Љиљана Јовановић

Башар Асад победио на председничким изборима у Сирији са 88,7% гласова


 

12.si

РТ  4. јун. 2014. 19:02
Превод: Љиљана Јовановић

Сиријски председник Башар ал-Асад и његова супруга Асма ал-Асад гласају на бирачком месту у Маликију, резиденцијаланом делу у центру главног града Дамаска, на председничким изборима у земљи 3. јуна 2014. (AFP-foto/HO).

“Проглашавам победу Др. Башара Хафеза Асада као председника Сиријске Арапске Републике са апсолутном већином гласова” – рекао је председник Парламента Мохамед Лахам у телевизијском обраћању из његове канцеларије у Сиријском Парламенту.

За Асада је гласало 10,2 милиона људи. Одзив бирача износио је 73,42%. Нема пријављених процедуралних прекршаја, изјавили су за Новинску Агенцију САНА из Сиријског Високог комитета за изборе (Syria’s Higher Judicial Committee for Elections).

Сиријски званичници су рекли да је резултат избора потврда Асадових трогодишњих напора и кампањи да се отерају они који покушавају да њега склоне.

Ово су били први избори на којима је било више кандидата, за скоро 50 година. Друга два кандидата за највишу функцију су били: Хасан Абдулах Нури, из “Националне иницијативе за управу и промене у Сирији”, и Махер Абд Ал-Хафиз Хајјар, ранији члан “Странке народне воље”.

Упркос високој излазности народа, становници у неким северним и источним областима су због опструкције побуњеника били спречени да гласају.

Фото: For Mother Syria

У сукобима у Сирији је убијено 160.000 људи и дошло је до 3 милиона избеглица уз још већи број расељених особа у самој Сирији.

Док опозиционе снаге у Сирији и већини земаља са Запада осуђују изборе у Сирији као превару, многи Сиријци подржавају Председника Асада и виде у њему једину опцију за повратак стабилности у земљи.

“То је наша дужност, не можемо дозволити да људи изван земље одлучују о нама, наша дужност је да гласамо како би заштитили нашу земљу”- рекао је Усам Хаммами, становник Дамаска, новинарки Марији Финошиној са “Rossia Today”.

Русија и Иран су подржали Асада на изборима тврде да је то његов покушај да изађе у сусрет захтевима опозиције.