Љиљана Јовановић

Израел и Хамас се договорили о безусловном 72-часовном прекиду ватре


sl1

31. јул 2014. 21:42
Извор: РТ Фото: АФП

Уједињене Нације и Америка су објавиле да су се Израел и Хамас договорили о 72-часовном прекиду борби у појасу Газе, почев од петка, објављено је у четвртак.

Прекид ватре почиње у петак, 1. августа у 8 часова по локалном времену, (5 сати по ГМТ). Ово су у заједничкој изјави рекли Џон Кери и Бан Ки Мун. Током тродневног прекида борби, војне јединице ће остати на својим тренутним местима.

Апелујемо на све стране да се онаашају уздржано, док почиње и док траје овај хумнитарни прекид ватре, и да се придржавају у потпуности својих обавеза током прекида ватре”- рекли су Мун и Кери у саопштењу.gaza-1

Палестинац извикује слогане док ватрогасци покушавају да угасе ватру на комбију које су према информацијама ракетирали током војног напада Израелци, у граду Гази 31. јула 2014, (AFP фото/Мохамед Абед).

“Ово је критичан прекид ватре, да би се недужним цивилима дао мали предах да се опораве од насиља. Током овог прекида ватре грађани Газе ће добити хитну хуманитарну помоћ, и могућност да обаве хитне виталне функције, укључујући ту сахрањивање погинулих, збрињавање рањених и попуњавање залиха хране. Током овог периода ће се обавити поправка водоводне и енергетске инфраструцтуре”.

Израелска и Палестинска делегација ће почети у Каиру преговоре о могућностима трајног примирја, уз посредовање Египатске владе. “Стране у преговирма ће моћи да продискутују сва питања у овим преговорима” – објавила су два лидера.

Представник Хамаса је и сам независно од њих двојице потврдио прекид ватре.

gaza-5

Слика показује разарање унутар џамије у граду Гази 30.јула 2014, након неколико погодака у току ноћног напада Израела. (AFP/ Махмуд Хамс).

Поштујући позив Уједињених Нација и размотривши ситуацију нашег народа, снаге отпора су се сложиле са прекидом ватре, који почиње у петак и трајаће 72 часа уколико друга страна то буде поштовала”-рекао је за Ројтерс Палестински представник за штампу Хамас-а Сами Абу Зухри

Све Палестинске фракције су удружене у погледу овог договора” рекао је Абу Зухри .

sl4

У четвртак ујутру Премијер Израела, Бењамин Нетенијаху је изјавио да ће ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) да униште Хамас по сваку цену.

“Ми смо одлучни да извршимо ту мисију без обзира на прекид ватре или не”-рекао је Нетенијаху на почетку заседања Владе у Тел Авиву у четвртак.

Нећу се сложити ни са каквим предлогом који ће онемогућити израелску војску да изврши овај веома важан задатак за безбедост Израела” .

gaza-4

Палестинки младићи прегледају разарање у џамији у Гази 30.јула 2014, након ноћног Израелског напада. (AFP Photo / Махмуд Хамс).

“Хамас је примио веома тешке ударце од Израелских војних снага и Израелских обавештајних служби ( ИДФ И ИСА)”-рекао је он. “Снажно смо напали на хиљаде терористичких циљева: командне центре, ракетни арсенал, производне објекте, лансирне рампе, убијено је на стотине терориста”.

Након 24- дневне акције Израелских одбрамбених снага , убијено је 1382 Палестинаца, углавном жена и деце, док је више од 7.800 рањено, изештава Палестинска Новинска агенција (WAFA). Најмање 19 Палестинаца, укључујући децу, жене, инвалиде и 2 новинара убијено је у ширем појасу Газе током Израелских ваздушних и артиљеријских напада само у четвртак.