитери у обавези да пренесу све важне информације хитне природе које се односе на угроженост живота, здравља, безбедности или имовине.

Саопштења надлежних државних органа емитери су дужни да пренесу без одлагања, истиче РРА и наводи да се обавеза односи на емитере са дозволом за емитовање програма на националном, регионалном и локалном нивоу.

Ова обавеза емитера у складу је са Законом о ванредним ситуацијама, Законом о радиодифузији и Кодексом понашања емитера, наводи РРА.

***

КРУПАЊ

КРУПАЊ

***

ПАРАЋИН

ПАРАЋИН

***

УБ

УБ

***

lucani_620x0

ЛУЧАНИ

23:59 – БРОЈ 112 СА СВИХ МРЕЖА ЗА ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Угрожени у поплављеним подручјима којима је потребна помоћ спасилачких екипа, могу позвати бесплатно број 112 са свих мрежа мобилних оператера, саопштено је вечерас из МУП-а Србије.

Ова могућност биће на снази док траје ванредна ситуација, саопштио је Биро МУП-а за сарадњу с медијима.

Vojska-poplava_620x0

23:52 – КРАЉЕВО: У НАСЕЉУ ГРДИЦА ЕВАКУИСАНО 100 ЉУДИ

Поплавни талас Западне Мораве на подручју Краљева осим што је потпуно поплавио приобаље реке, проширио се и на насељена места.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Радиоца Кочовић рекао је Тањугу да је из приградског насеља Грдица које се налази поред Западне Мораве, до сада евакуисано око стотинак становника.

“Водостај реке и даље расте, а њено изливање се све више приближава густо насељеним подручјима. У овом тренутку најугроженија је Грдица, где се уз помоћ чамаца евакиушу људи.

Вода је у улицама, а то су углавном становници који данас нису хтели да послушају савет Штаба за ванредне ситуације и напусте своје домове, јер се најављивао овај пополавни талас. Евакуација је у току и у неким селима поред Мораве. Биће тешка ноћ – рекао је Кочовић.

23:48 – БАЈИНА БАШТА: ПОЛАВЕ ИЗАЗВАЛЕ КЛИЗИШТА

Поплаве у Бајиној Башти изазвале су клизишта која су у околним селима однела 11 кућа, а још 20 кућа је угрожено, изјавио је за Тањуг председник ове општине Радомир Филиповић.

– Најтежа ситуација је у Костојевићима. До неких људи не може да се дође, јер је од 1.500 километара локалних путева на подручју општине у прекиду саобраћај на 1.200 километара због клизишта и воде која је однела мостове – нагласио је Филиповић.

На подручју општине Бајина Башта једино је проходан пут Ужице-Кадињача-Бајина Башта, мада се у току ноћи појавило клизиште и у Злодолу.

Данас је у месту Костојевићи евакуисан аутобус са путницима који су путовали за Босну, каже Филиповић.

Према његовим речима, јавни превоз на територији општине Бајина Башта не функционише, школе не раде, а сва села су без струје. Проблем је и са фиксном и мобилном телефонијом.

– У Бајиној Башти има струје, а вода је исправна за пиће. У самом граду нема угрожених објеката – рекао је Филиповић за Тањуг.

БАЈИНА БАШТА

22:37 – ЦЕНТАР У МРАКУ ЗБОГ ТРАФОА У ХИЛАНДАРСКОЈ

Центар Београда остао је без струје вечерас око 22сата, зато што је из система испала трафо станица у Хиландарској улици, збогпреоптерећења, речено је вечерас Тањугу у Електропривреди Србије.

Та трафо-станица обезбеђује електричну енергију за становнике Теразија, Трг Николе Пашића, Балканску улицу, улицу Српских владара, Трг Републике, Призренску улицу, Обилићев венац…

Снабдевање електричном енергијом успостављено је за око 20 минута, захваљујући правовременој интервенцији екипа на терену, кажу у ЕПС-у.

23:35 – ЛОЗНИЦА: НЕДОСТУПНО ШЕСТ НАСЕЉА СА 15.000 СТАНОВНИКА

Ситуација у лозничком крају је драматична јер је шест насељених места са око 15.000 становника изоловано и до њих је у овом тренутку немогуће доћи, изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

„Потребна је подршка војске и полиције како бисмо чамцима и хеликоптерима могли да допремо до тих места и да људима пружимо помоћ у храни и у погледу лекарског збрињавања“, рекао је Петровић.

Према његовим речима, локални штаб за ванредне ситуације нема пуну информацију о стању људи у тим местима, јер су телефонске везе и путне комуникације у прекиду. Укупно је у лозничком крају, како је прецизирао, поплавом погођено око 20.000 људи.

Петровић је поручио да су спасилачким тимовима, пре свега, потребни чамци са обученим посадама и теренска возила како би се непроходним путевима дошло до изолованих места.

Ситуацију, како је објаснио, додатно усложњава повећање водостаја Дрине која прети да поплави део градског подручја.

23:06 – ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ НА СМЕДЕРЕВСКОМ ПУТУ

Због могућности одрона земљишта вечерас је обустављен саобраћај на Смедеревском путу у оба смера, саопштио је Биро за сарадњу са медијима МУП-а Србије.

У току је интервенција припадника Сектора за ванредне ситуације, наводи се у саопштењу МУП-а.

22:51 – НИВО КОЛУБАРЕ ОПАО ЗА 30 ЦМ

Ниво реке Колубара опао је за 30 центиметара и она сада стагнира, а у Ваљеву је до сада пало 164 литара кише по квадратном метру, преносе локални медији, наводећи да је то незапамћена количина падавина од кад се обављају мерења, као и да је та река достигла историјски максимум.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Милан Михајловић каже да ће сутра у свим деловима Ваљева у којима нема воде бити допремљене цистерне са пијаћом водом.

Михајловић је рекао и да је најважније да није дошло до већег изливања реке Колубаре и да су сачувани мостови на Јадру и код хотела Гранд.

Он истиче и да је одлука о забрани саобраћаја преко мостова у граду донета због тога да би тим трасама што ефикасније пролазила спасилачка возила, а не због тога што су мостови оштећени. За разлику од Ваљева, где се ситуација смирује, проблема има у Убу, Лајковцу и Осечини.

Он је рекао и да су сада све снаге ангажоване на санирању система одбране од поплава, оштећених приликом налета огромне количине воде.

Без воде су тренутно, преносе локални медији, грађани у Брданима, Попарама, део Петог пука, али и потрошачи у Новом Насељу.

На подручју Ваљева има велики број појединачних кварова на електромрежи, а кварови су забележени и на појединим далеководима, где су многи житељи, попут оних који живе у Крчмару, дуже од 24 сата без струје.

***

У КОМШИЛУКУ: ГРАД ДОБОЈ ПОТПУНО ПОД ВОДОМ

***

22:42 – РАСТЕ ВОДОСТАЈ ЗАПАДНЕ МОРАВЕ

Највећи поплавни талас Западне Мораве стигао је пре неколико сати до Краљева и прети да поплави села у приобаљу, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

Он је Тањугу рекао да су најугроженија села Милочаји, Адрани, Опланићи, Грдица, Сирча, Шумарице и даље према Врњачкој Бањи.

Кочовић је рекао да у овом делу Мораве, али и у другим деловима где се река излила, штаб за ванредне ситуације са својим људством и уз помоћ војске, поставља џакове са песком, како би се одбранили од поплавног таласа у ноћи која је пред нама, а која је најкритичнија до сада на подручју Краљева.

***

ЕУ – Нисмо обавештени о поплавама у Србији; РУСИЈА – Иљушин са 60 спасилаца вечерас стиже у Ниш у 23.30

ЕУ – Нисмо обавештени о поплавама у Србији; РУСИЈА – Иљушин са 60 спасилаца вечерас стиже у Ниш у 23.30

ЕУ: Нисмо обавештени о поплавама у Србији, али пратимо ситуацију   15.05.2014 17:59 Танјуг БРИСЕЛ – Надлежне службе у Европској комисији још нису примиле захтев владе Србије за помоћ у отклањању последица од поплава, али пажљиво прате развој ситуације, … Continue reading

21:44 – У ПАРАЋИНУ 20 ОСОБА ЧЕКА ЕВАКУАЦИЈУ

Начелник Одељења за ванредне ситуације МУП-а за Поморавски округ Горан Кушић, изјавио је вечерас, да је ситуација у Параћину због високог водостаја реке Црнице, веома критична и да 20 особа чака не евакуацију.

„Очекујем убрзо да из Ниша стигне 18 војника са три чамца за Јагодину, а да се један од њих (чамац) са делом војске упути у Параћин“, рекао је Кушић на седници Штаба за ванредне ситуације града Јагодине, којој је присуствовао и генерал копнене војске нишке армијскле области Александар Живковић.

Кушић је додао да на подручје Јагодине стиже и 40 војника из Крушевца, а део ће бити распоређен у Ћуприју и Параћин, и 60 спасилаца Српско-руског центра из Ниша.

Bujice-prokopale-poplava--p

21:34 – МУП:ЕВАКУИСАНО 3.367 ОСОБА, ПОПЛАВЉЕНО 500 ОБЈЕКАТА

На територији Србије до сада је евакуисано укупно 3.367 особа, поплављено око 500 објеката, док је преко 700 угрожено, саопштило је вечерас Министарство унутрашњих послова. Ватрогасци спасиоци су извршили евакуацију 766 особа уз стални пораст броја евакуисаних, наводи се у саопштењу и додаје да је најкритичнија ситуација на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа, као и градова Јагодине, Ваљева, Параћина, Свилајнац, Коцељеве, Уба, Осечине, Лознице и Обреновца.

21:32 – БЕЗ СТРУЈЕ 87.000 ЉУДИ, ИСКЉУЧЕНО 1.260 ТРАФОСТАНИЦА У СРБИЈИ

Број потрошача који су због велике поплаве и кише остали без електричне енергије током вечери смањен је за око 15 одсто и тренутно електричну енергију нема нешто мање од 87.000 корисника у целој Србији, али је и даље најкритичније на подручју Лазаревца, Лознице, Ваљева, Шапца…, саопштила је вецецрас Електропривреда Србије. Због опасности и угрожавања безбедности током дана искључено је око 1.260 трафостаница у Србији, а међу њима велике трафостанице од 110 киловолти (кВ) “ „Лазаревац“, „Лешница“ и „Шабац 2“. Трафостаница „Нересница“ искључена је због продирања воде.

21:31 – У ЦРНОЈ ТРАВИ НЕВРЕМЕ ЧУПАЛО СТАБЛА

У селу Бајинци, у општини Црна Трава, јако невреме рушило је кровове кућа и чупало борове, а због великог невремена село је од јуче без струје и воде. Једина мештанка овог села Јелица Илић каже да је невреме дошло са тутњавом и рушило је све пред собом, а без крова је остало двадесетак кућа, међу којима и њена. Начелник Општинског штаба за ванредне ситуације општине Црна Трава Миле Младеновић каже да је набављена фолија за ургентно прекривање кровова, али то данас није могло да се уради јер пада снег.

Бајинци се налазе на 1.300 метара надморске висине на планини Чемерник.

21:19 – ДО САДА ЕВАКУИСАНО ГОТОВО ТРИ ХИЉАДЕ ЉУДИ, КИША И СУТРА

Ванредна ситуација проглашена је у целој Србији због поплава и обилних падавина којих ће, према прогнози, бити и наредних дана, мада ће слабити. Бујице су однеле три живота, до сада је евакуисано готово три хиљаде људи из најугроженијих насеља, без струје је више од 300.000 домаћинстава, а акције спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полиција, војска и ватрогасно спасилацке екипе. И даље, међутим, има насеља која су у потпуној блокади, до којих се тешко или никако не стиже, најтежа је ситуација на западу Србије, где су блокирани многи путеви, а Ваљево и Горњи Милановац одсечени су од остатка света.

Стотину Ваљеваца евакуисано је вечерас из два насеља у том граду, због поплава које је изазвала Колубара јер је достигла историјски максимум, а евакуисан је и већи број осуђеника из казнено-поправне установе. Једнако лоша ситуација је и у Осечини, а иначе, у Ваљеву, али и у Лазаревцу било је данас највише посла за Црвени крст, чији су представници, осим у допремању хране и ћебади, помагали и у спасавању грађана које је требало евакуисати из угрожених домова.

Данас поподне најкритичније је било у Коцељеви, али је током вечери ситуација почела да се смирује, Тамнава се полако повлачи, део насеља добио је струју, стигла је цистерна с водом, допртемљене су и намирнице, а саобраћај је готово нормализован.

21:01 – ЈАГОДИНА: ПОПЛАВЉЕНО 1150 КУЋА, БЕЛИЦА ОПАДА

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма, изјавио је вечерас да река Белица, која прети граду, опада. У селу Кончареву, од реке Лугомир која је данас пробила насип, полављено је око 50 одсто кућа, а у Ракитиву, преко моста, готово 90 одсто кућа, додао је Марковић. Он је истакао да је поплављено село Драгоцвет, Трнава где је вода у неким кућама до плафона, јер је селу у рупи, а да постоји проблем у Трнави да се дође до свих људи који треба да се евакуишу. Марковић је напоменуо да је „пукала и брана на Белици и полављено је село Ланиште“.

20:44 – У РАЧИ ЕВАКУАЦИЈА И КАЈАЦИМА

Од седам општина Шумадије највећа штета, због обилних падавина, је на подручју Тополе, Раче и Аранђеловца, изјавио је начелник управе за ванредне ситуације за Шумадијски округ Бранко Јовановић.

„Имали смо неколико доста драматичних ситуација спасавања, посебно у Рачи, где смо уз помоћ кајакашког клуба евакуисали возаче путничких аутомобила који су се у возилима затекли на поплављеном мосту“, рекао је Јовановић.

***

EVAKUACIJA MESTANA REKA TAMNAVA

medjuvrsje

***

NASA објавила нови сателитски снимак, облак изнад Србије још гушћи…

oblak-foto-nasa_ff

***

19:49 – НА КОПАОНИКУ 30, НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ 10 ЦМ СНЕГА

На Старој планини од јутрос провејава снег па је у вишим деловима планине, како је објавило ЈП „Скијалишта Србије“ формиран снежни покривач од 10 центиметара снега.

Ипак, највише снега тренутно има на Копаонику, где по подацима „Скијалишта Србије“ пало чак 30 центиметара снега, температура је један степен испод нуле и снег и даље пада.

На Старој планини температура је око нуле тако да уместо снега који је провејавао целог дана, тренутно на Старој планини пада киса. На Златибору нема снежног покривача.

19:50 – У ПРЕКИДУ САОБРАЋАЈ КОД КОСЈЕРИЋА И СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

ЈП „Путеви Србије“ саопштило је данас да је због великих поплава обустављен саобраћај на деоницама Косјерић – Сеча Река, Маковиште – Повленска Коса.

Данашњем списку обавештења о прекиду саобраћаја због поплава, додате су и деонице Орљево – Рашанац и Раља – Смедеревска Паланка.

„Путеви Србије“ апелују да се на пут не креће без преке потребе, а на све учеснике у саобраћају да поштују привремену саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

19:58 – ЂУКАНОВИЋ НУДИ ПОМОЋ

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић упутио је данас премијеру Србије Александру Вучићу телеграм саучешћа поводом жртава изазваних катастрофалним поплавама које су погодиле Србију.

У телеграму је наведено да ће Влада Црне Горе упутити хитну помоћ Србији за санацију последица катастрофалних поплава.

***

UB

***

19:46 – ЕВАКУИСАНО ОКО 700 ЉУДИ, ТРОЈЕ СТРАДАЛО

Бујице су однеле три живота, до сада је евакуисано готово 700 људи из најугроженијих насеља, а акције спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полиција, војска и ватрогасно спасилацке екипе.

И даље, међутим, има насеља која су у потпуној блокади, до којих се тешко или никако не стиже, најтежа је ситуација на западу Србије, где су блокирани многи путеви, а Ваљево и Горњи Милановац одсечени су од остатка света.

19:37 – ШАПЦУ ПРЕТИ НАЈВЕЋИ ПОПЛАВНИ ТАЛАС

Министар рударства и енергетике Александар Антић обишао је Шабац коме прети највећи поплавни талас и најавио да ће кризни штаб током ноћи направити план одбране тог града од поплава.

Антић је изјавио је Тањугу да у наредних два до три дана Шапцу прети поплавни талас, који ће бити највећи у историји тог града и најавио да ће у одбрану од поплава бити укључено око 10.000 грађана и бројна механизација.

Он је објаснио да ће у наредних два до три дана у Шабац стићи врх поплавног таласа на Сави висине око 650 центиметара, што је највећи водостај икада. До сада највећи забележен водостај Саве у Шапцу био је 590 центиметара, тако да је и одбрана од поплава димензионисана према том нивоу водостаја.

Министар енергетике и рударства је скренуо пажњу да ће у акцију одбране од поплава у Шапцу у наредна два дана морати да се укључи од 8.000 до 10.000 грађана, да се врећама са песком подигне ниво бедема на свим критичним тачкама и

Бајина Башта

Бајина Башта

Село Таково

Село Таково

***

POPLAVE U KOMSILUKU

19:25 – НА ПЕШТЕРУ 20 ЦЕНТИМЕТАРА СНЕГА

На територији општине Сјеница, на обронцима планине Голија и сјеничко пештерској висоравни пао је снег величине 20 центиметара.

Саобраћај се одвија несметано, а дува јак ветар.

19:19 – ЦЕНТРИ ДА ОБЕЗБЕДЕ СМЕШТАЈ ЗА УГРОЖЕНЕ

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наложило је свим Центрима за социјални рад и Установама социјалне заштите да, због ванредне ситуације, пруже сву расположиву помоћ и обезбеде неопходан смештај за угрожено становништво.

Центри су у обавези и да ангажују све радно способне кориснике новчане социјалне помоћи који ће пружити подршку Штабовима за ванредне ситуације у збрињавању угрожених, наводи се у саопштењу Министарства.

18:29 – ОДЛАЖУ СЕ ЕКСКУРЗИЈЕ И ТАКМИЧЕЊА, НАСТАВА – ГДЕ ЈЕ БЕЗБЕДНО

Министарство просвете наложило је да се одложе све ваннаставне активности у предшколским установама, основним и средњим школама, попут такмичња, екскурзија и саопштило да се редовна настава може одвијати у подручјима која нису угрожена услед обилних падавина.

Из безбедносних разлога, одлажу се такмичења, смотре ученика, наставе у природи, излети, посете и екскурзије и сви други ваннаставни облици васпитно-образовног рада који предвиђају окупљање деце и ученика, саопштило је Министарство просвете.

Министарство апелује на све високошколске установе да прилагоде организацију рада новонасталим околностима, истиче се у саопштењу и наводи да ће налози и упозорења важити док Влада Србије не донесе одлуку о престанку ванредне ситуације.

„Одлуку о прекиду редовне наставе доноси јединица локалне самоуправе, а у подручјима земље која нису угрожена, редовна настава може да се одвија несметано“, истиче се у саопштењу и наводи да је ово решење у најбољем интересу деце, ученика и запослених у школским установама, као и њихових родитеља.

18:12 – ЈАГОДИНА: ЛУГОМИР ПРОБИО НАСИП, ПОПЛАВЉЕНА ФАБРИКА КАБЛОВА

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма, изјавио је данас да је река Лугомир пробила 150 метара од аутопута Београд – Ниш и да вода сада иде према Кончареву.

„Један део Кончарева и села Рактова на левој обали Велике Мораве је поплављен“, рекао је Марковић на седници Штаба за ванредне ситауације града.

Лугомир је пробио брану на истом месту где и 1999. године, када је поплављено 300 домаћинстава у Кончареву и преко 300 хектара земљишта, додао је он и истакао да Белица и даље надолази и прети опасност од изливања у град.

„Тешко је бранити корита двеју река и лево и десно у дужини од 20 километара“, рекао је Марковић и напоменуо да је вода нарасла за три сата, „сто нико није очекивао“.

Подузели смо, максимално све, и на срећу немамо жртава а ни угрожених грађана, додао је он.

Марковић је истако да су села Бресје, Главинци и Коларе одсечена, јер је вода пресекла регионални пут Јагодина – Рековац у том делу а вода у сеоским кућама је висине и до 1,50 метара.

Стара Фабрика каблова је под водом, није могла да се одбрани, навео је он.

Град Јагодина, после пробијања бране Лугомира више није у опасности од те реке али је велика опасност од Белице и град се од ове реке брани на десет места, навео је Марковић.

18:7 – СТЕФАНОВИЋ СТИГАО У ОСЕЧИНУ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је данас најпре боравио у Ваљеву, успео је да се са припадницима Жандармерије пробије до Осечине.

Он је у Ваљево најугроженијим припадницима становништва донео храну и воду, а на путу ка Осечини су на готово сваких 500 метара наилазили на велика стабла која је на пут нанела бујица, а која су им отежавала кретање.

Министар је у Осечини тамошњим становинцима доставио храну, воду и остале најнеопходније намирнице.

18:2 – ЕУ: ЈОШ НИСМО ПРИМИЛИ ЗАХТЕВ ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ

Надлежне службе у Европској комисији још нису примиле захтев владе Србије за помоћ у отклањању последица од поплава, али пажљиво прате развој ситуације, речено је данас Тањугу у седишту ЕУ.

„Наш Центар за координацију у ванредним ситуацијама (ЕРЧ) још није примио захтев Србије за помоћ“, изјавио је Дејвид Шерок, портпарол европске комесарке за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалине Георгијеве.

Он је, међутим, истакао да ЕРЧ пажљиво прати ситуацију у Србији и да је у сталном контакту са надлежним властима.

17:48 – РЕКА „ПРОГУТАЛА“ ДЕО АСФАЛТА КА БЛАЗНАВИ

Киша која непрестано пада у Тополи и изливање река Јасеница, Каменица и Кубршница нанеле су огромну штету инфраструктури, а у поподневним сатима бујица је прогутала део асфалта ка селу Блазнава, изјавио је Тањугу председник те општине Драган Јовановић.

Он је навео да је путни правац Топола-Рудник делимично проходан, као и да је због клизишта и одрона собраћај дозвољен само путничим возилима.

Путни правац Шаторња-Страгари је обустављен за саобраћај због оштећења моста преко Јасенице у селу Блазнава, а ситуација је слична и на путу ка Рачи у селу Сепци, где се река излила преко коловоза и моста. Саобраћај је обустављен и за село Маскар и Загорицу.

КОЦЕЉЕВА: ТАМНАВА ОДНЕЛА МОСТ

ТАМНАВА ОДНЕЛА мост на магистралном путу Ваљево-Шабац у месту КОЦЕЉЕВА

ТАМНАВА ОДНЕЛА мост на магистралном путу Ваљево-Шабац у месту КОЦЕЉЕВА

17:32 – КОСЈЕРИЋ: ПЕТ СЕЛА БЕЗ СТРУЈЕ

Поплавни талас однео је далековод у селу Тубићи па је без струје пет села у косјерићкој општини, док се струја из превентивних разлога искључује и у Косјерићу, изјавио је за Тањуг председник ове општине Милијан Стојанић.

„Због искључења струје Косјерић има проблема и са водоснабдевањем, јер пумпе раде на струју. Ноћас од 22.00 часа до ујутру примењиваћемо, такође, делимичне рестрикције струје и воде“, каже Стојанић.

У Косјерићу је, по његовим речима, 500 кућа поплављено. Најкритичнија је ситуација тренутно у Сечој реци, а до сада је евакуисано из угроженог подручја 50 особа.

У току дана стигла је и помоћ у Косјерић.

„Од Владе смо добили осам тона нафте за рад механизације на терену, 12 хиљада џакова са песком и две цистерне са пијаћом водом. У постављању одбрамбених бедема поред Скрапежа помажу полиција и ватрогасци из Ужица“, каже Стојанић.

17:20 – ДЕЛТА ХОЛДИНГ: ВОДА И КОНЗЕРВИСАНА ХРАНУ КАО ПОМОЋ

Компанија Делта Холдинг припремила је пошиљку помоћи угроженима у Србији, коју ће, у договору са Кризним штабом МУП-а Србије, упутити болници у Лазаревцу.

У саопштењу компаније наводи се да је у фабрици „Миони“ припремљено 24.000 литара воде Гала, а у „Јухору“ – 6.000 конзерви хране.

***

У КОМШИЛУКУ: ДОБОЈ – ГРАЂАНИ НА ТВРЂАВИ

ДОБОЈ

ДОБОЈ

***

16:41 – У ЉУБОВИЈИ ПОПЛАВЉЕНО 350 КУЋА, ВОДА ОДНЕЛА ТРИ МОСТА

Ситуација у Љубовији је изузетно тешка, 350 домаћинстава је под водом, бујица је однела три моста у околним селима, док су још четири угрожена, рекао је заменик председника општине Љубовија Видоје Јовановић.

Током ноћи попустили су насипи који су у току јучерашњег дана постављени на обалама река Љубовиђа и Трешњица које су се излиле.

„Најважније је да нема људских жртава“, рекао је Јовановић који је члан Општинског штаба за ванредне ситуације.

Штаб, заједно са припадницима жандармерије, ватрогасцима и добровољцима стално је на терену где се ситуација константно погоршава.

„Тренутно је 350 домаћинстава под водом, али се тај број врло брзо може повећати због падавина које не престају“, рекао је Јовановић.

Вода је, према његовим речима, однела три моста у општини, док су још четири веома угрожена, јер је вода на Љубовиђи стигла до самог нивоа мостова.

Велика штета је на стамбеним и пословним објектима, инфраструктури, пољопривредна земљишта су под водом, а због квара на централном цевоводу један део општине нема воду.

Што се тиче снабдевања електричном енергијом, Јовановић каже да је одређен број трафостаница искључен због поплаве тако да неки житељи немају струју.

Он је упозорио да општини прети највећа опасност од реке Дрине која је у сталном порасту и најугроженији су објекти и земљиште дуж ове реке.

Прекинут је саобраћај на магистралном путу Лозница – Бајина Башта, а струју нема ни општина Мали Зворник.

15:51 – ПРЕЛИВА СЕ ВОДА ИЗ ХЕ

Ванредне количине кише повећале су дотоке на Дрини и Дунаву и ситуација на тим рекама мења се из часа у час, а на свим хидроелектранама у систему Електропривреде Србије (ЕПС) уведене су ванредне мере и даноноћна дежурства, саопштила је данас ЕПС.

Хидроелектрана „Ђердап 1“ је данас поподне отворила два преливна поља, а на румунској страни отворено је још једно преливно поље тако да се тренутно испушта 1.620 кубних метара у секунди.

У току дана исту количину почеће да прелива и ХЕ „Ђердап 2“.

Преливи значе нагло повећање водостаја до бугарске границе на територији Србије, али и истовремено спречавање поплава узводно од ХЕ „Ђердап 1“.

На подручју Дринско- Лимских хидроелектрана бележи се историјски међудоток на ХЕ „Зворник“ од чак 1.500 кубика у секунди и чини половину укупног дотока на овој ХЕ.

Прелива се вода из Дрине и на ХЕ „Бајина Башта“, а сви агрегати ове ХЕ раде максималним капацитетом.

Због високог водостаја засутављене су све електране у оквиру ХЕ „Елетктроморава“, а прелива се вода и на „Лимским ХЕ“.

15:39 – ВУЧИЋ НА ПУТУ У КОЦЕЉЕВУ

Председник Владе Србије Александар Вучић хеликоптером се упутио у Коцељеву и Уб, како би са надлежним екипама доставио храну и воду грађанима водом опкољених насеља.

Вучић је отказао све данашње обавезе и отишао у Коцељеву и Уб, саопштено је из Владе Србије.

Река Тамнава поплавила је центар Коцељеве, а бујица је однела мост на регионалном путном ка Ваљеву.

На подручју те општине евакуише се становништво, а до сада је исељено око 50 породица.

15:33 – Евакуисано преко 160 лица

Градоначелник Чачка Војислав Илић изјавио је данас да је до сада преко 160 лица евакуисано на чачанском подручју из поплављених кућа, а у спасавању грађана ангажовани су и хеликоптери.

Најтежа ситуација је у Коњевићима где је угрожено преко 300 стамбених објеката.
„Угрожено је неколико стотина домаћинстава, а исто толико и мештана, међутим, вроватно има и оних који су сами отишли код својих рођака, тако да немамо тачан број“, навео је он у изјави Танјугу.

15:29 – У Смедереву евакуација седам села

Командант Штаба за ванредне ситуације градоначелник Смедерева Јасна Аврамовић наредила је евакуацију угроженог становништва седам села и једног градског насеља.

Биће евакуисано угрожено становништво села Раља, Радинац, Колари, Михајловац, Мало Орашје, Сараорци, Враново и смедеревског насеља Мали Кривак које угрожавају поџемне воде и киша, речено је Агеенцији Бета у Сстабу за ванредне ситуације.

15:22 – Ванредне мере у хидроелектранама

На свим хидроелектранама у систему Електропривреде Србије (ЕПС) због невремена и раста дотока на Дрини и Дунаву уведене су ванредне мере и даноноћна дежурства, саопштио је ЕПС.
Хидроелектрана „Ђердап 1“ је данас поподне отворила два преливна поља, а на румунској страни отворено је још једно преливно поље тако да се испушта 1.620 кубних метара воде у секунди.
У току дана исту количину почеће да прелива и хидроелектрана „Ђердап 2“.

15:22 – ЕВАКУИСАНА РОДИЛА СИНА

Јутрос око 09,00 часова, на подручју Лајковца, припадници Хеликоптерске јединице, који су уз остале припаднике МУП ангажовани на евакуацији и помоћи становништву угрожених подручја, евакуисали су и трудницу из села Јабучје, која је очекивала свој четврти порођај.

Хеликоптером је транспортована до болнице у Ваљеву, где је у међувремену родила сина.

15:13 – Пут код Зворника поплављен

Део пута у месту Куслат, десетак километара од Зворника, у Босни и Херцеговини је поплављен, па је путницима онемогућен прелазак у Србију, јавила је екипа Тањуга са лица места.
До плављења је дошло изливањем река Дрињац и Јадра.

15:12 – Срушио се мост на путу Причевић – Пећка

Јавно предузеће Путеви Србије саопштило је данас да се срушио мост, те је обустављен саобраћај на путу Причевић – Пећка.
„Због моста који је пао, дошло је до обуставе саобраћаја на државном путу ИИ А реда број 143, деоница Причевић-Пећка“, пише у саопштењу.

Јавно предузеће „Путеви Србије“ позвало је све учеснике у саобраћају да поштују привремену саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

15:11 – Евакуисано петоро у Пожеги

Припадници Горске службе спасавања из Пожеге евакуисали су чамцима петоро мештана насеља Дљин на уласку у Лучане.
У току је евакуација куће која је потопљена до прозора. Бетонске бандере потопљене су до пола, а Западна Морава дивља.

Мост на путу Гуча-Лучани поплављен је до врха, а цео потез од Пожеге до Лучана је прогутала Западна Морава.

15:07 – Две старије особе настрадале у Лајковцу

Две старије особе, из Лајковца и села Јабучје, настрадале су прошле ноћи у невремену, рекао је локалним медијима заменик председника Општине Горан Миловановић.
Он је додао да је Лајковац „одсечен од света“ с обзиром на то да су поплављени сви путеви који воде из те вароши, а не може се доћи ни до сеоских месних заједница.
Најтежа ситуација је у делу Лајковца код надвожњака преко пруге Београд-Бар, односно погона „Виндије“.

14:59 – Спасени сви у Јунковцу

Жандармерија је успела да се пробије чамцима до блокираних људи у Јунковцу и успела све да их групише на крову највише куће.
Због јаке бујице, Жандармерија није могла да их врати, тако да је војска послала хеликоптер да их извуче. Свих 20 људи је спасено и сада на сигурном.

14:56 – Две особе завејане код Копаоника

У Брусу према Копаонику имали смо два возила која су била завејана услед снега, људи су евакуисани у бази Крушевац пута.

14:51 – Прекид саобраћаја код рампе Појата-Крушевац

Због изливања реке саобраћај је у прекиду код наплатне рампе Појате-Крушевац.

14:47 – Обустављен саобраћај ка Баточини и Тополи

Саобраћај на аутопуту из Крагујевца ка Баточини обустављен је око 13 часова због јутрошњег изливања реке Угљешнице, изјавио је Тањугу начелник за превентину заштитуто од елементарних и других непогода Драгош Радовановић.

„Вода је преплавила пут код окретнице код ‘Крста’ у дужини од километар и по до два у правцу ка Баточини“, рекао је Радовановић и додао да не могу ни камиони и шлепери на том делу да прођу.
Он је навео да је Раније обустављен саобраћај на магистралном путу из Крагујевца ка Тополи, због изливања реке Угљешнице у приградском насељу Петровац.

14:35 – Град збрињава децу из вртића која су затражила помоћ

Секретаријат за образовање и дечју заштиту и град Београд активно раде на збрињавању деце која због оштећења и појаве воде у појединим предшколским установама не могу да бораве у њима, саопштила је градска служба за информисање.

14:34 – Извукли возача из потопљеног камиона

Екипа Горске службе спасавања Србије евакуисала је возача камиона који је услед бујице био блокиран и потопљен на путу од Сталаћа ка селу Жабаре.

14:25 – КРИТИЧНО У ТРСТЕНИКУ

Начелник одељења за ванредне ситуације Александар Лазаревић рекао је данас да је најкритичнија ситуација на територији Расинског округа у општини Трстеник где је проглашена ванредна ситуација.“У Трстенику је угрожено 50 домаћинстава, и до сада је евакуисано осам особа, од тога четворо деце“, рекао је Лазаревић новинарима приликом обиласка поплављеног села Грабовац.Лазаревић је нагласио да је комплетан ватрогасно-спасилачки батаљон ангажован на територији Расинског округа, а да је само у Трстенику ангажовано 12 ватрогасаца са пет возила и чамцем.Према његовим речима, стање је критично и у општини Варварин где су угрожена четири домаћинства, а излила се и Рибарска река код Каоника и Великог Шиљеговца.“У Брусу према Копаонику имали смо два возила која су била завејана услед снега, људи су евакуисани у бази Крушевацпута“, напоменуо је Лазаревић истакавши да су све расположиве снаге на терену и помажу грађанима.

***

ИБАР НАПРАВИО ШТЕТУ, СРУШИО МОСТ, УТОПИЛА СЕ ДЕВОЈЧИЦА

Ибар срушио мост који село Кутње повезује са Лепосавићем. Излила се и река Бањска у селима око Звечана.

Фото: Б92

Фото: Б92

Према речима регионалног портпарола косовске полиције Бесима Хотија, десетогодишња девојчица Г.О. из Србице на Косову албанске националности удавила се у реци која је набујала након великих киша. Он је нагласио да се несрећа догодила у селу Избица, које припада општини Србица, јуче око 16.30 сати када су се деца враћала из школе.

„Деца су се враћала из школе и било их је неколико у групи. Једна девојчица се оклизнула и пала у воду, а десетогодишња Г.О је покушала да јој помогне, али се и сама оклизнула и пала у набујалу Клину. Другарица је успела да се извуче из воде, а Г.О. се удавила“, рекао је Хоти. Он је навео да су остала деца потрчала да дозову старије у помоћ, али док је помоћ стигла девојчица се већ удавила.

Портпарол Косовских безбедносних снага (БСК), Аљи Ука је за приштинске медије изјавио да се ситуација после подне смирује и да су две екипе БСК још увек у општинама Клина и Србица. „Све су куће под контролом пошто су их становници ујутро напустили. Припадници БСК чамцима одлазе од једне до друге куће, у њима нема затоћених“, казао је он.

Због падавина и одрона тренутно није у функцији путни правац између Клине и Ђаковице.

Ибар код Рашке фото: Б92

Ибар код Рашке
фото: Б92

Према последњим информацијама, ситуација на поплављеном подручју општине Лепосавић почела је да се нормализује, а реке се враћају у своја корита.

Због оштећења носећег стуба на бетонском мосту на Ибру, који од Лепосавића води ка селу Кутње, око 50 домаћинстава од синоћ је одсечено од света, па деца нису отишла у школу, а запослени на посао.

Неколико села остало је без електричне енергије, а председник општине Лепосавић Драгиша Васић са сарадницима обишао је мештане на поплављеном подручју, где испитују могућност санације моста на Ибру.

Екипе цивилне заштите заједно с мештанима и данас се боре се воденом стихијом у селима Вуча, Јошаница, Тврђен, Крњин, Лешак и Врачево, где је водена бујица претила да уништи куће и остале објекте који су у близини водотока.

Ибар се у току ноћи излио и поплавио сва поља у свом водотоку, а снег који је пао отежава прилаз до села у подножју Копаоника и Рогозне, тако да се право стање и то колике су штете нанеле поплаве, још не зна.

С престанком кише, ситуација се смирује и у селима звечанске општине. У Дољану су у потпуности поплављена имања и куће четири домаћинства, а у Бањској, где се излила истоимена река, вода је однела све што јој се нашло на путу.

У општини Клина поплављене су повратничке куће у селима Берково и Драгољевац, а вода из речних корита излила се и на локалне путеве и отежава кретање. У Пећи је под водом читав центар града.

Члан Одбора за безбедност косовске општине Исток Вељко Коматовић рекао је данас да је у селима Осојанске долине киша падала скоро 30 сати, да је поплављено неколико села, али да у њима нема повређених. Коматовић је за агенцију Бета казао да је у неким случајевима вода носила чак и трактор и стоку, али да на срећу нема повређених. Додао је да је и њега вода однела с аутомобилом, а да су га спасили словеначки војници у саставу Кфора.

Коматовић, повратник у село Жач, казао је да су делом поплављена и дворишта, као и неке куће у селима Жач, Шаљиновица, Кош, Суви Лукавац и Драгољевац.

Он је навео да је киша данас престала да пада и да су се људи сами организовали како би отклонили последице поплава.

14:10 – ВЛАДА СРБИЈЕ ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ

Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији Републике због поплава и обилних падавина.

Ванредна ситуација проглашена је на захтев Републичког штаба за ванредне ситуације, на којем је, раније данас, разматрана ситуација у земљи изазвана обилним падавинама и поплавама.

Влада је истовремено затражила помоћ Европске комисије, Русије и Словеније.

Ванредна ситуација у земљи проглашава се уколико је процењено да је у земљи стање у којем су ризици и претње или последице катастрофа, ванредних догађаја и других опасности по становништво, животну средину и материјална добра таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби.

Због тога је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, посебне снаге и средства уз појачан режим рада, пише у Закону о ванредним ситуацијам, а одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Влада Србије.

Законом је уређено деловање, проглашавање и управљање ванредним ситуацијама, као и систем заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара и животне средине од елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа, удеса и катастрофа, последица тероризма, ратних и других већих несрећа.

Регулисане су и надлежности државних органа, аутономних покрајина, јединица локалне самоуправе и учешће полиције и Војске Србије у заштити и спасавању, затим права и дужности грађана, привредних друштава, других правних лица и предузетника у вези са ванредним ситуацијама и организација и делатност цивилне заштите на заштити, спасавању и отклањању последица елементарних непогода и других несрећа.

Поред примарног, а то је заштита људи и материјалних добара, закон предвиђа и финансирање, инспекцијски наџор, међународну сарадњу и друга питања од значаја за организовање и функционисање система заштите и спасавања.

За руковођење у ванредним ситуацијама, што подразумева усмеравање појединаца, делова система и система заштите и спасавања, за територију Србије задужен је Републички штаб за ванредне ситуације, који образује Влада Србије, за територију аутономне покрајине – покрајински штаб, који образује извршни орган аутономне покрајине, а за територију управног округа – окружни штаб за ванредне ситуације, који образује Републички штаб за ванредне ситуације. Градски штаб образује скупштина града.

Дефинисане су и снаге заштите и спасавања и то у штабови за ванредне ситуације, јединице цивилне заштите, ватрогасно-спасилачке јединице, полиција, Војска Србије, они чија је редовна делатност заштита и спасавање, као и привредна друштва и друга правна лица, затим Црвени крст Србије, Горска служба спасавања Србије, и удружења која су оспособљена и опремљена за заштиту и спасавање.

У објекте и средства за заштиту и спасавање спадају склоништа и други заштитни објекти, складишта, заштитна и спасилачка опрему и оруђа, опрема за оспособљавање и обуку, превозна средства, телекомуникациони и алармни уређаји и други материјали који се користе за заштиту и спасавање.

***

На снази је БИЛА ванредна ситуација у градовима: Ужицу, Ваљеву, Шапцу, Лозници, Чачку, Зајечару и општинама Осечини, Коцељеви, Лајковцу, Убу, Љигу, Горњем Милановцу, Малом Зворнику, Пожеги, Владимирцима, Косјерићу, Обреновцу, Лучанима, Мионици и Трстенику. САДА ЈЕ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ПРОГЛАШЕНА НА ТЕРИТОРИЈИ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ.
ОКО 100.000 ДОМАЋИНСТАВА ШИРОМ СРБИЈЕ И ЦЕО ЛАЗАРЕВАЦ БЕЗ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ.

14:13 – МОЛЕБАН ЗА ПРЕСТАНАК КИШЕ

БЕОГРАД – Српска православна црква служиће вечерас молебан за престанак кише, саопштио је данас епископ бачки Иринеј, преносећи новинарима одлуку Сабора СПЦ, који је данас почео радни део заседања у Српској патријаршији у Београду.
Молебан ће се служити у Саборној цркви у наставку вечерњег богослужења, које почиње у 17 сати.
„Молитвено ћемо се обратити Богу за престанак кише“, рекао је епископ Иринеј, наводећи да ће чланови Сабора присуствовати молебану.
Иринеј је рекао да Сабор позива све вернике и људе добре воље на солидарност.
Он је такође рекао да није искључена могућност да СПЦ затражи и помоћ других цркава, због елементарне непогоде која угрожава целу земљу и све грађане.
Морава је поплавила села Сирчу и Шумарице код Краљева

Морава је поплавила села Сирчу и Шумарице код Краљева

Драматично је и у Крупњу, где тренутно нема ни струје ни воде.

Драматично је и у Крупњу, где тренутно нема ни струје ни воде.

***poplava

13:46 – КОЛУБАРА И ДАЉЕ РАСТЕ, ЕВАКУИШЕ СЕ СТАНОВНИШТВО

На делу Ибарске магистрала код Великих Црљена ниво Колубаре и даље расте тако да је на том делу пута готово немогуће проћи аутомобилима, јавља Тањугиов репортер са лица места.

На тој локацији ангажовани су и бројни припадници полиције и сектора за ванредне ситуације који су из кућа у селу Велики Црљени евакуисали велики број грађана.

Поплаве попут данашњих и ниво Колубаре које је са више од метар преплавио дворишта у том селу не памте мештани овога краја.

Због обилних падавина ниво те реке непрестано расте, а иако полиција у Степојевцу покушава да убеди возаче да не пролазе том деоницом многи од њих на сопствени ризик то чине.

Један од возача Горан Срдановић из Вреоца, који је из правца Лазаревца покушао да са аутомобилом пређе раскрсницу прекривену водом код Великих Црљена је остао у води висине око 40 сантиметара.

Пошто је уз помоћ пријатеља изгурао ауто на суво рекао је Тањугу да не памти да је оваква непогода задесила овај крај.

„Идемо из Лазаревца на пола пута на раскрсници нам се угасио ауто… Пробаћемо да га упалимо и да видимо шта ћемо даље“, рекао је Срдановић.

14:0 – ИЗЛИЛА СЕ ТОПЧИДЕРСКА РЕКА

У току ноћи дошло је до изливања Топчидерске реке, која је поплавила улицу Варешку, Раковички пут и Митар Бакић, а штаб за ванредне ситуације у Општини Раковица читаву претходну ноћ провео је на терену где је обилазио најкритичнија места у општини, саопштено је данас.

Тренутно је најкритичније у улицама Јелезовачка, Љубише Јеленковића, Летићева, 2. септембра, Александра Војиновића, пет кућа је поплављено у Патином Мајдану у насељу Ресник, али ситуација се мења из сата у сат.

У протекла 24 часа било је више од 300 позива и пријава са критичних локација у Раковици, а у сарадњи са ватрогасцима, припадницима МУП-а, Црвеним крстом и другим надлежним институцијама реагује се на најугроженијим локацијама одакле се евакуише становништво.

Претходне ноћи у згради општине смештај је нашло петоро становника улице Патријарха Димитрија.

За њих је данас обезбеђен смештај у хотелу ДМБ у Раковици. Тренутно се исељавају породице десет домова у Улици Другог септембра, а тај број се повећава.

Штаб за ванредне ситуације Општине Раковица обезбедио је привремени смештај за све који због поплава морају да напусте своје домове.

Контакт телефони дежурних служби за помоћ грађанима у Раковици током трајања кишног таласа је 011 3582 582 и 065 3582 582.

13:14 – ЕДБ: СТАБИЛАН ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМ У БЕОГРАДУ

Стање електроенергетског система у Београду је стабилно, саопштила је данас Електродистрибуција Београд (ЕДБ).

Диспечерске и монтерске екипе су ангажоване 24 сата, као и Информативни центар ЕДБ-а.

Из тог предузећа апелују на све грађане, уколико примете да вода продире у трафо-станице које се налазе у њиховим објектима, да одмах пријаве на телефон 011/395-77-99.

12:52 – СКРАЋЕНЕ ПОЈЕДИНЕ ЛИНИЈЕ ГСП

Трамвајске линије 3,7,9,13 скраћене су због обилних падавина и воде која се задржава на шинама, рекао је дежурни диспечар Слобо Марковић.

Линија 7 саобраћа од депоа Сава, па до Устаничке улице, трамвај на линији 9 такође од тог депоа, па до Вождовца, док линија 3 од саобраћа Омладинског стадиона до Господарске механе.

На улицама Београда саобраћа и аутобус који мења део трамвајске линије 3, који носи ознаку 3а и саобраћа од Железничке станице до Кнежевца.

Аутобуска линија 7а саобраћа од Центра „Сава“ до блока 45, пошто доле у окретници велика количина воде, па су трамвају из тог разлога скраћени до депоа Сава.

Скраћена је и аутобуска линија 33 и то због напуклог потпорног зида у Војводе Степе код броја 610.

Преусмерена је и линија 94, која саобраћа старом трасом – иде преко моста „Газеле“, па даље редовном трасом.

Аутобуска линија 47 преусмерена је и иде кроз тунел код манастира у Раковици због велике колицицине воде на том делу пута.

Преусмерена је и линија 405 која иде трасом линије 408 до Прњавора, па одатле силази у Рипањ и даље редовном трасом, а тако се и враћа.

12:50 – ХЕЛИКОПТЕРИ ЕВАКУИШУ СТАНОВНИШТВО ИЗ ЧАЧКА

У Чачак су из Ниша стигли хеликоптери који ће спасавати грађане чије су куће окружене дубоком водом и до којих се ни на који други начин не може стићи сем из ваздуха. Највише таквих домаћинстава је у Прељинској Балузи, где је од јутрос, након ноћашњег изливања Чемернице, евакуисано око 400 људи.

12:40 – ВАЉЕВО ПРЕПЛАВЉЕНО ВОДОМ

Око 100 Ваљеваца већ је евакуисано из својих домова, град на Колубари одсечен је од света због поплављених путева а и само Ваљево је подивљала река поделила на јужни и северни део између којих из минута и минут има све мање шансе да постоји комуникација – већина мостова, наиме, затворена је за саобраћај.

12:13 – ПОПЛАВЉЕН ДОМ ЗДРАВЉА У ПОЖЕГИ

Дом здравља у Пожеги поплављен је јер је река Скрапеж пробила бедем непосредно у близини установе, па је хитна медицинска помоћ привремено измештена у салу основне школе Емилија Остојић, саопштено је из ове здравствене установе.
У школи ће бити организован 24-часовни рад здравствене установе.
У саопштењу се наводи да су за неодложна стања пацијената који се пробијају до Дома здравља, организована 24-часовна дежурства у Хитној медицинској помоћи Дома здравља и рад Дечје службе у две смене.
СПАСИОЦИ

11:53 – ЛОЗНИЦА: ЈАДАР „ПОДИВЉАО

Лозница-Јадар је, у последња 24 часа, буквално подивљао кроз у лозничком крају.

Велики доток воде реком Јадар излио се у Стражи, Доњем Добрићу, Козјаку, Јелаву, Лешници, Брадићу, Великом Селу, Драгинцу, Цикотама, Бањи Ковиљачи-прича градоначелник Лознице Видоје Петровић. – Ситуација је компликована и у приобаљу река Лешница, Коренита, Церница..

У прекиду је магистрални пут Лозница – Шабац у Јелаву, затим у Цикотама, између Лознице и Ваљева, Јошеви, на путу Липнички Шор – Текериш. У сарадњи са представницима Сектора за ванредне ситуације Србије и Мачванског округа, „Србија – вода“ и Војске одвијају се активности на збрињавању и евакуацији становништва и животиња са угроженог подручја. (В. М.)

11:50 – КРУПАЊ ОДСЕЧЕН ОД СВЕТА

Крупањ-У Крупњу и читавој Рађевини је катаклизма! Овако стање описује Раде Грујић, председник општине Крупањ. Он нам је потврдио да је у реци Ликодри која протиче кроз центар града, у четвртак ујутру око пет сати вода однела и један људски живот. Још се не зна ко је страдао, али је извесно да је матица Ликодре, пошто се корито проширило тамо где му место није, однела и човека и аутомобил у ком је био.

Крај јепотпуно одсечен од света. Помоћ не може ни да стигне. Скоро сва села су без струје. Вода је однела, по Грујићевим речима, многе мостове и путеве и у граду и по селима. (В. М.)

11:44 – ЕВАКУАЦИЈА У ПАРМЕНЦУ

Чачак – Градски штаб за ванредне ситуације у Чачку апеловао је на мештане Парменца да започну евакуацију, пошто ниво Западне Мораве непрестано надолази. Према речима начелнице Градског штаба за ванредне ситуације, Бојане Икодиновић, због великих киша угрожена су домаћинства у том селу, па је мештанима препоручено да започну са евакуацијом. Како сазнајемо, вода у Парменцу је дошла до нивоа регионалног пута Чачак – Пожега, који је још увек проходан.

brana parmenac poplava cacak

11:43 – У ДУНАВУ ПРОНАЂЕНО ТЕЛО МУШКАРЦА

У Дунаву код Новог Сада пронађено је тело В.У. (1953) који се јуче увече утопио.

11:37 – ВЛАДА ЋЕ ПРОГЛАСИТИ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

Премијер и шеф Штаба за ванредне ситуације Александар Вучић најавио је да ће Влада Србије данас у 13,00 сати донети одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији целе Републике.
То ће значити, објаснио је Вучић, ангажовање свих расположивих капацитета који ће бити ангажовани на ублажавање последица ове елементарне непогоде.

11:10 – ЉИГ БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ

Обилне падавине и поплаве изазвале су колапс у неколико општина западне Србије, прекинувши снабдевање водом и електричном енергијом, оштетивши стамбене објекте и путеве.
Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода, киша ће престати тек током сутрашњег дана, па се очекује додатно погоршање ситуације.
Посебно тешко је у општини Љиг, где су сви потрошачи остали без струје и воде, поплављене су и куће, па су поједини житељи спас морали да потраже на крововима.„Стање је катастрофално. Трафо станица је искључена јер је поплављена, а поплава је оштетила цеви за водоснабдевање“, рекао је Танјугу председник општине Љиг Миодраг Старчевић.
Он је казао да Дом здравља не ради јер је под водом, не раде ни школе ни вртићи, потопљено је око 800 хектара ораница, а у пет месних заједница уништени су путеви, па до тих села не може да се дође.Имамо проблема да одвеземо пет корисника дијализе у Ваљево јер не знамо да ли је пут проходан, рекао је Старчевић.
„Срушен је део једне куће, а четири су поплављене, људи су на крововима и таванима, покушавамо да стигнемо до њих и помогнемо им, али то је могуће једино чамцима“, изјавио је Старчевић.
Према речима првог човека општине Лучани, Младомира Сретеновића, река Бјелица је током ноћи нагло нарасла, поплавила саобраћајнице у граду и селима, а пут у Ђераћу је непроходан.
„Вода је доспела и у круг фабрике Милан Благојевић, а поплава је већа него пре 15 дана, као и штете. Забринути смо јер киша и даље пада, и нисмо оптимисти да ће водостај ускоро опасти“, објаснио је он за Танјуг.

11:12 – ОШТЕЋЕН ДЕО ПРУГЕ БЕОГРАД -БАР

Поплаве и бујице које су погодиле Србију оштетиле су пругу Београд Бар, због чега путнички воз, који је синоћ око 20 сати кренуо из Београда, касни више од седам сати.
Како су саопштиле Железнице Србије, вечерњи путнички воз између Београда и Бара саобраћао је помоћним превозним путем преко Лапова и Краљева, након што су бујице оштетиле дионицу Словац – Дивци.
Из тог предузећа су навели да су на читавој територији Србије организовали појачан надзор и опходњу пруге, посебно на критичним дионицама због бујица и поплава.
По потреби, српске железнице ће смањивати брзине возова или у крајњој мери обустављати саобраћај, како би се у условима великих кишних падавина и бујица очувала безбедност.

10:32 – ВАНРЕДНО У УЖИЦУ, ПОЖЕГИ И КОСЈЕРИЋУ

Градски штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се од јутрос прогласи ванредна ситуација у Ужицу због поплава И евакуишу угрожена домаћинства на градској плажи, насељу Турица и у приградским насељима Злакуса и Крвавци, рекао је Танјугу заменик начелника Градског штаба Видоје Дрндаревић.Дрндаревић истиче да ће ситуација у насељу Турица бити још тежа, јер су из Србија вода наложили, из превентивних разлога, испуштање воде из акумулације Врутци од 30 до 60 кубика у секунди.
Вода је однела пут у Буару,а због клизишта код Злакусе у функцији је на тој деоници пута Ужице-Пожега само једна коловозна трака.„Вода у Ужицу је за добра пиће. Извориште Сушичка Врела су заштићена и водовод није угрожен“, каже Дрндаревић.
Школе у Ужицу данас раде, једино ће настава бити обустављена у другој смени у основној школи Краљ Петар Други која се налази у близини Ђетиње.У Пожеги, како је Танјугу рекао председник општине Милован Мићовић, дошло је до незапамћене поплаве. Због изузетно критичне ситуације проглашена је ванредна ситуације,а школе и вртићи у Пожеги од данас не раде.
„Пола града је под водом. Вода је пробила насипе који су још 1965. године прављени. Препоручили смо и привредним објектима да редукују радно време“, рекао је Мићовић.

10:26 – ВАТРОГАСЦА ОДНЕЛА БУЈИЦА

Ватрогасца спасиоца Д. Л. (42) из Тополе однела је јутрос бујица у акцији спасавања на реци Јасеници.
Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је Тањугу да се за спасиоцем још трага.
„Спасавао је човека који је спас од бујице потражио на дрвету. Наши су спасли тог човека, а спасилац се отргао од конопца. Потрага је у току“, рекао је Марић.Ватрогасац је изгубио живот на потезу између села Жабаре и Горович у тој општини, изјавио је Тањугу председник те општине Драган Јовановић.
„Д.Л. је покушао да спаси једног човека, који је кренуо на посао, а који се због велике бујице на путу од Ззабара до Горовича, попео на дрво“, рекао је Јовановић.
Према речима Јовановића, у том покушају спасавања, јутрос око шест сати, ватрогасцу Д.Л. се откачила сајла и упао је у бујицу. Други ватрогасац који је био са њим, успео је да преплива бујицу и спасио се.
Јовановић је рекао да је због кишних падавина „ситуација у Тополи катастрофална“, да је река Јасеница која се излила оштетила мост у Белосавцима, да је у потпуном прекиду регионални пут Топола-Рудник, због клизишта и одрона у селу Гуришевци.

10:05 – ПЕТЉА БУБАЊ ПОТОК У БЛОКАДИ

Петља Бубањ Поток – пролаз испод аутопута, односно искључење на обилазницу у блокади је због поплаве, а због изливања реке на државном путу Коцељево – Осечина код места Шабачка Каменица саобраћај је у потпуном прекиду.Како је саопштио Ауто мото савез Србије (АМСС), изливање реке у месту Јазовник у општини Коцељева условила је потпуни прекид саобраћаја. На деоници Липнички Шор – Текериш у месту Јошева услед изливања реке Лешнице дошло је до потпуног прекида у саобраћају, а саобраћај је због појаве одрона обустављен на деоници Крупањ – Лозница. Саобраћај је обустављен због изливања реке Јадар на деоници Осечина – Пецка, а због појаве одрона и на деоници Пецка – Љубовија.

09:54 – РХМЗ: РАСТЕ НИВО РЕКА

Због обилних падавина водостај на више река у Србији је данас изнад гранце редовне одбране од поплава, са тенденцијом даљег пораста, а посебно је тешка ситуација код Ваљева.
На Колубари код Ваљева, Словца и Белог Брода водостај је изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом даљег пораста, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.
Наводи се и да је на Љигу код Боговаде водостај изнад упозоравајуивоа са тенденцијом даљег пораста.
На на горњем току Тамнаве код Коцељева водостај је у стагнацији са изливања из рецног корита, упозорава РХМЗ.
На Тамнави, низводно код овог моста водостај ти у веорасту и током дана ће превази границу ванредне одбране од поплава.
На Убу водостај је у порасту, „налази се изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом пораста током дана“.
На горњем току Јадра код Осечине и Завлаке водостај је у стагнацији са изливања из речног корита.
На Белом Тимоку код Зајечара и на Црном Тимоку код Гамзиграда водостаји су превазисли упозоравајувое током ноа тенденцијом пораста.
На Нери, Брзави и Моравици водостај током дана упозоравајући, док се на Сави код Шапца водостај налази изнад границе редовне одбране од поплава са тенденцијом пораста.

09:52 – МОРАВА ПЛАВИ ПРИОБАЉЕ КРАЉЕВА

Водостај Западне Мораве је поново достигао ниво као у време поплава од пре двадесетак дана, и река је поново почела да плави приобаље у Краљеву.
Начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић рекао је Танјугу да се Морава излила на неколико локација од Краљева до Врњачке Бање.
Ибар је засад у свом кориту и не прети његово изливање, рекао је Кочовић.“Западна Морава је достигла ниво као код последњих поплава. Излила се у Грдици и Адранима у Краљеву и у Новом Селу код Врњачке Бање, а прети да угрози још места. Домаћинства у приобаљу Мораве за сада нису угрожена, али се за данас најављују обилне падавине на подручју Краљева, и сви смо у приправности“, рекао је Кочовић.
У самом Краљеву атмосферска вода је почела да се излива из својих канала, јер су углавном били неочишћени и запушени.

09:48 – САОБРАЋАЈ У ПРЕКИДУ

На путу Прељина – Чачак (I Б, број 23) код места Коњевићи обустављен је саобраћај због изливања реке Чемернице, саопштили су данас Путеви Србије. Обустављен је саобраћај и на деоници Кратовска стена-Лучани-Гуча (II А, број 181) због изливања реке Бјелице, Каона-Мирајићи код места Мирајићи због одрона и Степојевац-Велики Црљени због изливања реке. Саобраћај је обустављен и на деоници Авала-Раља у близини места Раље, због појаве клизишта. Путеви Србије позивају учеснике у саобраћају да поштују привремену саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

09:45 – ЕВАКУАЦИЈА У ВАЉЕВУ

Штаб за ванредне ситуације у Ваљеву донео је одлуку да се због изливања Колубаре евакуише становништво на левој обали реке, при чему ће први бити евакуисани грађани који живе на Илиџи, а затим житељи насеља Колубара испод железничке станице, јављају локални медији.
„У та два насеља упућени су аутобуси за превоз угрожених грађана до касарне ‘Живојин Мишић’, где је обезбеђен смештај. За њих ће бити обезбеђена храна и вода“, каже начелник Одељења за ванредне ситуације Милан Михајловић.
Евакуација се односи на мајке са децом до 15 година, труднице, болесна лица, особе са посебним потребама и лица старија од 65 година.
Угрожени грађани биће смештени у касарни, а ако буде било потребе одређени број њих ће бити смештен у школама „Сестре Илић“ и „Милован Глишић“.
Сви радно способни житељи морају сами да се евакуишу. Штаб за ванредне ситуације апелује на све грађане који могу да се сами евакуишу код рођака и пријатеља у безбедне делове Ваљева, којима не прети поплава.

09:44 – ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ НА ДЕЛУ ИБАРСКЕ

Саобраћај је потпуно обустављен због клизишта на Ибарској магистрали из правца Љига, на успону уз Рудник, до Чачка, а на деоници Нови Сад – Рума у оба смера дошло је до обуставе саобраћаја код Иришког венца, изјавила је јутрос Тањугу координатор Оперативног центра Ауто мото савеза Србије (АМС С) Марија Тасић.
Алтернативни пут из Чачка према Београду води преко Крагујевца и аутопута Е 75, рекла је Тасић.
Због изливања реке дошло је до обуставе саобраћаја на многим деоницама у Колубарском, Мачванском и Моравском округу, навела је Тасић.
Сви прилази ка Ваљеву, Шапцу, Љигу и Лозници су блокирани, а такође, су непроходни путеви који повезују Чачак, Лучане, Гучу, Љиг, Белановицу, Ивањицу, Ушће, као и многи други, додала је Тасић.
„Због ванредне ситуације у земљи апелујемо на возаче да без преке потребе не крећу на пут, а уколико је то неопходно да користе главне државне путеве првог и другог реда“, поручила је Тасић.
Саобраћај је обустављен преко планине Рудник због одрона земље и припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену, наведено је у саопштењу Бироа за сарадњу с медијима МУП.

 

NASA снимила: Србија у центру џиновског кишног облака

Novosti online, 14. мај 2014. 22:19

Свемирска агенција објавила фотографију Европе из свемира, са огромним кишним облаком који је прекрио скоро цео континент, а наша земља је у његовом центру

***

SPASAVANJE LJUDI IZ AUTOBUSA I AUTOMOBILA

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је јутрос да је током ноћи евакуисано 500 људи.

„Евакуације људи и даље трају. Свуда, у Ваљеву, у Прељини, Косјерићу, дуж целог тока Колубаре, ми смо све наше људство ставили у функцију спасавања живота“, рекао је Марић за агенцију Бета.

Најкритичнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа.

На снази је ванредна ситуација у градовима: Ужицу, Ваљеву, Шапцу, Лозници, Чачку, Зајечару и општинама Осечини, Коцељеви, Лајковцу, Убу, Љигу, Горњем Милановцу, Малом Зворнику, Пожеги, Владимирцима, Косјерићу, Обреновцу, Лучанима, Мионици и Трстенику.  

У Умчарима се ноћас утопила једна особа и то је прва жртва поплава у Београду, саопштио је градоначелник Београда Синиша Мали.

После седнице Градског штаба за ванредне ситуције којој су присуствовали и премијер Александар Вучић и директор полиције Милорад Вељовић, Мали је апеловао на грађане да слушају и поштују савете надлежних органа како се убудуће такви случајеви не би дешавали.

„Имамо и прву жртву. У Умчарима се утопила једна особа, зато што није слушала надлежне органе који су је саветовали да треба да се евакуише из куће. Наш примарни циљ је да избегнемо такаве случаје“, рекао је Мали и подвукао да грађани, уколико се евакуација нареди послушају надлежне органе око начина евакуације.

Мали је рекао да су на територији града најугроженија подручја Лазаревца, Обреновца и Гроцке.

Евакуација путника из аутобуса на обилазници код Бубањ Потока.

Током ноћи река Чемерница у Прељини код Чачка пробила је бедеме и поплавила на стотине домаћинстава. До сада је евакуисано петнаестак мештана Коњевића и Прељинске Балуге, који су смештени у спортској хали у Прељини.

Процена је да је тренутно угрожено три стотине домаћинстава и да има људи које треба евакуисати, али се њиховим кућама тренутно не може прићи. Проглашена је ванредна ситуација и очекује се додатна помоћ.

И у Чачку је стање веома критично, потврдио је за РТС градоначелник Војислав Илић.

У општинском штабу у Лучанима кажу да је ноћас пробијен заштитни бедем у Ђераћу и да је вода продрла према стамбеним објектима на левој страни пута.

Спречавање продирања воде није могуће јер је код пробијања бедема вода однела део врећа са песком и три постављене заштитне бране. У месној заједници Вича угрожено је 12 домаћинстава а у две куће вода је ушла.

Због прекида саобраћаја на путевима Штаб је донео препоруку да школе у Лучанима и Вичи обуставе наставу.

Ноћас се излила Колубара и полавила главне градске улице у Ваљеву. До сада је евакуисано стотинак људи. У прекиду су главни путни правци. Затворени сви мостови преко Колубаре. Једино још увек ради мост на обилазном путу за Ужице у приградском насељу Горић.

Poplava-odnosi-most.jpg

Колубара је током ноћи надмашила историјски максимум, а Јадар је поплавио готово целу варош Осечина. Угрожена подручја је посетио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У свих осам општина Мачванског округа проглашена је ванредна ситуација.

Најкритичније је било коцељавачком крају, где је и даље две трећине насеља под водом.

У Коцељеву се не може ући нити из ње изаћи. У сарадњи са Војском Сектор за ванредне ситуације ће предузети неопходне мере да би се допремиле основне животне намирнице. Тамнава је однела мост на магистралном путу ка Ваљеву.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обилази Ибарској магистралу код Коцељеве, где је блокиран саобраћај и у току је пружање помоћи угроженом становништву.

Министарка и њени сарадници затекли су код скретања за Црљене поплављен пут и цело насеље и једну девојку, мештанку, која је молила за помоћ, јер су и њена три брата била заробљена у кући под водом.

Михајловићева је обавестила службу за спасавање из састава Републичког штаба за ванредне ситуације, који су убрзо стигли и чамцем кренули у евакуацију мештана тог насеља.

У Шапцу је због изливања канализације услед обилних падавина угрожено око 100 домаћинстава, а најкритичније је у Улици краља Милутина.

Најугроженије локације у Шапцу и Лозници где припадници Првог понтонирског батаљона из састава Речне флотиле помажу грађанима у одбрани од поплава ноћас је обишао и министар одбране Братислав Гашић.

Сектор за ванредне ситуације у општини Пожега позвао је житеље насеља Радовина, да приступе евакуацији, јер је ниво Скрапежа у порасту, па се очекује да премаши одбрамбени бедем. Због очекиваног поплавног таласа реке Ђетиње, на евакуацију су позвани и житељи насеља Татојевица.

У општини Трстеник поплављено је село Грабовац, 30 кућа је угрожено, а три породице су евакуисане.

Како је Танјугу речено у кабинету председника општине, вода у Трстенику није за пиће већ само за техничку употребу и због свега тога, на седници Штаба за ванредне ситуације јутрос је у тој општини проглашена ванредну ситуацију.

Обуставе саобраћаја 

Због одрона је обустављен саобраћај на Ибарској магистрали из правца Љига и није могуће доћи тим путем до Чачка.

Blokada-puta.jpg

Затворени за саобраћај су и путеви на подручју Ваљева, Љига, Лознице, Коцељеве, Лучана, Гуче, Ивањице, Ушћа…

Обустављен је саобраћај на путу Прељина-Чачак (код места Коњевићи), због изливања реке Чемернице.

Саобраћај је у прекиду и на деоници Кратовска стена – Лучани – Гуча, због изливања реке Бјелице

Затворени су и путеви Каона-Мирајићи, код места Мирајићи, због одрона, затим деоница Степојевац-Велики Црљени, због изливања реке, као и деоница Авала-Раља (у близини места Раље) због појаве клизишта.

Обустављен је и саобраћај на деоницама Светиња – Шабац и Топола – Рача;

Прекиди саобраћаја на територији града Београда: обилазница око Београда – Кружни пут, прекид је на самој петљи, односно укључењу на ауто-пут код Бубањ Потока. Аутобуси „Ласте“ не саобраћају на релацији Београд – Ваљево.

Прекид је на наплатој станици Умчари, на ауто-путу Ниш- Београд, а алтернативни правац за улазак и излазак на ауто-пут су наплатне станице Мали Пожеравац и Водањ.

Затворена је и деоница Горњи Милановац – Крагујевац, због изливања реке Груже.

Због одрона обустављен саобраћај на појединим путевима и железнички саобраћај на прузи Београд – Бар. Потупно је обустављен железнички саобраћај између Београда и Ниша.

00.37 – ОБУСТАВЉЕН ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ НА ПРУЗИ БЕОГРАД-БАР

Железнице Србије обуставиле железнички саобраћај на прузи Београд-Бар, након што су бујице оштетиле деоницу Словац – Дивци.

***

14.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (1): ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (МУП) у 18 ОПШТИНА и ГРАДОВА – ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ на више путних праваца

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (1): ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (МУП) у 18 ОПШТИНА и ГРАДОВА – ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ на више путних праваца

Још јуче је почела да пада киша широм Србије. Јаког интензитета у Ваљеву, Београду, на Црном Врху, у Неготину, на Златибору и у Сјеници, умереног интензитета у Лозници, Смедеревској Паланци и Зајечару, а слаба киша у Банатском Карловцу, Сремској Митровици, … Continue reading

8 replies »

 1. + Опрости нам Господе, јер незнамо шта радимо ( генерално и већински ) … Дозови нас к теби , допусти нам сузе покајања… Препуни се “ ЧАША “ наша, нек нас мимоиђе ако је воља ТВОЈА … Заслужили смо поДебело и иЗазвали оправдани благи Гњев Твој…Опрости ради угодника Твојих , смилиј нам се Благи ГОСПОДЕ, помози и изведи по Правди Твојој +

  Свиђа ми се

 2. Премудри Боже,чији су судови недокучиви и путеви неисписани,милостиво погледај и чуј молитву нашу за Твој српски народ православни.Ти си допустио тешко мучење српског народа, као што си дозволио да буду мучени и Твоји апостоли и пророци и праведници. Знамо,Господе Боже наш,да по свом премудром промислу допушташ страдање својих изабраних,да би се као злато у огњу,кроз муке очистили од земље и јаче засијали.Али,не дозволи,Боже милости и љубави,да се сатана дуго подсмева и лицемери дуго ругају над Твојим крстоносним народом српским.Знамо да Ти допушташ невоље најсветијим душама,ради њихове веће славе и ради опомене и страха безбожним и подлацима. Знамо да је Твоје преславно Васкрсење,Христе,дошло после поруге,крсних мука и смрти.Зар да озарени светлошћу Твога страдања не осветимо и таму страдања српског народа и чекамо васкрсење његове славе?!Као што раслабљени није био исцељен док Ти ниси дошао,Господе, тако и данас нема исцељења српском народу без Тебе,Боже и Спаситељу наш.Не одлажи своју помоћ,Господе,Ти који си увек хитао да помажеш.Не одлажи и не откажи, већ као милостив Самарјанин, окрени лице Своје српском народу, пружи му руку и исцели његове ране,поврати му здравље, сјај и славу и нека Те прослави страдални српски народ у будуће више него што Те је славио раније – Тебе,Светитеља свога,са Оцем и Светим Духом,у векове векове. Амин.

  Свети Николај Жички

  Свиђа ми се

 3. Изнад града Ваљева је темпирана атомска бомба звана „брана Стубо-Ровни“…политичари све чине да сатру манастир Ваљевску Грачаницу!! Није ли ово ОПОМЕНА ОД ГОСПОДА??! Драги мој Србски Народе, опаметите се, не дозволите да нам скрнаве светињу манастир Ваљевску Грачаницу, а ви политичарчићи, што продадосте душу демонима одустаните од рушења манастира Ваљевске Грачанице!! Не заборавите, Господ предивно милује, али је претежак Његов шамар!!!!!

  Свиђа ми се

 4. Па да су ископани канали који би у нормално време служили за наводњавање њива, а у оваквим случајевима да преузму вишак воде из река до овога не би дошло или би било локализовано на пар мањих случајева.

  Свиђа ми се

 5. Хоћемо у ЕУ , хоћемо у НАТО , хоћемо педер параде, хоћемо екуменизам и унијаћење , хоћемо оног нечастивог уместо Христа .
  Е моји Срби, и ја међ вама , тешка нам је молитва , тежак нам је пост !
  Господе примамо достојно по делима својим, помени нас Господе у Царству Твоме !

  Свиђа ми се

 6. Мој син је прокоментарисао да у Србији владавина сваког новог господара почиње неком временском катастрофом.Ваљда као упозорење.Ми Ваљевци ћемо да изађемо да се молимо испред оне пирамиде подигнуте у част посечених кнезова пошто у Цркву улази вода са свих страна.Чим стане киша одма да се прионе на завршетак бране Ровни, то ће да спасе Ваљево само то и ништа друго.Омете нас ова киша, а лепо нам је ишло радило се и на празнике и недељом у касним поподневним сатима.Ударнички.Док не потопимо све Светиње и не порушимо све Крстове неће да нам сване.ИРОНИЈА

  Свиђа ми се

  • Бране између осталог служе за одбрану од поплава, да својом акумулацијом приме поплавни талас, а не да низводно подручје (као нпр. Ваљево) прими тај талас.
   Ако ћемо логички да размишљамо, брана нема везе са поплавом, него киша. Е сад, ко је послао кишу на нас, у то не бих да улазим.

   Свиђа ми се

  • Хоћмо да потопимо Грачаницу Ваљевску, хоћемо да затремо оно или оног без кога се не може ни живети ни опстати а камоли постојати !

   Свиђа ми се