Љиљана Јовановић

Број мртвих достигао 44 у најгорим поплавама које су се икада десиле на Балкану (фото)


Укупан број погинулих достигао је 44 у незапамћеним поплавама које су беснеле широм Балкана. Овај податак је након што су у недељу пронађена тела мртвих у српском граду Обреновцу.

21.05.2014. извор:, за ФБР приредила Биљана Диковић, ФБР превод Љиљана Јовановић

BRCKO
Изглед поплављеног подручја у Орашју (Босна и Херцеговина)
18.мај 2014, (Ројтерс/Дадо Рувић)

OBRENOVAC 12 TELA

“У Обреновцу смо нашли 12 тела” – рекао је премијер Александар Вучић, преноси АП (Ассоциатед Пресс).

Од тога у Србији је број жртава достигао 16, у Босни је потврђено 27 жртава, у Хрватској једна жртва.

Спасилачке екипе и хуманитарна помоћ су дошле у Србију и суседну Босну и Херцеговину из 14 земаља чланица ЕУ. Кристалина Георгијева, Шеф за хуманитарну помоћ ЕУ, рекла је да то “савршена демонстрација европске солидарности”.

EUFOR U SERICI

Жена и њена деца стижу хеликоптером ЕУФОР-а који их је спасио из поплављеног села Шерићи у близини Жепча, на хелиодром код Зенице у Централној Босни.
17 маја.2014, (Ројтерс/Дадо Рувић)

Познати филмски режисер Емир Кустурица послао је своја два хеликоптера у помоћ српским спасиоцима, да помогну у евакуацији.

“Према информацији коју сам добио од пилота, моји `Робинзони` су спасили 25 особа, углавном деце”, пренео је Кустурицине речи ИТАР-ТАСС.

“Хеликоптери су провели у ваздуху 24 часа а све док траје битка са водом они ће бити на располагању Влади.”

Руски спасиоци су евакуисали више од 2.100 људи за два дана, укључујући ту и 576 деце из поплављених подручја. У недељу (18.маја) два Руска транспортна авиона су донела храну, генераторе, и чамце за спасавање у земљу коју је погодила стихија.

OBRENOVAC IZMEDJU SANITETA

Срби пролазе чамцем поред реда санитетских возила у поплављеном граду Обреновцу, југозападно од Београда. 17.мај. 2014, (Ројтерс/Марко Ђурица)

Руски тим спасилаца од 76 чланова је радио углавном у најгоре погођеном поплавама, граду Обреновцу.

“Када је Руска посада стигла већи део града је био под водом, а у неким подручјима града је вода је дошла до крова” – рекао је Владимир Савоскин, помоћник Директора Руско-Српског хуманитарног центра.

“Оно што је погоршавлао ситуацију је то да су путеви били претворени у потоке па је евакуација била могућа само чамцима или хеликоптером”.

Укупно је у Србији евакуисано 24.000 људи, због вишедневних обилних киша, према процени Предрага Марића, Шефа сектора за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова Србије.

EVAKUISANI

Евакуисани грађани из града Обреновца се виде као леже на креветима у прихватилишту у Београду.
18.мај 2014, (Ројтерс/Марко Ђурица.)

Српски премијер Вучић је емотивно описао ову природну катастрофу као најгору “не само у стотину година, већ и у хиљаду година”.

Вучић је рекао да највећу опасност још увек представља река Сава, она није поплавила захваљујући километрима дугом бедему од врећа са песком. У околини града Шапца река је достигла висину 6,6 метара, ако буде прешла преко 6,8 метара прелиће се преко барикада.

BICIKL SREMSKA MITROVICA

Овај човек вози бицикл између врећа са песком које штите обале реке Саве у српском граду Сремска Митровица, 70 километара западно од Београда.
18.мај 2014, (Ројтерс/Андреј Исаковић)

Преживели са најгоре поплављених подручја нашли су привремено уточиште у школама, универзитетским домовима и хотелима. Они нису желели да се сете шта су преживе или да размишљају ша их чека у будућности.

CAMAC OBRENOVAC

Људе евакуишу чамцима из поплављеног града Обреновца, југозападно од Београда
17.мај 2014, (Ројтерс/Марко Ђурица)

“Носио сам своју децу на леђима напоље а онда чекао још 12 часова да будем евакуисан”, рекао је за Ројтерс Драган Тодоровић четрдесетогодишњи становник Обреновца.
“Кућа је била нова, изграђена пре две године, коштала је 100.000 €. Шта сад?”

Званичници из земаља погођених катастрофом нису још дошли до процене штете коју је поплава изазвала, али они очекују да ће бити астрономска. Пољопривредни сектор, на који се земље Балкана највише ослањају сносиће највеће последице поплаве.

BRCKO

Поглед из ваздуха показује поплављено подручје око северног босанског града Брчко
18.05.2014,(БЕТА-АФП фото/Елвис Барукчић)

40 KM - OBRENOVAC

Група људи чека на евакуацију из њихове куће у поплављеном граду Обреновац, 40 км. западно од Београда.
17.маја 2104,(БЕТА АФП фото/Алекса Станковић)

VARVARIN

Српски спасилац носи једну старију жену из њене поплављене куће у селу Обреж надомак града Варварина у централној Србији. 17.маја 2014,(БЕТА-АФП фото/Саша Ђорђевић)
(Објављено: 18.маја 2014. 14:01)

Ознаке: несрећа, Европа, природне катастрофе