Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (4): КРИТИЧНО – ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС


Због ванредних временских неприлика, велике кише и поплава без електричне енергије су само она места која су директно угрожена поплавом у овом тренутку и из безбедносних разлога, иначе је сада број домаћинстава у Србији који у овом тренутку нема струју пао на око 25.000 до 30.000, рекли су у надлежном министарству. Поплавама је угрожено 1.475 објеката, а поплављено је 1.560. До сада је евакуисано 15.200 људи, спасавање грађана и током ноћи. Сава у Шапцу достигла 620 цм, траје евакуација грађана Обреновца, Барич је евакуисан у 17 часова, део Умке, Остружнице и Сремске Митровице се тренутно евакуише…
У Сремској Митровици Сава достигла рекордан, незабележен ниво од 848 цм, ниво реке је у подне износио 853 центиметра, а до сада највећи забележени водостај у историји износио је 801 центиметар, 1974. године. ОЧЕКУЈЕ СЕ НИВО САВЕ ОД 901цм. 

МУП СРБИЈЕ: евакуација се обавља у Обреновцу, Баричу, Шапцу, Сремској Митровици, Шиду у месту Јамена, Убу и околини Пожаревца.

У Обреновцу је спашавање грађана трајало и ноћас, са две амфибије и 60 чамаца… Руски спасиоци, Горска служба спашавања, полиција, жандармерија, ПТЈ и Војска Србије заједно се са грађанима боре против поплаве, велику помоћ имају од самоорганизованих радио-аматера…

У овом тренутку, у Обреновцу ради 76 руских спасилаца међународне категорије, уз 10 чамаца и два специјална возила, рекао је командант руског спасилачког тима с лица места Едуард Чижиков.
Још два руска авиона типа Иљушин-76 спремно је да у Србију доведе још спасилаца, специјалне опреме и пошиљку основних потрепштина.

Стигла је помоћ Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације (СПАСИОЦИ И ПОМОЋ), Црне Горе (рониоци), Бугарска (рониоци), САД (у новцу), Израела, Мађарске, најављена је помоћ Аустрије, Словеније и Македоније у специјалним пумпама које ће финансирати ЕУ, Чешка влада је одобрила помоћ у новцу, шаље људство и пумпе, потврђен долазак још два теретна авиона „Иљушин“ из Руске Федерације са потребном помоћи, а стиже и помоћ од владе Белорусије у хеликоптерима, опреми и људству.

SOS ПОЗИВ БРОЈ 112, СМС ЗА ПОМОЋ 1003

POMOC

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

17.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Телеграф, Поплаве.рс, РТВ Војводине, БЛИЦ, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

***

23:46 – ВОЈСКА И ДОБРОВОЉЦИ У КОСТОЛЦУ

Директор Термоелектране Костолац Б рекао је за РТС да војска и добровољци покушавају да неконтролисану бујицу која је угрозила објекат доведу у контролисан процес.

23:41 – ПОНТОНСКИ МОСТ ВОЈСКЕ ПОВЕЗАО СЕЛА НА ГЛЕДИЋКИМ ПЛАНИНАМА

Војска Србије поставила је понтонски мост у селу Раваница и тако повезала 170 домаћинстава на обронцима Гледићких планина у Краљеву, пошто су набујали потоци однели чак 12 мостова.

23:28 – ЕВАКУАЦИЈА ЉУДИ ИЗ ОБРЕНОВЦА И ТОКОМ НОЋИ

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић рекао је да ће евакуација угрожених из Обреновца бити настављена и током ноћи.

„Наставља се са евакуацијом оних који су остали у Обреновцу, људи су тамо без телефона, немају сигнала и претраживање се врши на основу позива њихове родбине“, објаснио је Бабић.

Истакавши да се не могу давати процене колико је људи тамо остало, Бабић је нагласио да су сви они који су пронађени и евакуисани.

Колубара

Рударски комбинат КОЛУБАРА, површински коп

 

23:20 – СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ПОТРЕБНО 200 ВОЛОНТЕРА

Штаб за одбрану од поплава Сремске Митровице апелује да им се јави 200 волонтера, који ће бити у приправности у случају пробијања насипа, јавља РТС.

23.19 Има довољно људи за одбрану термоелектране Костолац. Апел да се не креће у том правцу

РТС јавља – Довољан број људи јавио се да иде ка Костолцу у одбрану термоелектране. Апел да више нико не креће, путеви су блокирани.
Kostolac

23.05 Дубоко код Умке – вода на само 2 метра од пута

У месту Дубоко између Умке и Барича, вода је стигла на само два метра од пута. Подижу се бедеми од песка, јавља репортер РТС-а.

***

БРОЈНИ СУ ПОЗИВИ НА ФБ ДА СЕ ПОМОГНЕ СРБИЈИ, ИЗДВАЈАМО ДАВИДА МЛИНЕКА, ВОЂУ НАВИЈАЧА ЧЕШКОГ ЈАБЛОНЕЦА, са ФБ странице Реци не ЕУ.

David Mlynek Jablonec CESKA

***

22:53 – ПОДНЕТЕ 83 ПРИЈАВЕ ПРОТИВ НЕСАВЕСНИХ ПРОДАВАЦА

Поднете су 83 пријаве против продаваца који су хтели да продају намирнице по знатно вишим ценама. 55 одсто пријава односи на Град Београд и општине које нису захваћене поплавама где су трговци повећавали цене флаширане воде, а било је и случајева повећања цена гумених чизама.

Тржишна инспекција затворила једну продавницу у општини недалеко од Београда. Из надлежног министарства најављено је и подношење кривичних пријава у случајевима када се ради о озбиљним злоупотребама.

22:49 Шабац

ФБР аутор Бранко Станић: У Шапцу је ситуација је под контролом, мада вода полако надолази. Код старог града је критично, јер до врха бедема има око 0,5 м, а на бедему су џакови које вода може да одгура, али сада ту појачавају бедем…

Фото: Бранко Станић

22:16 – ПОМОЋ ПРИКУПЉАНА НА ВИШЕ МЕСТА У НОВОМ САДУ

Акција прикупљања помоћи за грађане на подручјима угроженим поплавама, организована данас на више места у Новом Саду, наишла је на велики одзив Новосађана и како најављују организатори биће настављена и наредних дана.

Помоћ у конзервисаној, храни за бебе, средствима за хигијену, одећи, обући и другој роби, прикупљана је у згради Скупштине града а акција је спроведена и на још неколико места у граду.

Грађани су почели да пристижу с пакетима помоћи од десет сати и већ у раним поподневним сатима један камион робе је већ био отпремљен ка градској организацији Црвеног крста, рекла је она Тањугу док су радници те установе и волонтери сортирали прикупљену робу за нови транспорт.

22:12 – ЗА ОДБРАНУ КОПА „ДРМНО“ И ТЕ „КОСТОЛАЦ Б“ УПУТИЋЕ МЕХАНИЗАЦИЈУ И ОБУЧЕНЕ ЉУДЕ

За одбрану Копа „Дрмно“ и ТЕ „Костолац Б“ биће упућени обучени људи и механизација, најавио је министар одбране Србије.

Он је за телевизију Б92 најавио и да ће вероватно одмах кренути на та подручја, истакавши да „око тих објеката не могу да раде ни добровољци ни људи који нису довољно стручни јер се просто ради о објектима високог ризика“.

21:47 – ЕУЛЕКС ШАЉЕ ХЕЛИКОПТЕР

На сурчински аеродром ујутру би требало да слети спасилачки хеликоптер Еулекса, ради помоћи у спасавању грађана, сазнаје Фонет. У току ноћи стижу и два комбија Еулекса са храном.

21:22 – РХМЗ: САВА КОД МИТРОВИЦЕ И ШАПЦА РАСТЕ ДО 19. МАЈА

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом пораста до 19. маја, упозорио је вечерас Републички хидрометеорлоски завод (РХМЗ)

На Сави код Београда очекује се достизање границе редовне одбране током ноћи.

21:53 – ЕПС: ОДБРАНА ДРМНА И КОСТОЛЦА

Ситуација на одбрани од поплава од реке Млаве у протеклих шест сати се погоршала, пошто су пробијени насипи код Братинца, Маруљевца и Брадарца, саопштава вечерас ЕПС и позива становништво у одбрану површинског копа Дрмно и термоелектране Костолац Б.

Прелива насип код села Брадарац, где су ангажовани представници војске, мештани и запослени у ТЕ-КО Костолац и осталим привредним друштвима у Костолцу.

На овом месту се бране површински коп Дрмно и термоелектрана Костолац Б.

Позивају се сви радници, становници, пре свега Костолца, Пожаревца и околних места да се у што краћем року јаве на насипе – на путу за Рукумију у Брадарцу, у Маљуревцу код школе и на мосту у Старом Костолцу.

20:56 – ЕВАКУИСАНО ВИКЕНД НАСЕЉЕ „БРИОНИ“ КОД ЈАГОДИНЕ

Викенда насеље „Бриони“ на левој обали Велике Мораве, код Јагодине вечерас је евакуисано, пошто је река пробила импровизовани насип од песка и врећа са песком.

Евакуација је завршена око 20 сати.

Евакуисано је 37 мушкараца и жена међу којима је било и болесних, рекли су Тањугу на лицу места чланови Штаба за ванредне ситауције града Јагодине, који су са радницима ЈКП „Стандард“ и полицијом учестовали у евакуацији.

Евакуисани су багерима, стојећи у виљушкама, а на сувом их је чекао аутобус. Мораве је огромна, мутна набујала, носи дрвеће, чамце, буради и пуно смећа. На мосту, на овом делу окупило се много људи, младих и старих.

Један осмдасетогодишњи господин из Рибара, рекао је Тањугу да је „Морава увек била велика, али ово сада је нешто што се не памти као ни размере ове поплаве у Србији“.

Од 14 до 18 сати Велика Морава је порасла око 40 центиматара, рекли су Тањугу људи који од 12 сати данас учвршћују тешким машинама овај део обале Велике Мораве.

Викенд насеље „Брион“, названо по накадашњем познатом излетишту Јагодинаца, налази се између обале Велике Мораве и одбрамбеног насипа, изграђено је без дозволе.

Одбрамбени насип је висок 2,5 метра а широк 3,5 и вода је од њега далеко и нема бојзани да угрози село Рибаре и Јагодину.

20:41 – У СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ УПУЋЕНИ ВОЈНИЦИ

У Сремску Митровицу је упућено 70 војника и 30 официра и подофицира који организују рад добровољаца на насипу.

20:40 – У ОБРЕНОВЦУ 10 ХЕЛИКОПТЕРА ВС

У евакуацији грађана из Обреновца ангажовано је десет хеликоптера Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

Тренутно је на евакуацији грађана из Обреновца и околине ангажовано 10 хеликоптера ВС, наводи се у саопштењу и додаје да хеликоптери превозе и храну и воду за угрожене грађане.

20:39 – ПОТРЕСНЕ СЛИКЕ У КРУПЊУ ПОСЛЕ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА

Поплавни талас који је погодио Крупањ оставио је тешке последице у том граду, а становници покушавају да санирају штету.

Екипа Тањуга која се „пробила“ у Крупањ алтернативним путем преко Текериша у граду је затекла потресне слике срушених кућа због клизишта, одваљених делова пута, срушен мост и још много последица набујале воде која је „буквално носила све пред собом“.

20:36 – У СРБИЈИ ЕВАКУИСАНО 16. 300 УГРОЖЕНИХ ОД ПОПЛАВА

На територији Србије до сада је евакуисано око 16.300 особа, а евакуација се обавља у Обреновцу, Баричу, Шапцу, Сремској Митровици, Шиду у месту Јамена, Убу и околини Пожаревца, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

20:26 – ПАРАЋИН: ЕВАКУИСАНО ОКО 300 ДОМАЋИНСТАВА

Председник општине Параћин Саша Пауновић изјавио је данас да је због плављења реке Црнице на подручју тог града евакуисано приближно 300 домаћинстава.

Поплавом је обухваћено око 15.000 становника, што је око 60 одсто њиховог броја, као и простор сеоских месних заједница, где живи око 6.500 људи.

KUSTA POSLAO DVA ROBINSONA ZA SPAS

20:23 – ПОЧЕЛА ЕВАКУАЦИЈА ПАЦИЈЕНАТА ИЗ БОЛНИЦЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Евакуација пацијената из болнице у Сремској Митровици почела је према усвојеном плану и најпре су евакуисани пацијенти који су у животној опасности, саопштио је вечерас Биро Владе Војводине за односе с јавношћу.

Потом ће уследити евакуација непокретних болесника а затим и покретних. С обзиром на то да је водостај Саве у Сремској Митровици достигао висину која је за један центиметар нижа од оне при којој евакуација здравствених установа мора да буде извршена, Штаб Владе Војводине за ванредне ситуације усвојио је план евакуације пацијената из сремскомитровачке болнице у друге медицинске установе у Војводини.

obrenovac-(21)_620x0

20:18 – ШАБАЦ СПРЕМАН ЗА УДАРНИ ТАЛАС САВЕ

Министар одбране изјавио је вечерас да је све спремно за налет реке Саве који се вечерас очекује код Шапца.

„Направљено је 20 километара широког насипа код Шапца који би требало да издржи налете Саве у наредних 24 сата. Заштитили смо и неке ризичне тачке око Шапца“.

Он је подсетио да је историјски максимум Саве био 590 сантиметара, а да је данас достигао 660 сантиметара, док се током ноћи очекује урдарни талас.

„Припремамо се за то превентивним мерама и надам се да ћемо успети са одбранимо Шабац и спасимо становнике и објекте. Насип не може да буде уништен али може да се деси да река негде пробије“, навео је министар одбране.

Према његовим речима, дуж насипа постављени су људи који прате сваку промену водостаја.

20:22 – УМКА: ГРАЂАНИ ПОСТАВЉАЈУ БЕДЕМЕ

Дуж читавог пута ка Обреновцу кроз Умку грађани постављају бедеме од џакова са песком, како би се бранили од поплавног таласа на Сави.

Саобраћај је отворен само за аутобусе који превозе евакуисане становнике Обреновца, возила Хитне помоћи и спасилачке екипе.

20:13 – ПУТ ШАБАЦ – ТЕКЕРИШ – КРУПАЊ ПУШТЕН У САОБРАЋАЈ

Пут Шабац-Текериш- Крупањ поново је пуштен у саобраћај.

Пут је видно оштећен због поплава, видљиве су рупе као и одрони.

19:58 – УН У СРБИЈИ НАЈАВИО УРГЕНТНУ ПОМОЋ СТАНОВНИШТВУ СРБИЈЕ

Тим Уједињених нација у Србији обезбедиће на захтев Владе Србије ургентну помоћ становништву које је угрожено од поплава, саопштила је данас канцеларија Светске организације у Србији, истичући да су УН у потпуности мобилисане и у приправности да пруже подршку Влади у координисању ургентне донаторске помоћи.

У саопштењу се наводи да су УН у Србији активирале систем за помоћ у ванредним ситуацијама да би обезбедиле опрему за спашавање живота – између осталог чамце, преносиве канистере за воду и пумпе за испумпавање воде из поплављених кућа, канистере за воду за пиће, вреће за спашавање, одећу за рад и спашавање из воде, лампе са батеријама.

Такође, обезбедиће се и хигијенски пакети, душеци, храна и остале потрепштине за евакуисано становништво.

***

НА ФБ ИМА И ПИТАЊА И ПОЗИВА ЗА ПОМОЋ, ОВО ЈЕ ЈЕДАН ОД ЊИХ…

– ДА ЛИ ЋЕ НЕКО ПОМОЋИ МЕШТАНИМА КОСТАЈНИКА, ОДСЕЧЕНИ СУ ОД СВЕТА, НЕМА МОГУЋНОСТИ ДА ЉУДИ САМИ ДОЂУ ДО ЊИХ ЈЕР НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЂЕ НИ ИЗ ПРАВЦА КРУПЊА, НИ ИЗ ПРАВЦА ЛОЗНИЦЕ!!!

позив за помоћ надлежним

***

19:46 – ИБАРСКА МАГИСТРАЛА ОД ЋЕЛИЈА ДО РУДНИКА ПРОХОДНА

Ибарска магистрала, од Ћелија, преко Љига до Рудника, поново је проходна за путнички саобраћај за возила масе до 3,5 тоне, али ЈП „Путеви Србије“ апелују да се та деоница користи само у хитним случајевима.

На том путу постоје бројна сужења, због чега се апелује на учеснике у саобраћају да користе ову деоницу само у хитним случајевима.

ЈП „Путеви Србије“ додаје и да суграђани прилагоде вожњу условима на путу, поштују привремену саобраћајну сигнализацију и ограниче брзину на 30 километара на сат.

19:45 – ЉИГ, СВИЛАЈНАЦ И ПАРАЋИН ДОБИЛИ СТРУЈУ

Електричну енергију добили су грађани Љига, као и највећи део Свилајнца и Параћина.

„Број домаћинстава у Србији који у овом тренутку нема струју је пао на око 25.000 до 30.000 и то су углавном они градови и општине који су под водом и где се обустава испоруке струје ради из безбедносних разлога“, кажу из надлежног Министарства.

19:04 – 10 ЗЕМАЉА ЕУ ШАЉЕ ПОМОЋ СРБИЈИ

Европска унија упутиће помоћ захтева Србије и Босне због тешких поплава које су погодиле две земље. Бугарска, Немачка, Словенија и Аустрија одговориле су у року од неколико сати позитивно на хитан захтев Србије за слање пумпи за воду великог капацитета и оперативних тимова посредством Координационог центра за хитно реаговање (ЕРЦЦ) Европске комисије.

Тридесет шест сати након молбе Србије да се упути помоћ, број земаља чланица ЕУ које понудиле помоћ достигао је десет пошто су се Чешка Република, Француска, Хрватска, Литванија, Летонија и Естонија придружиле напорима пружања помоћи. У току су припреме за слање чамаца за спасавање, пумпи великог капацитета и оперативних тимова у Србију. Већи део ове помоћи стићи ће до сутра.

 

18:57 – САВА КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ ЈОШ РАСТЕ, НАСИПИ ОДОЛЕВАЈУ

Водостај Саве код Сремске Митровице још расте а одбрамбена линија се ојачава додатним количинама џакова с песком и утврђују се земљани насипи, саопштило је данас поподне Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“.

На водомеру код тог града у 17 сати измерен је ниво од 861 центиметра, наводи се у саопштењу и додаје да је одбрамбена линија код Сремске Митровице, која износи 3,5 километара, ојачавана претходног дана и током ноћи.

На линији одбране код тог града ангажовано је око 1.200 људи, радника „Вода Војводине“, водопривредних и комуналних предузећа, као и добровољаца, који су насипе ојачали са пола милиона џакова.

19:41 – ЛАЗАРЕВАЦ ДОБИО СТРУЈУ

Грађани Лазаревца, њих око 97 одсто добило је електричну енергију, а до вечерас ће на мрежу бити прикључени и остали, јавили су из Министарства рударства и енергетике.

19:18 – ЕВАКУАЦИЈА ИЗ ОБРЕНОВЦА И ДАЉЕ ТРАЈЕ

Евакуација грађана из Обреновца и околних места, која су потпуно поплављена, и даље је у току.

Хеликоптери непрестано, код места Мислођин, довозе пре свега лица која имају тешкоће да се крећу и са подручја којима је немогуће прићи путем.

Такође, већи број грађана пешице прелази мост до Мислођина, где их чекају аутобуси одакле из даље превозе до Београда.

На обреновачком путу, код скретања ка Мислођину, успостављен је и штаб цивилне заштите.

***

ДА СЕ ПОДСЕТИМО: ТРАЈЕ ЕВАКУАЦИЈА ДЕЛА УМКЕ, ОСТРУЖНИЦЕ И СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ, ЛАЋАРАК.
САВА КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ НА РЕКОРДНОМ НЕЗАБЕЛЕЖЕНОМ МАКСИМУМУ…
БАРИЧ ЈЕ УСПЕШНО ЕВАКУИСАН И ИСКЉУЧЕНА ЈЕ СТРУЈА.

***

ФБ ПРИЛОГ: ДИВАН ПРИМЕР АКЦИЈЕ НАШИХ МЛАДИХ ЉУДИ

muzicari

***

18:50 – ИЗ ВРАЊА КРЕНУО КОНТИГЕНТ СА ХРАНОМ, ОДЕЋОМ, ОБУЋОМ

Из Врања је ка Београду данас кренуо контигент са врећама за песак, храном, одећом, обућом, ћебадима, лековима и средствима за хигијену, који је намењен угроженим подручјима у Србији.

Из Врања је отишао и шлепер са 20.500 литара воде, коју је даривала Хеба.

По речима градоначелника Врања и команданта Штаба Зорана Антића, један шлепер са водом стићи ће и из Македоније, а преко 18.000 литара воде из Росе биће отпремљено у понедељак.

18:40 – ЕВАКУИШЕ СЕ 100 СТАНОВНИКА УМКЕ И 20 ПОРОДИЦА ИЗ ОСТРУЖНИЦЕ

Због опасности од поплавног таласа евакуише се око 100 становника Умке и 20 породица из Остружнице.

Око 100 људи из Умке биће смештено у Основну школу „Доситеј Обрадовић“ из тог насеља, а становници Остружнице, чије куће се налазе у делу познатом као Таролит, такође, ће бити смештени у прихватне центре.

18:45 – БАЈИНА БАШТА: ОДРОНИ ПРЕСЕЦАЈУ ПУТЕВЕ

Магистрални правац Кадињача – Љубовија прочишћен је од одрона на једном од укупно пет клизишта, јавила је телевизија Прима и истакла да су житељи уклонили више десетина кубних метара земљаног наноса са коловоза и да су из села Костојевићи и околине добили везу са Бајином Баштом и Ужицем.

На овом путном правцу постоје још два одрона између Костојевића и Рогачице и још два одрона код Оклеца и Бачеваца.

Житељи села Рогачица и околине и даље немају могућност да дођу у Бајину Башту или Ужице, а ови одрони блокирају и саобраћај ка Дебелом Брду и Ваљеву.

Као алтернативу, многи сељани користе мрежу локалних и шумских путева који су такође у лошем стању због врменских непогода због чега општинске власти не препоручују коришћење тих праваца.

Везе са Ужицем преко Кадињаче и Таре су редовне, а јавни превоз ка Београду и даље је преусмерен на Ужице и Чачак и тамошње јавне превознике и аутобуске станице.

Саобраћајнице према Златибору и Вишеграду су нормалном стању.

***

ЈОШ ЈЕДНО СВЕДОЧЕЊЕ СА ФБ О СИТУАЦИЈИ НА ТЕРЕНУ, ДРУГА СТРАНА ОНОГ ШТО НАМ МЕДИЈИ ТИПА „ЈАВНИ СЕРВИС“ ПРИКАЗУЈЕ…

реаговање

***

18:30 – ХЕЛИКОПТЕРИМА ЕВАКУИСАНО 1. 548 ДО 18 САТИ

Припадници Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова са четири хеликоптера током данашњег дана, до 18 сати, евакуисали су 1.548 људи.

Међу њима је највише било жена, деце и најстаријих грађана.

18:14 – АПЕЛ: „ОТКЉУЧАЈТЕ“ РУТЕРЕ ДА ВИШЕ ЉУДИ ИМА ПРИСТУП НЕТУ

Зоран Торбица из Центра за развој интернета и екипа портала поплаве.рс упутили су апел свим грађанима и фирмама које имају интернет да га откључају док траје ванредно стаје како би био доступан свима.

Апел је да грађани откључају своје бежичне рутере по кућама а фирме у пословним просторима како би што већи број људи могао да га користи, рекао је Тањугу Торбица, који је један од најпознатијих твитераша у Србији.

Како је истакао, позив се посебно односи на крајеве који су угрожени поплавама.

Торбица је оценио да захвљујући Интернету сви имамо праве информације најбрже могуће и нема панике.

18:13 – МЛАДЕНОВИЋ: У БЕОГРАДУ ДОВОЉНО МЕСТА ЗА ЕВАКУИСАНЕ

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је данас да Београд има капацитета за пријем евакуисаних становника Обреновца и Барича, као и да је у здравственим центрима ослобођено довољно места за грађане којима је потребна медицинска помоћ.

„У Београду има око 3.000 слободних места, без хале Пионир, која је у потпуности спремна за пријем становника из Барича, смештај евакуисаних тече онако како је планирано“, рекао је Младеновић за Пинк.

Он је прецизирао да је прва група евакуисаних становника Барича и Умке упућена у центар на Кошутњаку- Факултет за физичку културу, а да ће се касније грађани спроводити и у халу Пионир и друге прихватне центре.

Младеновић је рекао да се у моменту кад евакуисани дођу у центре обавља тријажа и да је за све оне којима је потребна медицинска помоћ ослобођено довољно места у домовима здравља, болницама, клиничким центрима.

„Екипе Хитне помоћи су у свим прихватним центрима и реагује се одмах“, рекао је Младеновић.

17:55 – МУП: БАРИЧ УСПЕШНО ЕВАКУИСАН

Барич је успешно евакуисан, а базна постројења су под контролом, саопстило је Министарство унутрашњих послова.

„Нема места паници“, саопштио је МУП.

18:26 – ИЗ ИТАЛИЈЕ СТИЖУ ЧАМЦИ И НОВЧАНА ПОМОЋ

Србији, која је погођена поплавама, из Италије ће стићи чамци за спашавање и 200.000 евра хуманитарне помоћи, саопштила је италијанска амбасада у Београду.

„Стојимо уз српски народ, а нарочито уз оне људе у Србији који данас пате услед јако тешких, ванредних услова и њихових последица. Одлука наше владе потврђује велико пријатељство и солидарност који спајају Италију и Србију“, рекао је амбасадор Ђузепе Манцо.

Манцо је данас заједно са службеницима амбасаде у једном од збирних центара предао помоћ у виду неопходних средстава купљених добровољним прилозима персонала амбасаде.

Чамци ће бити допремљени у Србију авионом хуманитарног светског програма за храну, летом из Бриндизија, док ће помоћ од 200.000 евра бити уплаћена на рачун Црвеног крста Србије, који ће потом набавити најнеопходније артикле за угрожене.

17:43 ЛУЧАНИ – КАТАСТРОФАЛНА СИТУАЦИЈА, ВОДА И ХЕМИЈА СЕ ПОМЕШАЛЕ

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА ПРЕТИ ЛУЧАНИМА, У КУЋАМА ЈЕ ПОРЕД ВОДЕ И ХЕМИЈА ИЗ КРУГА ХЕМИЈСКЕ ФАБРИКЕ „МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ“…

17:42 – САВА У ШАПЦУ ДОСТИГЛА НОВИ РЕКОРД – 652 ЦМ

Према речима генерала Љубише Диковића Сава је у Шапцу достигла нови рекорд од 652 цм. У насељу Мајур појавиле су се подземне воде. Сава надолази темпом од два центиметра на сат.

17:41 – БЕЛОРУСИЈА ПОСЛАЛА ДВА ХЕЛИКОПТЕРА, СПАСИОЦЕ И ОПРЕМУ

По наређењу председника Белорусије Александра Лукашенка, летом преко Украјине и Румуније, у Србију стижу два хеликоптера МИ-8 са по шест спасилаца и три моторна чамца. Такође, из Белорусије ће у понедељак у Србију слетети транспортни авион ИЛ-76 са четири агрегата од 100 кw, 20 генератора, 30 пумпи, 20 шатора за по 20 људи, 5.000 ћебади и 20.000 месних конзерви, вест је потврдио амбасадор Белорусије у Београду Владимир Чушев.

17:22 – КРЕНУЛО 100 ДОБРОВОЉАЦА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА

Из Новог Пазара јутрос је ка Шапцу и другим општинама кренуло више од стотину технички опремљених добровољаца, спремних да помогну, а први камиони са водом, намирницама и храном за најмлађе кренуће пут Обреновца и Лазаревца, где је ситуација изузетно тешка.

На данашњем састанку са привредницима, који је окупио представнике свих значајнијих фирми у Новом Пазару, договорена је стратегија о пружању помоћи у разним врстама прехранбене робе, лекова, одеће и обуће, како би акција текла потпуно ефикасно.

17:19 – МАКЕДОНИЈА ПОСЛАЛА 45 СПАСИЛАЦА И ОПРЕМУ

Влада Македоније одлучила је да пошаље помоћ Србији, у области погођене поплавама, саопштила је македонска амбасада у Београду.

У Србију стиже 30 спасилаца из македонске Дирекције за заштиту и спасавање и 15 спасилаца из Министарства одбране, а послата су два гумена чамца, 20 агрегата за струју, 23 мале пумпе за воду, две мултифункционалне дизел пумпе и пет пластичних чамаца.

Конвој са помоћи у сваком тренутку треба да стигне у подручја погођена поплавама у Србији.

Амбасада Македоније у Београду стоји на располагању за целокупну помоћ и жели да обавести да су Македонци који живе на територији Србије отворили неколико пунктова за прикупљање помоћи, наведено је у саопштењу.

17:17 – ВЛАДА ЈАПАНА ХИТНО ШАЉЕ ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОЈ СРБИЈИ

Влада Јапана је данас донела одлуку да Србији обезбеди средства за хитну употребу у вредности од 10 милиона јапанских јена, што је приближно вредности 100.000 америчких долара, саопштила је Амбасада Јапана у Београду.

Као одговор на захтев Владе Србије поводом великих штета насталих услед катастрофалних поплава у земљи, Влада Јапана упућује помоћ која ће се одмах употребити у виду шатора, подлога за спавање и друго, наводи се у саопштењу.

Одлука Владе Јапана је донета из хуманитарних обзира према угроженом становништву, као и због пријатељских односа између Јапана и Србије.

Народ Јапана не заборавља помоћ и подршку народа Србије у тешким тренуцима након великог земљотреса и цунамија у источном Јапану 2011. године, закључује се у саопштењу.

17:15 – ВОЈСКА У ОДБРАНИ ШАПЦА, НАЈВИШИ НИВО ОКО 19 ЧАСОВА

Министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије обишли су пре подне најкритичније тачке у Шапцу и најближој околини, где је Сава запретила изливањем, а највиши ниво реке очекује се око 19 сати.

У фабрици Зорка Еликсири и код силоса у старом делу Шапца, где је река пробила насип, ангажовани су кадети Војне академије, припадници Прве бригаде и Ваздухопловства и Против ваздушне одбране, који од ноћас пуне џакове песком и подижу ниво одбрамбених насипа.

17:13 – СТИГАО ХЕЛИКОПТЕР ИЗ МАЂАРСКЕ, ВЕЋ ПОМАЖЕ НА ТЕРЕНУ

У помоикоптерској јединици МУП-а Србије пристигао је приватни хеликоптер из Мадарске који је ветерену и помаже у евакуацији угрозеног становиства Обреновца.

Хеликоптером управљају српски и мадарски пилот, због бољег познавања терена, саопштио је Биро МУП за сарадњу с медијима.

17:10 – КРАГУЈЕВАЦ: МАЊИ БРОЈ КЛИЗИШТА, ЈЕДНА КУЋА ПРОКЛИЗАВА

На подручју Крагујевца евидентиран је мањи број клизишта, а у најтежој ситуацији је једна кућа у улици Караула 2, која проклизава, изјавио је Тањугу заменик команданта Штаба цивилне заштите у том граду Зоран Јовановић.

„Шест чланове породице која живи у тој кући у насељу Белошевац данас смо изместили код рођака“, рекао је Јовановић и додао да на подручју Крагујевца клизишта или одрона земље има на седам локација.

16:46 – РАСИНСКИ ОКРУГ: ЕВАКУАЦИЈА СТАНОВНИШТВА У ВИШЕ МЕСТА

У Мрзеници код Ћићевца 25 домаћинстава је поплављено и у току је евакуација становништва и стоке, фарме пилића у Сталаћу су поплављене, а у селима Обреж и Горњи Катун у општини Варварин угрожено је око 100 домаћинстава.

Са заједничке седнице окружног и градског Штаба за ванредне ситуације упућен је апел грађанима да се придржавају савета надлежних и да се без преке потребе не окупљају на критичним местима која би могла да им угрозе безбедност.

Према речима начелника Одељења за ванредне ситуације у Крушевцу Александра Лазаревића, на територији Крушевца отежан је саобраћај на путу Јасика – Кукљин. У прекиду је саобраћај између два кружна тока према Појатама, па се саобраћај преусмерава преко Јасичког моста и Варварина.

Река Западна Морава пробила је индустријску зону у близини Ламела промета, а у току ноћи због проблема у селима Јасика, Шанац и Кукљин постављено је преко 300 џакова песка.

Лазаревић је рекао да је у претходна 24 часа евакуисано 139 људи из Трстеника, а најтежа ситуација је у местима Грабовац, Богдање и Оџаци. Стагнација Мораве се очекује у наредних 12 сати.

Ситуација на акумулацији језера Ћелије је под контролом, тренутно улази 23 кубика воде у секунди из реке Расине и Блаташнице, а врши се испуст од 15 кубика. Раде се редовне анализе воде у лабораторијама ЈКП Водовод Крушевац и Заводу за јавно здравље. Резултати анализа показују да је вода исправна за пиће.

16:38 – СТИЖЕ ЈОШ СПАСИЛАЦА ИЗ РУСИЈЕ

Вођа руске спасилачке екипе коју су руске власти послале у Србију да помогне у борби са поплавама рекао је да ће се група руских спасилаца у нашој земљи ускоро увећати и да није искључено да ће авиони стићи већ данас, преноси Итар-Тасс.
Руска агенција наводи и речи Едуарда Чижикова, експерта руског Министарства за ванредне ситуације, који је данас изјавио да су руски спасиоци евакуисали више од 500 људи у Србији, погођеној најгорим поплавама у протеклих 120 година.
Чижиков је казао да је ситуација у Обреновцу, где руски спасилачки тим сада оперише, прилично тешка, да је ниво воде и даље висок, а људи се пењу на кровове како би спасли своје животе.
Према његовим речима, спасиоци ваздухопловног тима „Центроспас“ и центра за специјалне спасилачке операције посебног ризика „Лидер“, који су најпре оперисали у центру Обреновца, сада делују на ободима града где стижу људи који се евакуишу на безбедна места.

16:24 – БАРИЧ БЕЗ СТРУЈЕ

Због продора воде и надирања поплавног таласа, пре неколико минута искључена је трафостаница Барич и ради безбедности без електричне енергије су остала домаћинства у овом насељу, саопштава ЕПС.

У току су радови на оспособљавању трафостаница у Лазаревцу и очекује се да ће до вечери Лазаревац добити струју.

16:20 – БАТУТ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА УОБИЧАЈЕНА

Епидемиолошка ситуација у Србији је уобичајена и нема значајнијег пораста у броју оболелих од цревних заразних болести, кажу у Институту за јавно здравље др Милан Јовановић Батут.

Специјалиста епидемиологије Бојана Гргић рекла је Тањугу да није регистровано повећање ни код евентуално неких других заразних болести у односу на исти период прошле године.

„Још увек се не региструје повећање које би указивало на евентуалну епидемијску појаву ових болести“, истакла је Гргић.

Она је објаснила да ризик свакако постоји због обилних падавина и могућности загађења воде из водоводних система за снабдевање, међутим, указала је да се та ситуација редовно прати.

„У оном тренутку када се утврди да неки параметри не одговарају безбедности даје се забрана за коришћење воде и онда се обезбеђују алтернативни извори, и у том смислу се редукује ризик од ове болести“, навела је Гргић.

16:16 – РАДИО АМАТЕРИ: ПУКЛА БРАНА У БАРИЧУ, ВОДА НАДИРЕ У НАСЕЉЕ

Радио аматери јављају да је пукла брана у Баричу, у дужини од 300 метара и да је вода почела да улази у насеље. Сава надолази и у Београду, а према прогнозама, већ сутра би требало да буде на коти од 519 центиметара, што је изнад границе редовне одбране од поплава (500 цм)

16:11 РАДИО АМАТЕРИ ЈАВЉАЈУ: У БАРИЧУ ЈЕ ПУКЛА ОДБРАНА У ДУЖИНИ ОД 300 МЕТАРА И ВОДА СЕ НАГЛО ПОВЛАЧИ ИЗ ОБРЕНОВЦА

R1 Avala

http://www.ustream.tv

***

ФБ Борис Малагурски
ВАЖНО

***

ФБ Блаженка Цветановић

ШАБАЦ ДАНАС:
на савина сави слика

***

ЗЕМЉА ГУТА КУЋЕ: Заробљено 1.000 људи!

ТЕКСТ И ФОТО: Зоран Шапоњић

Планина Стражиоц кренула је на насеље испод Бајине Баште! Буквално лети на нас, вришти Дарко Васић. Река Рогачица однела део магистрале

srbija-poplave-opasnost-bajna-basta2

БАЈИНА БАШТА – Незапамћена трагедија!
Нова клизишта на подручју општине Бајина Башта, која су већ однела 11 кућа, праве проблем екипама Штаба за ванредне ситуације у евакуацији људи и допремању хране и воде. Председник општине Радомир Филиповић рекао је да је у Костојевићима 1.000 људи заробљено јер је пут у прекиду.

srbija-poplave-opasnost-bajna-basta-

Војска у акцији

Војска и ватрогасци су са цистерном за пиће упућени тамо, како би алтернативним пешачким стазама пробали да дођу до угроженог становништва, каже Филиповић. Дословце читава планина Стражиоц легла је на кућу Мирољуба Васића у Црвици испод Бајине Баште. Кућа под теретом хиљада кубика крцка, увијају се зидови… Мирољуб стоји крај куће, хвата се за главу… Одозго иде планина, одвојиле се читаве столетне букве, храстови…

srbija-poplave-opasnost-bajna-basta1

Склоњена деца

– Децу сам склонио, гледам како земља гута моју муку, све што сам имао – каже Мирољуб, док његов шурак Љубиша тврди да, ако се планина само накашље, оде читаво насеље у Дрину.
Притисла је земља и кућу Николе Васића и његовог сина Дарка, и они укућане склонили код родбине…
– Пришли ми кући, да износимо ствари, кад одозго, изнад главе, само запуца, лети буква на нас… Цела планина кренула је на насеље испод Бајине Баште! – прича Дарко.

***

15:49 – НА НАСИПУ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ 460.000 ЏАКОВА

У Сремској Митровици да је на насипима у тој општини постављено 460.000 џакова са песком и да поред више хиљада волонтера у одбрани насипа учествује 1.200 обучених људи, а ангажовано и 512 комада тешке механизације. Почела је превентивна ЕВАКУАЦИЈА ДЕЛА ОПШТИНЕ ПОРЕД ОБАЛЕ САВЕ чији ће ниво по подацима РХМЗ до среде бити 917 центиметара, а можда и већи.

НАДЛЕЖНИ СУ ПОЗВАЛИ ДОБРОВОЉЦЕ ДА ДОЂУ У СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ, ЈАВЕ СЕ У ОПШТИНУ ГДЕ ЋЕ БИТИ РАСПОРЕЂЕНИ НА КРИТИЧНЕ ЛОКАЦИЈЕ…

15:46 – СП ЛАСТА СТАВИЛА НА РАСПОЛАГАЊЕ СВЕ АУТОБУСЕ ВЛАДИ СРБИЈЕ

Саобраћајно предузеће Ласта је проглашењем ванредне ситуације ставило на располагање кризном штабу Владе Србије све своје ресурсе и капацитете, уступивши данас 60 аутобуса организованим добровољцима који су отишли на поплавом угрожена подручја.

15:38 КАТАКЛИЗМА У КРУПЊУ – 200 кућа сравњено са земљом, Лозничани кренули у помоћ ПЕШИЦЕ!

Крупањ је доживео катаклизму. Извештаји и слике које долазе из овог места сведоче о готово потпуном разарању које је ово малено место доживело у највећој елементарној непогоди која је погодила Србију у овом веку.

krupanj-kliziste01_ff

Крупањ је већ неколико дана практично одсечен од света и нема ни воде ни струје. Из Лознице је кренуо велики број џипова и путничких аутомобила, а Кризни штаб из Лознице упутио је три камионета ланч пакета, воде и одеће за Крупањ, а тамо се упутио и велики број људи, који ће све пренети пешке до Крупња, уколико возила не буду могла да прођу.

Грађани су у изузетно тешкој ситуацији, данима моле за помоћ која не може да стигне, јер је пут од Лознице преко Столица у прекиду због одрона, док је други преко Завлаке такође прекинут, јер је Јадар срушио мост у том месту.

krupanj-kliziste01_ff

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да су припадници кризног штаба тек јутрос успели да стигну у град, где је сравњено са земљом 200 кућа, а грађанима су најпотребнији вода за пиће и храна.

Стигле су хеликотерске јединице са спасиоцима, који су допремили храну, лекове и воду и пружили помоћ најугроженијима.
Нови Сад је данас упутио у тај град и тешку механизацију која треба да помогне у рашчишћавању путева и терена, како би бар неки од путних праваца били доступни и походни, али додатне проблеме стварају и појаве нових клизишта и одрона.

krupanj-02_ff

15:37 – НИС ДОНИРА ГОРИВО, АЛИ И ВОДУ, ПУМПЕ…

Испоруке горива НИС-а данас су кренуле Војсци Србије, МУП-у Обреновац, Југословенском речном бродарству, а компанија је донирала Црвеном крсту Нови Сад и 20.000 литара флаширане воде, произведене у компанијском погону за производњу воде „Јазак“.

Још око 40.000 литара воде НИС је директно упутио становништву у угроженим подручјима у Србији, наводи се у саопштењу компаније. Током јучерашњег дана, НИС је испоручио 10.000 литара воде „Јазак“ општини Ириг.

У НИС-у је, како се наводи у саопштењу, формиран штаб за ванредне ситуације који у координацији са Црвеним крстом Нови Сад, републичким и општинским секторима за ванредну ситуацију трећи дан заредом учествује у пружању помоћи становницима са угрожених подручја.

Компанија је у протекла три дана донирала најугроженијим општинама преко 900.000 литара горива, од којих је највећи део евро дизела, као и 300.000 литара авио горива.

Осим помоћи у гориву и води, НИС на захтев Сектора за ванредне ситуације шаље пумпе за испумпавање воде. Две пумпе и обучени ватрогасци из НИС-а већ су стигли у Смедеревску Паланку.

15:22 – ЕВАКУАЦИЈА ИЗ БАРИЧА –  ИСКЉУЧУЈЕ СЕ ДЕКОРАТИВНА РАСВЕТА У БГ

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је данас Тањугу да је у току евакуација становника Барича који ће проћи кроз тријажни центар на старом ДИФ-у и поручио да ће у главном граду сходно мерама штедње бити искључено декоративно осветљење.

„У Баричу је започела евакуација сходно наредби кризног штаба и у овом тренутку аутобусима ГСП сви они који излазе из својих кућа евакуишу се у Београд“, рекао је градоначелник Београда. Према његовим речима, они ће проћи кроз тријажни центар на старом ДИФ-у у Коштутњаку, у Улици Благоја Паровића 156.

15:18 – ПОЧЕЛА ГРАДЊА НАСИПА У НОВОБЕОГРАДСКИМ БЛОКОВИМА

Почела градња одбрамбених насипа на новобеоградском кеју. Сава достигла 471 цм.

15:13 – ТЕНТ ИСКЉУЧЕН, НЕМА РЕСТРИКЦИЈА

Термоелектрана Никола Тесла искључена је из погона, али нема рестрикција.
tenttt

15:10 – БОСАНЦИ ДОНИРАЛИ ЛОПАТЕ ЗА ШАПЧАНЕ

„Бекто Прециза“ из Горажде, једна од највецих и најпознатијих фирми из региона, упутила је данас помоћ угроженима у Србији.

Из компаније су послали, како су саопштили, шлепер лопата као најпотребнију помоћ у овом тренутку за Град Шабац.

15:05 – Обустављен саобраћај на путу Чачак-Пожега

Саобраћај на аутопуту Чачак-Пожега је обустављен, саопштили су Путеви Србије.

Због изливања Млаве обуставаљен је саобраћај и на деоници Пожаревац – Велико Градиште.

Учесници у саобраћају су дужни да поштују саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

14:46 – ЕВАКУИШЕ СЕ И ДЕО УМКЕ И ОСТРУЖНИЦЕ УЗ САВУ

Штаб за ванредне ситуације Општине Чукарица је донео одлуку да евакуише део Умке и Остружнице, то јест насеља која се налазе уз саму Саву, рекао је Тањугу председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Он је истакао да нема разлога за панику и да је одлука донета како би се на време евакуисали људи, да би се после могла обратити пажња на одбрану целог насеља Умка. Коларић је казао да се становници угрожених насеља пребацују у други део Умке.

Он је подвукао да је Чукарица спремна, да су обезбеђени храна и смештај за људе који долазе из Обреновца, и људе који долазе са Чукарице.
„Неће бити проблема. Људи не морају да брину. Нека понесу са собом само најосновије, све што је ће бити потребно у наредном периоду ће имати спремљено и обезбеђено“, нагласио је Коларић.

У месту Умка полиција је затворила пут ка Обреновцу, односно Баричу из којег се евакуишу становници.

14:35 СРЕМСКА МИТРОВИЦА – ДЕЛИМИЧНА ЕВАКУАЦИЈА ДЕЛА ГРАДА

Штаб за ванредне ситуације наредио је евакуацију дела Сремске Митровице који је ближе Сави.
Командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић је раније данас за агенцију Бета рекао да ће становништво из доњих делова Сремске Митровице бити превентивно евакуисано, ако водостај Саве достигне ниво од 857 центиметара.
Ниво реке је у подне износио 853 центиметра, а до сада највећи забележени водостај у историји износио је 801 центиметар, 1974. године. ОЧЕКУЈЕ СЕ НИВО САВЕ ОД 901цм.

SREMSKA MITROVICA

* напомињемо: ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА БАРИЧА ДО 17 ЧАСОВА – У ТОКУ

14:12 – ГРАДСКЕ СЛУЖБЕ У КРАЉЕВУ ЗАПОЧЕЛЕ САНАЦИЈУ

Штаб за ванредне ситуације у Краљеву се после информације да је Западна Морава опала за скоро два метра, и да се вода повлачи из поплављених насеља, већ окренуо отпочињању санирања последица поплава, какве се не памте у овом крају, уназад 50 година.

Драган Јовановић, градоначелник Краљева, каже да су се многи јавили да помогну. Друга копнена бригада Војске Србије је већ на Гледићким планинама, а стижу и спасилачке екипе из Македоније, рекао је данас Јовановић.

„Ангажовали смо пилота који ће снимити из ваздуха комплетну поплављену територију Краљева. Тако ћемо имати јасан увид у све потопљене делове и штету која је огромна“, рекао је Јовановић.

Многи су се већ понудили за помоћ. Грађани у храни и пићу, док предузећа нуде новац или механизацију, а у понедељак је планирана ванредна седницу Скупштине Краљева, на којој ће се донети одлуке како да средства из буџета буду преусмерена за санацију.

Данас је почела санација путева на обронцима Гледићких планина, јер су набујали потоци однели чак 12 мостова. Поједина села су одсечена, без струје и телекомуникационих веза.

Поплаве пре двадесетак дана направиле су штету у Краљеву од око 400 милиона динара, док су је садашње поплаве увећале неколико пута.

14:10 – ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ЕПС

Дистрибутивне екипе на терену успеле су да укључе трафостаницу Лешница 110/x kW, која је била највећи проблем у напајању електричном енергијом Лознице, а укључене су и трафостанице у Свилајнцу и Параћину, саопштава Електропривреда Србије (ЕПС), истичући да су у току радови на трафостаницама у Лазаревцу и Шапцу.

Струју ће добити сва домаћинства, осим оних објеката коју су још под водом. Укључене су и трафостанице 35/10kW Свилајнац 1 и Свилајнац 2, а у погону су све трафостанице 110/kW и 35/10 kW у Параћину.

Добра вест је и да су сви потрошачи у Чачку добили електричну енергију, осим оних чије су куће још под водом.

Сви електромонтери ПД Електросрбија, на чијем подручју су највеће поплаве, максимално излазе у сусрет и пружају помоћ грађанима на терену, поправљајући електроинсталације по њиховим домовима. У кућама натопљеним водом, монтери поправљају утичнице, каблове, електроинсталације како не би дошло до експлозија приликом пуштања под напон.

13:58 – МУП: ЕВАКУАЦИЈА БАРИЧА ДО 17.00 САТИ, ДОЛАЗИ ВРХ ТАЛАСА

Барич мора бити евакуисан до 17 часова, када се очекује врх поплавног таласа, саопштио је МУП.

Моле се грађани да не одбијају сарадњу и да слушају савете и инструкције спасилаца, наводи се у саопштењу Бироа за сарадњу с медијима МУП-а.

13:48 – ЛОЗНИЦА ШАЉЕ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ СТАНОВНИКЕ КРУПЊА

Групи Лозничана, која је ноћас безуспешно покушала да се пробије до Крупња, да угроженом становништу однесе флаширану воду, у новом покушају придружио се и Штаб за ванредне ситуације Лознице.

Из Лознице је кренуо велики број џипова и путничких аутомобила, а Кризни штаб из Лознице упутио је три камионета ланч пакета, воде и одеће за Крупањ, а тамо се упутио и велики број људи, који ће све пренети пешке до Крупња, уколико возила не буду могла да прођу.

Акцији прикупљања помоћ, како је наведено на сајту општине Лознице, одазвао се велики број грађана и привредника из тог града.

13:46 Чешки посланик Јарослав Фолдина упутио је позив за помоћ Србији

Чешки посланик Јарослав Фолдина упутио је позив за помоћ Србији:
„Драги пријатељи,
Моја друга домовина је доживела велику катастрофу!
Поплаве, веће од оних који су погодиле Чешку у 2002, су однеле неколико људских живота.
Материјална штета је непроцењива. Многи су остали без својих домова, деца без млека и основних потреба за живот. Ситуација је врло критична!
Пораст воде се очекује током ове ноћи и наредних дана.
Молим вас, моји пријатељи, да покажете своју солидарност
и помогнете невољницима у складу са својим могућностима.
Број рачуна за помоћ пострадалим од поплава је:
01-504619-100193230-000000-0000 “

фолдина

„Drazí přátelé,
Mou druhou ne rodnou vlast postihla velká katastrofa!!!
Záplavy, větší než ty, které postihly Českou republiku v roce 2002, si vyžádaly několik lidských životů.
Materiální škody jsou nevyčíslitelné. Mnozí zůstali bez svých domovů, děti bez mléka a základních prostředků pro život. Situace je velmi kritická!!!
Kulminace vody se očekává teprve v průběhu dnešní noci a v následujících dnech.
Prosím vás,mé přátelé, abyste prokázali svou solidaritu
a pomohli dle svých možností nejpotřebnějším.
Číslo účtu pro pomoc postiženým záplavami je:
01-504619-100193230-000000-0000 “
извор: ФБ страница Реци не ЕУ.

13:38 – НА ПОТЕЗУ БАРИЧ – УМКА БЛОКИРАН ОБРЕНОВАЧКИ ПУТ КА БЕОГРАДУ

Око 13 сати почела је евакуација житеља Барича из тог угроженог дела Београда, полиција на лицу места мегафонима позива становнике да се упуте ка Београду сопственим или организованим превозом. Због евакуације мештана и измештања возила служби које су протекла 24 сата учествовала у спашавању, саобраћај Обреновачким путем, од Обреновца, преко Барича, ка Београду је у колапсу. У МУП-у Србије Тањугу је речено да су аутобуси за евакуацију спремни и апелују на грађане тог приградског насеља да се не опиру налозима спасилачких екипа за евакуацију.Радио аматери су јавили да је блокиран пут Барич – Умка, да се не може се ни тамо ни вамо!

13:38 – ИЛИЋ: СРБИЈА У СТАЊУ ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ

Министар без портфеља задужен за ванредне ситауације Велимир Илић, оценио је данас у Параћину да је цела Србија у стању природне катастрофе.

„Србија је цела у стању природне катастрофе и Влада ће, највероватније, брзо на једној од наредних седница, донети одлуку да одустаје од неких пројеката, да се помогне људима“, рекао је Илић, приликом посете овом граду.

Илић је похвалио рад, напоре и начин Општинског штаба за ванредне ситуације у Параћину, на пружању помоћи грађанима.

13:34 – БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 95.000 ПОТРОШАЧА

Због ванредних временских неприлика, велике кише и поплава без електричне енергије данас око 10 часова у Србији је укупно око 95.000 потрошача. Најкритичније је у Лазаревцу, Обреновцу, Ваљеву, Параћину, Јагодини, саопштио је ЕПС.

Због продора воде у трафостаницу 35 /10 кВ без електричне енергије је 34.300 купаца у Обреновцу.

У односу на јуче побољшана је ситуација у Лозници где се повлачи вода и већ око 12 часова дистрибутерске екипе учиниће све да се што пре оспособи систем и грађани добију електричну енергију.

У току је и повлачење воде из велике трафостанице „Очага“ у Лазаревцу, и у најкраћем могућем року оспособиће се и овај електроенргетски објекат и почеће напајање купаца са подручја Лознице, Љига и Лазаревца.

На дистрибутивном систему искључене су трафостанице и купци чија је безбедност угрожена због кише и поплаве, а у свим привредним друствима у оквиру „Електропривреде Србије“ и даље су на снази ванредне мере и даноноћна дежурства.

13:12 – МОБИЛНА КОМУНИКАЦИЈА И ДАЉЕ ОТЕЖАНА НА СВЕ ТРИ МРЕЖЕ

У угроженим подручјима Западне Србије и даље је отежана мобилна комуникација преко све три мреже, док ће нормализација мобилног саобраћаја у Обреновцу и на широј територији Осечине, Љубовије, Шапца, Лознице и Краљева зависити од поновног успостављања струје и проходности путева.

У случају потешкоћа са сигналом на локацијама где постоји струјно напајање, корисницима се саветује да своје мобилне уређаје пребаце на аутоматско бирање 2Г/3Г мреже, како би осигурали оптималну комуникацију.
Випов сигнал је јутрос и у току јучерашњег дана успостављен и стабилизован у Шапцу, Лазаревцу, Ваљеву, Параћину, Сремској Митровици и највећем делу Краљева, наводи се у саопштењу.

Угрожени у поплављеним подручјима којима је потребна помоћ спасилачких екипа, могу бесплатно да позову број 112 са свих мрежа мобилних оператера, чак и ако у уређају немају СИМ картицу.

поплаве

13:05 – ПОЗИВ ДА СЕ МАКСИМАЛНО ШТЕДИ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

Градски штаб за ванредне ситуације позвао је данас на штедњу електричне енергије, наводећи да је ситуација са снабдевањем тешка али стабилна, и да се сви треба да се понашамо одговорно и штедљиво. Као први корак мера штедње, град Београд је одлучио да на свим објектима у својој ингеренцији искључи декоративно осветљење, то је наложено свим институцијама и приватним компанијама на територији Београда.

13:00 НОВИ БЕОГРАД – САВА ДО ШЕТАЛИШТА

Водостај Саве у овом тренутку износи 479 центиметара, према подацима Републичког хидрометеоролошког завода. Фотографије читалаца Блица показују да је ниво воде на неким местима на Новом Београду достигао скоро и до шеталишта.
На фотографији насталој данас око 12 сати види се део шеталишта испод Бранковог моста са Новобеоградске стране.
И у Блоку 70 Сава је порасла надомак шеталишта.

SAVA NOVI BEOGRAD SETALISTE

12:59 МУП САОПШТЕЊЕ: ПОЧИЊЕ ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ГРАЂАНА БАРИЧА

МОЛЕ СЕ СВИ ГРАЂАНИ ДА СЕ ПРИПРЕМЕ, ЕВАКУИШУ И СЛЕДЕ УПУТСТВА НАДЛЕЖНИХ.
Сектор за ванредне ситуације МУПа Србије дао је нешто пре 13,00 сати налог да се евакуишу становници Барича, речено је Тањугу у Сектору. Приградско насеље Барич налази се поред Обреновца, из којег је од јуче евакуисано 4.000 људи.

***

САЈТ ДИЈАСПОРА: Пучков – Русија покренула хуманитарну операцију великих размера

Руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков саопштио је данас новинарима да је Министарство покренуло хуманитарну операцију великих размера у Србији погођеној разорним поплавама.

“Наши тимови већ раде, раме уз раме, са Руско-српским хуманитарним центром у погођеним областима и извршавају задатаке заштите живота и здравља и одвојене помоћ и жртвама”, рекао је Пучков.

Авиони руског министарства превезли су спасилачке тимове опремљене свим оним што је неопходно за операцију спасавања, као и пошиљку хуманитарне помоћи која укључује храну, дневне потрепштине и лекове, преноси Итар-Тасс.

putin i puckov

ПУТИН и ПУЧКОВ

12:47 – ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ, ОГРОМНЕ ШТЕТЕ

Општински штаб за ванредне ситуације Горњег Милановца констатовао је данас да се вода са поплављених подручја повлачи, али да су штете проузроковане поплавама огромне. Како је саопштено, стање на подручју горњомилановачке општине додатно отежава појава клизишта. До сада је евидентирано око 200 клизишта, али се тај број из часа у час повећава. На основу анализа Завода за јавно здравље из Чачка, а према извештајима надлежних из Јавног комуналног предузећа „Горњи Милановац“ вода из градског водовода у потпуности је исправна за пиће, али је упућен апел да се вода из бунара не користи за пиће.
***

ДРАМАТИЧНЕ СЛИКЕ ИЗ ВАЗДУХА: БАЊА ЛУКА И ОКОЛИНА ЈУЧЕ

12:45 – ВИШЕ ОД 500 НОВОСАЂАНА ПОМАЖЕ СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Нови Сад је данас послао у Сремску Митровицу више од 500 људи са комплетном опремом, неопходном за помоћ подручјима захваћеним поплавама, а Нови Сад је спреман да прихвати људе из евакуисаних места, уколико то буде потребно, саопштио је Кабинет градоначелника Милоша Вучевића. Градски штаб за ванредне ситуације синоћ је у Шабац упутио више од 200 људи, одговарајућу механизацију, песак, шљунак као и храну за угрожено становништво.

Град Нови Сад је потпуно спреман да, уколико буде потребно, прихвати људе из евакуисаних места.

12:41 ПАРАЋИНУ НАЈПОТРЕБНИЈА ПИЈАЋА ВОДА

Општина Бољевац, у којој се санирају поплавне штете које нису велике, притекла је у помоћ Параћину који је удаљен свега 45 километара.

– На вези сам са градоначелником Параћина, њима је најнеопходнија пијаћа вода. Послали смо цистерну и редовно је допуњујемо. Неопходне су им и муљне пумпе за воду, управо су из Бољевца послете две. Из буџета ћемо издвојити 200.000 динара за помоћ најугроженијим општинама – казао нам је др Небојша Марјановић, председник општине Бољевац.

Рудари зајечарске и бољевачке општине отишли су да помогну Обреновцу, док је Горска служба са пуном опремом, једина у Источној Србији, из Бољевца отишла за Београд где ће бити распоређена по потреби.

paracin-1-1-foto-goran-jevremovic_f

ПАРАЋИН

12:40 – ЉИГ БЕЗ СТРУЈЕ, ВОДЕ И ТЕЛЕФОНА

Обилне падавине и поплаве изазвале су колапс, а посебно тешко је у општини Љиг, где су сви потрошачи остали без струје, воде и сигнала за мобилну телефонију.

„Стање је катастрофално. Трафо станица је искључена, јер је поплављена, а поплава је оштетила цеви за водоснабдевање. Дом здравља не ради јер је под водом. Не раде ни школе ни вртићи, потопљено је око 800 хектара ораница“, изјавио је данас Тањугу председник општине Љиг, Миодраг Старчевић.

Он је навео и да су у пет месних заједница уништени путеви, па до тих села не може да се дође, срушен је део једне куће, а четири су поплављене.

12:30 – ХЕЛИКОПТЕРИ ИЗ ОБРЕНОВЦА ОД ЈУТРОС ИЗВУКЛИ 153 ОСОБЕ

Од јутрос је у ваздуху шест хеликоптера Војске Србије, помоћу којих су евакуисане 153 особе из Обреновца и превезена и медицинска помоћ, а спашавање ваздушним путем се наставља, саопштило је данас Министарство одбране. Велики број војних чамаца, моторних возила, ауто-цистерни са пијаћом водом и инжињеријских машина непрекидно је на терену, а Војска Србије је обезбедила и кревете, ћебад и другу опрему за најугроженије.

***

ЧАЧАК: ВОДА РЕКА СЕ ПОВУКЛА У КОРИТА, ТРЕНУТНО СУ КОЊЕВИЋИ У ПРОБЛЕМУ ЈЕР ВОДА НЕМА ГДЕ ДА ОТИЧЕ, ПОКУШАВАЈУ ДА ЈЕ НЕКАКО СПРОВЕДУ У ЧЕМЕРНИЦУ
ЉИГ: И ДАЉЕ ТЕШКО СТАЊЕ, ЉУДИ БЕЗ СТРУЈЕ, ВОДЕ И МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ

***

СВЕДОЧЕЊЕ О СТАЊУ НА НАСИПИМА И ОРГАНИЗАЦИЈИ, УЧЕСНИК НА СВОМ ФБ ПРОФИЛУ:
apel sa FB

А ОВО ЈЕ ОД НОЋАС, СА НАСИПА У ШАПЦУ ТАКОЂЕ:

SABAC 1
SABAC 2

И ОВО ЈЕ СВЕДОЧАНСТВО ОД НОЋАС:
svedocenje sa fb

***

11:58 – Помоћ из Нове Вароши за Обреновац

Општина Нова Варош упутила је у Обреновац три моторна чамца са посадама како би се помогло у евакуацији угроженог становништва.

11:56 Косјерић: Куће и далеководи нам падају као крушке, немоћни смо, треба нам помоћ!

Широм општине Косјерић води се очајничка борба да се допре до села која су ноћас услед активирања клизишта остала одсечена. Најмање 300 одрона препречило је сеоске путеве а грађевинска механизација немоћна је да се избори са хиљадама кубика земље који су затрпали прилазе Годечеву, Варди, Брајковићима, Сечој Реци. Багери и булдожери распоређени на терену од јутро су потрошили осам тона нафте.

– Немоћни смо да се боримо са стихијом. Упутили смо јутрос захтев Генералштабу Војске Србије да нам пошаље инжењерију. Горива је још мало остало, машине су се услед даноноћног рада истрошиле. Објекти и далеководи падају као крушке. Нови пут Варда – Годечево више не постоји, лавина га је прогутала. Цементара ради у три смене да би произвела довољно камена који нам треба за учвршћивање мостова.
Нема никаквог начина да у критична подрчуја пошаљемо медицинско особље и електричаре“, рекао је за Блиц председник општине Косјерић.

Три екипе добровољаца јутрос су се, неприступачним брдима, пешице упутили ка засеоку Станчићи, покушавајући да угроженом становиштву испоруче храну и лекове. За сада нема информација да ли су успели да се пробију до Станчића.

kosjeric01-poplava-foto-m-cvetkovic_ff

11:47 – У ПОМОЋ КРЕНУЛО ДАНАС ЈОШ 200 ЖЕЛЕЗНИЧАРА

Ванредни воз са 200 железничара „Железница Србије“ кренуо је и јутрос у 09 часова из железничке станице Београд до Руме, са намером да се у договору са Штабом за ванредне ситуације, ставе на располагање у борби против поплава на територији Шапца, Сремске Митровице и других градова где је помоћ тренутно неопходна.

Број железничара који је желео да крене у регион где је опасност од поплава био је далеко већи, али је у сарадњи са Штабовима за ванредне ситуације процењено да је за данас 200 железничара довољан број као помоћ у кризној ситуацији, наводи се у саоштењу.

Организоване активности на упућивању железничара у регионе у којима са води борба са поплавама биће настављене и даље, а запослени у „Железницама Србије“ изразили су велику спремност да у свим кризним регионима дају свој пуни допринос.

„Железнице Србије“ су и синоћ у 21.15 сати из Београда ка Шапцу упутиле један ванредни воз, са око 400 железничара, који се ставио на располагање Штабу за ванредне ситуације у борби против поплава.

Српске железнице настављају да дају свој допринос и у збрињавању људи евакуисаних са поплављених подручја, па је у железничком објекту у Макишу обезбеђен смештај и исхрана за 33 особе.

11:41 – КОМПАНИЈА ИМЛЕК ДОНИРАЛА ПЕТ ТОНА МЛЕКА У ПРАХУ

Компанија Имлек јутрос је у централну апотеку КЦС послала између осталог и пет тона млека у праху као хуманитарну помоћ.

Од пет тона млека у праху може да се направи 50.000 литара млека неопходних за све угрожене у великим поплавама које су задесиле Србију, наводи се саопштењу компаније.

Имлек подсећа се као друствено одговорна компанија одазвала свим апелима надлезних државних органа.

11:31 – ДИКОВИЋ: ШАПЦУ НЕ ПРЕТИ ОПАСНОСТ, ГАШИЋ:САВА БЛАГО ОПАЛА

Начелник Генералштаба Војске Србије и први човек кризног штаба за одбрану Шапца, генерал Љубиша Диковић рекао је данас да се слободно може рећи да Шапцу тренутно не прети опасност, док је министар одбране Братислав Гашић истакао да је ниво воде на Сави у благом опадању неколико центиметара, што је свакако позитиван знак.

***

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ:
ИЗРАЗ САУЧЕШЋА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И БиХ ЗБОГ ПОПЛАВА И ЗАХВАЛНОСТ ВЛАДАМА ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ ПОСЛАЛИ ПОМОЋ И ЉУДСТВО. СРБИЈА ЈЕ СПРЕМНА НА НОВИ ПОПЛАВНИ ТАЛАС КОЈИ СЕ ОЧЕКУЈЕ ИЗ ХРВАТСКЕ И БиХ.
ПОСЕБНА ЗАХВАЛНОСТ РУСКИМ СПЕЦИЈАЛЦИМА СПАСИОЦИМА КОЈИ СУ ПОКАЗАЛИ ИЗУЗЕТНУ ХРАБРОСТ И ПРОФЕСИОНАЛНОСТ.
ШАБАЦ: ДОДАТНИ НАСИПИ ЋЕ ИЗДРЖАТИ, НА 730 цм ЈЕ САДА. ШЕФ ШТАБА ЈЕ ГЕНЕРАЛ ДИКОВИЋ. СТРУЧЊАЦИ СРБИЈА ВОДА РАЧУНАЈУ КОЛИКА ЈЕ
ОБРЕНОВАЦ: НА ТЕНТ-у ЈЕ СВА МЕХАНИЗАЦИЈА НА ОЈАЧАЊУ НАСИПА, КОЈИ ТРАЈЕ И ДАЉЕ. ИЗВУЧЕНА СУ ПРВА БЕЖИВОТНА ТЕЛА.
БЕОГРАД: НЕЋЕ БИТИ УГРОЖЕН, ВОДА ЈЕ ЗДРАВА ЗА ПИЋЕ.
СУТРА И ПРЕКОСУТРА ИЗ БиХ И ХРВАТСКЕ СЕ ОЧЕКУЈЕ НОВИ ПОПЛАВНИ ТАЛАС.

МИЛОРАД ДОДИК, ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ:
САУЧЕШЋЕ СРБИЈИ ЗБОГ ИЗГУБЉЕНИХ ЖИВОТА. ЗАХВАЛАН ЗА ПОМОЋ КОЈУ ЈЕ СРБИЈА ДАЛА. СРБИЈИ СЕ СВАКОДНЕВНО ИСПОРУЧУЈЕ 160 MGW СТРУЈЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КАО ПОМОЋ. КОНСТАТОВАО ЈЕ ДА ТРЕБА ДОНЕТИ „НОВУ ЗАКОНСКУ РЕГУЛАТИВУ ДА СЕ ПОШТУЈУ НАЛОЗИ ОРГАНА ВЛАСТИ“… ЗАМОЛИО ЈЕ СВЕ ДА СЕ ОВИ ДОГАЂАЈИ НЕ КОРИСТЕ У ПОЛИТИЧКЕ СВРХЕ.
ВЛАДА СРПСКЕ ДОБИЛА ЈЕ ПОМОЋ ИЗ: ИЗРАЕЛА, ХРВАТСКЕ, СРБИЈЕ, МАКЕДОНИЈЕ, ЦРНЕ ГОРЕ…
ДОБОЈ: ВОДА СЕ ПОВУКЛА, НАЂЕНО ЈЕ ШЕСТ МРТВИХ, ДОБОЈ ЈЕ ПОТОПЉЕН ЗА 20 МИНУТА.
ВОДА КОЈА СЕ СЛИВА ИЗ БОСНЕ, ДРИНЕ И ВРБАСА ДОЛАЗИ У ДРИНУ…
НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДАНАС: СРБАЦ, БРЧКО, БЈЕЉИНА.

***

11:39 – ВЕЛИКИ БРОЈ ЉУДИ У ОБРЕНОВЦУ ЧЕКА НА ЕВАКУАЦИЈУ

Спасилачка операција у Обреновцу одвија се пуним интензитетом током претходне ноћи и јутра, а у граду према речима избављених житеља и спасилаца и даље има знатан број грађана који чекају на помоћ.

Начелник сектора за ванредне ситуације Београда Раде Милошевић изјавио је Тањугу да је ситуација и даље јако тешка и да се спасилачким напорима из часа у час придружује све више професионалних тимова из Србије, али и из иностранства.

Према његовим речима руски спасиоци без престанка раде од јуче, када су пристигли у Србију, а ускоро би у Обреновац, према његовим речима, требало да стригну и спасиоци из Словеније и Аустрије.

Милошевић је рекао да је у граду и даље велики број људи које треба извући са поплављеног подручја, али није могао да прецизира о коликом се броју ради.

Ниво воде у поплављеном Обреновцу, према његовим речима, у овом тренутку стагнира и спасиоци се надају да ће почети и да опада.

Преко моста који преко Колубаре повезује Обреновац и Барич непрестано пристижу људи који су више од 24 сата провели изоловани поплавним таласом без струје и воде, а према речима Обреновчана који су успели да изађу из града, читав Обреновац је поплављен и у стамбеним зградама и приватним кућама и даље се налази знатан број људи који очекују помоћ.

За евакуисане грађане организован је прихват на ободима Барича и онима којима је то потребно пружа се хитна лекарска помоћ, евакуисани се без дужег чекања и застоја превозе ка прихватним центрима у Београду.

Међу избављенима је и велики број деце, многи су уплашени и трауматизовани, а неки чак немају ни обућу.

11:39 – Испред Арене кренуло још15 аутобуса са доборовљцима

Испред Арене у Београду јутрос је кренуло 10 аутобуса са доборовљцима у Сремску Митровицу, а пет у Шабац како би помогли становништву угроженом поплавама, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

470862_arena-dobrovoljci-za-sabac170514ras-foto-dejan-zivancevic-8_ff

11:22 – Стигли добровољци са Косова

У Обреновац је стигло 150 добровољаца са Косова. Они су стигли у три аутобуса, а долазак је организовала општина Штрпце.
Грађани у великом броју доносе своје чамце и спуштају у реку, како би спасиоци могли да их користе.

11:18 – КАДЕТИ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ПРАВЕ НАСИП У ШАПЦУ

Кадети Војне академије праве насип код фабрике Зорка у Шапцу и тренутно у том граду мање проблеме праве подземне воде, а ниво реке Саве и даље расте, јавља Тањугов извештач.

У Шапцу су и даље припадници војске, жандармерије и бројни волонтери. На терену су такође и даље министар одбране Братислав Гашић као и начелник Генералшта Љубиша Диковић, који је уједно и начелник штаба за ванредне ситуације у Шапцу.

11:14 – МУП:ХИТНО ПОТРЕБАН КАМИОН ЗА ПРЕВОЗ ПОМОЋИ УГРОЖЕНИМА

Министарство унутрашњих послова апеловало је данасна превознике да је хитно потребан један камион за превоз душšека, ћебади, и пиџžамаиз Соко Бање до Београда, намењених за помоћ угроžженом становниšтшву.
У саопштењу Бироа за сарадњу са медијима МУП-а моле се превозници, пре свега из
Соко Бање и околних места, да се јаве на телефоне:

011/312-07-41,
011/312-07-42
011/312-06-46
011/312-07-39
011/312-99-39

11:13 – НИВО ЗАПАДНЕ МОРАВЕ У КРАЉЕВУ ОПАО ЗА МЕТАР И ПО

Западна Морава која је потпуно поплавила приобаље у Краљеву, и око 400 домаћинстава, почела је да се повлачи. Радоица Кочовић,

начелник Одељења за ванредне ситуације рекао је Тањугу да се Западна Морава повукала за 24 сата око метар и по, али да ће река Гружа данас поплавити своје приобаље.

„Книћко језеро ће морати да буде испуштено, па се очекује да поплавни талас реке Груже стигне и до Краљева, а постоји опасност од изливања у појединим приобалним селима. Храну и воду ћемо данас поделити људима који су остали у својим кућама. Већина људства и механизације ће данас бити послата према Гледићким планинама, јер су бујични потоци одсекли неколико села“, рекао је Кочовић , додајући да ће теренска возила данас моћи да стигну до кућа које је Морава поплавила.

У краљевачко село Грдица које скоро потпуно било поплављено, и где је било могуће пролазити само чамцима, поједини становници се од јутрос тракторима стижу до својих кућа. Раде Ерац, председник Месне заједнице Грдица, каже да би многи већ у току данашњег дана могли да се врате у своје куће и започну са чишћењем.

„Вода опада на сат око 10 центиметара. Људи би дана смогли да уђу у своје куће.

Следи нам најтежи део посла, а то је санација објеката. Груба процена штете је јако велика, а мислим да ниједна од кућа не може да се санира без 10.000 до 15.000 евра. Све је уништено“, каже Ерац.

11:10 – МУП:ХЕЛИКОПТЕРИМА ЕВАКУИСАНО ВИШЕ ОД 60 ЉУДИ

Припадници Хеликоптерске јединице Министарства унутраšњих послова, са четири хеликоптера, и даље изводе акцију евакуације становниšтва у Обреновцу, а до сада су евакуисали виšе од 60 људи. На сигурне локације евакуисане су труднице, мајке са малом децом и неколико теšких болесника којима је била неопходна дијализа и они су одмах упућени у најближžе здравствене установе, саопштио је Биро за сарадњу с медијима МУП-а.

Припадници Хеликоптерске јединице МУП-а Србије евакуисали су јутрос и 15-оро деце из реона Забрежžја код Обреновца, са два хеликоптера типа Бел 212.

11:05 – СУБОТИЦА ШАЉЕ У УБ 5.000 ЛИТАРА ВОДЕ И 8.000 КОНЗЕРВИ

Град Суботица помоћи ће са три милиона динара угрожене од поплава, а први камион са храном, водом ускоро креће пут Уба, изјавио је градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Средства су обезбеђена из сталне буџетске резерве, а угроженима у Убу упућено је 5.000 литара пијаће воде и 8.000 конзерви.

Маглаи је рекао да је штаб за ванредне ситуације имао “озбиљан притисак” грађана за организовање превоза до поплављених подручја, али да шаб није имао ни надлежности нити капацтета за тако нешто.

Међутим, по његовим речима, помоћ из Суботице није изостала пошто се једна група професионалаца из сектора за ванредне ситуације данима налази у Обреновцу, да су три аутобуса полицајаца отишла синоћ, као и један аутобус железничара, а да су превоз добровољаца организовали одбори Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара.

Маглаи је поновио да обилне падавине нису проузроковале проблеме у Суботици и не угрожавају безбедност људи и имовине.

10:16 – ЈЕШИЋ: ВОДОСТАЈ САВЕ РАСТЕ 3-4 ЦМ НА САТ

Потпредседник покрајинске владе Горан Јешић који је и командант покрајинског штаба за ванредне ситуације рекао је данас Тањугу да водостај реке Саве код Сремске Митровице расте три до четири центиметра на сат времена и да је та динамика раста водостаја била и током целе ноћи, па је Сава у том граду достигла рекордни водостај икад забележен у историји – 848 центиметара. Током целе ноћи екипе и механизација радили на заштити насипа и да се успео одржати насип.

„До сада највиши забележени водостај Саве био је 801 а јутрос је 848. Раст се не смањује, тако да је градски штаб за ванредне ситуације донео одлуку да када водостај достигне ниво 851, евакуише становништво са нижих кота у граду“, рекао је Јешић.

Он је истакао да је током ноћи постављено више од 5.000 џакова са песком на насип и да је спречено пробијање насипа.

Према његовим речима, тренутно је највећи посао на одбрани насипа у делу код места Лаћарак где је ангажован највећи број људи и механизација „Војводина шума“.

„Иако је ситуација изузетно тешка и иако је градски штаб донео одлуку о евакуацији становништва са најнижих кота када Сава достигне речени ниво, ја верујем да ћемо успети да се одбранимо и да насип неће бити пробијен“, рекао је Јешић.

Он је додао да су се чланови штаба обилазећи целу линију одбране у Сремској Митровици током целе ноћи уверили да су бедеми појачани што је помогло да они и даље одолевају стихији.

***

dajte krv logo_310x186

Он-лајн петиција Новости: Дајте крв – спасите живот!

НОВОСТИ онлајн објављују списак локација на којима сви који желе могу да дају крв током викенда и наредне недеље.

Институт за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, ради радним данима д 7 до 19 сати , суботом и празницима од 8 до 15 сати.

Аутобус – Трг Републике ради сваког дана осим недеље од 11 до 17 сати.

Ургентни центар – Добровољно давање крви сваког дана осим недеље од 9 до 16 сати

Субота 17.05.2014.

Нови Београд, Трансфузиомобил, Трговински центар „Меркур“ – 11 до 16 сати

Недеља 18.05.2014.

Стари град, Трансфузиомобил, Бео Зоо Врт – 11 до 17 сати

Понедељак 19.05.2014.

Нови Београд, Трансфузиомобил, Immo Outlet Centar – 12 до 18 сати

Сопот, Културни центар – 9 до 13 сати

Вождовац, Студентски дом „4. април” – 11 до 16 сати

Палилула, Факултет техничких наука, свечана сала Грађевинског факултета – 11 до 16 сати

Уторак 20.05.2014.

Звездара, Полицијска станица – 11 до 15 сати

Стари град, Компанија „Дунав осигурање” – 10 до 15 сати

Нови Београд, Институт за мајку и дете – 10 до 14 сати

Нови Београд, Трансфузиомобил, Схоппинг центар „Ушће” – 12 до 18 сати

Среда 21.05.2014.

Звездара, Трансфузиомобил, ЈКП „Београд пут“ – 9 до 14 сати

Стари град, Народна банка Србије – 9 до 13 сати

Нови Београд, Енергопројект – 10 до 15 сати

Чукарица, Полицијска бригада – 9 до 15 сати

Четвртак 22.05.2014.

Велика Плана, Кабинет економске школе – 9 до 16 сати

Обреновац, Термоелектрана Б – 8 до 13 сати

Пећинци, Трансфузиомобил, Шећерана – 9 до 13 сати

Нови Београд, Дом здравља, Гоце Делчева 30 – 11 до 15 сати

Чукарица, ЖТП-Електротехничка постројења – 9 до 14 сати

Петак 23.05.2014.

Нови Београд, Трансфузиомобил, Црква Светог Василија Острошког – 11 до 17 сати

Нови Београд, Управа царина – 10 до 15 сати

Вождовац, Црвени крст, Устаничка 64/13 – 14 до 18 сати

Субота 24.05.2014.

Ковин, Трансфузиомобил, центар града – 10 до 14 сати

Нови Београд, Месна заједница „Бежанијска коса“, Пере Сегединца 13 – 11 до 14 сати

Недеља 25.05.2014.

Савски венац, Трансфузиомобил, Музеј „25. мај“, Кућа цвећа – 10 до 15 сати

Стара Пазова, Нова Пазова, Дом здравља – 8 до 13 сати

***

10:13 – ДОБРОВОЉЦИ ИЗ НИША У ПРИПРАВНОСТИ

У Нишу је јутрос почело пријављивање заинтересованих за одлазак у поплављена подручја.Најпотребнији су млади људи инжењерских занимања, возачи и сви који су обучени за управљање багерима и грађевинским машинама.

Јутрос се пријавила група од тридесетак младих људи који су заинтересовани да пруже помоћ поплављеним насељима. Током дана праве се спискови у штабу за ванредне ситуације који ће према потреби упућивати добровољце тамо где је потребно.

Из градског већа у Нишу кажу да је на више пунктова организовано прикупљање конзервиране хране, топле одеће и ћебади и позвао све грађане да се прикљуће акцији помагања становништву поплављених подручја.

10:11 – ВУЧИЋ ИМЕНОВАО ГЕНЕРАЛА ДИКОВИЋА ЗА ШЕФА ШТАБА У ШАПЦУ

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић именовао је данас генерала Љубишу Диковића, начелника Генералштаба Војске Србије, за начелника Штаба за ванредне ситуације у Шапцу, саопштила је данас Канцеларија за сарадњу са медијима Владе.

Генерал Диковић је јутрос изјавио да је ситуација у Шапцу под контролом и да се ноћас успело да се град обезбеди од евентуалног изливања Саве.

10:07 – У КРУПЊУ УНИШТЕНО 200 КУЋА

Припадници МУП тек данас после два дана ушли у Крупањ. У овом месту уништено је 200 кућа.
КРУПАЊ

КРУПАЊ

10:05 – МАРИЋ: ИЗВУЧЕНЕ ПРВЕ ЖРТВЕ У ОБРЕНОВЦУ

Према речима Предрага Марића, начелника Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, у Обреновцу су данас извучене прве жртве.

10:02 – МАРИЋ: ПРОБИЈЕН НАСИП КОД ТЕНТ-А

Код Термоелектране Никола Тесла јутрос је пробијен насип у дужини од 100 метара. Ангажована механизација.
Предраг Марић, начелнк СВС МУП Србије, је рекао да је пробијен савски насип код ТЕНТ-а у дужžини од око 100 метара и да, ако се тај прекид не санира, а ради се на томе, „поподне би у Обреновцу могли да имамо јоš гору ситуацију“.
„У Обреновцу је у питању трка с временом“, рекао је он.

У Обреновцу је виšше од 100 чамаца, укључени су хеликоптеру ВС и МУП-а, рекао је
Марић.
„Целокупна акција спасавања је организована тако да се иšло по пријавама грађана.
Ради се о хиљадама људи, није се могло доћи до сваког, приоритет су били они на
ниžим спратовима, не на виšим етаžама… Наравно, деца, труднице стари…. Тако ће
бити и даље, и данас“, додао је Марић.

10:01 – ХВАЛА СВИМ ДРžЖАВАМА КОЈЕ СУ ПРУžЖИЛЕ ПОМОЋ СРБИЈИ

Први потпредседник владе и министар спољних послова захвалио се свим државама и Европској унији на до сада пруженој помоћи у борби против незабележене природне катастрофе, која је задесила Србију и поручио да је неопходна помоћ у опреми, техници и људству специјализованим за спасавање.

Министарство спољних послова је обавестило све стране амбасаде и међународне организације акредитоване у Србији, као и дипломатско конзуларна представниства Србије на који начин сви грађани, српска дијаспора и институције страних држава могу упутити помоћ Србији у овој тешкој ситуацији.

09:58 – ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЈА СТИЖЕ У ОБРЕНОВАЦ

Припадници граничне полиције Републике Србије упутили су се у Обреновац. Они ће стићи у конвоју са својим чамцима како би помогли евакуацију Обреновчана.

09:56 – ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ НА ВИШЕ МЕСТА У НОВОМ САДУ

Помоћ у храни, средствима за хигијену и другој роби биће прикупљана данас у Новом Саду, у згради Скупштине града у Улици Жарка Зрењанина 2, као и на још неколико места у граду одакле ће је преузети Црвени крст града.

Градски штаб за ванредне ситуације замолио је грађане који желе лично да донесу помоћ да то учине на адреси Улица Жарка Зрењанина 2, у току целог дана, наведено је у саопштењу Одељења за односе с јавношћу при Кабинету градоначелника, после синоћње седнице Штаба

09:53 – ПОМОЋ ДО КРУПЊА НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ

Група Лозничана покушала је ноћас да се пробије до Крупња, који је одсечен од света и донесе помоћ, али није успела у томе.

Натоварени контингентом флаширане воде коју је донирала фабрика воде Троноша, наишли су на препреку коју нису могли прећи, а смањена видљивост још више је отежала покушај, наведено је на сајту општине Лозница.

Та група грађана је најавила да неће одустати од покушаја и покушаће поново.

Грађани Крупња су у изузетно тешкој ситуацији, данима моле за помоћ која не може да стигне, јер је пут од Лознице преко Столица у прекиду због одрона, док је други преко Завлаке такође прекинут, јер је Јадар срушио мост у том месту.

09:51 – МУП: ДО ОСАМ САТИ ЕВАКУИСАНО 15.475 ОСОБА

На територији Србије евакуисано је око 15. 475 лица, од чега су припадници ВСЈ извршили евакуацију 8.051 особа, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

До сада је ангажовано 2.809 ватрогасаца-спасилаца, 659 возила, 261 пумпа и 115 чамаца. Угрожено је 1755 објеката и поплављено 2.060 објеката.

Ангажована су три хеликоптера МУП-а, 890 припадника цивилне заштите (повереници и заменици, јединице опште намене, специјализоване јединице за спасавање на води), 84 припадника ПТЈ са 22 возила и једним чамцем, који су евакуисали 250 особа у Убу, Лисопољу и Брезовици.

У току дана било је ангажовано 90 припадника САЈ са 22 возила, четири чамца, четири камиона, једним аутобусом, два борбена оклопна возила. Тренутно су на терену 33 припадника који се налазе на мосту код Обреновца са шест транспортних возила и једним камионом, 390 припадника Жандармерије са 48 моторних возила и седам чамца, 1.785 полицијских службеника опште надлежности.

Такође је на терену и 447 припадника ВС са три хеликоптера, 45 моторних возила, 26 чамаца, пет пумпи и 11 цистерни. Извршена је евакуација 1.577 особа са 45 локација, од тога 170 особа ваздушним путем са територије општина Уб и Обреновац.

Хеликоптерска јединица МУП-а извршила је евакуацију 140 особа, претежно немоћних и трудница и једне бебе од 15 дана.

Интервентна јединица Полиције и Управа полиције Министарства послали су 50 људи у Шабац, Криминалистичко-полицијска академија 160, ПУ Нови Сад 150, ПУ Панчево 100, ПУ Сомбор 100, ПУ Кикинда 50, ПУ Зрењанин 50 и ПУ Суботица 50 припадника.

Хуманитарна помоћ у храни и води за пиће коју је МУП прикупио, у току ноћи дистрибуирана је на угроженим територијама: Гроцка, Обреновац, Барич, Лазаревац, Шабац, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Владимирци, Смедерево, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Јагодина, Ћуприја, Параћин, Чачак и Ужице.

На територији Србије без електричне енергије је 13 општина са 88.615 домаћинстава.

09:45 – ГРУПА ДОБРОВОЉАЦА ИЗ БЕОГРАДА ИДЕ ЗА ОБРЕНОВАЦ

Велики број Београђана окупио се јутрос испред Комбанк арене ради организованог одласка на поплавом угрожена подручја, међутим у овом тренутку ће бити изабрано између 200 и 300 спремних људи са искуством како би били упућени у Обреновац.

Директор полиције Милорад Вељовић је поздрављајући окупљење добровољце објаснио да је ситуација у Шапцу и Сремској Митровици, где је помоћ у људству првобитно требало да буде упућена, под контролом, тако да ће сада 15 аутобуса бити упућуно на испомоћ у Обреновац, где, према Вељовићевим речима, и даље има великих проблема.

„Остале грађане молим да буду у приправности, а ми ћемо их преко средстава јавног информисања обавестити да ли има потребе за њихово ангажовање. После овога, када се воде повуку, чека нас највећи посао јер свим људима морамо помоћи“, рекао је Вељовић и додао да су у Србију почели да стижу и професионални спасилачки тимови из иностранства.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

09:40 – МАЈУР: ЕВАКУИСАНО 60 ОСОБА

Током ноћи из села Мајур узводно од Шапца евакуисано је 60 особа. Они су смештени на сигурно у овом граду.

09:40 – У ЦРНОЈ БАРИ СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ

У насељу Црна Бара у општини Богатић, где је у току ојачавање насипа ради одбране од поплава. На тој локацији ситуација је током ноћи била под контролом, а људи су у приправности, јер се током данашњег дана у том делу Мачве очекује подизање нивоа Дрине и Саве.

09:36 – ДРОБИШЕВСКИ: РУСКИ СПАСИОЦИ ЕВАКУИСАЛИ ОКО 400 ЉУДИ

Представник министарства за ванредне ситуације и цивилну одбрану Русије Александер Дробишевски, саопштио је јутрос да су руски спасиоци који су дошли у Србију да помогну угроженима у поплави, у Обреновцу у петак евакуисали око 400 људи из зоне поплаве.

На захтев српске владе, руски спасиоци су ангажовани у области Обреновца где је ниво воде сада достигао критични ниво до изнад три метра, пренела је руска агенција Итар-Тасс.

„Од петка ујутро, они су евакуисали 393 људи, међу њима 79 деце“, рекао је Дробишевски.

У овом тренутку, у Обреновцу ради 76 руских спасилаца међународне категорије, уз 10 чамаца и два специјална возила, рекао је командант руског спасилачког тима с лица места Едуард Чижиков.
Још два руска авиона типа Иљушин-76 спремно је да у Србију доведе још спасилаца, специјалне опреме и пошиљку основних потрепштина.

Министар за ванредне ситуације и цивилну одбрану Русије Владимир Пучков је у петак рекао да ће Русија спровести опсежну међународну операцију помоћи и подршке српском народу у поплављеним областима.

„Наши стручњаци раде у зони природне катастрофе и решавају све задатке везане за заштиту живота и здравља људи, а и пружају помоћ жртвама поплаве“, рекао је Пучков.

09:32 – ДИКОВИЋ: УСПЕЛИ СМО ДА ОДБРАНИМО ШАБАЦ

Ситуација је под контролом, успели смо ноћас да Шабац обезбедимо од евентуалног изливања Саве, изјавио је јутрос начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

„Како смо почели нисам био оптимиста, било је ту доста проблема, после се ситуација поправила, све је дошло на своје место. Ангажовано је више од 6.000 грађана и припадника МУП-а и Војске Србије, који су заиста мукотрпно радили и са задовољсвом могу да констатујем да смо га спасили“, констатовао је Диковић у изјави за РТС.

Насип се и даље подиже, а генерал се захвалио свим грађанима Србије који су изразили жељу да ноћас учествују у његовој одбрани, додајући да више нема потребе да се јављају.

Према његовим речима, више нема страха од плављења околних села, јер је тренутни ниво Саве 631 сантиметар, а бедеми су изграђени, када је ниво је био на 730 сантиметара, што значи да безбедност неће бити угрожена.

09:26 – ИЗ КРАГУЈЕВЦА КРЕНУЛО ОКО 400 ЉУДИ

Око 400 људи кренуло је јутрос из Крагујевца пут Београда, одакле ће их Републички штаб за ванредне ситуације упутити у угрожена подручја за одбрану од поплава, изјавио је Тањугу заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Зоран Јовановић.

Према његовим речима, у организицији Штаба за ванредне ситуације Крагујевца око 7,30 часова кренула су четири аутобуса са око 200 Крагујевчана.

У Ситуационом центру Крагујевца Тањугу је речено да их грађани и јутрос зову и распитују се о могућностима нових полазака пут Београда.

У Крагујевцу се од јутрос прикупља помоћ угроженима од поплава, у одећи, обући и дуготрајној храни организује се у просторојима Црвеног крста, а такву акцију иницирала је Студентска унија Факултета инжењерских наука.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

09:23 – ТЕНТ РАДИ СМАЊЕНИМ КАПАЦИТЕТОМ, ВЕЧЕРАС ОГРАНИЧЕНО ОСВЕТЉЕЊЕ

ТЕНТ ради смањеним капацитетом, ситуација је критична али струје има довољно.

„Видећемо како ће се ситуација одвијати током дана. Ми ћемо током следеће ноћи сигурно имати ограничено осветљење у Београду и разговараћемо о могућности да буде и других рестрикција уколико буде потребе“, рекао је градоначелник.

09:18 – СПРЕМНО 60.000 ЏАКОВА ЗА ОДБРАНУ БЕОГРАДА

У току су припреме за одбрану града Београда од поплава, већ је спремљено 60.000 џакова са песком, а биће их више стотина хиљада. У најкритичнијем тренутку биће позвани грађани да помогну у постављању џакова.

09:09 – НЕМА ОДЛУКЕ О РЕСТРИКЦИЈАМА

Одлука о рестрикцијама струје није донета, али и да ту опцију нико не може потпуно да искључи. Упитан да ли грађани треба да очекују рестрикције, таква одлука није донета, али се не искључује та могућност.

08:56 – МИНИСТАРСТВО УПУТИЛО АПЕЛ ПРИВРЕДНИЦИМА ЗА ПОМОЋ

Министар привреде апеловао је на сва предузећа и предузетнике да помогну угроженом становништву са поплављених подручја Србије и наговестио могућност да ће међународне финансијске организације подржати напоре Владе Србије да се што пре отклоне последице катастрофалних поплава.

Потребни су: флаширана вода, храна, лекови, средства за дезинфекцију, гумене чизме, ћебад, одећа, чамци за евакуацију, али и сва остала опрема и механизација која би спречила даље продирање воде.

Министарство је објавило и телефоне кол-центра:

+ 381 11/ 312- 07-41

+ 381 11/ 312- 07-39

+ 381 11/ 312- 99-39

+ 381 11/ 312- 07-42

+ 381 11/ 312- 06-46

08:54 – ХЕЛИКОПТЕРИМА ЕВАКУИСАНО 15-ОРО ДЕЦЕ ИЗ ЗАБРЕЖЈА

Припадници Хеликоптерске јединице МУП-а Србије евакуисали су јутрос 15-оро деце из реона Забреžја код Обреновца, са два хеликоптера типа Бел 212.

Како је саопштио Биро за сарадњу с медијима МУП-а, акција спашавања је јоšш увек у току.

obrenovac-poplave-evakuacija-foto-tanjug

08:36 – СВИЛАЈНАЦ: ВОДА СЕ ПОВУКЛА ИЗ ПОЛА ГРАДА, СТРУЈЕ НЕМА

Ситуација у овом граду, боља него јуче и прошле ноћи, вода се повукла из пола града, али је и даље веома тешко. И даље нема струје, воде, не ради фиксна телефонија.

„Вода је у стагнацији, Велика Морава није правила проблем током ноћи, а вода се повукла из пола града“, рекао је председник општине.

Током јучерашњег дана евакуисано је око 1.000 људи, 350 је у граду у прихватном центру, а осатало је отишло по селима. Све куће су поплављене и у њима нико не живи, додао је он.

„Тренутно спремамо храну за евакуисане људе и оне у делу града где се још налази вода, покушаћемо да укључимо струју бар у део града, да осопособимо канализацију да би примила воду са улица, санираћемо у току дана обале Ресаве да поново не дође до изливања“, рекао је он. Људи су безбедни, али има пуно стоке која се удавила и мора се видети где је превентивно сместити.

08:30 – ИСПРЕД КОМБАНК АРЕНЕ ОКО 9.00 ПОЛАЗЕ НОВИ ДОБРОВОЉЦИ

Испред београдске Комбанк арене данас око 9.00 сати треба да крене још један број аутобуса са добровољцима ка Шапцу.
Синоћ је испред Сава центра ка Шапцу отишло најпре 40, а затим још пет аутобуса са више од 10 000 људи који желе да помогну у спасавању тог града од полаве.

08:27 – ЦРВЕНИ КРСТ: ОПЕРАТИВНИ ЦЕНТАР ДЕЖУРА 24 САТА

Грађани који желе да донирају помоћ за угрожене и евакуисане људе могу да се јаве на број телефона оперативног центра Црвеног крста 011/2620-616.

Број је доступан 24 сата дневно, а грађани ће добити прецизне информације где да доставе помоћ, у зависности од општине на којој се налазе, саопштено је из Службе за информисање Града Београда.

Из Црвеног крста апелују да је најкорисније доставити конзервирану храну, готова јела, средства за личну хигијену, намернице за бебе и топлу одећу, посебно доњи веш, чарапе и ципеле.

08:24 – ОБРЕНОВАЦ И ЛАЗАРЕВАЦ БЕЗ ВОДЕ

Директор Градског завода за јавно здравље Слободан Тошовић рекао је да водоводи у Обреновцу и Лазаревцу не раде и неће радити ни кад дође струја, јер ће бити потребно неко време да се заврше сви послови како би било сигурно да вода може да служи за пиће и друге потребе.
„И кад дође струја требаће нам четири, пет дана да се то разреши“, рекао је Тошовић.

Он је додао да је вода у мањим сиситемима, као што су Сопот, Младеновац, ПКБ водоводи и водоводи у Гроцкој за пиће и хигијенски исправна.

Тошовић је рекао да у његовом заводу највише страхују од епидемија и да би оне могле да се очекују касније, када се вода повуче.
„Тада следи чишћење, санитација“, истакао је Тошовић.

08:20 БЕОГРАДСКА ВОДА ИСПРАВНА, МОЖЕ ДА СЕ ПИЈЕ

Директор Градског завода за јавно здравље изјавио је јутрос да је вода у београдском водоводу потпуно безбедна и да се ригорозно контролише сваки сат.
Он је рекао да фабрика воде стално функционише и када би се нешто десило, водоснабдевање би одмах било прекинуто. „Кад воде има на чесми, она је исправна“.

Додао је да би вода могла да се пусти у Баричу, али да се НЕ користи за пиће, већ само за санитарне потребе.

Тошовић је рекао да ће грађани у деловима Вождовца и подавалским селима морати мало да сачекају на воду, јер треба мало више времена да се она испита.

08:10 – ОКО 4.000 ОБРЕНОВЧАНА ЕВАКУИСАНО

Око 4.000 људи до сада је евакуисано из Обреновца, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, и да не може да предвиди када ће бити завршена евакуација.

Осим руских спасилаца у помоћ су притекли и бугарски спасиоци у Свилајнац, као и словеначки спасиоци.

Очекује се помоћ из Аустрије и Немачке, што ће, како каже, појачати евакуацију.

07:57 – БЕЧ: ДИЈАСПОРА ПРИКУПЉА ПОМОЋ

У Бечу је јуче основано координационо тело за сакупљање хуманитарне помоћи поплавама погођених подручја у Србији и Републици Српској на реону „Беч-Запад“, које чине представници српског клуба „Бамби“, Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у 19. бечком округу и удружење грађана „Г19+“.

07:50 – ЕВАКУАЦИЈА ИЗ ОБРЕНОВЦА И ТОКОМ ДАНА

Из Обреновца је ноћас и јуче евакуисано више хиљада људи, а евакуација ће бити настављена и током данашњег дана, рекао је јутрос Тањугу начелник Управе ватрогасно- спасилачке јединице Горан Николић.

„Имамо заиста доста чамаца, људи, ради се нон стоп. Више хиљада људи је евакуисано током дана и ноћи и радиће се докле буде требало. Вероватно током читавог дана“, рекао је Николић.

Становништво се евакуише у основне школе на Умку и у Београду, а приоритет током ноћи је била евакуација становништва из приземних кућа.

„Где су вишеспратне куће људе смо упућивали на више спратове како би касније долазили по њих. Много је воде овде, тешка је ситација“, каже Николић.

Он каже да нема потврда да је неко настрадао у Обреновцу.

obrenovac-poplave-evakuacija-foto-tanjug- ОБРЕНОВАЦ

07:47 – КРУПАЊ ОДСЕЧЕН ОД СВЕТА

Одбрамбени насип на Сави, целом дужином од Чеврнтије – Дреновац – Шабац – Мрђеновац – Прово одолева, вода и даље надолази, али насип ни на једном месту није пробијен.

Из општине Лозница евакуисано је 48 људи и они су смештени у спортски центар „Лагатор“.

У општини Крупањ поплављено је око 500 домаћинстава, а у ту општину је немогуће доћи због уништених и оштећених путева.

Ситуација у општини Коцељева се стабилизовала, а река Тамнава се повлачи у корито.

КРУПАЊ

КРУПАЊ

 

07:30 – ТУЖИЛАШТВО ИСТРАЖУЈЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Републичко јавно тужилаштво (РЈТ) истражује случајеве злоупотреба ванредне ситуације у земљи као што је подизање цена воде и намирница и поручује да ће реаговати у свим случајевима евентуалних извршења кривичних дела против имовине и здравља људи.

У саопштењу тужилаштва достављеном Тањугу наводи се да је РЈТ преко подручних тужилаштава, посебно у угроженим подручјима наложило полицији да прикупи извештаје о пријављеним неправилностима, као што је подизање цена и слично.

Након анализе тамо где има основа биће предузете мере сходно закону, напомиње се у саопштењу.

РЈТ истиче да су тужилаштва у појачаној приправности 24 сата дневно и упозорава да ће реаговати у случајевима евентуалног извршења одређених кривицних дела против имовине, здравља људи.

07:20 – У ХРАМОВИМА ОД РАНИХ ЈУТАРЊИХ САТИ ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ

Свештенство, верници и људи добре воље у Београду од раних јутарњих сати, код свих храмова почели са прикупљањем помоћи у храни, одећи, обући и постељини за погођене поплавама.

07:18 – ЕВАКУИСАНИ СМЕШТЕНИ У ПРИХВАТНИМ ЦЕНТРИМА 

Евакуисане особе из Обреновца смештене су у прихватним центрима: Спортском центару „Шумице“, „ФМП Железник“, студентском дому „Карабурма“ и хотелима на подручју Београда.

На спасавању и евакуацији угроженог становништва у Обреновцу ангажовани су припадници ватрогасно – спасилачких јединица, Војске Србије, Жандармерије, САЈ-а, Полицијске управе за Град Београд, Црвеног Крста и Горске службе за спасавање.

07:16 – БЕЗ СТРУЈЕ 13 ОПШТИНА И 88.000 ДОМАЋИНСТАВА

На територији Републике Србије без електричне енергије је 13 општина, око 88.000 домаћинстава. Поплавама је угрожено 1.475 објеката, а поплављено је 1.560.

07:09 – ЕВАКУИСАНО ОКО 15.200 ЉУДИ, БЕЗ СТРУЈЕ 88.000 ДОМАЋИНСТАВА

На територији Републике Србије до сада је евакуисано око 15.200 особа, ситуација у одбрани од поплава на подручју града Шапца за сада је стабилна, а без струје је око 88.000 домаћинстава, саопштио је јутрос МУП Србије.

07:05 – ПОМОЋ ПРЕКО ЦРВЕНОГ КРСТА

Градски штаб за ванредне ситуације саопштава да грађани који желе директно да доставе помоћ за угрожене, то могу да учине у општинским организацијама Црвеног крста, од 9 до 15 сати, а после тог времена помоћ треба достављати у централу у Симиној улици 19.

У овом тренутку од највећег значаја за све евакуисане су топла обућа и одећа за децу и одрасле, јакне, веш и други одевни предмети.

06:54 – ЛИНТА ПОЗВАО НА ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је данас сва избегла и расељена лица и грађане пореклом из Хрватске,

БиХ и других држава насталих на подручју бивше Југославије да се ставе на располагање штабовима за ванредне ситуације широм Србије у циљу спасавања живота и пружања помоћи угроженом становништву.

Како се наводи у саопштењу Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, Линта посебно позива земљаке да се у што већем броју придруже у борби за одбрану Шапца и захваљује свима онима који су јуче кренули за Шабац.

06:52 – АМФИБИЈЕ ИЗВЛАЧЕ УГРОЖЕНЕ ИЗ ШКОЛЕ “ЈЕФИМИЈА”

У спасавању становништва Обреновца учествују и две амфибије Војске Србије, које су јако добродошле због чињенице да постоје пар места као што је Основна школа „Јефимија“, где има више од 600 људи и деце и до њих се чамцима тешко долази.

06:49 – МАРИЋ:ИЗ ОБРЕНОВЦА ЕВАКУИСАНО ВИШЕ ОД 3.500 ЉУДИ

Више од 3.500 људи је до сада евакуисано из Обреновца, у чему учествује велики број спасилаца, 60 чамаца и две амфибије Војске Србије, изјавио је јутрос начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић,

Неки од спасилаца су на ногама више од 18 сати, а учествује велики број људи, међу којима су припадници ватрогасно-спасилачке јединице, Жандармерије, Војске Србије, као и спасилачки тим из Русије, рекао је Марић за РТС.

„Ради се ноћу, као да се ради дању, верујте то је интензитет… људи континуирано бивају извлачени. Наравно, нисмо задовољни, желели би да то буде брже, да их све извучемо из заробљених зграда, али морамо да радимо опрезно због чињенице да је мрак, да каблови падају, да су ограде поплављене и чији врхови могу да поцепају чамце, а да то и не видите“, објаснио је Марић.

06:42 – СИМИЋ: САВА УСПОРИЛА КОД ШАПЦА, СИТУАЦИЈА ЗА САДА ПОД КОНТРОЛОМ

Начелник полицијске управе Шапца Радисав Симић изјавио је рано јутрос да је приметан успорени долазак воде Савом код тог града,

оцењујући да је ситуација у одбрани од поплаве за сада под контролом, иако је водостај премашио историјски максимум од 592 центиметра.

Највероватнији разлог за успорени долазак воде је то што је десетак километара узводно намерно пробијен насип и Сава се излила у околно поље да би се колико, толико спасила десна обала код самог града Шапца и околине, објаснио је Симић.

Уколико Сава пробије насипе код силоса, онда је Шабац заиста угрожен, нагласио је Симић.

Водостај Саве код Шапца је одавно прешао 592 центиметра, што је био историјски максимум, а прогнозе су да би могао да достигне 680 центиметара, казао је он.

06:39 – БАБИЋ: ЗАТВОРЕН СПОЉНИ ПРСТЕН, КРИТИЧНО НА ТРИ ТАЧКЕ

Председник Кризног штаба за ванредне ситуације Шапца Зоран Бабић рекао је рано јутрос да су предузете све мере да би се евентуалне штете од поплава свеле на минимум и захвалио свим грађанима који су дошли да пруже помоћ.

Он је после седнице Кризног штаба рекао новинарима да је у Шапцу ситуација тренуто најкритичнија на три тачке.

„Кризни штаб, који је формиран одлуком владе и којим председава начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, предузео је све мере да се штета сведе на минимум. Тренутно је најкритичније на Црној Бари, Червентији и око силоса. На Црној бари ради шест багера и 1.200 људи, а на Червентији на дужини 5,5 километара имамо још више ангажованих људи“, рекао је Бабић.

После ноћашње седнице Крижног штаба, он је додао да је на ове три тачке, затворен спољни бедем око града, односно први прстен, а да се већ ујутро креће са радовима на унутрашњем прстену који ће заштитити Шабац.

06:30 – ШАБАЦ: САВА ДОСТИГЛА РЕКОРДНИХ 620 ЦМ

Према последњим информацијама, висина водостаја код Старог града износи 620 центиметара, што је највећи водостај у историји Шапца.

У Шабац је током поподнева стигла помоћ из свих делова Србије и процена је да је око 10.000 људи на располагању за одбрану града од поплава.

02:20 ПРЕДРАГ МАРИЋ – ОБРЕНОВАЦ

„Евакуација тече као у току дана, мора се схватити да постоје нижи објекти па су они приоритет, пре сат је Војска Србије довезла и другу амфибију, из школе у којој је било око хиљаду људи је управо у спасавању, 60 чамаца и две амфибије, евакуација и даље траје…“

01:38 ШАБАЦ: „СИЛОС“ ЈЕ НАЈКРИТИЧНИЈЕ МЕСТО НА ОБАЛИ САВЕ

ВИШЕ ОД 200 ПОЛИЦАЈАЦА СА ГРАЂАНИМА ПУНЕ ЏАКОВЕ СА ПЕСКОМ.
„КРИТИЧНО ЈЕ ОД ДРЕНОВЦА КОЈИ ЈЕ НЕГДЕ ОКО 15-АК КМ ОДАВДЕ ДО ИСПОД ШАПЦА (СЕЛА МРЂАНОВАЦА), НАДАМО СЕ ДА ЋЕМО МОЋИ ДА ОДБРАНИМО ОВАЈ ДЕО НАСИПА… СВЕ СЕ ЧИНИ ДА ШАБАЦ БУДЕ ШТО БОЉЕ ОДБРАЊЕН. ЏАКОВИ ИДУ ИЗ РУКЕ У РУКУ… “ РЕКАО ЈЕ ЗАДУЖЕНИ ПОЛИЦАЈАЦ ЗА ОВАЈ ДЕО НАСИПА.

01:04 ШАБАЦ: ВЛАДА РАСПУСТИЛА ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ „ЗБОГ НЕСАВЕСНОГ РАДА“ И ПОСТАВИЛА НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА СНС БАБИЋА ЗА ШЕФА ШТАБА

00:54 ПОЗНАТИ СПОРТИСТА МИЛОРАД ЧАВИЋ АПЕЛОВАО ЈЕ НА СВОМ ПРОФИЛУ ДА СЕ ЉУДИ ОРГАНИЗУЈУ И ДОЂУ У СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ, ШТО ПРЕ:

CAVIC MILORAD APEL

***

ПОНОВО СЕ ПОВЕЋАВА ВОДОСТАЈ НА КОЛУБАРИ, ТАМНАВИ И САВИ…

***

00:32 ОБРЕНОВАЦ – ПРЕДРАГ МАРИЋ

„3.000 ЉУДИ ЈЕ ЕВАКУИСАНО ЗА САДА, ЈОШ ПУНО ИМА ДА СЕ СПАСИ, СТИГЛА ЈЕ ВОЈСКА СА АМФИБИЈОМ, ИМА ДОСТА ЧАМАЦА, РУСКИ ТИМ РАДИ БЕЗ ПРЕСТАНКА ОД КАДА ЈЕ ДОШАО, СВИ ТИМОВИ ЉУДИ НЕПРЕКИДНО РАДЕ, БИЋЕ ОВО ТЕШКА НОЋ…“

00:28 ПУТЕВИ СРБИЈЕ: НОРМАЛИЗОВАН ЈЕ САОБРАЋАЈ НА ПУТУ ВАЉЕВО-ПОЖЕГА

00:21 МУП АПЕЛ: СВИ ГРАЂАНИ КОЈИ ИМАЈУ ЧАМЦЕ У СРБИЈИ ДА СЕ ЈАВЕ У ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ

***

ФОТО: ФЕЈСБУК

драги пријатељи

00:15 ШАБАЦСТИЖУ ДОБРОВОЉЦИ

У самом граду нема поплава за сада, али је ситуација на обали Саве алармантна.

00:00 ГОРДАНА БАЈИЋ ИЗ ОБРЕНОВЦА СВЕДОЧИЛА ЈЕ, ИЗ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА У БЕГРАДУ ЗА ТВ ПИНК:“У РОКУ ОД 15 МИНУТА ОД КАДА СЕ ЧУЛА СИРЕНА У ПЕТ САТИ УЈУТРУ ВОДА ЈЕ СТАЛНО НАДОЛАЗИЛА И КУЋА ЈЕ БРЗО ПОТОПЉЕНА… ПРЕТХОДНИХ ДАНА НА ЛОКАЛНОМ МЕДИЈУ СУ НАМ РЕКЛИ ДА ЈЕ СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, НИКО НАМ НИЈЕ СИНОЋ БАР РЕКАО ДА СЕ ПРИПРЕМИМО, ИМАМО И ДЕЦУ, СИТУАЦИЈА У ОБРЕНОВЦУ ЈЕ КАТАСТРОФАЛНА, ИМОВИНА ЉУДИ ЈЕ УНИШТЕНА… КУЋЕ СУ ПОПЛАВЉЕНЕ, МИ СЕ ОД ОВОГ НЕЋЕМО ОПОРАВИТИ…“

РЕКЕ И ПОТОЦИ НА ПОДРУЧЈУ ГОРЊОМИЛАНОВАЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА СЕ ПОЛАКО ПОВЛАЧЕ, АЛИ СЕ ЗА ЊИМА ОТВАРАЈУ КЛИЗИШТА, ОКО СТО ЗА САДА, НАЈВЕЋЕ ПРЕТИ ДА СЕ ОБРУШИ НА МАГИСТРАЛНИ ПУТ…

КРАЉЕВО: ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА СЕ У ТОКУ ДАНА СУТРА ВОДА ПОВУЧЕ ДА БИ КАМИОНИ МОГЛИ ДА ПРОЂУ И ПОМОГНУ ОКО 1000 УГРОЖЕНИХ ДОМАЋИНСТАВА

ЉИГ: НЕМА СТРУЈЕ, НЕМА ВОДЕ, ПУТЕВИ ОШТЕЋЕНИ, КЛИЗИШТА У СЕЛУ БА УГРОЖАВАЈУ.

ЛОЗНИЦА: 5000 ХЕКТАРА ПОД ВОДОМ, У ПРЕКИДУ ЈЕ ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА, ДВА МОСТА СУ СРУШЕНА, ИМАЈУ КЛИЗИШТА, ДРИНА И ЈАДАР СЕ ПОВЛАЧЕ

ВОДА У ТРСТЕНИКУ СЕ ПОЛАКО ПОВЛАЧИ, ПОВЛАВЉЕНА СУ ПРИГРАДСКА НАСЕЉА, ДРУГИ ДАН ЈЕ ГРАД БЕЗ ВОДЕ, ОБА ИЗВОРИШТА СУ ПОТОПЉЕНА – ДАНАС ЈЕ ЗАПАДНА МОРАВА ДОСТИГЛА НИВО КОЈИ НИКАД ДО САДА НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН

———-

ПРЕТХОДНИ ЧЛАНАК ОД 16.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (3): ПОЗИВИ на број 112 са свих мрежа и свих мобилних телефона за помоћ угроженима- ШТАБ: ЗАДАТАК ЦЕЛЕ ДРЖАВЕ ДА СЕ ОДБРАНЕ ШАБАЦ И ОБРЕНОВАЦ

КРУПАЊ

КРУПАЊ

На територији Србије, према последњем извештају Министарства унутрашњих послова, у поплавама изазваним великом количином падавина  угрожено је још 1.388,  до 17 сати евакуисано је око 7.618 грађана, угрожено је 1.435 објеката, а поплављено 1.030 објеката, саопштио је МУП.  Услед изливања реке Колубаре 90 одсто општине Обреновац је под водом. Тренутно има преко 200 захтева за… Read More ›

——————

ПОВЕЗАНО:

Сви заједно: Крећу добровољци из Црне Горе у помоћ браћи у Србији

Сви заједно: Крећу добровољци из Црне Горе у помоћ браћи у Србији

. Сви заједно: Крећу добровољци из Црне Горе у помоћ браћи у Србији 16 мај 2014 20:06 ИН4С Братство православне омладине Црне Горе, организовлао је акцију окупљања добровољаца за помоћ поплављеним крајевима у Србији. Два аутобуса добровољаца из Подгорице, Бара … Continue reading

Док ЕУ не интересује како ће Срби испливати из потопа, за Русију не постоји дилема “да ли помоћи, или не помоћи”

Док ЕУ не интересује како ће Срби испливати из потопа, за Русију не постоји дилема “да ли помоћи, или не помоћи”

. Спасавање утопљеника – дело је руку самих утопљеника   Дмитриј СЕДОВ | 16.05.2014 Фонд Стратешке Културе   У Србију је стигла невоља. Невиђене поплаве су парализовале живот у земљи. Реке које су се излиле преко својих обала, поплавиле су … Continue reading

Шабац се дави – општина се чешља (видео)

Шабац се дави – општина се чешља (видео)

16/05/2014 у 19:18 часова Добили смо информацију од грађана који су се окупили испред скупштине града Шабац, да тамо у овим тренуцима стоји између 2000 и 3000 људи и да им се нико не обраћа нити даје било каква упутства … Continue reading

Солидарност на делу – Више хиљада Београђана испред Сава центра креће за Шабац!

Солидарност на делу – Више хиљада Београђана испред Сава центра креће за Шабац!

16.05.2014. Српски сабор Заветници Више од 5000 Београђана окупило се испред Сава центра, одакле се организовано креће у Шабац, како би се пружила помоћ угроженом становништву и спречило изливање Саве. Међу окупљенима налази се руководство, велики број чланова и … Continue reading

РТС – Телефони и рачуни за помоћ поплављенима

РТС – Телефони и рачуни за помоћ поплављенима

. Телефони и рачуни за помоћ поплављенима   16. мај 2014, 19:27 -> 19:53 РТС Грађани угрожени због невремена и поплава могу да позову са свог мобилног телефона број 112 како би затражили хитну интервенцију. Позив броја 112 је бесплатан, а може се позвати … Continue reading

Синдикат српске полиције – Апелујемо на грађане да се понашају одговорно и да поступају по упутству и наређењу спасилаца и полиције

Синдикат српске полиције – Апелујемо на грађане да се понашају одговорно и да поступају по упутству и наређењу спасилаца и полиције

АПЕЛ Синдикат српске полиције (ССП) апелује на грађане да се у време проглашене ванредне ситуације у земљи, понашају максимално одговорно и дисциплиновано, да слушају упутства и наређења надлежних државних органа, да помажу и брину о својим комшијама, пријатељима и ближњима. … Continue reading

Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава

Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава

.ПОПЛАВЕ У СРПСКОЈ ИЗ ЧАСА У ЧАС Овде можете пратити – ПОПЛАВЕ У СРПСКОЈ ИЗ ЧАСА У ЧАС *** Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава 16. 05. 2014. 14:41 Фото: … Continue reading

МЧС РОССИИ: У НИШ СЛЕТЕО РУСКИ АВИОН „ИЉУШИН“ СА 70 СПАСИЛАЦА ЗА ПОМОЋ СРБСКОМ НАРОДУ

БРАЋА РУСИ СТИГЛИ У ПОМОЋ СРБИМА

БРАЋА РУСИ СТИГЛИ У ПОМОЋ СРБИМА

Одлуком владе Русије на молбу руководства Србије због поплава руско Министарство за ванредне ситуације и цивилну заштиту упутило је спасиоце ради пружања помоћи српском народу. Заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Николајевич Ћижиков рекао је да ће руски спасиоци остати у Србији докле год је то потребно. Још један авион из Русије требало би… Read More ›

——————

8 replies »

 1. КО ИМА МОГУЋНОСТИ ДА ПРИХВАТИ НАСТРАДАЛЕ У ОВИМ ПОПЛАВАМА,ПОКРЕНУТА ЈЕ АКЦИЈА НА ПОРТАЛУ „Курир“ ,ГДЕ МОЖЕТЕ ОСТАВИТИ СВОЈЕ ПОДАТКЕ!

  АЈМО ЉУДИ,ПОМАГАЈТЕ КОЛИКО КО МОЖЕ! БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

  Линк акције:

  http://www.kurir-info.rs/imate-slobodan-smestaj-za-evakuisane-iz-poplav a-ostavite-kontakt-u-komentarima-clanak-1372769

  Свиђа ми се

 2. SHIRI! ISTINA o CHEMTRALSU! Nemacki inzenjer, koji je montirao vojne avione u chemtrails-avione i izneo fotografije o tome je odmah OTPUSTEN!
  de/ Auf der Mahnwache für Frieden in Dresden am 12.05. spricht unangekündigt ein ehemaliger Luft- und Raumfahrtechniker. Er erzählt von seiner Mitarbeit an der Installation von Sprühkonstruktionen an Flugzeugen. Nachdem er seine Beweise offen legte, wurde er gekündigt.Vielen Dank für deinen Mut.

  Свиђа ми се

 3. Е како ли те само није срамота ******** !
  Видело се та помоћ из Еу и Америке и са друге стране Русије !
  Руски специјалци пливају и по 200 метара да би спасили Србе !
  Ви да сте прави Срби не бисте бежали из земље него остали када је најтеже и када је криза ! Чак и Срби и са КиМ помажу а ви тако звани велики Срби *** ту по Интернету !
  Срам да те буде ! И још успут… пише се Ћирлицом “Српкињо велика“ .

  Свиђа ми се

 4. Pored svih heroja koje ste naveli tu je i SST Srpski Spasilacki Tim koji trpi medijski mrak i bojkot od osnivanja zadnje tri godine.Lepo bi bilo spomenuti ih jer su od Cacka preko Obrenovca drugi iza Sektora za vanredne situacije u koordinaciji i pomoci.
  Pozdrav
  https://www.facebook.com/groups/143492245791733/405359602938328/?notif_t=like

  https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fserbianrescueteam.com%2Fsr%2F&ei=7kB3U8KeFISg0QWHg4DoBQ&usg=AFQjCNFN1DS4tzEVq_90sm72r5EzcBLLiA&bvm=bv.66917471,d.bGE

  Свиђа ми се