АКТУЕЛНО

СЕЋАЊЕ на борца за истину о Сребреници и страдању Срба: ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ


– Јовановић је за време рата био начелник Информативне службе Дринског корпуса Војске РС, али и одлично упућен у све догађаје из рата. Чули смо се телефоном пре него што је из Власенице отишао да се нађе на тајној локацији са човеком који је био спреман да прода те сминке, а онда ме је, 12. јула прошле године звао на швајцарски број мобилног телефона да ми каже како их је преузео и да се спрема да се врати у Власеницу. Дан касније ми је јављено да је умро у Србији, и то од последице срчаног удара, али нити је извршена аутопсија, нити су ти снимци пронађени код њега. Од тог тренутка сам добио више упозорења да поведем рачуна о својој безбедности уз објашњење да „прича није нимало наивна“ – каже за „Вести“ Дорин.

Јовановић је пре две године сведочио и на суђењу Радовану Караџићу као сведок одбране, а у својој ратној архиви је имао више докумената који су побијали тезе о бруталним убиствима Војске РС у зони одговорности Дринског корпуса. Александар Дорин каже да, чим су сазнали о постојању још необелодањених видео-снимака из Сребренице, он и Јовановић су одлучили да покушају да их откупе.

– Преговори су трајали неколико година, а на крају смо се договорили да за почетак платимо 1.000 евра за два краћа видео-фајла, после чега је требало да разговарамо и о другим материјалима. Јовановић ми је јавио телефоном да се срео са тим човеком, да је пажљиво прегледао сминке и да ће преспавати код рођака како ноћу не би путовао за Власеницу. Ујутро га је тај рођак пронашао мртвог, а и његова супруга и кћерка су ми касније рекли да у његовим личним стварима нису пронашли те видео-снимке, али ни најмањи траг у ком је то месту у Србији откупио видео-записе. Не могу да тврдим ништа, али је јако чудно да смо се претходно чули телефоном, да је Зоран био потпуно здрав, а преминуо од срца и да тих снимака нема, као и да ми је неколико пута рекао да ће га ангажман о истини о Сребреници највероватније „једног дана коштати главом“ – каже Дорин.

10.07.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

122787

Зоран Јовановић фото са блога: sarajlijenislije

13.07.2014. године навршава се година од упокојења Зорана Јовановића из Власенице.

Ниш је родни град његовог оца, па је по оцу и он сам био Нишлија, што још више повећава у нашим очима,а верујемо и многих других наших суграђана, све оно што је радио за доказивање многих злочина над својим сународницима и комшијама на простору Власенице и Подриња,а поготово Сребренице.
Дивног човјека Зорана Јовановића новинара и публицисту, неки су имали прилике слушати у Нишу на промоцији књиге Сребреница гробница истине. Били би смо свима захвални који би тог дана у својим мислима помолили се за душу овог великог човјека.
Вечна слава и памјат!
Годишњице су нешто што нас понекад натера да се подсетимо неких догађаја па тако и ова, која је повезана са овим догађајем.
Требало је то да прође као помен и подсећање, али због синоћњег медијског бума у вези догађаја у Ваљеву сматрамо да и горе поменута годишњица, требало да поприми већи пажњу медијске јавности у Србији.“ – пишу на блогу sarajlijenislije.

Александер Дорин и Зоран Јовановић

Александер Дорин и Зоран Јовановић

О страдању Срба у то време и истини о Сребреници и околини читајте у ФЕЉТОНУ СРБског ФБРепортера:

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (1-9), Alexander Dorin: „Ја, значи, врло добро знам шта је геноцид и шта не…“

ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ: СРЕБРЕНИЦА – ИЗДАНИ ГРАД

И ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БН:

ЦРНО НА БЕЛО – Зоран Јовановић ТВ БН

ВЕСТИ: Истину о Сребреници платио животом?! – текст у коме о Зорану Јовановићу говори Александер Дорин

„СРЕБРЕНИЦА – ГРОБНИЦА ИСТИНЕ“ – Трибина, одржана у Нишу, која је изазвала велико интересовање!- ПОДСЕЋАМО НА ТРИБИНУ У НИШУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРБСКОГ ПОКРЕТА СЛОБОДНА СРБИЈА.

ПРОЧИТАЈТЕ И ТЕКСТ ЈОВАНОВИЋ- ДОРИН: КЊИГА „СРЕБРЕНИЦА – КАКО СЕ ЗАИСТА ЗБИЛО“ НА ИТАЛИЈАНСКОМ ЈЕЗИКУ

1 reply »

  1. Бити свијетли борац за истину значи апсолутно жртвовање. Такав је био Зоран. Бог да му душу прости, додјели му свјетлост рајских насеља, мирисну свјежину рајског зеленила и мир вјечног живота.

    Свиђа ми се