Временске непогоде

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (3): ПОЗИВИ на број 112 са свих мрежа и свих мобилних телефона за помоћ угроженима- ШТАБ: ЗАДАТАК ЦЕЛЕ ДРЖАВЕ ДА СЕ ОДБРАНЕ ШАБАЦ И ОБРЕНОВАЦ


На територији Србије, према последњем извештају Министарства унутрашњих послова, у поплавама изазваним великом количином падавина  угрожено је још 1.388,  до 17 сати евакуисано је око 7.618 грађана, угрожено је 1.435 објеката, а поплављено 1.030 објеката, саопштио је МУП.  Услед изливања реке Колубаре 90 одсто општине Обреновац је под водом. Тренутно има преко 200 захтева за евакуацију, захтеви непрестано пристижу из разних делова општине и евакуација угроженог становништва је у току, а ситуација се додатно компликује, јер нема електричне енергије. У Обреновцу је на спасавању угроженог становништва ангажовано је 1500 припадника ВСЈ, полиције, Жандармерије, ПТЈ и припадници Војске Србије. Бујице су однеле три живота, без струје је више од 300.000 домаћинстава, а акције спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полиција, војска и ватрогасно спасилачке екипе. Стигла је помоћ Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, Црне Горе, Словеније, а најављена је помоћ Аустрије, САД, Француске и Македоније и потврђен долазак још два теретна авиона „Иљушин“ из Руске Федерације.

POMOC

16.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Телеграф, Поплаве.рс, РТВ Војводине, БЛИЦ, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

***

Одбрана Шапца, потребни добровољци

Ситуација у Србији је много тежа него што може да се замисли, предстоји још теже стање, каже премијер Александар Вучић. Он је захвалио владама Русије, Словеније, Црне Горе, Аустрије и Немачке, а захвалио је и многим домаћим и страним компанијама које нуде и шаљу помоћ и подршку.
Премијер је позвао добровољце да дођу вечерас у 21 испред Центра „Сава“ и сутра у девет ујутру испред Београдске Арене како би аутобусима пошли да помогну у одбрани Шапца. ТЕНТ мора да издржи по сваку цену, поручио Вучић.

BG TAKSI

ДОВОЉАН БРОЈ ЉУДИ ЗА ОДЛАЗАК У ШАБАЦ, НЕМА ПОТРЕБЕ ДА СЕ ДОЛАЗИ ИСПРЕД ЦЕНТРА САВА, ПРЕМА ШАПЦУ ЈЕ ОТИШЛО ПРЕКО 40 АУТОБУСА У 21 ЧАС, А ОТИЋИ ЋЕ ЈОШ НЕКОЛИКО НОЋАС.
ДОЂИТЕ СУТРА ИСПРЕД АРЕНЕ – АУТОБУСИ КРЕЋУ У 9 ЧАСОВА.
Железнице Србије послале ванредни воз са 300 железничара да помогну…

***

 

02:20 ПРЕДРАГ МАРИЋ – ОБРЕНОВАЦ

„Евакуација тече као у току дана, мора се схватити да постоје нижи објекти па су они приоритет, пре сат је Војска Србије довезла и другу амфибију, из школе у којој је било око хиљаду људи је управо у спасавању, 60 чамаца и две амфибије, евакуација и даље траје…“

01:38 ШАБАЦ: „СИЛОС“ ЈЕ НАЈКРИТИЧНИЈЕ МЕСТО НА ОБАЛИ САВЕ

ВИШЕ ОД 200 ПОЛИЦАЈАЦА СА ГРАЂАНИМА ПУНЕ ЏАКОВЕ СА ПЕСКОМ.
„КРИТИЧНО ЈЕ ОД ДРЕНОВЦА КОЈИ ЈЕ НЕГДЕ ОКО 15-АК КМ ОДАВДЕ ДО ИСПОД ШАПЦА (СЕЛА МРЂАНОВАЦА), НАДАМО СЕ ДА ЋЕМО МОЋИ ДА ОДБРАНИМО ОВАЈ ДЕО НАСИПА… СВЕ СЕ ЧИНИ ДА ШАБАЦ БУДЕ ШТО БОЉЕ ОДБРАЊЕН. ЏАКОВИ ИДУ ИЗ РУКЕ У РУКУ… “ РЕКАО ЈЕ ЗАДУЖЕНИ ПОЛИЦАЈАЦ ЗА ОВАЈ ДЕО НАСИПА.

01:04 ШАБАЦ: ВЛАДА РАСПУСТИЛА ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ „ЗБОГ НЕСАВЕСНОГ РАДА“ И ПОСТАВИЛА НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА СНС БАБИЋА ЗА ШЕФА ШТАБА

00:54 ПОЗНАТИ СПОРТИСТА МИЛОРАД ЧАВИЋ АПЕЛОВАО ЈЕ НА СВОМ ПРОФИЛУ ДА СЕ ЉУДИ ОРГАНИЗУЈУ И ДОЂУ У СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ, ШТО ПРЕ:

CAVIC MILORAD APEL

***

ПОНОВО СЕ ПОВЕЋАВА ВОДОСТАЈ НА КОЛУБАРИ, ТАМНАВИ И САВИ…

***

 

00:32 ОБРЕНОВАЦ – ПРЕДРАГ МАРИЋ

„3.000 ЉУДИ ЈЕ ЕВАКУИСАНО ЗА САДА, ЈОШ ПУНО ИМА ДА СЕ СПАСИ, СТИГЛА ЈЕ ВОЈСКА СА АМФИБИЈОМ, ИМА ДОСТА ЧАМАЦА, РУСКИ ТИМ РАДИ БЕЗ ПРЕСТАНКА ОД КАДА ЈЕ ДОШАО, СВИ ТИМОВИ ЉУДИ НЕПРЕКИДНО РАДЕ, БИЋЕ ОВО ТЕШКА НОЋ…“

00:28 ПУТЕВИ СРБИЈЕ: НОРМАЛИЗОВАН ЈЕ САОБРАЋАЈ НА ПУТУ ВАЉЕВО-ПОЖЕГА

00:21 МУП АПЕЛ: СВИ ГРАЂАНИ КОЈИ ИМАЈУ ЧАМЦЕ У СРБИЈИ ДА СЕ ЈАВЕ У ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ

***

ФОТО: ФЕЈСБУК

драги пријатељи

00:15 ШАБАЦСТИЖУ ДОБРОВОЉЦИ

У самом граду нема поплава за сада, али је ситуација на обали Саве алармантна.

00:00 ГОРДАНА БАЈИЋ ИЗ ОБРЕНОВЦА СВЕДОЧИЛА ЈЕ, ИЗ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА У БЕГРАДУ ЗА ТВ ПИНК:“У РОКУ ОД 15 МИНУТА ОД КАДА СЕ ЧУЛА СИРЕНА У ПЕТ САТИ УЈУТРУ ВОДА ЈЕ СТАЛНО НАДОЛАЗИЛА И КУЋА ЈЕ БРЗО ПОТОПЉЕНА… ПРЕТХОДНИХ ДАНА НА ЛОКАЛНОМ МЕДИЈУ СУ НАМ РЕКЛИ ДА ЈЕ СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, НИКО НАМ НИЈЕ СИНОЋ БАР РЕКАО ДА СЕ ПРИПРЕМИМО, ИМАМО И ДЕЦУ, СИТУАЦИЈА У ОБРЕНОВЦУ ЈЕ КАТАСТРОФАЛНА, ИМОВИНА ЉУДИ ЈЕ УНИШТЕНА… КУЋЕ СУ ПОПЛАВЉЕНЕ, МИ СЕ ОД ОВОГ НЕЋЕМО ОПОРАВИТИ…“

РЕКЕ И ПОТОЦИ НА ПОДРУЧЈУ ГОРЊОМИЛАНОВАЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА СЕ ПОЛАКО ПОВЛАЧЕ, АЛИ СЕ ЗА ЊИМА ОТВАРАЈУ КЛИЗИШТА, ОКО СТО ЗА САДА, НАЈВЕЋЕ ПРЕТИ ДА СЕ ОБРУШИ НА МАГИСТРАЛНИ ПУТ…

КРАЉЕВО: ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА СЕ У ТОКУ ДАНА СУТРА ВОДА ПОВУЧЕ ДА БИ КАМИОНИ МОГЛИ ДА ПРОЂУ И ПОМОГНУ ОКО 1000 УГРОЖЕНИХ ДОМАЋИНСТАВА

ЉИГ: НЕМА СТРУЈЕ, НЕМА ВОДЕ, ПУТЕВИ ОШТЕЋЕНИ, КЛИЗИШТА У СЕЛУ БА УГРОЖАВАЈУ.

ЛОЗНИЦА: 5000 ХЕКТАРА ПОД ВОДОМ, У ПРЕКИДУ ЈЕ ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА, ДВА МОСТА СУ СРУШЕНА, ИМАЈУ КЛИЗИШТА, ДРИНА И ЈАДАР СЕ ПОВЛАЧЕ

ВОДА У ТРСТЕНИКУ СЕ ПОЛАКО ПОВЛАЧИ, ПОВЛАВЉЕНА СУ ПРИГРАДСКА НАСЕЉА, ДРУГИ ДАН ЈЕ ГРАД БЕЗ ВОДЕ, ОБА ИЗВОРИШТА СУ ПОТОПЉЕНА – ДАНАС ЈЕ ЗАПАДНА МОРАВА ДОСТИГЛА НИВО КОЈИ НИКАД ДО САДА НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН

——-

23.06 – ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ – Насип на Сави код Сремске Mитровице ниjе пробиjен, речено jе Танјугу у Jавном водопривредном предузећу „Воде Воjводине“. Из тог предузећа апелуjу на представнике медиjа да, како су рекли, не шире панику обjављивањем нетачних информациjа да jе насип пробиjен.

**ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ – ДА ЈЕ ПРОБИЈЕН САВСКИ КЕЈ КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ, ПРЕНЕЛА ЈЕ И ТВ ПИНК НАВОДЕЋИ И ТО ДА ЈЕ „УПРАВО ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА ШТАБА СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ“…. ИНФОРМАЦИЈУ СУ ПОТВРДИЛИ И ДРУГИ ПУТ У 23:18
„САВА ЈЕ ПРОБИЛА НАСИП КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ“.
а вест је објавио и Блиц:
blic

***

23.04 – Потпредседник Владе Србиjе Расим Љаjић обишао jе одбрамбене насипе на реци Сави у селима Дреновац и Шеварице код Шапца. На тим локациjама велики броj мештана већ jе песком напунило 20.000 џакова, а пристиже и велики броj грађана претежно из Београда.

22:56 БОГАТИЋ – КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА

22:30 ТВИТ – СРЕМСКА МИТРОВИЦА САВА

tvit o sremska mitrovica

Вечерас је Блиц пренео речи градоначелника Сремске Митровице:
„Свуда имамо проблема, недостају људи, механизација и песак“, кратко је прокоментарисао је градоначелник Бранислав Недимовић, обилазећи критична места код насеља „Стари мост“, где се од раног јутра брани насип.

– До сада смо овде насули око 100 кубика песка, камиони и даље стижу, али је дошло до застоја у испоруци песка у поподневним сатима. Целу ноћ ћемо дежурати, Сава се не сме излити, то би било катастрофа, јер су сва насеља нижа десетак метара од кеја. Огромна количина воде би поплавила град, каже нам један од организатора блокаде.

22:22 Kњаз Mилош, Хемофарм, Бамби и Имлек помажу угроженима

Kомпаниjе Kњаз Mилош, Хемофарм Бамби и Имлек донирале су фаширану воду, лекове, млеко и грицкалице како би помогле наjугрожениjим грађанима Србиjе.

Kомпаниjа Хемофарм упутила jе поплавама угроженим подручjима донациjу у лековима коjа садржи антибиотике, аналгетике, пумпице за децу, инфузионе растворе и дезинфекциона средства, саопстила jе та компаниjа.

Донациjа jе дистрибуирана у централну апотеку Kлиничког центра Србиjе, одакле ће бити распоређена у наjугрожениjа подручjа путем Kризног штаба за поплавама угрожена подручjа.

Хемофарм ће наставити да сарађуjе са надлежним институциjама и Kризним штабом у циљу снабдевања угроженог становништва неопходним лековима и медицинским средствима, наведено jе у саопштењу.

Kњаз Mилош jе упутио „Aква Вива“ и „Kњаз Mилош“ воду, Бамби jе донирао своjе производе, а Имлек велике количине млека и осталих млечних производа, коjе ће Kризни штаб даље дистрибуирати људима у општинама коjе су у критичном стању.

Руководства ових компаниjа поручила су да су њихови запослени на терену и да ће осигурати додатне количине своjих производа, како би помогли свим угроженим грађанима у нашоj земљи.

МИНИСТАР ЗДРАВЉА ЛОНЧАР УПУТИО ЈЕ АПЕЛ ЗА ХРАНУ ЗА БЕБЕ ДО 12 МЕСЕЦИ КОЈА ЈЕ ПОТРЕБНА ЗА ОБРЕНОВАЦ!

 

***

хемијска индустрија

22.05 – Река Колубара изменила ток између места Велики Црљени и Вреоци, у општини Лазаревац, и сада тече у правцу угљенокопа „Тамнава – Западно поље“, које је потпуно поплављено.

22:00 ЕПС: ЗА САДА НИСУ ПЛАНИРАНА ИСКЉУЧИВАЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ

РАДИО АМАТЕРИ
22:05 Сремска Митровица – Савски кеј пробијен
21:59 ОБРЕНОВАЦ – ВОДА НАГЛО НАДОЛАЗИ

***

КРАЉЕВО

КРАЉЕВО

21.48 – У Лапову читав дан нема воде

Поплављена је трафостаница коjа снабдева водоводни система, а овоj варошици прети потенциjална опасност од Лепенице, изjавио jе вечерас Танјугу председник те општине Небоjша Mилетић.

21:29 – СТИЖУ И ХРВАТСКИ РОНИОЦИ

Како саопштава Биро МУП за сарадњу с медијима, акцији спашавања се прикључује и пет хрватских ронилаца са опремом, које ће гранична полиција дочекати на граничном прелазу Батровци.

21:04 – ПРВИ АУТОБУСИ КРЕНУЛИ КА ШАПЦУ

Први аутобуси са добровољцима кренули су вечерас око 20.30 из Београда за Шабац, како би помогли у одбрани града и спашавању људи угрожних поплавама у том граду.

ПРВИ АУТОБУСИ КРЕНУЛИ КА ШАПЦУ, ФОТО: Twitter

ПРВИ АУТОБУСИ КРЕНУЛИ КА ШАПЦУ, ФОТО: Twitter

ИСПРЕД ЦЕНТРА САВА ДОШЛО ЈЕ ДА КРЕНЕ У ПОМОЋ НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЉУДИ, ОТИШЛО 40 АУТОБУСА, У ТОКУ НОЋИ ЈОШ НЕКОЛИКО...

ИСПРЕД ЦЕНТРА САВА ДОШЛО ЈЕ ДА КРЕНЕ У ПОМОЋ НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЉУДИ, ОТИШЛО 40 АУТОБУСА, У ТОКУ НОЋИ ИДЕ ЈОШ НЕКОЛИКО…

20:59 СРБИН.инфо – ХИТНО ПОТРЕБНА ПОМОЋ У СЕЛЕНЦУ КОД ЉУБОВИЈЕ, ЗАТРПАН ГЛАВНИ УЛАЗ У РУДНИКУ СА ЉУДИМА!

20:43 – Радио аматери помажу

Радио аматер Зоран Михајловић јерекао да су радио аматери тренутно јако активни у акцији спасавања и помоћи угроженима и да за комуникацију користе репетитор на Авали.

Послао нам је линк преко којег грађани могу уживо да слушају комуникацију Горске службе спасавања http://www.ustream.tv/channel/r1-avala

ЛУЧАНИ

ЛУЧАНИ

20:41 – ОПАСНОСТ ОД ПРЕЛИВАЉА БЕДЕМА КОД МОСТА ПРЕМА ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

Код моста према Великој Плани, иза Градског базена, прети преливаље воде преко бедема. Ниво воде је сасвим близу границе бедема, јавља портал planacke.com.

20:39 – ЈАГОДИНА УКИНУЛА ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

Штаб за ванредне ситуације града Јагодине, вечерас је на предлог председник Скупштине града Драгана Марковића – Палме, укинуо ванредну стање.

Реке Белица и Лугомир више не прете, вода се повукла из многих домова, а струју је добило више од 95 одсто становништва, снабдевање угрожених грађана храном, водом и лековима је редовно, објаснио је Марковић.

Екипе Водопривреде вечерас су затвориле брану коју је река Лугомир пробила пре два дана и поплавила села Кончарево и Ракитово и вратиле реку у корито, истакао је Марковић.

Проблем је у Старом Ланишту, где је Белица угрозила око 20 домаћинстава и тамо је одвезенео неколико кубика песка, међутим сељаци траже да се пробије брана и испусти вода.

***

ФБ Борис Малагурски:

Ово се зове људска доброта. Сцена је испред спортског центра „Шумице“, отишао сам да дам свој допринос и одушевио сам се колико се људи одазвало позиву да помогне и донесе намирнице за најугроженије.

ПОММОЋ

***

ФОТО БРАНКО СТАНИЋ 19:30 ШАБАЦ – САВА
Сава у Шабцу фото Бранко Станић

***

ОБРЕНОВАЦ ДАНАС:

***

РТС – Телефони и рачуни за помоћ поплављенима

РТС – Телефони и рачуни за помоћ поплављенима

. Телефони и рачуни за помоћ поплављенима   16. мај 2014, 19:27 -> 19:53 РТС Грађани угрожени због невремена и поплава могу да позову са свог мобилног телефона број 112 како би затражили хитну интервенцију. Позив броја 112 је бесплатан, а може се позвати … Continue reading

***

20:22 – ПОЛИЦАЈЦИ КРЕЋУ КА ШАПЦУ

Министарсво унутрашњих послова Републике Србије саопштило је вечерас да 50 полицајаца креће ка Шапцу како би пружили помоћ угроженима.

„Више од 50 припадника Управе полиције МУП-а креће ка Шапцу како би пружили помоћ угроженом подручју“, наведено је у саопштењу.

20:3 – ФРАНЦУСКА ШАЉЕ СПАСИОЦЕ

Француска хитно шаље мисију спасилаца на води у Србију како би јој помогла у борби против поплава, саопштила је Амбасада Француске.

У одговору на апел који је Србија упутила за међународну помоћ због поплава које су је погодиле, Влада Француске је, у оквиру координиране европске помоћи, одлучила да српским властима стави на располагање 34 спасилаца на води, 10 моторних чамаца и 13 техничких средстава за спашавање, наводи се у саопштењу.

20:01 – ОБУСТАВА САОБРАЋАЈА

ЈП „Путеви Србије“ саопштило је да је од 19 сати обустављен саобраћај на више деоница државних путева I и II реда.

Реч је о деoницама:

– пут I Б реда број 22, деоница Ћелије -Рудник

– пут I Б реда број 33, деоница Пожаревац – Кучево

– пут II Б реда број 335, деоница Крупањ- Шљивова

– пут II А реда број 137, деоница Мојковић – Крупањ

– пут II А реда број 124, Ваљево – Дреновац

– пут II А реда број 137, деоница Крупањ- Мачков Камен

– пут II А реда број 143, деоница Причевић – Пецка

– пут II Б реда број 342, деоница Иверак-Уб

– пут II Б реда број 378, деоница Жабари – Петровац на Млави

19:57 – ЗАТВОРЕН ПРЕЛАЗ РАЧА

Гранични прелаз Сремска Рача према Босни и Херцеговини затворен је вечерас у 19:00 часова, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Прелаз Сремска Рача налази се на реци Сави, чији водостај расте.

***

Синдикат српске полиције – Апелујемо на грађане да се понашају одговорно и да поштују спасиоце и полицајце и поступају по упутству и наређењу спасилаца и полиције

Синдикат српске полиције – Апелујемо на грађане да се понашају одговорно и да поштују спасиоце и полицајце и поступају по упутству и наређењу спасилаца и полиције

АПЕЛ Синдикат српске полиције (ССП) апелује на грађане да се у време проглашене ванредне ситуације у земљи, понашају максимално одговорно и дисциплиновано, да слушају упутства и наређења надлежних државних органа, да помажу и брину о својим комшијама, пријатељима и ближњима. … Continue reading

***

19:47 – МАЊЕ СТРУЈЕ ИЗ ЂЕРДАПА

Хидроелектране Ђердап испуштају воду како би се смањио ниво водостаја Дунава низводно од Београда, што је резултурало за готово четвртину смањеном производњом струје, која сада износи 738 мегават сати, саопштила је Електропривреда Србије.

Доток Дунава је 11.000 кубих метара у секунди, док се испушта 13.500 кубих метара а све те ванредне мере имају за циљ да се што брже прихвате воде из Саве, Дрине, Мораве и других притока.

Разлика између горњег и доњег нивоа Дунава на хидроелектрани „Ђердап 1“ је око 21,5 метар, или шест метара мање од номиналног, а 14 од максималног.

Кота горњег Дунава код реке Нере одржава се стабилно и према Међудржавном уговору, док је на самој електрани близу минимално технички дозвољеног.

19:33 – МУП: ДО 17 САТИ ЕВАКУИСАНО 7.618 ГРАЂАНА

На територији Србије до 17 сати евакуисано је око 7.618 грађана, угрожено је 1.435 објеката, а поплављено 1.030 објеката, саопштио је МУП. Услед изливања реке Колубаре 90 одсто општине Обреновац је под водом. Тренутно има преко 200 захтева за евакуацију, захтеви непрестано пристижу из разних делова општине и евакуација угроженог становништва је у току, а ситуација се додатно компликује, јер нема електричне енергије. У Обреновцу је на спасавању угроженог становништва ангажовано је 1500 припадника ВСЈ, полиције, Жандармерије, ПТЈ и припадници Војске Србије.

КРУПАЊ

КРУПАЊ

ЉУБОВИЈА

ЉУБОВИЈА

ЛАЈКОВАЦ

ЛАЈКОВАЦ

КРУПАЊ

КРУПАЊ

УШЋЕ ИБРА У ЗАПАДНУ МОРАВУ

УШЋЕ ИБРА У ЗАПАДНУ МОРАВУ

19:22 – БЕОГРАДСКИ ХОТЕЛИ НУДЕ СМЕШТАЈ

Хотели из Београда који су понудили своје смештајне капацитете су хотел Парк Делта холдинг, хотел Семлин, хотел Москва и хотел М.

19:11 – МАКЕДОНИЈА ШАЉЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ И ПУМПЕ

Македонска влада је на данашњој седници одлучила да упути 75 специјалаца из Министарства унутрашњих послова и одбране и Дирекције за заштиту и спасавање као помоћ Србији и БиХ, погођеним поплавама.

На седници је одлучено и да се упути 45 пумпи за испумпавање воде, 35 агрегата, девет чамаца, 3.000 ћебади, лекови, пренела је агенција МИА.

19:03 – У ОБРЕНОВЦУ И ДАЉЕ РАСТЕ НИВО ВОДЕ

У Обреновцу око 18.30 сати ниво Колубаре и даље расте, јавља новинар Тањуга са лица места.

Вода је, како каже, ушла у хотел у којем тренутно нема никога, а преплављен је и кружни ток на улазу у тај град који је био једино суво место.

Упркос киши која и даље пада и расту нивоа реке евакуација грађана се наставља помоћу чамаца хеликоптера и камиона.

19:01 – ВЛАДА САД УПУТИЛА ПОМОЋ

Амбасада САД у Београду изразила је данас дубоко саосећање са хиљадама грађана Србије који су погођени поплавама и саопштила да је обезбедила помоћ у износу од 100.000 долара.

„Дубоко саосећамо са хиљадама грађана Србије који су морали да напусте своје домове због најтежих поплава које су задесиле Србију у последњих 100 година, а посебно упућујемо саучешће породицама оних који су изгубили животе“, наводи се у саопштењу.

У складу са ванредним стањем које је прогласила Влада Србије, и у одговору на позив за помоћ које је упутило МУП Србије, амерички амбасадор Мајкл Кирби је у оквиру својих овлашћења наложио исплату 100.000 америчких долара за набавку опреме и непрехрамбених артикала неопходних за помоћ поплављеним подручјима у Србији.

***

Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава

Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава

.ПОПЛАВЕ У СРПСКОЈ ИЗ ЧАСА У ЧАС Овде можете пратити – ПОПЛАВЕ У СРПСКОЈ ИЗ ЧАСА У ЧАС *** Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава 16. 05. 2014. 14:41 Фото: … Continue reading

***

18:50 – МЕРЕ ЗА ЗАШТИТУ ЗДРАВЉА

Институт за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ објавио је данас препоруке становништву за време поплавног таласа.

У циљу спречавања појаве цревних заразних болести предлажу се следеће мере:

У случају замућења и промене боје воде за пиће препорука је да се она не користи за пиће, припремање хране и личну хигијену. У тој ситуацији користити контролисане изворе водоснабдевања – цистерне и флаширану воду.

Уколико се вода складишти у кућним условима за пиће и припрему намирница, препорука је да се то чини у амбалажама мање запремине, до два литра и да се искористи у што краћем року, уз поштовање мера хигијене.

Неопходно је појачати контролу санитарно-хигијенских услова просторија, опреме, прибора и здравственог стања особља које ради на припреми хране у ресторанима друштвене исхране, обдаништима и школама.

Мора се појачати и контрола здравствене исправности намирница.

Не треба користити лако кварљиве хранљиве намирнице (месо, млеко и јаја, свеже воће и поврће), већ конзервиране намирнице, термички обрађено поврће, суво воће, кондиторске производе.

Све намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом треба држати у стакленим и металним добро затвореним посудама.

Све намирнице и технику који су дошли у контакт са водом из поплавног таласа (поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе) ни у ком случају не треба користити за исхрану.

Неопходна је стриктна хигијена руку, посебно при припреми и конзумирању хране. У случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, пролив, повишена температура обавезно се јавити лекару.

18:28 – И У АРАНЂЕЛОВЦУ ПРОРАДИЛА КЛИЗИШТА

У селу Босута у општини Аранђеловац око 17 часова почела је да се руши једна кућа са два члана, а помоћ су кренули да им укажу припадници Ватрогасно-спасилачког вода Аранђеловац, изјавио је Тањугу командант тог вода Ненад Миливојевић. Миливојевић је рекао и да су у Аранђеловцу током дана прорадила клизишта у којима су, углавном, оштећени путеви и то код Војчића чесме у правцу Горње Трешњевице и од Даросаве ка месту Венчане.

„У протекла два дана евакуисали смо 40 особа“, из домаћинстава али и пословних објеката“, рекао је Миливојевић и навео да су поплављени Специјална болница, Хотел „Извор“ и Болнички здравствени центар Аранђеловац.

18:27 – ЛУЧАНИ: ПОМОЋ НАЈУГРОЖЕНИЈИМА СТИЖЕ ЧАМЦИМА

Председник општине Лучани, Младомир Сретеновић изјавио је данас да је на овом подручју, због поплава, евакуисано 14 лица из својих кућа која су смештена у лучанској основној школи, преко 50 домаћинстава је поплављено. Према његовим речима, они ће у том објекту остати док се ситуација не стабилизује.

18:09 – ИЗ СЛОВЕНИЈЕ СТИЖУ И ПОМОЋ И ВОЈНИ ХЕЛИКОПТЕР

Словеначка влада упутила је данас у Србију помоћ у борби с поплавама, већу од најављене, која ће на угрожена подручја стићи до вечерас, потврдио је Тањугу амбасадор те земље у Београду Франц Бут и додао да ће сутра ујутро у Србију бити упућен и специјални војни хеликоптер. Влада Словеније је, прецизирао је дипломата, послала у Србију специјалну јединицу цивилне заштите, заједно са десет (уместо најављана четири) возила и приколицу, 19 стручњака, две велике и четири додате мале специјалне пумпе за испумпавање воде и муља, као и два агрегата.

18.05 – РУДАРИ И ПОЛИЦАЈЦИ ИДУ У ШАБАЦ

РТБ Бор шаље 50 рудара у Шабац.
Из Центра за полицијску обуку Сремска Каменица у Шабац кренуло 250 запослених и полазника Центра.

18:01 – ПОСЛЕ ПОПЛАВА, ВЕРОВАТНА ПОЈАВА ЦРЕВНИХ ЗАРАЗА

Др Ана Мишовић, специјалиста епидемиологије у чачанском Заводу за јавно здравље изјавила је данас да је након повлачења поплавних вода највероватнија појава цревних заразних болести. Према њеним речима превентивне мере за цревне заразе су пре свега одржавање хигијене руку у току исхране и пре припремања хране.

„Веома је важно не пуштати децу на поплављене травнате површине барем седам дана док се добо не осуши тло, а по потреби пожељно је извршити дезинфекцију“, казала је она Тањугу, додајући да је у објектима неопходно прво добро механички очистити површине, сачекати да се добро исуше подови и зидови, а потом ће завод извршити дезинфекцију.

17:58 – КРАГУЈЕВАЦ: ЛЕПЕНИЦА ПРОБИЛА НАСИП, ЛАПОВО БЕЗ СТРУЈЕ

Највећа крагујевачка река Лепеница у поподневним сатима пробила је насип, код ауто пута, у непосредној близини свог ушћа у Велику Мораву, изјавио је Тањугу начелник управе за ванредне ситуације за Шумадију Бранко Јовановић. Јовановић је нагласио и да општина Лапово тренутно нема струју, јер је поплављена трафостаница, а да општини Баточина велики проблем представља висок ниво подземних вода.

***

Апел МУП-а хотелима: Потребна помоћ за смештај спасилаца!

Министарство унутрашњих послова Републике Србије позива хотеле у Србији уколико су у могућности да понуде бесплатне смештајне капацитете за спасиоце који долазе као помоћ из иностранства.

Најпотребнији су хотели у Београду и Нишу и остали у близини угрожених подручја.

Хотели помоћ могу понудити путем контакт телефона 064/8921- 021 и 064/8921- 062.

SPASIOCI MUP_620x0

17:45 – АУСТРИЈА ПОНУДИЛА ПОМОЋ

Аустрија је Србији понудила помоћ у борбу против великих поплава које су захватиле земљу, јавља аустријска новинска агенција АПА.

Аустрија је преко кризних механизама ЕУ, ставила на располагање пумпе великог капацитета, навела је агенција позивајући се на неименованог портпарола Европске комисије.

17:44 – ВУЛИН ОБИШАО БЕБУ ИЗ ПРЕЉИНЕ

Министар рада и социјалне политике, Александар Вулин обишао је породицу Васовић из Прељине , чија је двомесечна беба избављена јуче из водене стихије. Он је малом Ђорђу, који је хелихоптером долетео код бабе и деде у Коњевиће, уручио поклоне.

„Било ми је задовољство да обиђем малог Ђорђа, а држава војска су својим ангажовањем показале да су на страни својих грађана“, рекао је министар Тањугу.

Вулин је, такође нагласио, да је народ показао велику солидарност у невољама које су задесиле нашу земљу.

Ђорђева мајка, Невена Васовић каже да је страховала јуче приликом евакуације.

„Била сам уплашена за бебу, плашила сам се да ми не испадне, а у једном тренутку сам од страха остала без даха“, навела је она.

17:38 – РУСИЈА ШАЉЕ ЈОШ ДВА АВИОНА

Још два авиона руског Министарства за ванредне ситуације, допремиће хуманитарну помоћ Србији, коју су погодиле најгоре поплаве за последњих 120 година, саопштио је данас шеф Националног кризног центра овог министарства Олег Воронов.

Руско министарство требало би да допреми око 70 тома хуманитарне помоћи, укључујући чамце, опрему за испумпавање воде и снабдевање струјом, храну и ћебад, рекао је Воронов за Итар-Тас с.

У још два авиона тренутно се пакује хуманитарна помоћ и они ће за Србију полетети ускоро, најавио је Воронов.

ФОТО САОПШЕЊА СА ФЕЈСБУКА:

синдикат полиције 1

Полицијски синдикат: Апсурд је да се део полиције повлачи из Обреновца и Лазаревца због ЛГБТ журке у Београду

петак, 16. мај 2014.
Полицијски синдикат Србије тражи да се хитно забране сва јавна окупљања којима је потребно полицијско обезбеђење, како би сви капацитети били усмерени на спашавање људи са поплављених подручја.

– Колеге из Полицијске бригаде ангажовани су у Лазаревцу и Обреновцу на спашавању људи, а сада се од њих тражи да се неколико десетина врати и вечерас буде ангажовано на обезбеђењу ЛГБТ журке у Београду. Тотални је апсурд да полицајци обезбеђују манифестације за које у овом тренутку нема потребе, уместо да помажу угроженима. Зато Полицијски синдикат Србије тражи да се у ситуацији ванредног стања обуставе све манифестације које нису приоритет, како би полицајци били тамо где је помоћ угроженима најпотребнија – каже Вељко Мијаиловић, председник ПСС.

(НСПМ)

 

17:21 – КЛИЗИШТЕ СРУШИЛО ЗИД КОНАКА МАНАСТИРА НИКОЉЕ

Клизиште је срушило део зида конака манастира Никоље код Доње Шаторње у општини Топола, и на срећу, монахиње су добро, изјавио је данас Тањугу председник те општине Драган Јовановић.

„Клизиште читавом дужином притиска зид конака Манастира, а у висини је готово до крова конака“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, због набујалих потока путни правац према манастиру Никоље, подигнутог 1425. године на источним обронцима планине Рудник, није безбедан за људски живот, због чега се оспособљава алтернативни путни правац.

17:17 – ЧАЧАК: ЗБРИНУТО 65 ОСОБА, НИВОИ РЕКА У ОПАДАЊУ

Помоћник градоначелника Чачка за инфраструктуру и локалну самоуправу Милан Бојовић изјавио је да је у прихватном центру у ОШ „Свети Сава“ из Атенице, смештено 65 особа избављених из поплава.

„Тамо су остали грађани који немају алтернативни смештај, имају неопходне услове – храну, воду, здравствену заштиту. Са њима су припадници комуналне полиције који брину о реду“, навео је он.

Према његовим речима, међу њима има доста деце, која су чак имала и здравствених проблема, а медицински радници чачанске болнице су им указали помоћ.

Како је Тањугу изјавио начелник одељења за ванредне ситуације Драгиша Броћић, нивои свих река на подручју Моравичког округа су у опадању, а РХМЗ не најављује да ће бити кише, па се не очекују додатне компликације на овом терену.

„Остао је проблем који је направила река Чемерница, јер су делови Коњевића и Прељине још увек под водом. Немогуће је сада интервенисати и вршити препумпавање воде, будући да су у питању огромне количине и такве пумпе не постоје“, навео је он. У Лучанима је, како додаје, поплављено село Ђин, али се вода полако повлачи из села Ђераћ и фабрике Милан Благојевић.

 

17:15 – ПОПЛАВЉЕНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ ЕВАКУИСАНЕ

Сви пацијенти на хемодијализи у Специјалној болници за ендемску нефропатију у Лазаревцу због поплава и нестанка струје пребачени су у болницу „Фрезенијус“, а пацијенти на хемодијализи из Дома здравља Лајковац, пребачени су у Општу болницу Ваљево, саопштило је Министарство здравља. У болници у Смедеревској Паланци извршена је евакуација инкубатора са бебама у породилиште, док је Дом здравља Пожега премештен у ОШ „Емилија Остојић“, где је обезбеђена потпуна снабдевеност лековима.

Због продирања воде затворене су здравствена станица у Великим Црљенима-општина Лазаревац, четири апотеке на територији општине Лазаревац (Дудовица, Миросаљци, Рудовци и Велики Црљени).

Затим две амбуланте у Дому здравља Гроцка (Пударци и Камендол), амбуланте у Милочају и Годачици-општина Краљево, амбуланта Горња Врањска-општина Шабац, амбуланте у Доњој Бадањи, Чокешини и Козјаку-општина Лозница. Затворен је објекат у саставу Градског завода за плућне болести и туберкулозу у Београду, огранак у Обреновцу.

У Општој болници у Петровцу на Млави у прекиду је водоснабдевање, а домови здравља Коцељева, Крупањ и Љубовија су без електричне енергије.

17:06 – МЛАДИЋА ИЗ НИШАВЕ ИЗВУКАО ПРИПАДНИК ЖАНДАРМЕРИЈЕ

Младића који се спуштао данас низ набујалу Нишаву гуменим чамцем који се преврнуо спасао је припадник жандрамерије, припадници ватрогасне спасилачке екипе и полиција.

Момак је канапом био везан за чамац и у близини бившег Грчког конзулата, после превртања, закачио се за грану, а припадник жандармерије, који није био на дужности, скочио је у воду, пресекао канап и извукао га из реке, навели су у полицији.

Момак који је рођен 1997. године није животно угрожен и за сада није познат разлог због чега се одлучио на вожњу чамцем дужине 1,5 метара.

Полиција је добила пријаву око 15,00 часова да у висини Нишке тврђаве реком плови чамац у коме је једна особа, додају из полиције.

16:41 – ЛОЗНИЦА: УГРОЖЕНО 20.000 ЉУДИ

На Лознице стање је алармантно, око 20.000 грађана је угрожено поплавама, посебно је тешко стање у шест месних заједница где има око 15.000 људи до којих тек данас успевамо да дођемо, јер претходних дана то није било могуће, рекао је данас командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Лознице Видоје Петровић.

„Око 2.000 хектара пољопривредног земљиштва и укупно 5.000 домаћинстава је поплављено, они су без струје и воде, одсечени су и једина комуникација са њима је чамцима са којима им допремамо основне намирнице“, рекао је Петровић Тањугу.

***

http://www.poplave.rs за све информације о поплавама

Корисници друштвене мреже Твитер покренули су сајт http://www.poplave.rs, биће електронска ситуациона мапа на којој грађани, представници локалних самоуправа и државне институције могу да остављају информације о угроженим подручјима

***

СРАМОТА!!!

Трговци подигли цене: Хлеб 200 динара, млеко 160! Поскупела и вода!

СРБИЈА – Док се многи ових дана у Србији боре за сопствени живот и спасавају што се спасити може, и док је цела држава на ногама како би се, у једној од највећих природних катастрофа, помогло најугроженијима, има и оних који желе да зараде на туђој несрећи.

Наиме друштвеним мрежама шире се информације да су трговци у појединим градовима у Србији подигли цене чизама и пијаће воде за више од 100 одсто.

Грађани јављају да су у радњама у Ваљеву цене чизама са 1.700 скочиле одједном на 3.200 динара, док је цена балона воде у Лозници са 60 скочила на 160 динара.

ТВИТ

***

15:49 – АПЕЛ МУП: ДОНИРАЈТЕ ХРАНУ И ОПРЕМУ ЗА БЕБЕ

Министарство унутрашњих послова Републике Србије апелује на дистрибутере и произвођаче пелена, дечје хране и опреме за бебе да донирају своје производе Црвеном крсту који врши прихват и расподелу помоћи угроженима.

15:39 – ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ ВАТРОГАСЦА

У реци Јасеници пронађено је тело ватрогасца Дејана Лазаревића (42) из Тополе, кога је јуче однела бујица током акције спасавања, рекао је портпарол Полицијске управе у Крагујевцу Слободан Лазаревић.

15:33 – СПАСИТЕ МОНАХИЊЕ ИЗ НИКОЉА

Већ два дана пет монахиња у манастиру Никоље у Доњој Шаторњи код Тополе одсечене су од света, без струје и лекова.
Старешина овог манастира, игуманија Евдокија, рекла је да је ситуација драматична, јер је један од конака страдао у клизишту, а земља прети да однесе и други.
Драган Јовановић, председник општине Топола, у којој је ситуација због поплава изузетно драматична, потврдио је да су монахиње угрожене и да данас крећу у акцију спасавања.

Manastir-monahinje01

15:33 – КРУПАЊ ОДСЕЧЕН ОД СВЕТА

На подручју општине Крупањ, Јадар се излио у Завлаци, Мојковићу и Доњој Брштици, а излиле су се и све друге реке и речице на том подручју.

У прекиду је пут према Завлаци и Лозници, па је Крупањ одсечен од света.

Према информацији општинског кризног штаба, вода је пробила насип код болнице и гимназије, док је река Кржава однела и део бетонског моста у Крупњу.

15:33 – ВЛАДА: ПОМОЋ СМС ПОРУКАМА НА БРОЈ 1003

БЕОГРАД – Влада Србије обавестила је данас грађане да помоћ угроженом становништву у поплављеним подручјима Србије могу слати путем СМС порука на број 1003, за све три мреже мобилних оператора (Теленор, Телеком и ВИП).

Цена поруке је 100 динара, а средства ће бити усмерена на рачун Владе Републике Србије посебно отворен за прикупљање помоћи, наводи се у саопштењу.

15:24 – МЛАВА У ОПАДАЊУ, ДО САДА ЕВАКУИСАНО 150 ГРАЂАНА

Река Млава и притоке су у опадању и повукле су се за 40 центиметара, али је и даље потопљена цела лева обала реке одакле је евакуисано око 150 грађана, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације општине Петровац на Млави Радиша Драгојевић.

На територији општине тренутно нема падавина тако да се не очекује раст водостај река, али је лева обала Млаве потпољена где се налазе институције, школа, гимназија, вртић, градски парк, стадиони и Дом здравља.

15:19 – СТИЖЕ БЕСПЛАТНО ПИЋЕ И ХРАНА ЗА СВЕ ЖРТВЕ ПОПЛАВА!

Својим заједничким подухватом, Књаз Милош , Бамби и Имлек дали су свима праву лекцију о друштвеној и корпоративној одговорности. Ове три компаније помажу угроженим грађанима Србије тако што су обезбедиле бесплатне грицкалице , млеко и флаширану воду за све оне који се налаже у тешкој ситуацији.
Колико је важно током ванредне ситуације због поплава показати племенитост и спремност на сарадњу, показале су три велике домаће компаније Књаз Милош, Бамби и Имлек које су нашле начина како да удруженим снагама помогну најугроженијим
грађанима Србије.
Књаз Милош је упутио довољне количине „Аqуа Вива“ и „Књаз Милош“ воде , док је Бамби донирао своје производе, а Имлек велике количине млека и осталих млечних производа.
Донације ових компанија упућене су градској влади као и Кризном штабу који ће даље дистрибуирати воду, храну и млеко људима у општинама које су у критичном стању.
Из ових компанија поручују да су њихови запослени на терену и да ће осигурати додатне количине својих производа, како би помогли свим угроженим грађанима у нашој земљи.

15:18 – ПОТРЕБНИ КРЕВЕТИ, ДУШЕЦИ, ЋЕБАД….

Градски менаџер Горан Весић упутио је данас апел правним лицима да донирају душеке, струњаче, монтажне кревете, као и ћебад за становништво угрожено поплавама у Београду, а национални авио-превозник Ер Србија  се већ одазвао том позиву и донирао данас 1.500 ћебади.

„Апелујемо на сва правна лица да, ако су у могућности, донирају средства и да на тај начин помогну, јер се очекује да ће велики број људи бити евакуисан из поплављених подручја Београда“, навео је Весић, саопштава Служба за информисање града Београда.

Градска служба за информисање је такође саопштила да је Ер Србија донирала данас 1.500 ћебади намењених становништву угроженом поплавама у Београду.

Како се додаје, кетеринг служба националне авио-компаније припрема храну за евакуисана лица.

15:10 – ПОПЛАВЉЕНО 936 ОБЈЕКАТА, ЕВАКУИСАНИХ 7. 250

У поплавама изазваним великом количином падавина до 14 сати поплављено је 936 објеката, угрожено је још 1.388, а до сада је евакуисано 7.250 људи, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

14:57 – РУСКИ АМБАСАДОР ЧЕПУРИН У ОБРЕНОВЦУ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Обреновац морати у потпуности да се евакуише.
„Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града“, рекао Вучић новинарима.
Он је на мосту у Обреновцу, који се још држи, разговарао са руским амабасадором Александром Чепурином и министром полиције Небојшом Стефановићем.

 

14:45 – ВАНРЕДНА ОДБРАНА НА РЕЦИ САВИ У ДУЖИНИ ОД 120 КИЛОМЕТАРА

Због наглог пораста водостаја реке Саве од данас се спроводе мере ванредне одбране од поплава на 120 километара тог водотока, саопштено је из Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ и додаје да се осим на реци Сави ванредна одбрана спроводи и на Марковачком потоку, односно на брани „Велико средиште“ код Вршца.

Река Сава у односу на јучерашњи дан је на појединим деоницама (на водомеру Јамена) порасла за 1,7 метара.

„На Сави код Шапца данас је измерен водостај од 540 центиметара, што је само пола метра ниже од историјског максимума из 1981. године, када је Сава код тога града достигла водостај од 590 центиметара“, каже се у поменутом саопштењу.

14:42 – ФИРМЕ ПОМАЖУ СПАСИОЦИМА И ПОПЛАВЉЕНИМА

Компанија Вип мобиле уступила је шест сателитских телефона Сектору за ванредне ситуације МУП Србије како би олакшали комуникацију са спасилачким тимовима у областима где друге везе не функционишу. За пренос сигнала биће коришћен сателитски канал који Випу закупљује као члан Телеком Аустрија Групе, а тамо где буде могуће и Випова мобилна мрежа.

„Свесни смо да је због спашавања људи и њихове имовине сваки минут у комуникацији важан и зато на угроженом подручју имамо спремне техничке тимове који активирају Випов сигнал чим стигне струја или се оспособе лакални прилази до наших базних станица”, кажу у Випу.

METRO Cash & Carry јеуз подршку Министарства унутрашњих послова упутио два камиона са 10.000 боца флаширане воде и око 7.000 конзерви хране као помоћ настрадалима од поплава у Србији. Помоћ ће бити дистрибуирана свим угроженим подручјима.

14:42 – ЕПС: ВАТРОГАСЦИ И СПАСИЛАЧКЕ ЕКИПЕ У ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ

У термоелектрани „Колубара“ у Великим Црљенима, која је део привредног друштва „Термоелектране Никола Тесла“, данас између 13 и 14 часова дошло је до пожара на два трансформатора, а ватрогасне и спасилачке екипе су на терену и гасе пожар, саопштио је ЕПС. Запалили су се трансформатори 110/35 кВи 110/6 кВ.
Због ванредних временских неприлика термоелектрана „Колубара“ је други дан ван погона, јер је преплављена и окружена водом, наводи се у саопштењу.

14:35 – МУП: ПОЖАР У ТЕ НИКОЛА ТЕСЛА, НЕМА ПОВРЕЂЕНИХ

На трафоу у Термоелектрани Никола Тесла у Великим Црљенима код Лазаревца искочио је осигурач због чега је дошло до пожара, а у инциденту нема повређених, речено је Тањугу у Министарству унутрашњих послова.

„Екипе су на терену. У ТЕ је дошло до пожара када је из трафоа искочио главни осигурач“, кажу у МУП.

Београдски медији објавили су да су се код Лазаревца чули детонација и видео дим из правца ТЕ Никола Тесла.

14:15 – РХМЗ: ВОДОСТАЈИ ИЗНАД УПОЗОРАВАЈУЋЕГ НИВОА

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да се данас у западној и југозападној Србији очекује 10 до 15 литара, а у осталим крајевима пет до 10 литара кише по метру квадратном.

На Колубари код Ваљева, Словца и Белог Брода водостај је изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег опадања.

На Љигу код Боговађе водостај је изнад упозоравајућег нивоа са тенденцијом стагнације и мањег опадања.

На горњем току Тамнаве код Коцељева водостај је у стагнацији и мањем опадању, а низводно код Ћемановог Моста водостај се налази изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом стагнације током 16. маја.

На Убу водостај је у стагнацији и налази се изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом стагнације и мањег опадања током 16. маја.

РХМЗ наводи и да је на Сави код Јамене и Шапца водостај изнад границе ванредне одбране од поплава, а код Сремске Митровице нешто испод границе ванредне одбране са тенденцијом већег пораста до 19. маја.

На горњем току Јадра код Осечине и Завлаке водостај је, како се наводи, у мањем опадању, а низводно код Лешнице у стагнацији и кретаће се изнад границе ванредне одбране од поплава током 16./17. маја.

На Дрини код х.с. Радаљ водостај је знатно изнад упозоравајућег нивоа са тенденцијом стагнације и мањег опадања.

РХМЗ упозорава и да је на Јасеници водостај изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом стагнације и мањег опадања током 16. маја.

На Кубршници, Ресави и Лугомиру границе ванредне одбране од поплава су превазиђене са тенденцијом стагнације и мањег опадања током 16. маја.

На Млави и Пеку водостаји су изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег пораста током 16./17. маја.

На Белом Тимоку код Зајечара и на Црном Тимоку код Гамзиграда водостаји су изнад упозоравајућих нивоа (мере приправности) са тенденцијом мањег пораста током 16./17. маја.

На сливу Топлице водостај ће се кретати нешто изнад границе редовне одбране од поплава са тенденцијом стагнациије и мањег опадања током 16./17. маја.

На Моравици, Бјелици и горњем току Западне Мораве водостаји су, како тврде у РХМЗ-у, изнад упозоравајућих нивоа са тенденцијом мањег опадања током 16. маја, а на доњем току Западне Мораве водостај ће бити у умереном порасту током 16./17. маја, а затим у мањем опадању.

На Нери, Брзави и Моравици водостаји ће се приближити упозоравајућим нивоима (мерама приправности) током 16./17. маја.

14:11 – ОТЕЖАН МОБИЛНИ САОБРАЋАЈ У ЗАПАДНОЈ И ЦЕНТРАЛНОЈ СРБИЈИ

Компанија Теленор саопштила је да је услед обилних падавина, поплава, олујног ветра и прекида у снабдевању електричном енергијом отежан или привремено онемогућен мобилни саобраћај у западној Србији.

Посебно су погођене општине Ваљево, Шабац, Лучани, Мионица, Лозница, Осечина, Коцељево, Лајковац, Уб, Љиг, Горњи Милановац, Мали Зворник, Пожега, Владимирци, Косјерић, Копаоник, Јагодина, Параћин и Ћуприја.

У условима ванредне ситуације и отежаног приступа локацијама, Теленорове службе подршке активно раде на обезбеђивању редовне мрежне покривености.

У ту сврху успостављена је и блиска међусобна сарадња свих мобилних оператора.

Корисницима који се налазе у угроженим подручјима Теленор саветује да укључе опцију аутоматског бирања 2Г/3Г мреже.

14:05 – СРУШИЋЕ СЕ МОСТ У ОБРЕНОВЦУ

Набујала Колубара прети да сруши мост на улазу у град из правца Београда.
Полицијским возилима, камионима и другим транспортним средствима, хеликоптерима и чамцима, у току је евакуација грађана из поплављених делова града.

14:00 – ДЕТОНАЦИЈЕ И ДИМ НАД ТЕРМОЕЛЕКТРАНОМ

Детонације и густ дим се може видети над термоелетраном у Великом Црљенима, надомак Лазаревца, јавља Блиц.
Сви прилази ка Лазаревцу су затворени, а већ 200 људи из села се налази у основној школу у Сепојевцу, где су евакуисани.
Спасилачке екипе су процениле да је пожар немогуће угасити путем земље, осим из ваздуха.
Додатна паника је завладала међу грађанима, пошто се боје да неће успети да се евакуишу.
Чуле су се пригушене детонације, и видео се дим. Још се не зна шта се дешава, али надвија се огроман облак црног дима над термоелектраном.
Све саобраћајнице ка Лазаревцу су непроходне, а грађани који су више од 24 сата без струје и питке воде су дословно одсечени од Београда.
Полиција на излазу из Степојевца враћа путничке аутомобиле јер не немогуће да туда прођу ка Лазаревцу.

***

ГЛАС РУСИЈЕ

Седамдесет спасилаца Министарства за ванредне ситуације РФ помаже Србији

Седамдесет спасилаца Министарства за ванредне ситуације РФ помаже Србији

У Србију је ради пружања помоћи становништву на подручјима погођеним поплавама стигло више од 70 руских спасилаца, саопштио је званични представник министарства за ванредне ситуације Александар Дробишевски.

„Авион Ил-76 Министарства за ванредне ситуације у коме се налазе спациоци одреда „Центроспас“ и „Лидер“слетео је на нишки аеродром. На челу групе налази се главни војни експерт Министарства Едвард Чижиков“, рекао је А. Дробишевски „Интерфаксу“.

Специјалним авионом у Србију је допремљено 10 моторних чамаца, аутомобили Камаз и УАЗ, спасилачка опрема, укључујући ронилачка одела, ронилачку и специјалну технику.

 

13:58 – ЕПС: БЕЗ СТРУЈЕ 135. 000 ПОТРОШАЧА

Због ванредних временских неприлика, велике кише и поплава без електричне енергије у Србији је око 135.000 потрошача, а најкритичније је у Лазаревцу, Обреновцу, Ваљеву, Параћину, Смедеревској Паланци, саопштио је ЕПС.

Највише проблема данас је настало у Обреновцу, где је тренутно пола града без струје, док би током дана алтернатнивним преспајањима требало да се реши напајање око 80 одсто купаца у Смедеревској Паланци.

Ситуација у Лозници се у односу на јуче побољшала, где би по повлачењу воде требало да се прикључи велика трафостаница „Лешница“, а у Шапцу се стање полако стабилизује и велики број купаца има електричну енергију.

Ако се остваре актуелне прогнозе и киша престане да пада, у наредна 24 сата требало би да буде оспособљено око 80 одсто средњенапоснских трафостаница које су сада због безбедности искључене, најавили су из ЕПС-а.

13:47 – У ТОКУ ЕВАКУАЦИЈА У СВИЛАЈНЦУ

Начелник Одељења за ванредне сиатуације МУП-а за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је да је у помоћ Свилајнцу стигла Војска Србије и да је у току евакуација грађана.

Стигле су три посаде војске са три мања чамаца, а очекује се и четврта посада са већим чамцем из Јагодине, јер за њу у Јагодини више нема потреба.

Евакуација је трајала целе прошле ноћи, до сада је евакусиано 120 људи, а у току је евакуација још око 200 грађана.

Има људи који не желе да се евакуишу из својих кућа и станова.

„Вода опада, али је и даље има доста на улицама, не на свим, неке улице су суве, али у некима има и метар воде. Кроз главну улицу још тече вода као река“, рекао је Кушић.

13:44 – ПРИПАДНИЦИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ УЗ ГРАЂАНЕ У ПОПЛАВЉЕНИМ ПОДРУЧЈИМА

На терену је тренутно око 500 припадника Војске Србије у Убу, Коцељеви, Лозници, Лешници, Љубовији, Осечини, Шапцу, Обреновцу, Лајковцу, Лазаревцу, Ваљеву, Гроцкој, Прељини, Чачку, Лучанима, Пожеги, Малом Црнићу, Кучеву, Смедеревској Паланци, Алексинцу, Трнови код Јагодине…

Војска је ангажовала чамце, моторна возила, пумпе за воду,ауто-цистерне с водом за пиће и обезебедила кревете и ћебад.

12:44 – РУСКИ СПАСИОЦИ ИЗ НИША КРЕНУЛИ КА БЕОГРАДУ

Спасиоци и хуманитарна помоћ који су јутрос стигли у Ниш авионом „Иљушин 76“, око 12.00 часова кренули су према Београду, одакле ће бити упућивани према местима где је ситуација најкритичнија.

Пут Београда кренула је колона аутобуса и шлепера, а један део хитно је пребачен војним авионом „Антонов“.

Заменик директора Руско-српског хуманитарног центра Анатолиј Александрович Башкирев рекао је да су у Ниш стигли искусни спасиоци, професионалци који ће помоћи најугроженијим деловима Србије и да ће овде остати колико то буде потребно.

„Ми смо реаговали одмах пошто нас је господин Александар Вучић контактирао. Влада Руске федерације одмах је одлучила да упути помоћ која би била транспортована са два авиона типа „Иљушин“. Ми смо свесни да је овде тешка ситуација и Руска Федерација је одлучила већ током ноћи да упути ову помоћ,“ рекао је Башкирев.

БРАЋА РУСИ СТИГЛИ У ПОМОЋ СРБИМА

БРАЋА РУСИ СТИГЛИ У ПОМОЋ СРБИМА

12:30 – БАЈИНА БАШТА ВОДИ БОРБУ СА КЛИЗИШТИМА

Од јутрос нова клизишта на подручју општине Бајина Башта, која су већ однела 11 кућа, праве проблем екипама Штаба за ванредне ситуације у евакуацији људи и допремању хране и воде, изјавио је председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић.

Најкритичније је у Костојевићима, где је 1. 000 људи заробљено, јер је пут у прекиду. Јутрос су војска и ватрогасци са једном цистерном за пиће упућени тамо, како би алтернативним пешачким стазама пробали да дођу до угоженог становништва“, каже Филиповић.

У Костојевићима се налази и седам путника из аутобуса, који су јуче морали да прекину пут за Босну и Херцеговину, али су одбили евакуацију са преосталих 10 путника за Ужице.

„Оно што је најбитније у овом тренутку је да нема људских жртава. Евакуисано је 50 људи и евакуација се наставља. Тешко је до свих доћи због одрона и клизишта. Захваљујући механизацији Путева Ужице успели смо данас да оспособимо за саобраћај пут Рогачица – Дебело брдо. Саобраћај се отежано одвија и на деоници од Ужица до Бајине Баште због одрона„, каже Филиповић.

Додатне проблеме у евакуацији становништа у бајинобаштанској општини представља и забрана летова за хеликоптере, због снежних облака.

Осим Бајине Баште, мештани на подручју целе општине већ други дан су без струје, јер су клизишта однела далеководе, а има проблема и у функционисању фиксне и мобилне телефоније.

За сада је вода исправна за пиће.

12:12 – МОСТ У КОЦЕЉЕВИ – ИСКЉУЧИВО ЗА ДОСТАВУ ХРАНЕ

Мост у месту Коцељева, на деоници магистралног пута Шабац-Ваљево, искључиво се користи за доставу хране и осталих потрепштина за град Ваљево, саопштило је предузеће „Путеви Србије“.

Моле се учесници у саобраћају да обрате пажњу на постављену привремену саобраћајну сигнализацију и поведу рачуна о безбедности радника који изводе радове.

12:06 – ИЗ ЕУ СТИЖУ ПУМПЕ

Европска унија послаће у Србију пумпе високог капацитета и стручњаке како би помогла у отклањању последица поплава, саопштила је европска Служба за координацију у хитним ситуацијама.
„Захтев владе Србије је стигао синоћ и ми смо одмах почели са радом“, рекао је Пека Тијанен, шеф дежурне екипе у Центру за координацију.

Он је изјавио да је српска влада у првој фази затражила пумпе и стручњаке, у другој хеликоптере како би помоћ стигла до тешко доступних подручја.
„Очекујем да ће пумпе стићи у Србију најкасније сутра“, рекао је он.

11:50 – У ПАРАЋИНУ СИТУАЦИЈА БОЉА

Начелник Одељења за ванредне ситауације МУП-а за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је да је ситација у Параћину, после јучерашњег изливања реке Црнице, боља.

„Вода се доста повукла, река Црница се скоро потпуно вратила у корито, вода се повукла и из града. Ситуација је много боља него што је била јуче“, рекао је Кушић.

11:44 – КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЉИГУ, РЕКА КАЧЕР ПОПЛАВИЛА ПУТЕВЕ

Заменик председника општине Љиг Драган Лазаревић изјавио је данас да је ситуација на овом подручју веома алармантна, нарочито због клизишта чији се број из сата у сат повећава.

Путни правци Љиг – Белановица су у прекиду због изливања реке Качер и одрона на тој саобраћајници.

„Још десет путних праваца је затворено за саобраћај на подручју општине, око 30 домаћинстава је угрожено, а из 10 кућа су житељи исељени, јер су им објекти угрожени клизиштима“, казао је он додајући да су евакусана лица смештена у хотел у Љигу.

Реке Љиг и Качер су сада почеле да се повлаче у корита, а Љиг је без, струје, воде и сигнала за мобилну телефонију.

11:36 – СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ

На стотине кућа поплавила је набујала Јасеница на подручју Смедервске Паланке. Евакуисани су становници најугроженијег дела Карађорђевог насеља који су смештени у три основне школе. Без струје и воде је тренутно око 50.000 људи на подручју Смедеревске Паланке. Снабдевање електричном енергијом у центру града могло би да се нормалзује око поднева. Тренутно се обезбеђују цистерне са водом.

– У граду су Кубршница и Јасеница у стагнацији, али је у Кусдатку, Глибовцу и Ратарима ниво воде расте, и плашимо се да та вода не угрози град– рекао је комадант штаба, председник општине Радослав Милојичић.

На подручју Смедерева поплавњена су села Раља и Колари, евакуисано је 100 људи. Водовод у Коларима је искључен, као и струја. Огромне површине обрадиве земље су под водом. За саобраћај је затворен петља код Колара и Водња.

kolari smederevo

11:31 – У СВИЛАЈНЦУ 1. 000 ЉУДИ НА СПРАТОВИМА ЧЕКА ЕВАКУАЦИЈУ

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић изјавио је да је ситуација у том месту, где је поплаве изазвала река Ресава, од ноћас катастрофална и да 1.000 људи на спратовима чека евакуацију, али им се не може прићи.

„На улицама града је преко метар воде, у неке делове не можемо ни прићи, у граду нема струје, воде за пиће, не раде фиксни телефони“, рекао је Милановић.

Он је додао да је више стотина људи евакуисано током ноћи, али да још око 1.000 чека евакуацију.

„Вода је продрла и у Дом здравља и морали смо мајке са бебама које смо ту сместили током ноћи реместити на други спрат“, додао је Милановић.

10:56 – ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: НАЈВЕЋА ОПАСНОСТ ОД КЛИЗИШТА

Стање на подручју горњомилановачке општине и даље је критично у више села и других насељених места, а највећа опасност тренутно прети од клизишта којих на подручју читаве општине за сада има евидентираних и пријављених преко стотину, саопштено је после првог јутарњег заседања Штаба за ванредне ситуације.

Евакуисано је 150 људи, од 200-250 домаћинстава је оштећено овим невременом, мада се број стално мења.

Стање на подручју горњомилановачке општине и даље је критично у селима Брђани, Таково, Угриновци, Варница, Трудеља, Прањанског краја, Гојне Горе, Каменице, Бањана…

Главни путни правци према Београду, Крагујевцу и Чачку су оспособљени за саобраћај, док су бројни локални и некатегорисани путеви непроходни и потпуно оштећени, укључујући и неколико мостова.

Надлежни потврђују да је вода из градског водовода за пиће, после незваничних информација које су кружиле у јавности о сумњама у исправност бране на Руднику.

gornji milanovac poplave 1605 2014 most kod Sportske hale Breza

10:43 – ЗАПАДНА МОРАВА НА ИСТОРИЈСКОМ МАКСИМУМУ

Западна Морава се излила дуж целог тока кроз општину Трстеник и још нема услова да се у град пусти вода са изворишта, констатовано је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације те општине.

Шеф штаба за ванредне ситуације и председник општине Трстеник Мирослав Алексић каже да од ноћас имају велики проблем са Западном Моравом, чији је ниво на историјском максимуму, односно прешао је ниво редовне одбране.

Поплавни талас од 50 километара, који је јутрос дошао, прави велике проблеме и Морава ће током дана још надолазити и правити још веће штете.

Неколико трстеничких села са леве стране Мораве је одсечено од града, пре свега Медвеђа, Велика Дренова, Лозна, Угљарево, Планиница, Лободер, а домаћинства су угрожена у Богдању и у Грабовцу.

У току је евакуација из најугроженијих места, а бедем у једном делу Грабовца попушта што може бити озбиљан проблем за град.

gornji milanovac poplave 1605 2014 novi stadion FK Metalac

***

У Републици Српској елементарна непогода, нема жртава

Готово цело подручје Републике Српске, осим јужне области, погођено је поплавама, али ова елементарна непогода за сада није однела људске жртве, саопштио је председник Народне скупштине РС, Небојша Радојичић.
Радојичић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади РС, која због поплава непрекидно заседа, рекао да је ситуација најтежа у областима уз реке Босне и Дрине и у Добоју, као и да су у току мере пружања помоћи становништву.

Радојичић је истакао да је Влада РС усмерена на спасавање људи, као и да је из Добоја стигло највише позива за помоћ, пренели су медији.
Он је рекао и да је на подручју општине Бијељина стање погоршано јер је ниво Дрине порастао, као и да водостај Врбаса код Бањалуке расте.
Такође, на неким местима је дошло до поплава, а у Пријечанима вода је однела мост.
На одређеним подручјима није могуће пружити помоћ, па су у те области послати хеликоптери, посебно за угрожене пацијенте.
Због обилних падавина и поплаве, у Прњавору је проглашена ванредно стање, јер је процењено да је у тој општини ситуација гора него пре десетак дана, када су биле проглашене ванредне мере одбране.
У месту Подгај у Вогошћи, клизиште је затрпало осам кућа, а неколико особа је повређено.

ПОПЛАВЕ У РС

 

***

10:24 – ЕУ СПРЕМА ПОМОЋ ЗА СРБИЈУ

Европска комисија је примила захтев владе Србије за помоћ у санирању штете од поплава и интензивно припрема прву траншу, речено је у седишту Комисије.

„Наши стручњаци за цивилну заштиту управо координирају мере за помоћ Србији“, рекла је Ирина Новакова, портпаролка европске комесарке за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалине Георгијеве.

Европски центар за координацију у ванредним ситуацијама процењује штету и мере које треба предузети, а затим ће уз помоћ земаља чланица доставити неопходну помоћ, објаснила је она.

10:21 – У ОСЕЧИНИ РЕКЕ СТАГНИРАЈУ, АЛИ КРЕНУЛА КЛИЗИШТА

У Осечини, једном од подручја највише погођених поплавом, јутрос је нешто боља ситуација, киша је престала и реке стагнирају, међутим, активирала су се клизишта и тренутно је десетак кућа угрожено.

Осморо људи који морају на дијализу, јутрос се до Ваљева пробило уз помоћ припадника МУП-а, рекао је председник општине Ненад Стевановић.

Клизишта су кренула у самој варошици, али и по околним селима, рекао је Стевановић и навео да у неким деловима општине нема струје и да спорадично има проблема са водом, тамо где се људи снабдевају из сопствених извора.

gornji milanovac poplave 1605 2014 izlivanje Despotovice

10:17 – НА ПОДРУЧЈУ КРАЉЕВА ЕВАКУИСАНО 1.500 ЉУДИ

Током ноћи и јутрос на подручју Краљева евакуисано је 1.500 људи угрожених поплавама а најтежа ситуација је у насељу Грдица, где је вода продрла у неколико стотина домаћинстава.

Критично је и у селу Милочаји, где је на Ибарској магистрали код моста на Западној Морави у прекиду и саобраћај, затим у Адранима, Опланићима, Сирчи.

У току ноћи стока је измештана у објекте пољопривредне школе, а становништво је евакуисано у Матарушку Бању.

ЋУПРИЈА

ЋУПРИЈА

09:51 – У ОПШТИНИ ЉИГ СТАЊЕ СВЕ ТЕЖЕ

Након незапамћених падавина и набујалих река и поплава, стање у општини Љиг је све теже.

Река се излила на читавој територији општине, а села Бранчић, Ивановци, Моравци, Латковић, Липље, Кадина Лука и Славковица у потпуности су под водом.

На подручју општине Љиг прекинуто је снабдевање електричном енергијом, јер је поплављена Електродистрибуција, а нема ни воде за пиће и сигнала мобилне телефоније.

Дом здравља је у потпуности потопљен, па лекарска служба дежура 24 сата дневно у згради општине.

09:45 – РЕКЕ У СТАГНАЦИЈИ НА ПОДРУЧЈУ ТОПОЛЕ, БЕЗ СТРУЈЕ 10 СЕЛА

Реке на подручју Тополе су у стагнацији, а због обилних кишних падавина, реке су однеле како дрвене тако и бетонске стубове, због чега је десетак села без струје, изјавио је председник те општине Драган Јовановић.

„Угрожено је и водоснабдевање, јер је извориште у Јарменовцима без струје, али смо делимично решили тај проблем и прикачили се на Аранђеловац“, рекао је Јовановић.

Он је навео да је река Јасеница однеле дрвене бандере у Горовичу, као и шест бетонских стубова у Блазнави, која је два дана без струје.

„Без струје су делови Јарменоваца, Јунковца, Трнаве, Горовича, Доње Ссаторње, и друге месне заједнице“, рекао је Јовановић и додао да се на подручју Тополе појављује и проблем са клизиштима.

09:03 – СЛОВЕНИЈА ШАЉЕ У СРБИЈУ СПЕЦИЈАЛНУ ЈЕДИНИЦУ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Словеначка влада упутиће данас, према најави амбасадора те земље у Београду Франца Бута, специјалну јединицу цивилне заштите као помоћ у борби с поплавама.

Словеначка влада послаће у Србију специјалну јединицу цивилне заштите, заједно са четири возила, 19 људи и две специјалне пумпе за испумпавање воде и муља, најавио је амбасадор Словеније у Београду Франц Бут.

07:54 – БАЈИНА БАШТА: КЛИЗИШТА ОДНЕЛА 11 КУЋА!

На територији Србије због поплава је, према последњем извештају Министарства унутрашњих послава, евакуисано 4.607 особа. Бујице су однеле три живота, до сада је евакуисано 4.607 особа, без струје је више од 300.000 домаћинстава, а акције спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полиција, војска и ватрогасно спасилачке екипе. У Бајиној Башти клизишта однела 11 кућа.

POPLAVLJENA KUCA

08:08 – АНТИЋ: ТЕНТ ОДРЖАВА СТАБИЛНОСТ ЕНЕРГЕТСКОГ СИСТЕМА СРБИЈЕ

Најзначајнија термоелектрана у Србији, Термоелектрана „Никола Тесла“ у Обреновцу, упркос томе што добија угаљ из рударског басена Колубара, одржава стабилност енергетског система у земљи, с обзиром на то да има око милион тона угља залиха, што је довољно за најмање 15 дана.

То су, нешто после поноћи, саопштили министар енергетике Александар Антић и вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић.

Антић је током обиласка ТЕНТ-а А рекао новинарима да цео ТЕНТ производи дневно 1.200 мегавата, што значи да је производња умањена за 20 до 30 одсто.

Он је рекао да ће наредних дана бити уложени максимални напори да се активира пут који је поплављен који се користи за допремање угља из Колубаре.

POPLAVE U SREMSKOJ KAMENICI

08:19 – МУП: ЕВАКУИСАНО 6.175 ЉУДИ, 20 ПОВРЕЂЕНИХ

На територији Србије до сада је због поплава евакуисано 6.175 људи, према последњем извештају Министарства унутрашњих послава, повређено је 20 особа, а једна се води као нестала.

Штабови за ванредне ситуације су у сталном заседању и предузимају све мере на заштити и спасавању угрожених особа и њихове имовине од поплава.

У тим акцијама ангажована су 1.654 припадника ватрогасно – спасилачких јединица, 365 возила, 73 пумпе и 50 чамаца.

Ватрогасно – спасилачке јединице биле су ангажоване на заштити 1. 320 угрожених и 586 поплављених објеката и евакуисале 2.161 особу.

Такође, у заштити и спашавању учествује и 75 припадника Противтерористичке јединице са 22 возила и једним чамцем, 75 припадника Специјалне антитерористичке јединице са 19 возила и три чамца, 333 припадника Жандармерије са 36 моторних возила и два чамца, 494 припадника Војске Србије са седам хеликоптера, 39 моторних возила, 21 чамцем, пет пумпи и пет цистерни.

У заштити и спасавању угрожених особа и њихове имовине од поплава ангажовани су и сви расположиви капацитети јавних преузећа и органи локалне самоуправе.

На територији Београда укупно је евакуисано 147 лица.

POPLAVLJENE KUCE

08:52 – У НИШ СЛЕТЕО РУСКИ АВИОН СА СПАСИОЦИМА

Авион Иљушин Ил-76 руског Министарства за ванредне ситуације са 70 спасилаца слетео је данас око 8.30 на аеродром у Нишу.

Авион је јутрос полетео са аеродрома Раменское.

Одлуком владе Русије на молбу руководства Србије због поплава руско Министарство за ванредне ситуације и цивилну заштиту упутило је спасиоце ради пружања помоћи српском народу, саопштило је јутрос руско министарство.

„Авион Ил-76 Министарства полетео је са аеродрома Раменское. У њему је више од 70 најбоље припремљених спасилаца“, наведено је у саопштењу.

Министарство је упутило спасиоце аеромобилног одреда „Центроспас“ и Центра за извођење нарочито ризичних операција „Лидер“.

У авиону је, како се наводи, високотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачку и специјалну опрему, као и моторни чамци.

Руски одред опремљен је свим што је неопходно за потрагу и спасавање у зони поплава и спреман је да делује аутономно дуже од 15 дана.

Заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Николајевич Ћижиков рекао је да ће руски спасиоци остати у Србији докле год је то потребно. Још један авион из Русије требало би да долети у Србију око 11 часова. Тај авион носи цистерне, бране, агрегате, камионе…

МЧС РОССИИ: У НИШ СЛЕТЕО РУСКИ АВИОН “ИЉУШИН” СА 70 СПАСИЛАЦА ЗА ПОМОЋ СРБСКОМ НАРОДУ

МЧС РОССИИ: У НИШ СЛЕТЕО РУСКИ АВИОН “ИЉУШИН” СА 70 СПАСИЛАЦА ЗА ПОМОЋ СРБСКОМ НАРОДУ

Одлуком владе Русије на молбу руководства Србије због поплава руско Министарство за ванредне ситуације и цивилну заштиту упутило је спасиоце ради пружања помоћи српском народу. Заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Николајевич Ћижиков рекао је да ће руски спасиоци … Continue reading

***

Поплавни талас стигао у Краљево

Поплавни талас Западне Мораве на подручју Краљева осим што је потпуно поплавио приобаље реке, проширио се и на насељена места.

Највећи поплавни талас који носи Западна Морава стигао је до Краљева. Приобаље реке у селима Милочај, Адрани, Опланићи, Сирча, Шумарице и даље према Врњачкој Бањи скоро да је потпуно поплављено, а сада река прети домаћинствима. У овом делу Мораве, али и у другим деловима где је река излила, Штаб за ванредне ситуације са својим људством, али и уз помоћ војске поставља џакове са песком, како би се одбранили од поплавног талас у наредној ноћи која је најкритичнија до сада на подручју Краљева.

470058_kraljevo-01--zapadna-morava-u-porastu--foto-n.-bozovic_ff

Пут Грдица–Опланићи је у прекиду у дужини од скоро километар, као и поједини мостови у том делу, али Морава све више надолази. Десетине домаћинстава у насељу Грдица су под водом. Ибар је за сада у свом кориту.

Бунари одакле се краљевчани снабдевају пијаћом водом нису угрожени, али из превентивних разлога, по један је искључен у Конаревском и Жичком пољу. На Ибарској магистрали, на деоници пута Краљево–Рашка константно се јављају одрони, али путари за сада добро обављају свој посао, па саобраћај није био у прекиду.

470059_kraljevo-02--gledicke-planine--foto-n.-bozovic_ff

Села на Гледићким планинама одсечена и без струје и воде

Набујале планинске реке које се са Гледићких планина, однеле су неколико мостова и путева и тако одсекле бројна домаћинства. Бујице су у селима у подножју Гледићких планина направиле велике проблеме. Нека су остала без струје, нека без воде, али најтеже је што је становништво одсечено.

***

На фејсбук страници NOVI Svjetski Poredak појавиле су се интересантне тврдње са видео прилозима као „доказима“ да је овакво време на Балканском полуострву ни мање ни више него монструозна замисао човека спроведена у дело путем система HAARP.

хаарп

***

Западна Морава достигла максимум

Нови поплавни талас из правца Ужица стигао је током вечери у Чачак и ниво Западне Мораве достигао је очекивани максимум. Према речима надлежних из Штаба за ванредне ситуације у току ноћи најкритичније ће бити у Парменцу, у насељу Кошутњак и на потесу Сува Морава, на десној обали реке код градске бране.

И даље се појачано прати ситуација у Прељинској Балузи из које је евакуисано више од 300 мештана. У овом селу, где се излила река Чемерница, поплавивши више стотина кућа и објеката, хеликоптери су спасли 54 људи који су у својим домовима били заробљени више од 12 сати. Међу њима је било 11 деце, од којих и једна тромесечна беба.

469532_cacak01-voda-nosi-sve-pred-sobom-preljinska-baluga_f

Мештани четири села код Чачка без струје

Мешатни чачанских села Коњевићи, Прељина, Балуга и Миоковци су без струје, потврђено је агенцији Бета у ЕДБ Чачак. Та села јуче и данас су угрожена поплавама услед изливања реке Чемернице. У ЕДБ кажу да је на подручју Чачка и Горњег Милановца 8.000 потрошача без струје, због хаварија на око 20 трафо станица до којих је дошло због невремена. Мештани Лучана, Гуче и Ивањице за сада имају редовно снабдевање
електричном енергијом.

У Чачак су из Ниша стигли хеликоптери који ће спасавати грађане чије су куће окружене дубоком водом и до којих се ни на који други начин не може стићи сем из ваздуха. Највише таквих домаћинстава је у Прељинској Балузи, где је од јутрос, након ноћашњег изливања Чемернице, евакуисано око 400 људи.

Све саобраћајнице које воде до Чачка затворене су за саобраћај, а до овог града може да се стигне једино из правца Ужица и старим путем из Краљева.
Према информацијама из штаба за ванредне ситуације, центар за прихват евакуисаних грађана биће у Медицинској школи у Чачку.

Поплавни талас стигао је и до кружног тока у Коњевићима на магистралном путу Чачак – Ужице. Осим кућа, под водом су десетине фирми, производних погона, товилишта.

Према речима начелника службе за ванредне ситуације Драгише Брођића, на одбрани од поплаве ангажовано је око 400 припадника војске, жандармерије и ватрогасаца. Око 150 грађана је током ноћи и јутра евакуисано.
– Допремљени су чамци за спасавање, како би били евакуисани грађани који су остали на спратовима кућа. За њихов смештај припремљене су фискултурне сале у неколико основих школа – изјавио је градоначелник Чачка Војислав Илић.
Он је рекао да ће у Чачак бити послато око 150 припадника жандармерије из других градова. Ситуација у Чачку је све тежа, јер ниво река непрестано расте, а киша и даље пада.

У прекиду је и саобраћај на Ибарској магистрали, због изливања реке Деспотовице у месту Семедраж, између Чачка и Горњег Милановца.
Река је поплавила пут у дужини од 300 метара, а има и угрожених домаћинстава.

У општини Лучани је река Бјелица поплавила 12 домаћинстава у селу Ђераћ.
Вода је однела насипе и покретне бране које су претходног дана биле постављене поред реке. У прекиду је и саобраћај на путевима Лучани – Гуча и Дљин – Пилатовићи.

Врање: Уведена стална дежурства

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Врања Зоран Антић наредио је данас да су директори свих предузећа у обавези да уведу непрекидна дежурства у циљу заштите имовине и људи, а док траје ванредна ситуација, неће моћи да се користе годишњи одмори.
Ситуација је најкритичнија на Павловачкој реци због дивљег преграђивања, па је издата наредба да се у року од два сата уклоне постављене цеви. Постоји и загушење речног корита Јужне Мораве код Ратајског моста, услед наноса комуналног и другог отпада, због чега је наложено надлежним службама да одмах предузму све мере. Уочена је и велика мрља на Јужној Морави из правца Бујановца, о чему ће бити обавештене инспекције које су у обавези да обаве испитивања. Водостај на реци Бањштици и Јужној Морави је нормалан, а вода за пиће хемијски и бактериолошки исправна.

Чачак: Евакуисано 160 људи, 2.900 било без струје

Без струје било је 2.900 потрошача у чачанским селима. Град је обезбедио три локације као прихватилиште за евакуисано становништво, а само 13 грађана користи једно прихватилиште у Основној школи у Атеници. Велики број угрожених грађана смештен код рођака и пријатеља у насељима која нису поплављена, а један број угрожених грађана одбија да напусти своје домове, што представља велики проблем спасилачким екипама.

Из Завода за јавно здравље је саопштено да је вода у Чачку исправна за пиће.

У лозничком крају недоступно шест насеља

Због незапамћених поплава у лозничком крају је у току евакуација становништва, а многа села су одечена, без струје и без снабдевања храном.

469483_loznica06-nezapamcena-poplava-jadar-izlio-u-jelavu-foto-s.pajic_f

– Ситуација у лозничком крају је драматична јер је шест насељених места са око 15.000 становника изоловано и до њих је у овом тренутку немогуће доћи, изјавио је градоначелник Лознице и командант штаба за ванредне ситуације Видоје Петровић. – Потребна је подршка војске и полиције како бисмо чамцима и хеликоптерима могли да допремо до тих места и да људима пружимо помоћ у храни и у погледу лекарског збрињавања.
Локални штаб за ванредне ситуације нема пуну информацију о стању људи у тим местима, јер су телефонске везе и путне комуникације у прекиду. Укупно је у лозничком крају поплавом погођено око 20.000 људи.

Петровић је поручио да су спасилачким тимовима, пре свега, потребни чамци са обученим посадама и теренска возила како би се непроходним путевима дошло до изолованих места. Ситуацију додатно усложњава повећање водостаја Дрине која прети да поплави део градског подручја.

У току протекле ноћи Јадар се излио у Стражи, Доњем Добрићу, Козјаку, Јелаву, Лешници, Брадићу, Великом Селу, Драгинцу, Цикотама, Бањи Ковиљачи. Ситуација је компликована и сложена и у приобаљу река Лешница, Коренита, Церница, саопштава Градски штаб за ванредне ситуације. Због незапамћеног дотока воде Јадром, већим и од поплава из 2001. године, поред шабачког, у прекиду је и ваљевски пут у Цикотама.

„У сарадњи са представницима Сектора за ванредне ситуације Србије и Мачванског округа, ЈП „Србија воде“ и Војске збрињавамо и евакуишемо становништво и животиње са угроженог подручја. Многа села су од града одсечена за даље снабдевање храном, али и струјом“, потврдио је Градски штаб.

469482_loznica05-nezapamcena-poplava-jadar-izlio-i-na-put-u-selu-straza-foto-s.pajic_f

У Драгинцу, на Карлагану, дошло је до пуцања моста па је онемогућен прилаз селу у којем је потопљено доње поље.

Градски штаб за ванредне ситуације јутрос је наложио попуњавање насипа поред реке Дрине земљом у Горњој Ковиљачи како би се спречило изливање реке на извориште воде „Зеленица“ из којег се пијаћом водом снабдева цела Лозница. Актив директора основних и средњих школа обавестио је запослене у просвети и ђаке да се због ванредне ситуације изазване поплавама данас и сутра неће одвијати настава у свим школама.

У Бајиној Башти критично због клизишта

Поплаве у Бајиној Башти изазвале су клизишта која су у околним селима однела 11 кућа, а још 20 кућа је угрожено, изјавио је председник општине Радомир Филиповић.
– Најтежа ситуација је у Костојевићима. До неких људи не може да се дође, јер је од 1.500 километара локалних путева на подручју општине у прекиду саобраћај на 1.200 километара због клизишта и воде која је однела мостове – рекао је Филиповић.
Једино је проходан пут Ужице-Кадињача-Бајина Башта, мада се у току ноћи појавило клизиште и у Злодолу.
Јуче је у месту Костојевићи евакуисан аутобус са путницима који су путовали за Босну, каже Филиповић.

БАЈИНА БАШТА
Јавни превоз на територији општине не функционише, школе не раде, а сва села су без струје. Проблем је и са фиксном и мобилном телефонијом. У Бајиној Башти има струје, а вода је исправна за пиће. У самом граду нема угрожених објеката.

У Шумадији највећа штета у Тополи, Рачи и Аранђеловцу

Од седам општина Шумадије највећа штета, због обилних падавина, је на подручју Тополе, Раче и Аранђеловца, изјавио је вечерас начелник управе за ванредне ситуације за Шумадијски округ Бранко Јовановић.
Наглашавајући да се највећа оштећења на инфраструктури и путној мрежи бележе у општини Топола, и делом у општини Аранђеловац, он је рекао да тренутно постоји проблем комуникације са Рачом до које се, практично, може доћи само из правца Смедеревске Паланке.
– Поплаве на пољопривредном подручју највеће су у Книћу – рекао је Јовановић и додао да је угрожена и општина Баточина, где је висок ниво поџемних вода и канализације и прети опасност да се искључи трафостаница, јер је у њој ниво воде од 15 центиметара.
У Лапову је пробијен насип на једном потоку, и испуштање воде у пољопривредно земљиште како би се заштитио урбани део те варошице.

***

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (2): ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – БРОЈ 112 ПОЗОВИТЕ ЗА ПОМОЋ СА СВИХ МРЕЖА

111

Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији Републике због поплава и обилних падавина. Ванредна ситуација проглашена је на захтев Републичког штаба за ванредне ситуације, на којем је, раније данас, разматрана ситуација у земљи изазвана обилним падавинама и поплавама. Влада је истовремено затражила помоћ Европске комисије, Русије и Словеније. МЕТЕОРОЛОЗИ СУ ЗА ОВА ТРИ ДАНА… Read More ›

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (1): ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (МУП) у 18 ОПШТИНА и ГРАДОВА – ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ на више путних праваца

poplave-srbija-foto-tanjug

 

Још јуче је почела да пада киша широм Србије. Јаког интензитета у Ваљеву, Београду, на Црном Врху, у Неготину, на Златибору и у Сјеници, умереног интензитета у Лозници, Смедеревској Паланци и Зајечару, а слаба киша у Банатском Карловцу, Сремској Митровици, Крагујевцу, Великом Градишту, Пожеги, на Копаонику, у Куршумлији, Крушевцу, Ћуприји и Врању. МЕТЕОРОЛОЗИ ПРОГНОЗИРАЈУ –… Read More ›

3 replies »

 1. Поздрављам редакцију и уреднике ових страница. Све похвале за брзину и правовременост. Питам се да ли је могуће да је ово све задесило Србију баш случајно. Патријарх је добро промислио пре него што је дао изјаву.
  И још нешто. Можда није ни време ни место, али морам да приметим да је објављена панел фотографија са позивом да се издржи у овом тешком тренутку:
  ПОНОВО СЕ ПОВЕЋАВА ВОДОСТАЈ НА КОЛУБАРИ, ТАМНАВИ И САВИ…
  ИЗДРЖИ СРБИЈО, ИЗДРЖИ ДОМОВИНО!
  Сматрам да би било добро да избегавате хрватске речи. Уместо хрватске речи ДОМОВИНА треба употребљавати српску реч ОТАЏБИНА.
  Да, у овим тешким тренуцима могу да кажем исто то: ИЗДРЖИ СРБИЈО, ИЗДРЖИ ОТАЏБИНО!!!
  Мића

  Свиђа ми се

 2. Оформљен сајт о поплавама у Србији све на једном месту , апели , за помоћ, и свега шта је потребно , РЕДАКЦИЈО уврстите овај сајт као посебну тему!

  http://www.poplave.rs/main

  ***
  Поштовани, већ смо написали о том сајту, у овој вести.
  Захваљујемо,
  РЕДАКЦИЈА

  Свиђа ми се

 3. Зашто сте изоставили диван пример заједничког наступа Руса, Американаца и ЕУропљана у помагању Србима на поплављеним подручјима? Зар само зато што су само Руси дошли!?
  Здрав поздрав.
  Д.М.Петровић

  Свиђа ми се