Америка

Moms Across America: Монсантов отровни Раундап у млеку мајки


Нема ничег опакијег у животињском царству од женке којој су младунци угрожени. Када је реч о људима, многе мајке имају исти овај жестоки одбрамбени механизам, а за „Маме широм Америке“ (Moms Across America), претња је састојак Раундапа, хербицид глифосат, а уочени предатор – Монсанто.

19.06.2014. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

dojilja-420x210

„Маме широм Америке“ је група мајки што креће на ГМО и биотехнолошког гиганта Монсанта због његовог главног производа, Раундапа. Активни састојак овог моћног хербицида је глифосат, претходно, по целој земљи, откривен у води за пиће, крви и млеку. И сада, пошто је глифосат пронашао пут до мајчиног млека, Маме широм Америке су повукле црту.

То је отров и то је у нашој храни. И сада су га нашли у мајчином млеку„, рекла је оснивач групе Зен Ханикат. „Бројна истраживања показују озбиљне последице по сисаре. Хоћемо да се ова отровна бескрајна трака хемијских коктела у нашој храни заустави.

Група циља на Агенцију за заштиту животне средине (Environmental Protection Agency), која је већ почела са стандардним прегледом глифосата и планира да наредне године одреди да ли је његова тренутна употреба безбедна. У међувремену, глифосат се навелико користи у читавој Америци.

Маме су поднеле петицију Центру за контролу и превенцију болести и за храну и лекове (ЦДЦ), тражећи даља испитивања и регулацију хемикалије.

„Одговорност родитеља је да се брину о својој деци а одговорност Центра да заједно са нама брине о нашој нацији“, написале су мајке на свом сајту.

Како кажу, глифосат је повезан са широким спектром здравствених проблема, укључујући алергије, астму, Алцхајмерову болест, аутизам и аутоимуне болести.

У петицији још стоји, да:

С обзиром да је задатак ЦДЦ и ФДА да „штите здравље Америке“, ми Маме и присталице тражимо од ЦДЦ и ФДА да остану верни ономе чему су посвећени и да одмах спроведе и захтевају ДУГОРОЧНА и ТРАЈНА испитивања, да се утврди да ли постоји било какав ризик или опасност по наше грађане и децу од генетски модификоване хране и за њу неопходних хербицида и пестицида, као што су глифосат (Раундап), Бт токсин (Bt Toxin), 2,4-Д (2,4-D), Дикамба ( Dicamba), Глуфосинат (Glufosinate) итд.

Верујемо да је системски разлог (за повећање обољења и лоше здравље у САД) тај, што, за разлику од других земаља, 80% хране у САД садржи састојке из генетски модификованих усева који садрже стране протеине и што су прскани глифосат хербицидима за које се показало да су штетни по корисне бактерије у стомаку који је упориште нашег имуног система. Глифосат такође смањује способност јетре за детоксикацију и разграђује крвно-мождану баријеру да би ова дозволила токсине у мозгу. „

Жене су изнеле убедљиве аргументе, које деле и многи адвокати здравствених установа и јавност. Али, као што „Think Progress“ пише, корпорације попут Монсанта су пустиле „дубоке корене у Вашингтону“ и троше милионе на заштиту својих интереса, без обзира на финансијске или здравствене трошкове.

Аутор: Елизабет Рентер
Извор: therebel
Превео: Александар Јовановић

—-

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком

ekopokret-bez-gmoПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28