Љиљана Јовановић

РТ јавља – Нападнут руски контролни пункт на граници са Украјином!


20 јун. 2014. РТ
Превод: Љиљана Јовановић

border-1.si

Москва тражи од власти у Кијеву објашњење после напада на контролни пункт на граници између два државе, који је био гранатиран у петак, изјавили су у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

У петак је гранатиран из минобацача, руски контролни пункт у Новошахтинску у Ростовској области,саопштили су из Граничне службе Русије. Хици су дошли са Украјинске стране. Руски царински службеник је повређен у пожару до којег је дошло.

Гранатирање је почело када су се Снаге самоодбране Луганска сукобиле са украјинском војском која се придружила Националној гарди, која је гранатирала прелаз. mapГраната је погодила контролни пункт, рекао је портпарол граничне службе у Ростовској области Василиј Малајев.

 

Након инцидента, руско Министарство иностраних послова предало је ноту Кијеву захтевајући хитну истрагу и објашњење о бомбардовању.

Иако је главна мета био украјински гранични прелаз Должански, који се налази под контролом милиције, неколико минобацачких хитаца је погодило територију Русије”, -додао је Василиј Малајев.

Видео који је постављен на Yоутубе показује избеглички камп у близини Новошахтинска у Ростовској области. На почетку видео материјала и на крају може се чути гранатирање.

Почетак пуцњаве на Новошахтинску царину (видео)

“Руски контролни пункт је тешко оштећен, посебно његова грађевинска конструкција и комуникационе линије”,- рекао је Малајев.

Наш радник је повређен и пребачен је у болницу у Новошахтинску. Његово стање је процењено као прилично озбиљно”- рекао је цариснки службеник.

Руска истражна комисија започела је кривичну истрагу о покушају убиства грађана гранатирањем Руске територије.