АКТУЕЛНО

УКРАЈИНА-ИЛОВАЈСК: СМРТНО РАЊЕНИ АМЕРИЧКИ ПЛАЋЕНИК ЈЕ ПЛАКАО И МОЛИО ДА НЕ УМРЕ …


Bvbim8SIUAAzZ8E„Патерн“ његовог „деловања“ и „места службовања“, непосредно пре активног учешћа у кијевском неонацистичком пучу (за који знамо да је организован у режији америчких тајних служби, вашинтгонске дипломатије и амбасаде САД из Кијева), и приступања новоформираним „војним јединицима“ Кијевске хунте (за које такође знамо да иза њих логистички и материјално стоји Пентагон)- по писцу ових редова, јасно указују да је овде највероватније реч о „више рангираном“ ЦИА оперативцу, који је јуче у Иловајску страдао „под сумњивим околностима“!?

***

УКРАЈИНА-ИЛОВАЈСК: СМРТНО РАЊЕНИ АМЕРИЧКИ ПЛАЋЕНИК ЈЕ ПЛАКАО И МОЛИО ДА НЕ УМРЕ …

21 август 2014, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

paslawski ukraine

„МАЈОР“ ПАСЛАВСКИ, У СРЕДИНИ…

ИЛИ- КАДА „ПСИ РАТА“ УМИРУ „ПСЕЋОМ СМРЋУ“…

Засада једини јавно идентификовани амерички „плаћеник“, држављанин САД , наводно украјинског, али по презимену радије украјинско-пољског (мешовитог) порекла, Марк Паславски („ратни туриста“- који се запутио у Украјину наоружан жељом да убија Русе?) је јуче умро спором и болном смрћу- од рана које је наводно задобио од стране новоруских бораца, бранилаца Иловајска (градића удаљеног 35 км од Доњецка)…

Према исказу украјинског новинара Максима Додијука, који је на ратишту присутан у својству „службеног репортера“ озлоглашеног нео-нацистичког батаљона „Донбас“, Паславски је практично искрвавио од рана у леђима (због непостојања амбулантног сервиса), и у рукама приученог војног болничара…

Паславски је у оквиру ове озлоглашене јединице био познат по надимку „Франко“. Асоцијација са именом озлоглашеног шпанског фашистичког диктатора је очигледна, и по писцу ових редова указује на „идеолошки карактер“ овог америчког држављана- чија биографија указује на то да Паславски (поред „жеље да убија Русе“) је поседовао богато америчко војно искуство, и да је својевремно (1981) школован на америчкој војној академији „Вест Поинт“, да би потом служио у америчким елитним специјалним јединицама, у чину мајора.

———–

E07C9D45-6E89-4B08-9BD2-2E58ED2D064F_w640_r1_s

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДИПЛОМИРАЊУ МЛАДОГ ПОРУЧНИКА ПАСЛАВСКОГ СА „ВЕСТ ПОИНТА“. МАРК ПАСЛАВСКИ ЈЕ ТЕЧНО ГОВОРИО РУСКИ, УКРАЈИНСКИ И ЕНГЛЕСКИ…

БИОГРАФИЈА БИВШЕГ ЕЛИТНОГ АМЕРИЧКОГ ОФИЦИРА УКАЗУЈЕ НА „ВИШЕ ОД ИГРЕ“…

Биографија америчког држављанина и бившег официра америчке војске Марка Паславског указује на то да он ипак није био обичан борац нео-нацистичког батаљона „Донбас“, како је себе приказао у интервјуу са Симоном Островским са „Вајс њуз“ ТВ станице, почетком августа ове године.

…Поред тога што је 55 годишњи њујоршки „инвестициони банкар“ Паславски био школован на престижној америчкој академији „Вест Поинт“ где је дипломирао као поручник, и потом службовао у америчкој војсци, у елитним јединицама „Ренџера“ до своје 32 године када се „демобилисао“ као мајор- Паславски је „службовао“ у Кијеву, Харкову и Москви…

„Ренџери“ су једна од најелитнијих америчких војних формација, која се углавном користи за специјалне операције („Ренџери“ су дошли у жижу светске јавности након неуспелог покушаја отмице или ликвидације сомалијског председника Мухамеда Аидида 1993, о чему је и снимљени холивудски „блокбастер“- Black Hawk Down). Честа је пракса да се бивши официри и војници ове јединице врбују за потребе америчке ЦИА агенције.

Свакако треба узети у обзир да је је Паславски имао десетогодишње ратно искуство у овој формацији и да је изашао из војске са чином мајора, и да је потом службовао као „банкар“ у такозваном „обавештајном троуглу“ – Кијев, Харков и Москва…

… Дакле овде се издваја његово пост-војно „банкарско службовање“ у Кијеву, Харкову и Москви, као и његово документовано активно учешће у „мајданским протестима“ крајем прошле и почетком ове године- а потом и ратно „службовање“ у једној од најозлоглашенијих неонацистичких војних јединица Кијевске хунте!?

„Патерн“ његовог „деловања“ и „места службовања“, непосредно пре активног учешћа у кијевском неонацистичком пучу (за који знамо да је организован у режији америчких тајних служби, вашинтгонске дипломатије и амбасаде САД из Кијева), и приступања новоформираним „војним јединицима“ Кијевске хунте (за које знамо да иза њих логистички и материјално стоји Пентагон)- по писцу ових редова, јасно указују да је овде највероватније реч о „више рангираном“ ЦИА оперативцу, који је јуче у Иловајску страдао „под сумњивим околностима“!?

avakov

„Мајор“ Паславски се на Твитеру оглашавао под лажним псеудонимом „Брус Спрингноут“- У својим иступима, поред тога што је био критичан на кијевску корупцију, знао је и да директно „увреди“ високе званичнике- Као што је то у овом примеру био случај са неонацистичким (и осветољубивим) министром унутрашњих послова Украјине Аваковим… Можда му је то на крају и дошло главе? (данашњи „ЊуЈорк Тајмс“ је публиковао десетак „твитера“ Пасловског, сличног карактера)

КО ГА ЈЕ УБИО (WHO CARES)?

Поред идеолошких, „службених“, и плаћенићких мотива за учешће овог „америчког банкара“ у редовима украјинских „пса рата“, овде падају у очи и неки други детаљи- који указују да се ради о бившем елитном америчком официру, украјинско-пољског порекла, који је био конзумиран етничком мржњом према Русима (као уосталом и већина припадника његове јединице).

О томе сведочи његов бивши саборац из батаљона „Донбас“, по надимку „Лекс“. Лекс описује случај заробљавања осам припадника новоруских снага, када се, према Лексу, Марк Паславски оштро супротставио „хуманом поступању“ са заробљеницима.

Лекс је описао карактер Паславског (али и генерални карактер припадника ове неонацистичке јединице) следећим речима: „Он је уистину мрзео све Русе. Сви ми смо мрзели Русе“.

Ипак, поред јавно испољене „нетрпељивости“ према Русима, други иступи Паславског (не само у оквиру ове, сада већ десетковане, неонацистичке бригаде), већ и на друштвеним мрежама и другим контактима, указују да је Паславски (вероватно из угла професионалног војника) имао веома озбиљне примедбе на понашање ових јединица на ратишту, али и на корупцију у оквиру Кијевске хунте- Новинар Островски из „Вајс Њуза“ цитира његове речи: „…Био сам сведок корупције“.

…Да би се потом јавно залагао за расформирање кијевских неонацистичких батаљона (по окончању рата), за које је јавно изразио „бојазан“ да ће евентуално постати претња за украјинску државу!?

Писац ових редова није успео да пронађе конкретне доказе да се оваквим његовим „квалификацијама“ супротставио јавно било ко из редова десничарске Кијевске хунте или командног кадра његове јединице- али неки јавно обелодањени детаљи његове смрти сугеришу да је овог „америчког оперативца“ можда стигао „пријатељски метак“, и да није страдао у борбама са новоруским снагама (званична верзија)!?

Репортер Максим Дондијук је за „Вајс Њуз“ описао смрт Паславског следећим речима: „Он је имао три ране на леђима, кукао је да је у великим боловима и да не жели да умре… Било га је могуће спасити да је тамо било амбулантно возило или хеликоптер, али он је добио само прву помоћ од стрне (приученог) војног болничара.

the-only-american-fighting-for-ukraine-dies-in-battle-body-image-1408561464

ПАСЛАВСКИ, ДРУГИ З ДЕСНА, У „ОСЛОБОЂЕНОМ“ АРТЕМЕЈЕРСКУ…

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА- ЈЕДНА „РАТНА ЏУКЕЛА“ МАЊЕ…

Из овог кратког али „живописног“ описа последњих тренутака бившег мајора америчких Ренџера и доскорашњег „банкара са Менхатана“, је очигледно да је Паславски био „упуцан“ у леђа… И такође је очигледно да му није пружена адекватна медицинска помоћ, те да је практично остављен да умре на бојишту…

…Да ли су то све биле само „трагичне околности“, или је у позадини био неки скривени сценарио, вероватно се никада неће установити са сигурношћу.

Ипак, сви ови детаљи посредно указују да се у овој причи није радило о неком „добровољцу аматеру“, или обичном „псу рата“- који је на крају страдао (не)обичном „псећом смрћу“, већ о квалитетном „америчком асету“…

..Но, на крају крајева, све то и није тако битно. Оно што је најважније- То је чињеница да су овај свет (и наша новоруска браћа), ослобођени још једне империјалистичке „ратне џукеле“…

Написао Миодраг Новаковић

 

РЕФЕРЕНЦЕ:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=712907195462797&set=p.712907195462797&type=1

http://rt.com/news/181780-american-ukraine-dies-battle/

https://www.youtube.com/watch?v=F4DpPr9xy5U

http://www.rferl.org/content/mark-paslawsky/26541831.html

https://news.vice.com/article/the-only-american-fighting-for-ukraine-dies-in-battle

http://www.businessinsider.com/american-ukraine-fighting-paslawsky-2014-8

http://news.list-online.com/the-only-american-fighting-for-ukraine-dies-in-battle-vice-news/

http://www.themoscowtimes.com/news/article/u-s-born-soldier-killed-while-fighting-separatists-in-eastern-ukraine/505574.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mogadishu_%281993%29

http://en.wikipedia.org/wiki/75th_Ranger_Regiment

http://www.nytimes.com/2014/08/21/world/europe/an-american-voice-on-ukraines-front-lines-goes-silent.html?_r=0

 

6 replies »

  1. Донбас ниjе неонацистичка, него jе анархо-комунистичка jединица. Азов и Аjдар су нацисти.

    Свиђа ми се