АКТУЕЛНО

ЗАНИМЉИВОСТИ: Овако саветују странце пре путовања у Србију


„Србија је генерално безбедно место за посету. Мештани су невероватно љубазни и предусретљиви у случају да вам је потребна било каква помоћ“, пише Wikitravel о нама. Ево још неких занимљивих савета странцима који путују у Србију.

23.08.2014. МОНДО, за ФБР приредила Биљана Диковић

Фото: МОНДО, Горан Сивачки

Фото: МОНДО, Горан Сивачки

Ако вам је потребна било каква помоћ, да стигнете негде, нешто купите… најбоље је да питате млађу особу јер су веће шансе да говори енглески.

Међутим, увек треба да будете свесни џепароша, углавном у јавном транспорту. Пљачке на улици, убиства или напади су веома ретке појаве, чак и у мрачним деловима града. Организовани криминал постоји, а туриста нису мета.

Пазити на возаче – могу бити веома непристојни према пешацима и бициклистима. Такође, широко је распрострањена нетолеранција према хомосексуалцима.

Пази, мина!

Након југословенских ратова деведесетих година, остале су неке неексплодиране бомбе, али ван великих градова. Зато пазите – ван града не идите стазама које нису обележене, а ако пронађете сумњиви објекат који подсећа на бомбу или мину, не дирајте га и одмах позовите полицију.

Срби су веома пријатељски, љубазан и гостољубиви људи, нарочито у јужним деловима земље.

Када сте позвани у српски дом, донесите неки поклон приликом прве посете. Цвеће, чоколада, неко алкохолно пиће или нешто из земље из које долазите. Ако носите цвеће знајте да је паран број цветова само за сахране. Током посете не тражите ништа јер ће вас сигурно сами понудити и храном и пићем.

Будући да се многи Срби осећају национално фрустрирани недавним историјским догађајима на Балкану, најбоље је да избегнете дискусију о југословенским ратовима деведесетих и НАТО бомбардовању Србије. Ако се деси да неко говори о томе, покушајте да избегнете било какво давање свог мишљења док не процените ставове вашег познаника и осталих.

Не спомињите САД подршку независности Косова. Међутим, ако делите мишљење већине Срба о томе, многи ће бити срећни да разговарају са „западњаком“ који дели њихове ставове.

Пази, ракија!

Када наздрављате у Србији, као и у већини европских земаља, гледајте друге особе у очи. Можда ћете попити галоне алкохола, али од вас се очекује да будете трезни. Бити очигледно пијан је знак лошег укуса и недостатак карактера. Алкохолна пића у Србији су веома јака. „Ракија“ од шљиве садржи око 53 одсто. Лепо је да знате да наздравите на матерњем језику домаћина – реците „Живели!“.

С друге стране, разговори о СФРЈ и Титу су мање проблематични. Већина се тог времена сећа као стабилног и мирног доба, али је могуће да осетите јак антикомунистички и националистички став, посебно међу младим људима из појединих сеоских регија где је стара подела на оне за и оне против комунизма, и даље актуелна.

Запамтите, Србија не признаје независност Косова, али одржава односе са Словенијом , Хрватском, Босном, Црном Гором и Македонијом. Србија је претежно хришћанска православна земља и веома је непристојно да се вређа њена традиција и религија.

Слично као и у другим земљама бивше Југославије, Срби не воле да се њихова земља описује као део источне Европе. Још једна честа заблуда је да је Србија део совјетског блока, али су у Србији Руси увек били пријатељски и братски народ.

Не показујте прстом на друге особе, то је непристојно.

Млади људи су, као и свуда у свету, веома отворени за странце, али старије генерације (преко 65 година) и даље су прилично конзервативне.

Реч „молим“ је кључ за љубазан разговор на српском језику. То практично значи “молим вас“, али и одговор на хвала, уместо пардон или питање – Шта. Као, на пример, “bitte“ на немачком.

Као и већина европских језика, и српски има формално и неформално обраћање. Користите формално “ви“ када разговарате са старијим људима. Лична имена се углавном не употребљавају, осим међу пријатељима или рођацима.

Тако о нама пише Wikitravel и наводи шта треба јести у Србији: ћевапе, проју, кајмак, ајвар, гибаницу, пуњене паприке, пасуљ… а осим Београда, треба посетити Смедерево, Крагујевац, Златибор и свакако, манастире.

1 reply »