Америка

Сикорски (у пресретнутом телефонском разговору): Савез са Америком за Пољску је и погрешан и штетан


22.06.2014. ФАКТИ

СЕНЗАЦИОНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ПРЕСРЕТНУТОГ РАЗГОВОРА ШЕФА ПОЉСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СА БИВШИМ МИНИСТРОМ ФИНАНСИЈА

sikorski_123

  • Радослав Сикорски је Јацеку Ростовском дословно рекао: „Ми ћемо се посвађати са Немцима и Французима зато што подржавамо Американце”. Ове своје речи је пропратио целом свету добром познатом енглеском псовком

ШЕФ пољске дипломатије Радослав Сикорски оклизнуо се на кори исте банане на којој се то недавно догодило Викторији Нуланд за време познатог пресретнутог разговора са министром спољних послова Естоније.

Магазин Wprost објавио је делове такође пресретнутог  приватног телефонског разговора Сикорског са бившим пољским министром финансија Јацеком Ростовским.

Разговор је снимљен у једном од престижних варшавских ресторана, а компромитује и гувернера Националне банке Пољске Марека Белку и министра унутрашњих Послова Бартоломеа Сенкевича.

Wprost је, заправо, прво објавио фрагменте из овог разговора из лета 2013. у којем Сенкевич моли Белку да подржи државни буџет и закрпи рупе које су се у њему појавиле. Белка је том приликом говорио о потреби да се смени министар финансија Ростовски.

У јесен исте године, Ростовски је заиста био смењен, а досад је објављено неколико фрагмената његових разговора са Сикорским.

У једном од тих фрагмената, Сикорски тврди да је спољна политика премијера Доналда Туска и министра националне одбране Томаша Семољака „погрешна”, а да пољско-амерички савез „не вреди ништа”. Још је нагласио да је тај савез „штетан јер (код Пољака) ствара лажни осећај безбедности”.

Сикорски је при том био прилично прецизан, упозоривши: „Ми ћемо се посвађати са Немцима и Французима зато што подржавамо Американце”. Ове своје речи је пропратио целом свету добром познатом енглеском псовком.

По налогу државног ружиоца, агенти пољске ABW већ су претресли просторије Wprost – тражећи доказе да је тај магазин организовао прислушкивање. Редакција је, међутим, одбила – позивајући се на професионалну тајну – да им уступи било какве „метеријале”.

Експрес-анкета која је одмах потом организована, показала је да сада 48 одсто Пољака жели пад Тускове владе, док је само 30 одсто против.