ДРУШТВО

У Источном Сарајеву откривен споменик Гаврилу Принципу


Ртв Источно Сарајево
27.6.2014.

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић свечано су данас открили споменик Гаврилу Принципу у новоизграђеном Градском парку у Спасовданској улици, у оквиру Видовданских свечаности и обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

10489772_761437900573903_1547273994020482755_n
„Пуцањ Гаврила Принципа био је пуцањ за слободу. Његов пуцањ био је увод у оно што су неки Европљани припремали годинама, а Срби су из тог рата изашли као побједници“, рекао је Радмановић, обраћајући се великом броју грађана и представницима власти на свечаном отварању Градског парка.

Он је додао да Видовдан није само вјерски празник, већ и дан присјећања на жртвовања и битке за слободу.
„Данас имамо Гаврила у Источном Сарајеву, револуционара, човјека који је за нас један вијек надања. Сјећамо се младобосанаца и Гаврила Принципа са поносом“, рекао је Радмановић, упозоривши при том на покушај прекрајања историјских чињеница.

Он је подсјетио да су поданици Адолфа Хитлера скинули спомен-плочу Гаврилу Принципу у Сарајеву 1941. године и однијели му је, да би након посљедњег рата она поново нила скинута.
„Данас обиљежавају 100 година од почетка Сарајевског атентата без нас. Кога се они сјећају?“, запитао је Радмановић.

Српски члан Предсједништва БиХ је подсјетио да је Принцип, рођен крајем 19. вијека, добио име као и анђео – Гаврило. „Надам се да ће га и будуће генерације доживљавати као анђела“, поручио је Радмановић.
Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је Гаврило Принцип херој српског народа, те да споменик у Источном Сарајеву има симболику, јер је спој херојске прошлости српског народа и будућности, коју ће градити наредне генерације.

Он је навео да је Градски парк одраз и потреба становништва свих генерација Источног Сарајева којима је на овај начин пружен „кутак за одмор“. „Ово ће бити један од најљепших паркова са најљепшим спомеником у Источном Сарајеву, али и у Републици Српској“, истакао је Ћосић.

Он је навео да је у изградњу Градског парка, који ће бити мултифункционалан, уложено 350.000 КМ.
Аутор споменика Принципу, чија је висина два метра и који је изливен у бронзи, је академски вајар и професор Академије ликовних умјетности из Београда Зоран Кузмановић.
Отварање Градског парка и споменика Гаврилу Принципу пратиле су бројне новинарске екипе из региона и свијета.