Љиљана Јовановић

Дмитриј Медведев – Русија забрањује увоз пољопривредних производа из ЕУ, САД, Аустралије, Норвешке, Канаде


7. јул. 2014, 08:30 RT
Превод: Љиљана Јовановић

MedvedevРуски премијер Дмитриј Медведев (АФП /Дмитриј Астакхов)

Руски премијер Дмитриј Медведев потписао је указ о потпуној забрани увоза говедине, свињетине, живинског меса, рибе, сира, млека, поврћа, воћа из Аустралије, Канаде, ЕУ, САД и Норвешке.  Забрана ће трајати годину дана, почев од 7. августа 2014.

Медведев је такође рекао да земља разматра забрану транзитних летова за европскe и америчкe авиокомпанијe у азијско-пацифичком региону. „Западне санкције су ‘ћорсокак’ али је Русија била приморана да одговори на мере западних земаља додао је Медведев.

Увоз алкохола из ЕУ и САД неће бити ограничени.

“Говоримо о ембаргу на увоз читавих категорија производа из земаља које су увеле санкције против Руских организација и појединаца –рекао је Медведев.

Дмитриј Медведев је наложио Савезним царинским службама (ФЦС) да обезбеде да забрањени производи не могу да прођу границу Русије.

Руски Премијер је уопозорио да се не дозволи повећање цена. “Желео бих да упозорим да ће покушај повећања цена на шпкулативној основи бити оштро спречен”. Руски Премијер је додао да Москва и даље има довољно трговачких партнера у иностранству, који се не налазе на листи санкционисаних”.

Руски информатор “Росељхознадзор” је највио да Русија планира повећање увоза из Чилеа који би могао да обухвати поврће, воће, риба, шкољке, месо и млеко.

Увоз рибе који је прошле године износио 53.000 тона, може да се повећа два три пута. Увоз шкољки био је 3.000 тона, и може да се повећа на 15.000 – 20.000 тона, изјавили су из информера.

Медведев је рекао да се искрено нада да ће економски прагматизам њихових западних партнера преовладати над лошим политичким одлукама, да ће промислити пре него покушају да уплаше Русију увођењем санкција. Међусобна трговина и економско партнерство ће бити враћени на ниво који је био раније. Ми би смо се томе радовали”.

У 2013. Русија је увезла меса и месних производа у износу од 6,7 милијарди $. Највећи снабдевачи долазе из сада блокираних земаља Данске (6,6% укупне количине месних производа), Немачка 6,4%, САД 5,3% и Канада 3,8% .

42Фото: Ројтерс / Иља Наyмушин

Јединствена прилика

Медведев сматра да je ова једногодишња забрана увоза изузетна прилика да се развије домаћа пољопривреда. Он је признао да Руски пољопривредници имају дуг пут пред собом, али је рекао да је ово јединствена прилика да се развију објекти којима би се заменио увоз.

Ми смо у заостатку у производњи меса и млека. То морамо да стигнемо и наши пољопривредници су спремни да то постигну, нарочито ако им помогнемо”.

Подстакнути овим ембаргом, Руска домаћа пољопривредна производња може да се повећа око 10,8 милијарди $, за следећих 18 месеци – изјавио је Руски министар пољопривреде Николај Фиодоров, за ИТАР-ТАСС.

Гувернер Краснодарског региона Александр Ткачев, је брзо реаговао на то и рекао да ће пољопривредници из Краснодара да искористе прилику и надоместе робу из увоза својом производњом.

“Разговарао сам са руководиоцима пољопривредних предузећа, на које се односи председнички декрет о забрани увоза пољопрвредних производа из западних земаља”— рекао је Ткачев, цитира ИТАР—ТАСС.
Расположење је веома оптимистично, Краснодарски пољопривредници су овим добили подстрек да развијају и користе своје потенцијале”.

Краснодар је већ сада велики пољопривредни фактoр у Русији. Регион је трећи по величини производње меса и јаја у земљи, а четврти по производњи млека у земљи.
Астрахански регион на Руском југу је такође спреман да повећа пољопривредну производњу за 20- 25% током идуће године.

_______
Референце:
Заседание Правительства
https://www.youtube.com/watch?v=cFZb5YTtIuo#t=29

1 reply »

  1. За време санкција више је домаћих фирми радило него данас, Данас увођењем дос демонократије за потребе джебова већине дос лидера које још увек издржавамо уништено је све.

    Свиђа ми се