АКТУЕЛНО

srbijapress: РТС јавно у одбрани ГМО компанија


После доста лажи о ГМО храни и довођења разних потплаћених стручњака за ту врсту области, који су говорили како нема бојазни од конзумирања ГМО хране, упркос свим доказима на одређеним животињама, на РТС-у је ипак изронило парче истине.

05.07.2014. srbijapress, за ФБР приредила Биљана Диковић

rts serbianpress

Наиме, у емисији “Око магазин” говорило се о исхрани, здравој и нездравој па и о ГМО храни. Међутим први пут је ова телевизија јасно стала у одбрану генетски модификованом инжињерингу. Сваки осми човек на свету гладује а ми заправо бирамо да ли ћемо здраву храну или ГМО! Која бахатост, зар не? Чак се наводе и тврдње да је соја која се купује у Србији генетски модификована, као и већина слаткиша и још доста тога. У емисији се наводи да просто нема хране која је здрава, већ је углавном реч о ГМО или канцерогеној храни, па и сам став “хранићу се здраво” постаје мит.

Дакле закључак је да већ дуго несвесно једемо ГМО храну и сходно томе требамо и да наставимо. Било је ту и доста дебилних изјава како ће ГМО решити проблем гладних и неухрањених у свету, рецимо у Африци и Индији. Ок, чак и да је то тачно са правом се питамо, ста ће онда код нас ГМО храна? Зар у сред Војводине која је способна да храни пола Европе здравом нормалном храном, производимо ГМО храну? Зар је нама то потребно?

Просто речено, та тврдња о гладнима и неухрањенима је чист пример дебилизма који се могу чути ових дана са медија. ГМО храна се највише користи у најбогатијим државама попут Сједињених Америчких Држава, а колико знамо то није једна од неухрањених и изгладнелих држава. И када ГМО заживи у свету, а хоће јер више него очигледно медији завршавају посао, и даље ће се у Африци гладовати, и даље ће се форсирати прича да је то здрава храна која нема последица, али нешто ће се променити. Произвођачи хране ће се преко ноћи обогатити, то и јесте цела поента. Све се ради због пара, неће сигурно производити за афричку децу јер она то ни не могу да плате. Али ми који можемо, јер је јефтинија од органске, имаћемо последице.

Ипак сматрамо да РТС не може бити јавни сервис грађана јер не говори у име народа већ у име компанија који се баве генетски модификованим организмима. Оно што су доказали у емисији да заправо не знамо шта једемо је једина истина.

1 reply »

  1. КО ИХ ПЛАЋА – ТОГА РЕКЛАМИРАЈУ !

    Sat, 5 Jul 2014 08:43:04 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „После доста лажи о ГМО храни и довођења разних потплаћених стручњака за ту врсту области, који су говорили како нема бојазни од конзумирања ГМО хране, упркос свим доказима на одређеним животињама, на РТС-у је ипак изронило парче истине. 05.07.2014. srbij“ >

    Свиђа ми се