АКТУЕЛНО

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА (15): ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СТАРОГ ВУЈАДИНА


„Ради исмевања Хашког трибунала, без икакве сумње антисрпског и злочиначког суда, урадио сам оптужне предлоге против 30 знаменитих Срба, чији `злочин` се састоји у томе што су се истакли у борби за ослобођење српског народа и заузимају значајно место у нашој историји и колективном памћењу. Сваки дан објављиваћу оптужни предлог против једног `осумњиченог`. Гарантујем да ћете се сваки пут бар добро насмејати“, каже у својој поруци наш читалац Душан Марић.
Актуелно је, наравно све што је везано за ову тему и за наш сајт, тако да ћемо објавити све „оптужне предлоге“ уваженог читаоца СРБског ФБРепортера.
На крају представљања свих, по информацији господина Марића, тим адвоката из Београда ће „ово мало правно дотерати, па ће то заиста упутити Хашком трибуналу, са предлогом да против наведених подигну оптужницу“ и то доставити медијима.

25.06.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

STARI VUJADIN

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА – МЕЂУНАРОДНОГ ТРИБУНАЛА ЗА КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ

ЛИЦА ОДГОВОРНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СТАРОГ ВУЈАДИНА


Зато што је са двојицом својих синова Милићем Вујадиновићем и Вулићем Вујадиновићем основао паравојну хајдучку формацију, која је годинама терорисала и убијала Турке из Лијевна града и околине.

Зато што је на окомитој литици која се издиже изнад Ливна, а из чијег подножја извире река Думан, без грађевинске дозволе и сагласности надлежних државних органа од камена сазидао кулу Старог Вујадина, чиме је починио кривично дело дивље градње.

Зато што је кулу сазидао на таквом месту да је било довољно да се нагне кроз прозор па да, као данас сателити из свемира, види шта се збива у сваком турском дворишту, због чега младе Туркиње ни у време највећих летњих врућина нису могле да се сунчају испред својих кућа, па су биле „као снијег бијеле“.

Зато што је, као и његов комшија из Дувна Мијат Томић, масовно кршио људска права младих Туркиња и то са таквом вештином и страшћу да су се цуре из Ливна које су биле отете од његове паравојне формације, па (након неколико ноћи проведених са Вујадином и његовим синовима ) ослобођене, касније саме ноћу искрадале из града и пењале у кулу на провод, од чега је међу Туркињама у Ливну настала чувена народна изрека „без Вујадина старца нема ударца“.

Зато што је без дозволе турских власти у Ливну отворио прву школу летења и прву школу пливања. Наиме, кад год би Турци из Ливна скупили довољно куражи да нападну на његову кулу, Стари Вујадин и његови синови су трећину Турака убијали, трећину заробљавали, а трећину са литице високе 300 метара без падобрана бацали у хладни Думан, дајући им истовремено часове летења и пливања.

Зато што је када су га Турци заробили, свели у Ливно и метнули на страшне муке, ломећи му ноге и руке и вадећи очи, јер није хтео да ода имена својих јатака, на захтев турског паше: „Одаји се, ајдучко кољено“, пркосно одговорио:“Вала нећу, вјеро некрштена“ чиме је повредио пашина верска осећања.

Зато што је након што су га припадници хајдучких паравојних формација ослободили из ливањске тамнице и извели у шуме на падинама Цинцера, прихватио гусала и преко тог средства јавног информисања до краја живота у лошем светлу приказивао друштвено-политичке прилике у турском царству, чиме је починио кривично дело ширења непријатељске пропаганде из члана 133. Кривичног законика Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

ПРЕТХОДНИ ТЕКСТ:

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА (14): ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СЕРДАРА ЈАНКОВИЋ СТОЈАНА