Љиљана Јовановић

Путин у Сочију разговара са председницима Јерменије и Азербејџана


Приредила редакција СРБског ФБРепортера
10.8.2014.

Putin

Руски Предесдник Владимир Путин (РИА Новости Алексеј Дружинин)

8 августа најављено је да ће Руски председник имати разговоре са колегама из Јерменије и Азербејџана у суботу пошто су односи између ова два Закавкаска народа погоршани до најгоре кризе од почетка века.

Према плановима које су објавили на веб сајту Предсеникa, oн ће се са предсеницима Азербејџана Илхамом Алиyевим и Сержом Саргсyаном из Јерменије, срести одвојено али оба сусрета ће бити истог дана у Сочију, јужном Руском туристичком центру.

Разговор са Алијевим ће дотаћи кооперацију између Русије и Азербејџана, заједничке интересе, између осталих заједничке енергетске пројекте, и даље планове инвестиционих улагања, и регионалног развоја. Састанак са Саргсyаном ће бити посвећен политичкој, трговачкој и културној сарадњи између Руске федерације и Јерменије, са посебним освртом на план Јерменије о уласку у Царинску унију, Евроазијски блок који обједињује Русију, Белорусију и Казахстан.

Раније ове недље Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао је новинарима да је могуће да ће Председник Путин разговарати о тренутној ситуацији у Нагорно-Карабаху на састанцима са Алијевим и Саргсyаном.

Тензија између две земље драматично је ескалирала раније овог месеца, узрокујући смрт 18 војника: 13 Азербејџанаца и 5 представника из Републике Нагорно –Карабах, непризнате државе насељене етничким Јерменима и потпуно окружене Азербејџаном.

Избијање новог насиља осудили су многи чланови међународне заједнице укључујући ОЕБС Минска група о Нагорно-Карабаху, којим копредседавају Русија, САД, Француска а независно од њих и Амерички Стејт департмент и ЕУ.

Прес служба Јерменског председника саопштила је у четвртак да је Серж Саргсyан спреман да учествује у трилатералном састанку, Руског, Азербејџанског и Јерменског председника, како би се размотрила тренутна криза и могућност њеног решења. Азербејџан још није службено реаговао на предлог.

Задњи Споразум о мирном решењу за Нагорно-Карабах закључен је и потписан у Москви 2008, углавном захваљујући Руском посредовању. Затим су се лидери две земље сложили да се наставе преговори на високом нивоу и наредили су својим министрима иностраних послова да наставе преговоре уз посредовање Русије, САД и Француске. Неколико самита је одржано од тада, последњи у Русији почетком 2012.

Сукоб око Нагорно- Кабаха избио је 1988 године када је регион насељен углавном Јерменима тражио независност од Азербејџана, објавивши своју намеру да се придружи Јерменији. Република Нагорно-Карабах формирана је 1991 године. Азербејџан је покушао да врати власт над облашћу, дошло је до избијања правог рата у којем је страдало око 30.000 људи.

Сукобљене стране су прекинуле ватру 1994 године, али никада нису потписале мировни споразум, па Република Нагорно – Карабах наставља да постоји као самостална али непризната држава.

***

АЗЕРБЕЈЏАН ГРАНАТИРА ПОЛОЖАЈЕ ЈЕРМЕНА   РАКЕТНИМ БАЦАЧИМА

Azerbejzan granatiranje

2. августа Оџу.аз је пренео вест да Азербејџанска војска пуца по положајима Јерменске војске из стрељачког и артиљеријског оружја: ракетним гранатама, минобацачима, против-авиониским системима, термобаричним гранатама.

Како је пренео Оџу.Аз преко линка Хаккин.Аз. – о томе се говори у саопшењу Министарста одбране Јерменије. Према тим инофрмацијама у последњих неколико дана, ситуација на линији сукоба Нагорно-Карабах и Азербејџана је драматично ескалирала. Азербејџанске војне снаге не престају да покушавају да освоје Јерменске војне позиције.

Учестала су гранатирања граничних насеља. Из дана у дан се повећавају бројчани губици на обема странама.

Министарство одбране Јерменије је позвало Азербејџан да стабилизује ситуацију.

Како се види из изјаве Министарства одбране Јерменије, јерменска страна је изразила велику забринутост због настале ситуације. Информације пристигле преко Интернета, јављају о великом броју жртава у Јерменској војсци.

 

_________

Извори: Оџу.АзРТ
Превод: Љиљана Јовановић