Димитрије Марковић

Сарајево – Представници Иницијативе Реци не ЕУ одали пошту Гаврилу Принципу и видовданским јунацима


Реци не ЕУ
30.6.2014.

Поводом стогодишњице Сарајевског атентата, представници Иницијативе Реци не ЕУ, Димитрије Марковић, Дејан Чолић, Жељко Радић и Предраг Стефановић, посетили су капелу Видовданских хероја у Сарајеву у којој су сахрањени Гаврило Принцип и видовдански јунаци, где су положили цвеће и одали им пошту.

Посмртни остаци видовданских јунака су након Првог светског рата 7. јула 1920. године пренесени и сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву да би тек 1939. године након што је завршена наменска капела Светог Арханђела, односно капела Видовданских хероја у Старом српском православном гробљу Св. Михајло у Кошеву, у Сарајеву, њихови посмртни остаци били коначно положени ту у капели Видовданских хероја.

Посмртни остаци Владимира Гаћиновића су накнадно из Лозане у Сарајево пренесени 1934. године и положени у заједничку гробницу Видовданских хероја.

На плочи уграђеној у капелу на којој се налази натпис „Видовдански хероји“ са именима Видовданских хероја стоје и Његошеви стихови: „Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити“.

Молим ти се Преблаги Господе прими у миру душе слугу Твојих Гаврила Принципа и видовданских јунака, отишлих к Теби, у заједницу са војницима Небеских сила, прими их милошћу Твојом јер су страдали за слободу земље Српске. Твојим милосрђем, опрости им сва сагрешења која учинише у животу речју, делом у знању и незнању.

Погледај милосрђем Твојим, Господе, на њихове ране, мучења, јауке и страдања, и све им то урачунај у подвиг добри и Теби благоугодан.

Помени Господе и све који се добрим подвигом подвизаваху од давнина чувајући Православље, за освећену и Тобом изабрану земљу Српску, од непријатеља Крста и Православља који доношаху и огањ и мач.

Спаси, Господе, народ свој.

Амин.