ДЕШАВА СЕ...

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА (16): ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СТАРИНЕ НОВАКА, ЊЕГОВОГ БРАТА ДЕЛИ РАДИВОЈА И НОВАКОВИХ СИНOВА ДЈЕТЕТА ГРУЈИЦЕ И ДЕЛИ ТАТОМИРА


„Ради исмевања Хашког трибунала, без икакве сумње антисрпског и злочиначког суда, урадио сам оптужне предлоге против 30 знаменитих Срба, чији `злочин` се састоји у томе што су се истакли у борби за ослобођење српског народа и заузимају значајно место у нашој историји и колективном памћењу. Сваки дан објављиваћу оптужни предлог против једног `осумњиченог`. Гарантујем да ћете се сваки пут бар добро насмејати“, каже у својој поруци наш читалац Душан Марић.
Актуелно је, наравно све што је везано за ову тему и за наш сајт, тако да ћемо објавити све „оптужне предлоге“ уваженог читаоца СРБског ФБРепортера.
На крају представљања свих, по информацији господина Марића, тим адвоката из Београда ће „ово мало правно дотерати, па ће то заиста упутити Хашком трибуналу, са предлогом да против наведених подигну оптужницу“ и то доставити медијима.

26.06.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

Старина_Новак_(рођен_је_око_1520._године)

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА – МЕЂУНАРОДНОГ ТРИБУНАЛА ЗА КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ

ЛИЦА ОДГОВОРНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СТАРИНЕ НОВАКА, ЊЕГОВОГ БРАТА ДЕЛИ РАДИВОЈА И НОВАКОВИХ СИНOВА ДЈЕТЕТА ГРУЈИЦЕ И ДЕЛИ ТАТОМИРА

Рођен 1530 код Доњег Милановца, погинуо 5. фебруара 1601. године у Кпужу, Румунија

Зато што је осумњичени Новак Старина, заједно са својим братом Дели Радивојем и синовима Дели Татомиром и Дјететом Грујицом, имао чету од тридесетак снајпериста који су на ширем подручју Романије и Сарајева из бусија стрелама убијали Турке, а затим их пљачкали и убијали, чиме су починили ратни злочин организовања паравојне формације.

Зато јер им је убијање Турака, што се види по породичном саставу ове паравојне формације, очигледно било породично занимање, које су они брижљиво и са пуно љубави преносили са колена на колено.

Зато што су за своје базе одабрали и запосели све највеће и најлепше пећине на Романији чиме су ометали развој турског пећинског туризма и спелеологије.

Зато што је Старина Новак први српски ратни злочинац који је отворено признао да је пензију зарадио убијајући Турке. Наиме, он у једној гусларској песми, након што је попио неколико мешина вина, признаје да је по Романији хајдуковао и Турке убијао четрдесет година.

Зато што ни након стицања услова за одлазак у пензију није искористио то своје законско право већ је наставио са злочинима. Уместо да се смири у Новаковој пећини и ужива у мирним пензионерским данима на чистом планинском ваздуху, он је заједно са Дели Радивојем, Дели Татомиром и Дјететом Грујицом своју злочиначку активност наставио још двадесет и кусур година и то у Источној Србији ( Пореч, Голубац, Пожаревац…), Бугарској, Румунији и Молдавији.
Практично, може да се каже да се осумњичени Старина Новак бавио извозом хајдучије из Републике Српске у околне земље и тиме подривао напоре међународне заједнице да се обрачуна са међународним тероризмом.

Зато што су Турке убијали на изузетно свиреп и подмукао начин и то тако што су их пре убиства подвргавали шок терапији, коју је народни гуслар, заштићени сведок у овом поступку, описао следећим речима:
„Што пропусти Старина Новаче,
дочекује Дели Радивоје,
Што пропусти Дели Радивоје,
дочекује Дели Татомире,
Што пропусти Дели Татомире
дочекује Дијете Грујица,
Што пропусти Дијете Грујица
дочекују остали хајдуци…“

Да би могли да сами себи дочарате сву тежину ратних злочина ове паравојне формације замислите чету од 30 Турака која је кренула из шехер Сарајева, преко Равне Романије, према Зворнику. 26. јун. Али не као овај данашњи, са кишом, него леп, сунчан јунски дан.
Са неба, на којем нема ни једног облачка, греје сунце. Свуда наоколо ливаде прекривене цвећем и лептирима. На дрвећу око пута птичице цвркућу. Један Турчин певуши: „Рахатлуку нигде краја нема…“ Други размишља о прошлој ноћи у постељи лепе Хајрије. Трећи срећан замишља како ће 2014. године репрезентација БиХ учествовати на Светском фудбалском првенству у Бразилу.

А онда, код Мокрог, из бусије искочи Старина Новак (са капом вучетином на глави, кожухом од међеда на леђима и крилом од лабуда за капом) и очигледно без имало смисла за романтику поквари ту рустичну романијску идилу.

Турско срце које је до неколико тренутака раније у турским грудима скакало од среће и рахатлука нагло се леди и силази у турске пете. Које дају леђима ветар.
Старина Новак удари на 30 Турака и у неравноправној борби, користећи своју бројчану предност, убије петорицу-шесторицу.
Остали Турци, срећни што су остали живи, настављају пут. Ливаде, лептири, сунце, зујање пчела, цврчци и цвркут птица чине своје па се турско срце из турских пета враћа у турске груди.

И таман кад турска чета избије на руб Гласиначке висоравни, којим се разлеже песма чобаница, таман што се срчани ритам у грудима турских војника стабилизује, из бусије искаче Дели Радивоје.
И све Јово наново. Од страха слеђено турско срце поново бежи у турске пете, турске пете беже брже од Хусеина Болта, а испред бусије остаје пет-шест турских глава. Мртвих.

Дуго је и лепо Гласиначко поље, довољно дуго и довољно лепо да у грудима
(и петама) турских војника радост и срећа због две преживљене бусије потисну страх од новог напада хајдучких паравојних формација.
И таман што турски војници дођу себи и граду Сокоцу, из бусије искаче Дели Татомире. Острашћени српски националиста, гори од Старине Новака и Дели Радивоја.

Поново се Романијом котрљају турске главе, поново Турци јуре рекорд Хисеина Болта….Више се не зна да ли Турци више гину од сабље или испрепадани умиру од срчане капи.

Оно Турака што претекну Соколац и Дели Татомира, код Хан Пијеска дочекује други Новаков син Дијете Грујица.

И тако тужна прича, прекидана цвркутом птица и песмом зрикаваца, се понавља на Хан Погледима, у Власеници, Милићима, Коњевић Пољу…. све до Зворника у који једини преживели турски војник доноси вест о још једном српском ратном злочину.

И тако из дана у дан, из године у годину, све до јула 1995. године и данашњих дана.

 

——

ПРЕТХОДНИ ТЕКСТ:

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА (15): ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СТАРОГ ВУЈАДИНА