Нато

Руска северна флота истерала америчку подморницу из руских територијалних вода


Руски ратни бродови протерали америчку подморницу из свог дела Баренцовог мора

09.08.2014. Факти

У „ИНЦИДЕНТУ“ УЧЕСТВОВАЛА АМЕРИЧКА ПОДМОРНИЦА КЛАСЕ „ВИРЏИНИЈА“

040730-N-1234E-001

  • „Ударна група“ руских противподморничких бродова напросто је „истиснула“ америчку подморницу из својих територијалних вода. „Контакт са подморницом“ трајао је пуних 27 минута

ГЛАВНИ штаб руске Војно-поморске флоте открио је агенцији РИА Новости:  да су противподномричке снаге његове Северне флоте откриле и истерале из приграничних вода Руске Федерације америчку подморницу.

Извор из штаба рекао је агенцији: „Дежурне снаге Северне флоте су у акваторији Баренцовог мора откриле туђу подморницу. Прва претпоставка је била да је то америчка подморница класе „Вирџинија“. У тај део Баренцовог мора одмах је била упућена ударна група противподморничких бродова, плус – противподморнички авион Ил-38“.

Та „ударна група“ је напросто „истиснула“ подморницу из руских територијалних вода. При том је „контакт са подморницом“ трајао пуних 27 минута. На крају је америчка подморница напустила тај део Баренцовог мора.

Исти извор из врха руске Ратне морнарице рекао је РИА Новости и ово:

„То уопште није усамљени случај откривања страних посмодница у Баренцовом мору у последње време. Такво понашање подморница земаља NATO у Баренцовом мору било је више пута узрок опасних навигационих догађаја“.

Члан Морског колегијума Владе РФ, адмирал Вјачеслав Попов, оценио је да „догађај у Баренцовом мору“ сведочи да САД и NATO појачава шпијунажу активности руских војних бродова.

„Таква шпијунажа против наше ратне флоте је традиционална. После распада СССР та шпијунажа је била спласнула, али се сада појачава. У  њој учествују и ратни бродови и подморнице NATO и САД. Сада су се активирали и у близини наших обала“ – нагласио је Попов.

На излазу из Колског залива је 1992. дошло до судара америчке атомске подморнице „Батон Руж“ и руске подморнице „К-276“.

Једна од основних верзија катастрофе руске атомске подморнице „Курск“ у 2000-ој години је – судар са америчком атомском подморницом „Толедо“.