Љиљана Јовановић

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: НЕОНАЦИСТИЧКА БРИГАДА СЕ БОРИ ПРОТИВ ПРО-РУСКИХ СЕПАРАТИСТА (фбр превод)


Украјинска криза: неонацистичка бригада се бори против про-руских сепаратиста

***

Кијев пребацио паравојне формације – које су се изјасниле као неонацисти у прве редове борбе са побуњеницима…

1

Фантом, 23, борац у Азовском батаљону, испред њиховог штаба у украјинском приморском граду Урзуф , Фото: Том Парфитт

Том Парфитт, Урзуф, Британски Телеграф; 11 август 2014 ;

СРБски ФБРепортер- Превод: Љиљана Јовановић

Борци Азовског батаљона постројени у реду да одају почаст њиховим палом другу. Његово бледо тело лежи у отвореном сандуку оперважено плавим сомотом.

Неки борци стављају каранфиле поред тела, други стављају руже. Неки се ударају у груди, песницом пре него дотакну главу свог мртвог друга. Један борац има СС симбол тетовиран на врату.

Сергеј Грек 22 године, изгубо је ногу и умро од јаког крварења, након што је поред њега експлодирала против- тенковска мина- са даљинском командом.

Како Украјинске снаге стежу омчу око про –руских сепаратиста на истоку земље, власт у Кијеву, коју подражва запад, бацила је групе милиције –од којих су неке отворене неонацистичке у предње борбене редове.

Азовски батаљон има најгору репутацију од свих. Прошле недеље су се показали јер су извели смео напад на побуњенке у Доњецку –увукавши се дубоко у предграђа опкољеног града.

.2

Андреј Билетски, у црној мајици, командант Украјинског Азовског батаљона (Том Парфитт-фото),

У Маринки на западној периферији, батаљон је упућен испред тенкова и оклопних возила Украјинске 51 механизоване војне бригаде. Јаке борбе које су се развиле у квартовима, показале су да су били ухваћени у замку, коју су им поставили добро обучени сепаратисти, који су пуцали на њих из даљине од око 30 метара. Азовски батаљон је одговорио на јаку ватру, одбранио се од напада и заузео један контролни пункт.

Господин Грик, познат под надимком “Балаган” је погинуо у борби, а њих 14 је рањено. Након церемоније, Андреј Билетски, командант Азовског батаљона, рекао за “Телеграф” да је операција била “100% успех”. “Батаљон је породица и свака смрт је болна, али то су минимални губици”- рекао је он. “ Најважније је то да смо успоставили мостобран за напад на Доњецк, А када то буде, ми ћемо показати пут”.

Војни успех је тешко оспорити. Обезбеђењем Маринке батаљон је “проширио фронт и стегнуо круг” око главног града побуњеника, како је објаснио неки други борац. Док Владимир Путин, Председник Русије размишља да ли да пошаље војску у Украјину, побуњеници које он подржава брзо губе територију.

Али украјинско коришћење неонацистичких паравојних јединица да би искоренили Доњецку и Луганску Народну републику, које су проглашене у марту 2014, у источној Украјини ,требало би да изазову жмарце низ кичму ЕУ. Ново формирани батаљони Донбас, Днипро и Азов, са по неколико хиљада људи у саставу, су под званичном командом Украјинског министарства унутрашњих послова, али њихово финансирање је мутно, њихов тренинг је неодговарајући а њихова идеологија је често алармантна.

Борци Азовског батаљона користе неонацистички симбол Волфсангел (Волф’с Хоок) симбол на њиховој застави а припадници батаљона су отворени заговорници беле супремације ( владавине белаца) и анти- Семити.

3

Азовски батаљон користи неонацистчки симбол Волфсангел (Вучја кука), на њиховој застави; фото (Том Парфитт),

“Ја сам лично нациста”-рекао је Фантом, 23 годишњи бивши адвокат, који је на церемонији носио маскирну униформу, маску, а у рукама држао калашњиков. “Ја не мрзим друге националности али сматрам да свака нација треба да има своју државу”. Додао је” Имамо заједничку идеју: Како ослободити нашу земљу од терориста.”.

“Телеграф” је позван да присуствује церемонији одавања почасти коју су њих око 300 бораца одали Господину Грику, првом погинулом другу, од када је њихов батаљон формиран у мају ове године. Почасна стража је испалила плотун у ваздух у знак почасти, пред штабом батаљона на ободу места Урзуф –малог одмаралиште на обали Азовског мора. Још двојица чланова милицијских одреда је погинуло борећи се северно од Доњецка, у недељу (10.августа), а Пјотр Порошенко је једног од њих назвао херојем.

Сваки нови регрут добија само краткотрајну обуку од неколико недеља пре придруживању батаљону. Министарство унутрашњих послова и донатори их снабдевају оружјем. .

Батаљонски штаб је смештен у приобалну дачу која је окружена боровима, а која је некада припадала свргнутом Председнику Украјине Владимиру Јануковичу, док је био гувернер овог региона. Породице су у купаћим костимима, са пешкирима и пластичним прстеновима на надувавање, ходале у прошлости овим простором, поред стражара наоружаних аутоматским оружјем.

Међу видиковцима од дрвета који гледају на Азоовско море, налазе се паркирана средства која користе борци Азовског батаљона: два оклопна транспортера, промењени камон са металним ролетнама на увлачење, како би се покрили прозори, и неколико Нисан- пикaп, са уграђеним носачима митраљеза.

4

Прерађени камион са челичним ролетнама, борци Азовског батаљона користе, а зову га “комад гвожђа”. (слика Том Парфитт).

Господин Билетски, мишићав човек у црној мајици и маскирним панталонама, изјавио да је батаљон наоружан лаким пешадијским наоружањем, да је јединица идеална за урбано ратовање посебно у градовима попут Доњецкa.

35-годишњи командант је формирао батаљон након својег ослобођења из притвора у фебруару месецу, након про-западних протеста у Кијеву. Он је негирао оптужбу за покушај убиства, тврдећи да је то политички мотивисана оптужба.

Бивши студент историје и аматерски боксер Господин Билетски је и вођа екстремне Укрaјинске групе “Социјлна Национална асмблеја”. “Историјска мисија нашег народа у овом критичном моменту је да водеће беле расе у свету поведу крсташки рат за опстанак” написао је у скорашењем коментару.   “Крсташки рат је против нижих народа које воде Јевреји”.

Батаљон је формиран на десно оријентисаним принципима, изјавио је командант у Урзуф-у, а оптужба да је неко нациста неће искључити регрута. “Најважније је да је добар борац и добар брат тако да можемо веровати један другоме”-изјавио је командант.

Интересантно да су многи од људи у Батаљону Руси из источног дела Украјине, који носе маске због страха да њихове рођаке у зони под контролом устаника не малтретирају, уколико би њихов идентитет био откривен.

Фантом је рекао да он такав Рус, али да се противи томе да Москва подржава “терористе” у њиховој домовини. “Ја сам добровољац и једино што сам тражио био је пиштољ, и могућност да браним моју домовину”.

Када смо га питали за његове симпатије према Нацизму одговорио је: “Након Првог светског рата Немачка је била у потпуном хаосу, а Хитлер је обновио: изградио је путеве, домове, довео телефонске линије, и отварао радна места. Ја то поштујем. Хомосексуалност је менталана болест, а колико је било холокауста је велико питање”-додао је он.

5

Борци Азовског батаљона опраштају се од првог друга који је умро у рату против Русије која подржава побуњенике (Том Парфитт)

Степан, 23 године још један борац, рекао је да ако ухвате вође проруских сепаратиста, треба им судити пред војним судом, а затим их стрељати. Такве идеје су далеке од “Мајдана” који је достигао врхунац у фебруару када је Господин Јанукович одбио да потпише трговачки уговор са Европском Унијом. Млади либерали су повели устанак, који је завршио бекством председника у Русију, и изазвало велико родољубиво буђење и окупило велики број екстремних група.

Азовски екстремистички профил, странице Енглеског језика као поропаганда на социјалним мрежама, привукли су стране борце. Господин Билетски је рекао да имају људе из Ирске, Италије, Грчке, Скандинавиjе.

У бази у Урзуф-у Микаел Скиллт, 37 година, је бивши снајпериста у Шведској војсци, у Националној гарди води тренинг извиђачких јединица.

“Када сам видео протесте на Мајдану препознао сам храброст и патњу!”-рекао је за Телеграф. “Војничка душа је пробуђена. Али не можете да урадите много, кренитe на непријатеља камењем и моткама. Имао сам неко искуство и мислио сам да могу да помогнем”.

Господин Скиллт себе сматра Национал социјалистом а као млад човек у скорије време био је активан у екстремистичком десном крилу Шведске партије.( Party of the Swedes).

“Сада се борим за слободу Украјине против Путиновог империјалистичког фронта”-рекао је. Под његовим тренингoм његова јединица се побољшала. “Недостатак искуства, момци надокнађују мушкошћу”-рекао је он.

Када заврши са Азовским батаљоном, где добија месечно ГБП 100 (100 Енглеских фунти)-како он каже, Господин Скиллт планира да оде у Сирију где ће да се бори за Председника Башара ал-Асада, као изнајмљени убица и заради “врло добре паре”…

Такви карактери под контролом Кијева наводе воду на воденицу Русије и поропагандy побуњеника у којима се осликава влада у Кијеву, као фашистичка хунта, којом манипулише запад.

“ Ови батаљони су направљени од плаћеника а не од добровољаца”- рекао је Сергеј Кавтараџе, представник побуњеника у Доњецку. “Они су праве фашисте који силују и убијају цивиле”.Господин Кавтараџе није могао да пружи доказе његових тврдњи, а y батаљонy тврде да није повређен ни један цивил.

Украјинска власт се не каје због коришћења нео-нациста. “Најважније ствари су њихов дух, и њихова жеља да створе независну и слободну Украјину”-рекао је Антон Герасхенко, саветник Арсена Авакова, Министра унутрашњих послова. “Особа која узме оружје у руке и пође да брани своју домовину је херој. Његови политички ставови су његова ствар.”

Марк Галеотти, стручњак за Руско Украјинске безбедносне односе на Универзитету у Њујорку, се брине да је батаљон као овај Азовски, “магнет за привлачење насилничких елемената из читаве Украјине и шире”. “Опасност је у томе да овај део оставља отровно семе за време када сукоби престану”-рекао је он.

Екстремисти паравојних група који су изградили “њихове мале Фреикорпс” се у суштини противе проналажењу консензусa, јер траже део јавног успеха као победници у сукобу, додао је Галеотти.

„А шта ћете радити када се рат заврши а добијете ветеране из Азовског батaљона, како се шепуре низ “High Street”(London), и улазе у ваш живот?“

1 reply »

 1. ЕГЗОРЦИЈА

  Не бира он место и време,
  Не пуштај га на праг – хоће унутра,
  Довољно ти је Адамово бреме,
  Неизвесно је данас – а тек сутра!

  Лажно се куне у стигме у Часни Крст,
  Новчаницама ти замагљује вид,
  На чело никада не ставља прст,
  Иконе су му лажне – не зна за стид.

  Уселиће се у децу и лаковерну жену,
  Кад убије душу – отроваће речи,
  Измислиће златна брда у трену,
  Вечитом смрћу – бесмртност лечи.

  Ако га у свануће не истераш из главе,
  Умрећеш у мржњи још за живота,
  Крунисан злом на врхунцу славе,
  Ко те помене – зваће се срамота ,

  Између два неизвесна пута,
  До пакла добре намере нуде,
  По мраку болесна мисао лута,
  Грех је пред тобом – зар да се збуде?

  Луташ кроз ноћ без зрачка наде,
  Руке до лаката у туђој крви,
  Вечно кајање што у грех паде,
  Због глупог наума да будеш први.

  Анђео чувар стрпљиво чека,
  Да те на крилу понесе лаком,
  Болести твојој још има лека,
  Одгурни демона срцем и шаком!

  Миодраг Томић Стублински

  Свиђа ми се