АКТУЕЛНО

ДОБРА ВЕСТ ЗА СТУДЕНТЕ: Скупштина одлучила- Дипломирани = Мастер


Дипломирани и мастери су 19.августа одлуком Скупштине Србије, коначно изједначени. На тај начин, пружена је могућност свима који су дипломирали пре доношења Закона о високом образовању да од матичних факултета затраже да им признају звање мастера. Ипак, одлука посланика је различито тумачена од представника студентских организација и универзитетске заједнице. Док академци сматрају да су овом одлуком звања аутоматски изједначена, професори истичу да је реч о изједначавању статуса и заштити стечених права.

21.08.2014. sasamihajlovic, за ФБР приредила Биљана Диковић

indeks--foto-D-JEVREMOVICH

У саопштењу Београдског универзитета изричито је наведено да звања дипломираних и мастера неће бити аутоматски изједначена.

– Одлука скупштине слаже се са ставом Конференције универзитета Србије (КОНУС) и говори о изједначавању статуса и заштити стечених права, а звање мастера не спада у стечено право. Такође, гарантује се заштита права дипломираних и то у погледу статуса, запошљавања, радног односа и полагања стручног испита. Нигде у свету, па ни у Хрватској чији пример ових дана сви наводе, није усвојено аутоматско изједначавање звања, већ је оно могуће само под одређеним условима – објашњава др Симо Аврамовић, професор београдског Правног факултета, и додаје да, уколико се одлука скупштине, буде и даље различито схватала, надлежни ће затражити мишљење Уставног суда.

Према његовим речима, сваки факултет ће одлучивати о изједначавању звања, а КОНУС је пре годину дана прописао критеријуме под којима је могуће да дипломирани стекне мастер диплому. Аутоматско изједначавање је извесно уколико су студије на неком факултету, по старом програму, трајале пет година и подразумевале су израду дипломског рада. Ипак, према мишљењу професора Аврамовића, немогуће је изједначити звања дипломаца који су учили четири године и, пре стицања дипломе, нису били у обавези да израде дипломски рад. Сви који су завршили факултете под овим условима, према речима нашег саговорника, како би постали мастери највероватније ће морати да полажу додатне испите и да израде завршни (мастер) рад. Онима који су студирали четири године и писали дипломски рад, што је најчешћи случај, биће нешто олакшано добијање новог звања. Ова правила важе за све дипломиране који су стекли дипломе деценијама уназад.

Професор Аврамовић истиче да ће одлуком скупштине највише бити оштећени студенти који студирају по новим програмима и који ће за стицање мастер звања морати да похађају петогодишње студије, као и магистри који ће, највероватније, изгубити трку са мастерима, а за своју титулу су се образовали најмање шест година.

У саопштењу, које су потписали представници свих студентских организација већине Универзитета, стоји да забрињава ситуација да већина високошколских и даље покушава да заради на 450.000 дипломаца, јер сугерише замену старих диплома новим.

„Ови факултети се залажу за наплаћивање додатних испита досадашњим дипломцима како би им издали мастер дипломе, чиме обесмишљавају и крше закон и његово тумачење. Подсећамо да замену диплома треба вршити или по аутоматизму или је не треба вршити, али досадашњи академци се, полагањем додатних испита, никако не смеју стављати у неповољан положај у погледу нових мастера“, наводе студентски представници.

Такође, они објашњавају да физичком заменом своје дипломе за нову мастер диплому појединац не би добио никаква додатна права, јер су ова два документа проглашена еквивалентним. Академци ће, како кажу, предложити Бранку Ковачевићу, председнику КОНУС-а, и Зоран Лончару, министру просвете, да факултети свима који су дипломирали бесплатно издају уверење да њихова диплома одговара новој мастер дипломи. Такође, информација о изједначавању звања, према мишљењу академаца, требало би да буде упућена надлежним службама које се баве нострификацијом диплома у европским земљама.

Они који су уписали мастер настављају са учењем

Професори, како кажу, нису забринути за судбину студената који су дипломирали по старом програму, а пре неколико недеља су уписали на мастер студије.

– Будући да неће бити аутоматског изједначавања звања, они немају шта да изгубе, већ ће стећи додатно образовање и звање – објашњава професор др Симо Аврамовић.

Нове мастер студије су струковно, односно професионално оријентисане и означавају специјализацију у одређеној струци. Сви који имају звање мастера су нека врста мајстора свог заната.

2 replies »

  1. Ovaj problem nosi sa sobom još jedan. Naime niko ne zna koji je koeficijent za zvanje mastera i većina pribegava tome da računa platu mastera kao i platu diplomiranih stručnjaka prema koeficijentu 19.35. Mislim da osobe koje završe dodatnih godinu dana master studija, trebaju imati viši koeficijent kao nekada magistri. Ako je to i sada tako, molim Vas uputite nas na pravilnike koji to uređuju

    Свиђа ми се