АКТУЕЛНО

РУСИЈА: ПУТИН-ВУЧИЋ, Потписан уговор о градњи Јужног тока кроз Србију


ПОСАО ЈЕ ВРЕДАН 2,1 МИЛИЈАРДУ ЕВРА, А ГАЗПРОМ ЋЕ ГА И КРЕДИТИРАТИ И ПРЕУЗЕТИ НА СЕБЕ САВ РИЗИК

  • БАЈАТОВИЋ: Добили смо најповољније финансијске услове за кредит, који ће бити одобрен по каматној стопи од 4,25 одсто годишње, са рочношћу која нам буде потребна
  • Урађен је већ идејни пројекат, издата локацијска дозвола, наредних недеља се очекује и грађевинска дозвола за целу деоницу, а потом следи експропријација земљишта и на крају потписивање великих уговора о испоруци цеви и компресорских станица за српску деоницу гасовода
  • Премијер Вучић открио да је са Владимиром Путином разговарао и о рудној ренти и да су се договорили да се ти проблеми решавају, нагласивши да ће садашњи лош аранжман бити учињен колико-толико бољим
  • Упитан – да ли је у Москви иницирао неку тему о којој није сагласан са Русијом – Вучић је одговорио да јесте и да се плашио реакције на две теме. При том је подвукао: „Али смо ту успели да се договоримо. Не могу да кажем о чему је реч. То ћемо да решимо”
  • КОМПАНИЈЕ Јужни ток Србија и Центрогаз из Русије потписале су уговор о изградњи деонице магистралног гасовода Јужни ток кроз Србију, вредан око 2,1 милијарди евра.

09.07.2014. ФАКТИ, Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

juzn_tok_izg

Уговор су потписали директори Јужног тока Србија Душан Бајатовић и Александар Сиромјатин, са генералним директором Центрогаза Станиславом Аникејевим. Они су поручили да је ово историјски дан за српску енергетику и да ће први гас потећи Јужним током кроз Србију до краја 2016. године, како је и планирано.

„Данас је завршен велики посао”, рекао је Бајатовић и поручио да потписивањем овог уговора почињу радове на Јужном току у нашој земљи.

Бајатовић је после церемоније потписивања Уговора посебно захвалио председнику Руске Фередације Владимиру Путину и премијеру Србије Александру Вучићу, који су, како је рекао, помогли да се реше нека отворена питања, што је омогућило потписивање овог уговора.

Он је најавио да ће ускоро бити потписан и уговор о кредиту за српску деоницу Јужног тока, поручивши да су обезбеђена финансијска средства и да ће компанија Јужни ток Србија тај кредит од око 700 милиона евра добити од Газпрома.

Према његовим речима, реч је о најповољнијим финансијским условима за кредит, који ће бити одобрен по каматној стопи од 4,25 одсто годишње, а како је рекао, „на рочност која нам буде потребна”. Реч је о почетном капиталу, а остатак средстава биће обезбеђен кроз пројектно финансирање, рекао је Бајатовић и додао да тај зајам неће оптеретити буџет Србије, нити допринети додатном задуживању Србијагаса. То значи да ће сав финансијски ризик за деоницу Јужни ток кроз Србију сносити Газпром, објаснио је Бајатовић.

Он је навео да је за српску деоницу гасовода урађен идејни пројекат, издата локацијска дозвола, а наредних недеља се очекује и грађевинска дозвола за целу деоницу, а потом следи експропријација земљишта и на крају потписавање великих уговора о испоруци цеви и компресорских станица за српску деоницу гасовода.

У данас потписаном уговору постоји заштитна клаузула за српске компаније, што ће омогућити да оне у што већем обиму учествују у радовима на изградњи гасовода кроз нашу земљу, пренео је Бајатовић. Он је указао да неће бити никаквих промена у управљачким правима у заједничком руско-српском предузећу Јужни ток Србија, истакавши да се ради о партнерском односу.

Центрогаз је победио на тендеру, који је компанија Јужни ток Србија расписала за извођача радова на српској деоници тог гасовода.

Уговор је вредан 2,1 милијарду евра, а деоница српског гасовода биће рађена по најбољим међународним стандардима и по систему „кључ у руке”, речено је приликом потписивања уговора у згради компаније Србијагас у Београду.

Аникејев је истакао да је ово историјски дан за Србију, али и за Центрогаз који је победио на тендеру за извођача радова, чиме је окончан захтеван посао који је трајао две године.

„Учинићемо све да максимално испоштујемо рокове које је поставио наручилац радова и рачунамо да ће српске компаније, посебно грађевинске, које су признате у тој области, моћи да учествују на пословима изградње Јужног тока”, рекао је Аникејев.

Сиромјатин је истакао да је на тендеру изабрана највреднија компанија, Центрогаз, која може да реализује овај захтеван пројекат, напомињући да Центрогаз постоји већ 40 година и да има „феноменално искуство у изградњи гасовода”.

Он је изразио очекивање да ће главни извођач радова испоштовати строге рокове изградње гасовода и поручио да ће и Србијагас и Газпром учинити све да Србија постане важно енергетско чвориште у Европи.

Деоница Јужног тока кроз Србију дугачка је 422 километра и очекује се да ће на том пројекту бити запослено више хиљада радника из Србије, а када буде изграђен пуни капацитет тог гасовода пропуштаће око 41 милијарду метара кубних гаса годишње.

ВУЧИЋ: Србији најбољи услови за Јужни ток

         СРБИЈА је добила можда најбоље услове уговора о изградњи Јужног тока рекао је премијер Србије Александар Вучић и додао да је руска страна преузела комплетан ризик.

Истакао је и да је Србија међу последњим земљама која потписује тај уговор.

На питање какву реакцију очекује из Брисела поводом потписивања тог уговора, он је рекао: „Нормалну, најнормалнију”.

„Као што у Бриселу кажем да смо за ЕУ, а да Русији нећемо да уводимо санкције, тако и овде кажем да немамо две политике, поносни смо на своју политику. За такву политику се залаже највећи број људи у Србији. И такву чисту политику водимо”, поручио је премијер који се раније данас у Москви састао са руским председником Владимиром Путином.

Уговором се гарантује енергетска безбедност нашој земљи и грађанима, рекао је Вучић, истичући да је то је велики инвестициони захват.
„Упослићемо наше капацитете и наше компаније зарадиће најмање 350 милиона евра. Да не зависимо од тога да ли ће Украјина да нам пусти гас или не у зависности од политичких односа”, указао је Вучић.

Премијер је истакао и да ће нам у економском смислу врата Москве бити отворена.

„Дао сам све од себе и борили смо за Србију и њене интересе. Мислим да смо постигли доста. Да ли је могло више, можда неко други јесте, ја нисам”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се на крају посете Москви могло постићи више.

Коментаришући питање да ли постоји нека препрека на путу изградње Јужног тока кроз Србију, Вучић је РТС-у рекао да то зависи од Руса и Европљана и њиховог односа, не од нас.

„Оно што грађани Србије треба да знају јесте да ми не сносимо никакав ризик. Ми дајемо 19 милиона евра, Руси 2,1 милијарду. И да изградимо све и да неко не дозволи да гасовод ради, наша штета није никаква јер ћемо ми много више да зарадимо на грађевинским радовима”, рекао је он.

Вучић ипак упозорава да ми можемо на много места да „забрљамо” када се ради о „нашој озбиљности и марљивости”.

Захвалио се руској страни која је преузела ризик на себе и додао да кредит не враћамо у новцу него кроз транзитну цену гаса. Он је навео да смо успели да променимо начин плаћања, а да је камата остала 4,25 одсто.

Рекао је и да је са председником Русије разговарао и о рудној ренти и да су се договорили да се ти проблеми решавају. На питање хоће ли остати Русима рудна рента од три одсто, Вучић је одговорио да би он на то „гледао мало комплексиније”.

„Разговараћемо о свему томе и договорили смо формирање одређених радних група и то ћемо на такав начин да решавамо. Ми ћемо и тако лош аранжман успети да направимо колико-толико бољим”, рекао је премијер.

Када је реч о Петрохемији, Вучић је рекао да се она не поклања Русима и да је та компанија у огромном минусу.

„Капитал је негативан, дужни смо (790 милиона евра). Дакле, то је негативан капитал, и ми бога молимо да неко ко може да спусти цену гаса и примарног бензина, узме Петрохемију и сачува нам 1750 запослених и да може да прави профит и посао у будућности, јер је Петрохемија један од носилаца БДП и један од највећих извозника у нашој земљи”, поручио је Вучић.

На питање колико је реално да се зона слободне трговине прошири на још неке производе попут „Фијата 50Л”, цигарета, Вучић је рекао да то неће бити лако, али да је добио обећање да ће то руска страна да размотри.

„Разговарали смо и о многим другим стварима и о великом трговинском центру у Москви и о раду наших грађевинских компанија. Међутим, морамо пре тога да направимо овде озбиљне грађевинске комапније, да направимо некакав конзорцијум, да се не срамотимо више на сваком месту”, рекао је Вучић.

Упитан – да ли је било неко питање којим су домаћини посегнули за „руском крагном„ – премијер је рекао: „Не. Прво са Србијом се не разгова на такав начин…Наши домаћини поштују Србију и знају да руководство Србије штити интересе свог народа и својих грађана. Србија није земља без угледа у свету са којом било ко жели или може на такав начин да разговара”.

Упитан да ли је он иницирао неку тему о којој није сагласан са Русијом, премијер је одговорио да јесте, те да се плашио реакције на две теме.

„Али смо ту успели да се договоримо. Не могу да кажем о чему је реч. То ћемо да решимо”, навео је Вучић.

***

Вучић два сата са Путином, руски председник до краја године стиже у Београд

  • Разговарали смо у четири ока о политичким питањима, а највећи део разговора – нагласио је Александар Вучић – био је посвећен економским питањима. Ни овде, у Москви, нисам крио оно што говорим у Бриселу и на сваком другом месту – а то је да је Србија на европском путу, али да жели блиске односе са Русијом
  • Најавио брзо потписивање уговора о Јужном току и објаснио да Србија није могла да узме обичан кредит за гасовод, јер би подигла висину јавног дуга и дефицит, те је тражен субординисани кредит. То значи, објаснио је, да се тај кредит не исплаћује у новцу, већ кроз дивиденде за транзит гаса, а уз то је камата са првобитних осам одсто смањена на 4,25 одсто

putin vucic 2

 

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је да су у разговору са руским председником Владимиром Путином отклоњене све препреке потписивању Уговора о Јужном току и најавио долазак шефа руске државе у Београд до краја године.

„Веома сам задовољан резултатима посете, и срдачношћу коју су показали наши домаћини, посебно председник Путин“, рекао је Вучић новинарима испред резиденције руског председника где су око два сата разговарали иза затворених врата.

Српски премијер навео је да је са Путином разговарао о економској, политичкој и свакој другој сарадњи две државе.

„Путин је прихватио мој позив за посету и веома брзо, пре краја године, биће у Београду. То, чини ми се, довољно говори о међусобном уважавању и сарадњи коју Србија има са Русијом“, приметио је председник српске владе.

„Такође желим да кажем да смо све што је било на путу потписивању уговора о Јужном току завршили и све дилеме отклонили“, истакао је Вучић и додао да се потписивање кључног документа може очекивати данас или сутра.

Он је оценио да су резултати разговора с руским државним врхом добри за Србију и њене грађане.

Било је речи и о новим потенцијалним инвестицијама Русије, рекао је Вучић и додао да ће се даље повећавати ниво трговинске размене, која је за прва четири месеца ове године порасла за девет одсто, а прошле године – за 15 процената.

„Разговарали смо у четири ока о политичким питањима, а највећи део разговора био је посвећен економским питањима“, рекао је Вучић, и додао да ни овде, у Москви, није крио оно што говори у Бриселу и на сваком другом месту – а то је да је Србија на европском путу, али да жели блиске односе са Русијом.

На питање да ли Русија од Србије као председавајућег ОЕБС очекује неку помоћ и подршку када је у питању Украјина, Вучић је одговорио: „Русија доживљава Србију као пријатељску земљу и Русија ни на који начин, било чиме, није ни опомињала, а камо ли уцењивала Србију“. „ОЕБС није помињан у разговору“, истакао је.

Председник српске владе негирао је, одговарајући на питања новинара, да је са Путином било речи о куповини МИГ-ова.

Вучић је нагласио да до решења свих спорних момената и до договора о Јужном току не би дошло без ангажовања, у доброј вољи, председника Русије.

Како је објаснио, Србија није могла да узме обичан кредит за Јужни ток, јер би подигла висину јавног дуга и дефицит, те је тражен субординисани кредит. То значи, објаснио је, да се тај кредит не исплаћује у новцу, већ кроз дивиденде за транзит гаса, а уз то је камата са првобитних осам одсто смањена на 4,25 одсто:

„Ми ћемо данас или сутра потписати уговор. Очекујем да би пре краја године могли да крену радови“.

Према његовим речима, 50 одсто грађевинских радова и 40 одсто других радова у оквиру пројекта гасовода изводиће српске компаније, тако да ће српске фирме имати око 350 милиона евра да раде и да, како је приметио, направе велики посао.

Вучић је потврдио да се српска страна изборила да пројектом руководе два кодиректора, српски и руски, и да седиште буде у Београду.

Премијер је сумирајући резултате дводневне посете Москви, додао и да би са руском страном требало да буде потписан протокол о сарадњи Москве и Београда.

„Мислим да је и градоначелник Мали веома задовољан разговорима“, рекао је Вучић.

***

ПУТИН ВУЧИЋУ: Већ имамо добре заједничке пројекте, али су наше могућности – још веће

РУСКИ ЛИДЕР ПРИМИО ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

У СВОЈОЈ ПОДМОСКОВСКОЈ РЕЗИДЕНЦИЈИ У НОВО-ОГАРЈОВУ

Александар Вучић и Владимир Путин

  • Александар Вучић се, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање – уговор о Јужном току – бити реализовано после њиховог данашњег сусрета
  • Незванично: уступци руске стране у вези са Јужним током подразумевају отплату кредита из транзита гаса са преполовљеном каматом (4,25 одсто уместо осам процената), затим да српске фирме учествују у градњи крака гасовода вредној 400 милиона евра, те да уместо једног буду два кодиректора, а да седиште заједничке фирме буде у Београду

РУСКИ председник Владимир Путин примио је данас у својој подмосковској резиденцији у Ново-Огарјову премијера Александра Вучића.

Шеф руске државе је на самом почетку састанка потврдио да Русија намерава и да очекује да ће ојачати своје односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Вучић се, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање – уговор о Јужном току – бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

„Пратимо политичку ситуацију у Србији, а што је најважније очекујемо да заједно развијамо најбоље могуће економске односе“, рекао је Путин, додавши да зна да је Вучић јуче имао значајне разговоре са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Како је рекао, Србија и Русија већ имају заједничке добре пројекте, али су могућности – још веће.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русије поводом Косова и Метохије. Српски премијер је рекао да српска делегација јуче имала напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума.

У делегацији коју предводи Вучић су и министри енергетике и привреде, Алексадар Антић и Душан Вујовић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Путин и Вучић прво разговарају у четири ока, а затим ће им се на свечаном ручку придружити и делегације.

putin vucic 4

Руски и српски лидер разговараће, према проценама аналитичара, о свим оним питањима која су јуче била на столу у сусрету српског премијера са Медведевом, а то су Јужни ток, цена гаса, дугови српске стране, те Украјина.

Након разговора Вучића и Медведева потврђени су заједнички ставови о многим значајним питањима билатералних односа, али и ситуацији у вези с кризом у Украјини, а кад је реч о енергетској сарадњи, Вучић је навео да суштинска питања између две стране више не постоје, те да је осим тога руска страна изашла у сусрет молбама Србије, па остаје само да се утврде технички детаљи у наредним данима.

Према незваничним сазнањима медија, реч је о уступцима руске стране у вези са Јужним током, који подразумевају отплату кредита из транзита гаса и то са преполовљеном каматом (4,25 одсто уместо осам процената), затим да српске фирме учествују у градњи крака гасовода вредној 400 милиона евра, те да уместо једног буду два кодиректора, а да седиште заједничке фирме буде у Београду.

Према сазнањима РТС, проширена је и зона слободне трговине на Фијат 500Л, цигарете и стари сир, а Блицови извори наводе да је у Москви јуче договорено и да Србијагас буде реструктуиран, што подразумева одвајање производње и увоза гаса од његове дистрибуције.

***