Љиљана Јовановић

У Доњецку – у току неформални „испипавајући“ преговори. Истовремено – Кијевски суд издао налог за хапшење лидера ЛНР и ДНР (!?)


Преговори у Доњецку о могућим преговорима, Кијев представља бивши шеф државе Кучма

23.06.2014. ФАКТИ

ПРИСУСТВУЈУ ПРЕМИЈЕР ДНР, ЛИДЕР „УКРАЈИНСКОГ ИЗБОРА“
КОЈИ ТРАЖИ ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ И ПРЕДСТАВНИЦА ОЕБС

У ДОЊЕЦКУ – главном граду Доњецке народне републике – у току су неформални и индиректни, „испипавајући преговори“ на којима Кијев, по одлуци украјинског председника Петра Порошенка, представља бивши шеф државе Леонид Кучма, а ДНР њен премијер Александар Бородај.

У улози медијатора нашли су се Виктор Медведчук, лидер покрета „Украјински избор“ који се залаже за федерализацију земље, и Хајди Талијавини, специјална представница председавајућег ОЕБС. Присутан је и наводно амбасадор Русије у Кијеву Михаил Зурабов.

Појединости преговора се не знају, али је Бородај, који представља и Луганску републику, већ изјавио да ће и борбени одреди Донбаса поштовати примирје које је Порошенко објавио до 27. јуна.

Додао је да ће ДНР и ЛНР обуставити до тог датума и сваку предислокацију својих снага и претпоставио да поштовање примирја може створити услове да „започну консултације о вођењу преговора који би довели до мирног разрешења конфликта“.

Он је истовремено изразио наду да ће Русија „држати на оку“ поштовање примирја.

У овим претпреговорима о условима отпочињања евентуалних преговора – заједно са Медведчуком наступа и посланик Врховне Раде Нестор Шуфрич којем је Јулија Тимошенко, у познатом телефонском разговору, рекла да би све Русе уништила нуклеарном бомбом.

У првом саопштењу „Украјинског избора“ се наглашава и да је један од циљева „седења у Доњецку“ – „очување јединства земље“. Наравно, с обзиром на Медведчукову платформу, у виду федерације, а Порошенко то – бар засад – категорички искључује.

Накнадно се сазнало да је у претпреговорима учествовао и лидер покрета Југоисток Олег Царјов који је изјавио да ће прави преговори бити могући под овим условима:

1. Да Украјина са територија Луганске и Доњецке републике повуче све незаконите војне формације, а и саму украјинску армију и специјалне батаљоне полиције,

2. Да Кијев исплати компензације породицама свих погинулих и рањених, као и локалним властима за разрушене градске објекте, водоводе и фабрике,

3. Да председник Украјине и овлашћени представници ЛНР и ДБР усагласе уставни акти који би гарантовао њихов статус и амнестију свим учесницима руског протестног покрета, и

4. Да Порошенко све што се досад радило против Донбаса назове преступом и злочином и дистанцира се онога што је рађено у име Кијева.

Тек после овога, подвукао је Царјов, преговори би могли да почну.

***

***

Суд у Кијеву донео налог за хапшење лидера Доњецке, и Луганске народне републике

23. јун 2014, 21:29 Voice of Russia
Превод – Љиљана Јовановић

Шевченкивски Окружни суд у Кијеву је издао налог за хапшење 11 вођа Доњецке народне републике и Луганске Народне републике на захтев Канцеларије Украјинског Тужиоца – обавестили су из Канцеларије данас.

Tи који треба да буду ухапшени су: Премијер Доњецке Народне републике Александер Бородај, Начелник службе безбедности Александер Ходаковски, потпредседник Владе за социјалну политику Александар Калиуски, Министар за рад и социјалну политику Роман Љагин, Министар за информације и масовне комуникације Александер Крјаков, Менаџер за државно власништво Борис Литвинов, Министар за економски развитак Владимир Подогорни, и Министар одбране Луганске народне републике Министар одбране Игор Плотнитски, министар унутрашњих послова Јуриј Ивакин, Шеф Централне изборне комисије Александар Маликхин, председник парламента Алексеј Карјакин.