Љиљана Јовановић

Немири у Кувајту – демонстрације растеране сузавцем и шок бомбама


Демонстрације у Кувајту растеране сузавцем и шок бомбама
(видео, фотографије)

7. јул 2014. РТ
Превод: Љиљана Јовановић

kuwait.si

Кувајтска полиција користила сузавац да растера демонстранте у граду Кувајту 6.јула 2014. (foto Rojters/Jasim Muhamed)

Интервентне полицијске јединице у Кувајту су користиле сузавац и шок бомбе да растерају хиљаде демонстраната који су се окупили у граду Кувајту где већ пети дан, захтевају ослобађање ухапшеног вође опозиције.
Медији и сведоци из земље кажу да су из оклопних возила испаљивали плотуне на демонстранте који су марширали према судском комплексу у главном граду Кувајта, где је у понедељак требало да буде суђење опозиционим вођи и бившем посланику Мусалам ал Бараку (Mussallam al Barrak) за увреду правосуђа.

Оглушујући се о владину наредбу којом су забрањене демострације, око 2000 људи је на старој пијаци покушало да одржи протесте. Полиција је упала у тај део града покушавајући да растури демонстрације и да у уским уличицама у центру града похвата неке активисте.

kuwait-2

Кувајтске безбедносне снаге стижу на место, где гуме горе током демонстрација присталица кувајтског опозиционог вође Мусалим ал Барака тражећи његово пуштање 6. јула 2014, у граду Кувајт. (AFP foot/ Jaser Al-Zayyat)

Министарство унутрашњих послова Кувајта у саопштењу за штампу обавештава да није било повређених док је полиција растеривала активисте. Није било ни хапшења иако је митинг био “неовлашћен” извештава “Старт Трибуте”.

Министарство је окривило демонстранте за насиље, рекавши да је неидентификован мушкарац бацио Молотовљеву бомбу на затвор где се Барак налазиo током последњих 5 дана. Била је ово пета ноћ демонстрација од када је ухапшен Барак, који је рекао да има документа која показују незаконите финансијске трансфере високих званичника укључујући ту и судије.

kuwait-1

Кувајтске безбедносне снаге стижу на место, где гуме горе током демонстрација пристaлица кувајтског опозиционог вође Мусалим ал Барака тражећи његово пуштање, 6. јула 2014. у граду Кувајт. (AFP foot/ Jaser Al-Zayyat)

***

РТ 7.07.2014. Истакнути Кувајтски опозициони лидер ослобођен уз кауцију

Мусалам Ал Барак, који је био у притвору ради испитивања након наводног вређања Кувајтског правосуђа, ослобођен је уз кауцију од 18.000$ у понедељак и његов случај је одложен за септембар, изјавио је његов адвокат. Бивши посланик који има подршку неких моћних племена у Кувајту био је осуђен на затвор због вређања владајућег Емира Кувајта 2013. године. Он и остали опозициони политичари су изјавили да су промене у изборном закону Кувајта извршене да би се они спречили да освоје власт. Бараково хапшење изазвало је вишедневне уличне демонстрације.