ГЕОПОЛИТИКА

СНП Наши – Скупштина Србије да усвоји „Декларацију Србија – Русија“


СНП Наши предлажу изгласавање декларације о Русији у Народној Скупштини Србије

rusi01

8. август 2014.
СНП НАШИ

Српски народни покрет Наши  обраћа се Народној Скупштини Србије и српским парламентарцима, као и читавој Влади Србије са предлогом да у парламенту буде изгласана Декларација о политичком неугрожавању и заштити стратешког партнерства и традиционално блиских веза и односа Србије и Русије, односно, у скраћеном називу „Декларација Србија-Русија“.

Услед кризног стања у свету које производи велики притисак водећих међународних фактора у Европској Унији да се Србија одрекне својих државних интереса и угрози односе са својим највећим стратешким партнером, СНП Наши сматрају неопходним давање посебног значаја овом питању као приоритетном и државотворном.

Ради се о врхунски значајном питању које се тиче добробити свих грађана, најважнијих економских интереса и целокупног државног просперитета. Стратешко партнерство са Русијом је од огромног значаја на пољу економије, на пољу одбране Косова, односно, у заштити државотворности, суверенитета и територијалног интегритета, слободе и права српског народа и свих грађана који живе у Републици Србији.

Декларација ће бити снажан, широкоспектралан и вишеструко ефикасан инструмент у рукама српске дипломатије.

Председавање ОЕБС-ом је прва конкретна велика ствар због које мора бити донета оваква декларација. Председавање ОЕБС-ом је од великог значаја и за питање Косова у ширем смислу.

Швајцарска нпр. није увела санкције Русији наводећи као разлог председавање ОЕБС-ом.

„Санкције Русији од стране председавајуће земље ОЕБС-а могу угрозити решавање украјинске кризе и улогу ОЕБС-а као посредника између страна.“ – саопштено је од стране званичника Швајцарске.

Питање очувања српске политике према Русији и суверенитета Србије као земље кандидата, а не чланице Европске Уније – по свему спада у референдумска питања, стога свакако заслужује – као најмању потврду тог високог државотворног значаја – званично одређивање Народне Скупштине кроз Декларацију:

1) због уставне обавезе заштите свих права српског народа и свих грађана који живе у Републици Србији

2) због потврђивања функције очувања и заштите геополитичке неутралности, спољнополитичког угледа, репутације и имиџа земље, односно, суверенитета државе Србије

3) због очувања огромних економских интереса које Србије има са Русијом, геоекономског капитала специјалне позиције Србије у односима са Русијом и укупне стратегије економско-друштвеног развоја Србије.

Одбијање доношења овакве декларације је директан атак на интересе грађана Србије у сваком погледу.

Информативна служба СНП Наши

1 reply »

  1. Поздрављам забринутост покрета НАШИ, као и њихове бројне иницијативе и патриотски ангажман у циљу подизања српског народа из овог паралисаног, готово зомбираног стања. Проблем је овде у томе, а то и НАШИ знају, што је сваки демократски инструмент одузет из руку српског народа, или само формално постоји. Првенствено мислим на институцију референдума. По важећем закону потребно је да иницијативу за референдум потпише 100 000 пунолетних грађана, што је у односу на број пунолетних становника, а при оваквој медијској блокади сасвим нереално. Па, чак и да се постигне потребан број потписа, ништа не гарантује да би Скупштина, читај власт, уважила захтев. ПОГОТОВО САДАШЊИ СКУПШТИНСКИ САСТАВ. Што ме, да направим малу дигресију, болно подсећа на неспособност и интересну разједињеност патриотских снага пред прошле изборе, Но, годинама су то познате ствари. Прокоментарисала бих сам текст Декларације. Све побројано стоји, али је изостављено нешто што бих ја волела да прочитам, а то је да СРПСКИ НАРОД УЛТИМАТИВНО ВЛАСТИМА ПОСТАВЉА ЗАХТЕВ ДА СЕ ОТВОРЕНО И НЕДВОСМИСЛЕНО СТАВИ НА СТРАНУ РУСКОГ НАРОДА У УКРАЈИНИ И ЊЕГОВЕ БОРБЕ ПРОТИВ БАНДЕРОВАЦА И ДЕСНОГ СЕКТОРА. НА ТО СВЕ НАС ОБАВЕЗУЈУ ГРОБОВИ РУСКИХ ВОЈНИКА ИЗ ПРВОГ И ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА КОЈИ СУ СЕ БОРИЛИ РАМЕ УЗ РАМЕ СА СРБИМА И У СРБИЈИ ОСТАВИЛИ СВОЈЕ КОСТИ. ДА ДОДАМ И РУСКЕ ДОБРОВОЉЦЕ У РАТОВИМА 90-их. ДА ЗАКЉУЧИМ, 100 ГОДИНА УНАЗАД СРПСКИ И РУСКИ НАРОД СЕ БОРИ ПРОТИВ ИСТОГ НЕПРИЈАТЕЉА И ЗА ИСТЕ ЦИЉЕВЕ. ТИХ 100 ГОДИНА ОБАВЕЗУЈЕ ВЛАСТ ДА СЕ НЕДВОСМИСЛЕНО СТАВИ НА СТРАНУ НАШЕ РУСКЕ БРАЋЕ И ПОНУДИ СВАКУ ПОМОЋ У ОВОМ ТЕШКОМ ТРЕНУТКУ.

    Свиђа ми се