Љиљана Јовановић

РТ јавља – ИСИС прогласио Исламску државу (ИС) на Блиском Истоку


ИСИС проглашава стварање Исламске државе на Блиском Истоку под скраћеним именом „ИС“

29 јуни 2014. 17:50 РТ

sl1
Борац Исламске државе у Ираку на Леванту (ИСИЛ), држи ИСИЛ заставу и оружје у руци, на улици у Мосулу (Reuters / Stringer)

Ратници (џихадисти) ИСИС су прогласили освојене територије од Дијала (покрајина у Ираку) до Алепа (у Сирији), за нову Исламску државу “Калифат”. Склонили су имена Ирак и Левант из постојећих имена, и позвали су и остале радикалне групе Сунита да искажу своју веру.

ИСИС је највио да ће се нова држава звати “Исламска држава” прогласили су Абу Бакр ал Багдади-ја за Калифа нове државе и лидера свих муслимана речено је у аудио снимку Сунитске милитантне групе, који је дистрибуиран широм интернета у недељу.

Ово је први пут од пада Отоманског царства 1923, да је проглашен калиф, што значи да је он наследник Пророка Мухамеда. Одлука је донета након састанка Савета Шура групе у недељу – рекао је портпарол ИСИС-а, Абу Мохамед ал-Аднани.

Нова исламска држава је обележила своје границе које обухватају окупиране у крвавом дивљању терориста од провинције Дијала (у Ираку), до Алепа у ратом разореној Сирији.

sl2

Екстремисти из Исламске државе Ирак и Блиски Исток (Левант) ИСИЛ возе се улицама негде на непознатој локацији у Провинцији Салахедин (AFP Photo / HO / Walayat Salahuddin).

Група џихадиста тврди да су сада легитимна држава.

Исламска држава је позвала Ал Каидине борце и друге Сунитске радикалне екстремисте у региону да одмах искажу своју веру уводећи “нову еру међународног џихада”.

Савет (Шура) исламске државе састали су се иразговарли о овом питању. Исламска држава је одлучила да оснује исламски калифат и да одреди калифа за вођу муслимана – изјавио је портпарол групе Аднани.

sl3
Екстремисти Исламске државе Ирака и Левант (ИСИЛ) стоје поред заробљеног возила које је остало иза Ирачких снага безбеднисти на непознатој локацији у провинцији Салахеддин (АФП фото/ХО/Wалаyат Салахддин)

Описао је успостављање калифата као “остварење сна свих Муслимана и реализацију наде свих џихадиста”.

Екстремисти (џихадисти) познати по својем бруталном насиљу одвојили су се од Ал-Каиде почетком 2014. Освојили су велике територије у северном ираку за последњих неколико недеља и починили масовна убиства шиита који су им се супротставили, у шиитским регионима.

Опширније: Све што требаа да знате о ИСИС и шта се дешава у Ираку .
ИСИС је давао изјаве да ће освојити Багдад и да ће освојити света места Шиита: Наџафу и Карбалу.

***

1 reply »

  1. ….СА МИРИСОМ ВАТИКАНСКОГ АРАНЖМАНА !

    Sun, 29 Jun 2014 21:02:35 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „ИСИС проглашава стварање Исламске државе на Блиском Истоку под скраћеним именом „ИС“ 29 јуни 2014. 17:50 РТ

    Борац Исламске државе у Ираку на Леванту (ИСИЛ), држи ИСИЛ заставу и оружје у руци, на улици у Мосулу (Reuters / Stringer) Ратници (џихадисти)“ >

    Свиђа ми се