АКТУЕЛНО

СРБСКА ИСТОРИЈА У ЈОХАНЕСБУРГУ: Видовданска изложба као сећање на погинуле у Првом великом рату, 100 година геноцида над србским народом – ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!


„Ако си прави Србин, ако свето србинско срце бије у теби, светосавско срце, ти си сав од Господа Христа, сав уз Његову Истину у овоме и ономе свету. Ти си сав уз Светог Кнеза Лазара, ти сав на Косову гинеш за Крст часни и Слободу златну. Немој мислити: све је то било, било Косово и прошло. И данас је Косово, и данас гину безбројни Срби. Многи гину без васкрсења, многи гину за вечиту смрт. Али, има и светих Срба, који животе своје полажу за Господа Христа, животе своје полажу за Свету Србију. Они се не виде, не чују, а срце њихово трепери за Небом изнад свих грехова, изнад свих смрти. Срце је њихово олтар, Косовски олтар, на коме они стално приносе себе на жртву Господу Христу, служећи Њему и роду своме. Таквих Срба има и без њих не постоји земља наша…“ – речи су Светог Јустина Ћелијског изговорене о Видовдану 1966.
То је само једна вертикала страдања србства, геноцида над Србима, на свим просторима где су живели – у прошлим временима… Морамо нагласити да је веома мали број људи, који се баве историјом као струком и науком, био заинтересован да нам исту прикаже и покаже на прави начин… Обично се то до сада преписивало и прекрајало у ко зна све чијим интересима кроз време… Изузетан труд и рад, посвећеничко родољубиво деловање показали су наши Срби „на рогу Африке“ на Видовдан… Показали су свима да је чињенице и истину из србске историје могуће представити на јединствен и оригиналан начин, а да би показали свом народу, као и домаћинима у земљама широм земљиног шара где год да се налазе са србством у срцу –  да „
Истина не може постојати без добра, нити добро без истине, нити обадвоје без свога плода“…
29.06.2014. извор: Serbian Press Johannesburg , за ФБР приредила Биљана Диковић
Obavestenje 1
„Ова ВИДОВДАНСКА ИЗЛОЖБА је свечано отворена, срце ми је сада пуно, припремали смо је више од три месеца, а успели смо великим залагањем наше србске заједнице у Јужној Африци. Биће отворена за посетиоце у Јоханесбургу током целог месеца јула, и ко жели да сазна истину о србској историји, страдању и јунаштву – има шта да види, а ја сам поносан на моје сараднике, посебно на главног донатора Драгана Давидовића“ рекао је за СРБски ФБРепротер  Милан Лакић, Србин из ЈАР.

организатори
Далеко је Србија од њих, али они нису од Србије, свакодневно то доказују. Даноноћни рад на припреми ове изложбе исплатио се, јер је на овај јединствен начин, србско срце у расејању донело на увид историју србства која не сме и не може да се заборави.

јоханесбург јоханесбург 4 јоханесбург 3 јоханесбург 2 јоханесбург 1 ЈАР публика публика 2 попови изло 3
Поводом Видовдана је у просторијама СПЦ. Св. Тома, Тана Рд. Санингхил, отворена прва ИЗЛОЖБА у знак сећања на погинуле у Првом светском рату, односно 100 година геноцида над србским народом на 100 постера и преко 400 фотографија.
У црквеној сали је поздравни говор одржао србски амбасадор Божин Николић, текст су читали Наташа Лазовић, предавање о Првом светском рату је одржао Проф. Зоран Чукић. Присутнима су се обратили и господин Драган Давидовић, и Миливоје Миловановић. Песму плава гробница говорила је Вера Кучан, професор књижевности. Изложбу је отворио Коста Бабић, један од најстаријих Срба који живе у Јужној Африци, чији је деда био учесник Првог светског рата.
спомен плоча помен молебан
О. Исајло је одржао молебан и инсталирана је спомен плоча као сећање страдале а поводом 625 година од Косовске битке, 210 година од почетка Првог србског устанка и 100 година од почетка Првог светског рата. 
ДД
Главни донатор изложбе био је Драган Давидовић. Аутори фотографија су Милан Лакић, проф. Зоран Чукић и Драган Давидовић.
Милан Лакић је урадио дизајн паноа, финалну обраду, као и обраду за штампу, а штампао је „ЛК Принт“. Организацију потписују „СКУД Африка и људи добре воље“…

 

2 replies »

  1. Свака част за организаторе изложбе,заслужују заиста све похвале.Дивно је видети да је наша заједница активна,да постоје људи који желе јединсво,слогу и напредак.Још једном хвала,било је прелепо!!!

    Свиђа ми се