АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

„ГДЕ СУ РУСКИ ВОЈНИЦИ КОЈИ СУ РОЂЕНИ У УКРАЈИНИ“ ???


 • Толико приче и толико расправе о томе зашто Русија и Путин не интервенише на истоку Украјине, толико нетачних одговора и разлога па да пробамо да видимо о чему је реч. (ово је лично мишљење једног од админа ове странице на основу веза и контаката са пријатељима из Русије и Украјине који ипак далеко боље знају ситуацију од нас овде).
  Ова страница за мање од месец дана има скоро 2500 чланова (или 100 на дан и сваког дана тај број расте све више. Никад нас није било брига да се било коме додворавамо како би имали пуно чланова ионако људи који нас прате јако добро виде колико се трудимо да извештавамо објективно о свему у Новорусији (на жалост, јер је циљ пре свега Евроазијска Унија или Евроазијска Економски Савез)…. пише на страници Евроазијска Унија.

09.07.2014. ФБ страница Евроазијска Унија, за ФБР приредила Биљана Диковић

медвед

– После страшних, геноцидних слика искасапљеног становништва међу којом су и деца у Славјанску чак је и један наш админ реаговао (са разлогом) емотивно који има јако пуно родбине у Доњецку и назвао целом ситуацијом издајом од стране Русије. Зашто Русија не уради нешто, не помогне том становништву и тако смо се осећали сви а и многи од вас. Да не помињем да је било и горих слика које смо видели у Одеси па и другим местима (попут клања и вешања руса од стране фашиста (десног сектора) и др.

1. Многи као разлог наводе да би то довело до трећег светског рата и то нема додир са реалношћу јер САД и Русија никада неће директно ући у конфликт. Такве веле силе своје интересе остварују путем других држава и готово да је сваки рат у свету сукоб САД и Русије (од Вијетнама, Авганистана па све до Сирије и Украјине, једни подржавају једну страну а други другу у зависности од интереса наравно) И нарвно да је и Србија бомбардована само зато што су Срби велики русофили и православци а не због тога што смо стварно неки злочинци. Никада САД не би реаговала на улазак руских трупа у Украјину (као што није ни приликом уласка руске војске на Крим) ратом јер би то довело до уништења саме САД и читавог света.

2. Други говоре да су у питању санкције. Санкције би заиста лоше утицале на руску економију бар у кратком року јер се не може преко ноћи сва трговинска размена преусмерити са запада на исток. Чак је и пројекат гасовода „Снага Сибира“ само мали количина гаса који тренутно РФ извози у ЕУ. Све би то утицало на инфлацију, смањење БДП, животног стандарда, инвестиција и др. Ипак ни то није прави разлог (иако има утицаја) јер у противном РФ не би реаговала ни у Ј. Осетији, Придњестровљу а нарочито Криму, где је ма како ми то звали извршила анексију тог дела Украјине. Анексија-припајање дела територије или целе територије друге државе. Ако неко мисли да Путин није знао какве ће последице тога да буду, вара се. Знао је и мислим да је очекивао чак и јаче економске санкције Запада јер ово до сада се тешко може назвати санкцијама у правом смислу те речи (најбоље ми у Србији знамо како санкције изгледају).

3. Трећи на списку разлога који има утемељење и логике је да Русија хоће по сваку цену да избегне рат Руса и Украјинаца и то би стварно била катастрофа за тај једнородни и православни народ ( као када би заратиле Србија и Црна Гора – јако слична ситуација) Ни свесни нисте колико је у Украјини нарочито на југо-истоку где се говори руским језиком и где и украјинци признају само Руску православну цркву има мешовитих бракова, деце из тих бракова. Скоро пет милиона Украјинаца раде у Русији и то је толико у сваком смислу повезан народ да је такав рат раван најгорем лудилу. Па ипак све то не би могло да буде оправдање да РФ гледа мирно како им фашисти са запада Украјине и Галиције масакрирају народ и морала би да реагује ако никако бар зоном забрањеног лета и јачој подршци устаницима. До уласка војске тешко да би дошло али самом испоруком најсавременијег наоружања и избацивањем авијације из арсенала Украјинске војске би тај рат био јако брзо решен у корист устаника.

Па шта је онда прави разлог, који је разлог пасивности Москве ?

Последњих дана сам јако много причао са људима који живе тамо и уопште у Русији а након изјаве Игора Стрелкова да је за одбрану Доњецког базена сасвим довољно 10 000 војника али да на жалост они немају толико и да че га ипак бранити свим силама постала је једна ствар јако очигледна. Иако је просто јако мало људи то види јер и не размишља много о томе.

– Игор Стрелков је активан припадник војске РФ који иза себе иам 4 рата. Придњестровље, Ј. Осетија, Република Српска и Чеченија. Мало је познато да је Игор Горкин није обичан војник-добровољац и да тренутно ради у „Дирекција за борбу против Међунардног тероризма“ , по образовању историчар такође, дипломирао је 1993. год. на „Московском државном институту Историјског архива“. Многи га називају десном руком Владимира Путина на терену , или „Путинове очи“. Козак Бабај ратни ветеран из Ј. Осетије и Чеченије исто регуларни припадник специјалних снага РФ. Официр руске војске под надимком „Моторола“ (наравно нећемо откривати први идентитет тог човека). Та три ратника су управо најзаслужнији за уопште било какву борбу за Новорусију и ако неко мисли да три активна официра Руске војске могу без одобрења тек тако да напусте земљу и ратују тамо негде као добровољци опет је погрешио или није знао за ове податке. Путин је послао неке од својих набољих (самим тим што су још увек живи и што се боре доказују да су јако добри ратници са искуством) Стрелков где год се појави прихватају га одмах као врховног комадната а знамо да то не иде баш тако лако и да очигледно људи прате неке директиве. Бивши припадник „Спецназа“ Рамзан Кадиров је такође имао јаку жељу да са својим специјалцима уђе на исток Украјине. Политичка функција председника Чеченије га је спречила у томе али су његови људи на терену у ограничено броју.
да ли сте чули и за један локални сукоб где нема познатих ратника из матичне земље (Новорусије) већ су сви из друге (Русије)? Скоро да нема таквог случаја на свету а ако каже Стрелков да нема ни 8000 људи под оружјем а зна се сигурно да је бар 4-5 000 њих дошло из Русије (козаци,чечени, добровољци, па чак и из Србије). Поставља се јасно као дан питање:
– „ГДЕ СУ РУСКИ ВОЈНИЦИ КОЈИ СУ РОЂЕНИ У УКРАЈИНИ“ ???

Р. Српска Крајина је имала преко 50 000 војника а није имала ни пола милиона становника. Само град Доњек има преко милион становника, Луганска скоро пола милиона а уопште 10 у Украјини милиона Руса. Свако ко није приметио до сада треба да види да су ти људи незадовољни стањем у Украјини јер им се оспорава, језик, култура, традиција и заиста желе у најмању руку федерализацију Украјине али очигледно да нико од њих није схватио (пре би се рекло прихватило) да морају за то да се изборе (на жалост оружјем, јер дипломатијом не могу јер у Кијеву је проамеричка влада).
Мислим да је пре Путин разочаран у недостатак свести код руса у Украјини о томе да треба да се боре него што су они Путином разочарани. Такође и у самој Русији је велика већина против уласка војске у Украјину ( вероватно водећи се логиком ако они који живе тамо не ратује а зашто би ми слали своју децу).

– СУРОВА РЕАЛНОСТ ЈЕ ДА ИЗ САМЕ НОВОРУСИЈЕ НЕМА НИ 5000 ЉУДИ ПОД ОРУЖЈЕМ ( ни 0.01% становништва).
Мушкарци из Р. српске и С. Крајине су сви били под оружјем јер су желели слободу и своју државу а са Новорусијом то није случај али мислим да сам доста написао јер може све отићи на неку другу страну а вама остављам на размишљање. И сетите се Одесе. У спаљеној згради где су припадници десног сектора запалили живе русе скоро да нико није становник Одесе. У Одеси је 30% станoвника руске националности, остало су проруски орјентисано Украјинци али су ипак сви са зграда само посматрали како сатима фашисти који су дошли са запада Украјине пале и убијају русе и никоме на памет није било да треба да изађе и помогне им. Да и је и тада Путин био крив ? И да ли је требао да реагује ако сопствени грађани нису? Ја нећу дати на то одговор ни своје мишљење а ви размислите…..

2 replies »

 1. Uz svo poštovanje, ipak mislim da je i ovo jedan u nizu članaka kojima se pokušava opravdati neodrživa pozicija Moskve u sukobu koji trenutno traje na području Novorosije. Sudeći po onome što se tvrdi u ovom tekstu, ukrajinski Rusi i proruski orijentisani Ukrajinci su u stvari najveće kukavice u istoriji planete, jer od njih dvadesetak miliona (10 miliona Rusa i bar još toliko proruski orijentisanih Ukrajinaca), ne može se skupiti ni 2000 boraca – pošto okosnicu snaga Novorosije, kako autor paušalno ocenjuje, čine dobrovoljci iz Rusije. Voleo bih da autor teksta još jednom razmisli o toj svojoj tvrdnji. Tako nešto je prosto statistički nemoguće i razloge zbog kojih je broj ustanika nedovoljan, treba tražiti na drugoj strani (npr. organizacioni problemi, nedostatak oružja, neki treći razlozi…).
  Sa druge strane, u ovom tekstu se opet vrši zamena teza. Nije poenta u tome šta je narod Novorosije mogao da učini, jer protiv organizovane nacističke vojske, koja ima potporu Zapada i ne treba da se bori narod. Ne, protiv njih je trebalo da se bori (i da ih zgromi za 5 dana, obzirom na orgomnu prednost u obuci, logistici i naoružanju) Vojska RF. Kremlj je pritom imao zaista savršene preduslove za opravdavanje ovakve akcije. Prvo, nacisti su na vlast došli silom, tj. državnim udarom i to niko ne može da ospori. Drugo, predstavnici hunte, nacisti, su upravo to što jesu – nacisti – i to takođe ne može da se sakrije. Konačno, pošto je RF propustila da iskoristi pomenute preduslove za intervenciju, nacisti su joj dali izvanredan povod da to učini, kada su spalili one silne ljude u domu kulture u Odesi. To je trebalo da bude ruski Račak, ruske Markale – s tom razlikom što su dva pomenuta događaja nameštena kako bi se našao povod da se Srbi ocrne i napadnu, dok realnost masakra u Odesi i nečovečnog postupanja nacista iz Desnog sektora, niko ne bi mogao da ospori, obzirom na brojne video snimke. Rusija ni tu ne reaguje, iako je imala legitimno pravo da to učini.
  Konačno, čak i ako uzmemo da su Novorusi najveće kukavice koje je ovaj svet ikada video i da među milionima Novorusa nema nikoga ko je spreman da se bori za sopstveni opstanak, Rusija i dalje ne može sebi dozvoliti pasivnost. Ne može, jer se u Novorosiji brani Rusija, brani se Moskva. Smatram to sasvim očiglednim i ne mogu na ovom mestu da obrazlažem kompleksne razloge koji dovode do pomenute uslovljenosti. Međutim, nemojte sumnjati da je, u slučaju sloma ustanika u Novorosiji i zauzimanja Luganska i Donjecka od strane nacista, sledeći majdan u Moskvi i to vrlo uskoro, kako bi se iskoristila demoralisanost ruskog naroda i gnev prema ruskom rukovodstvu, izazvan hipotetičkim padom Novorosije. Tako stvari stoje i to je jasno svakome ko se i malo razume u politiku i geopolitiku.
  Zašto onda Rusija ipak ne reaguje? Mislim da je Dugin u pravu, da je u Kremlju preovladala protajkunska 6. kolona, koja svoje lične interese i sredstva u zapadnim bankama, nedvosmisleno stavlja ispred nacionalnih interesa Rusije. Voleo bih da grešim, ali… Kako stvari stoje, teško da može biti drugačije.

  Свиђа ми се

 2. ПРАВИЛНО ПИТАЊЕ !

  Wed, 9 Jul 2014 15:01:06 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: “ Толико приче и толико расправе о томе зашто Русија и Путин не интервенише на истоку Украјине, толико нетачних одговора и разлога па да пробамо да видимо о чему је реч. (ово је лично мишљење једног од админа ове странице на основу веза и контаката са пр“ >

  Свиђа ми се