АКТУЕЛНО

Чуркин назвао седницу СБ УН „краљевством кривих огледала“


Дискусија у СБ УН о Украјини, која је одржана у петак, је подсећала на „краљевство кривих огледала“, изјавио је новинарима амбасадор Русије УН Виталиј Чуркин.

МИП РФ: РУСИЈА СЕ НЕЋЕ МИРИТИ СА ТЕШКИМ ПОЛОЖАЈЕМ ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ НА ЈУГОИСТОКУ УКРАЈИНЕ

23.08.2014. Глас Русије, ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

© Photo: AP/John Minchillo опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_23/CHurkin-nazvao-sednicu-SB-UN-kraljevstvom-krivih-ogledala-4773/

© Photo: AP/John Minchillo

Према његовим речима, неколико чланова СВ се није бринуло због хуманитарне катастрофе на истоку земље, већ само ситуација са руским конвојем који је доставио помоћ у Луганск.

Дипломата је саопштио члановима СБ да је РФ упутила хуманитарну помоћ на исток Украјине, пошто је 12. августа добила званичну сагласност Кијева, а „ако је он одлучио да превари, онда је то његов проблем.“

Чуркин је подсетио да се недавно у СБ УН појавила „правна новина“ – усвојена је резолуција о достави хуманитарне помоћи у Сирију преко границе, а без сагласности владе у Дамаску.

***

РЈАБКОВ: Русија је све урадила по нормама међународног хуманитарног права

МИП РФ: РУСИЈА СЕ НЕЋЕ МИРИТИ СА ТЕШКИМ ПОЛОЖАЈЕМ ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ НА ЈУГОИСТОКУ УКРАЈИНЕ

РУСИЈА, слањем хуманитарне помоћи југоистоку Украјине, делује у пуном складу с нормама међународног хуманитарног права, наводи се у саопштењу заменика министра иностраних послова РФ Сергеја Рјабкова.

„Управо је Кијев, иза кога, очигледно, стоје његови западни покровитељи, последњих дана чинио све како би осујетио изузетно важну хуманитарну акцију – истакао је Рјабков.

– У Кијеву су се, изгледа, до последњег момента надали да ће та намерна игра одуговлачења дати потребан ефекат. Време је било потребно украјинским властима како би покушале да заврше војну операцију усмерену на гушење отпора сопственог народа, заливши крвљу и сузама место где се сада дели руска хуманитарна помоћ. Није им успело”.

„Позивати се сада на норме међународног права, које смо ми увек поштовали, поштујемо и поштоваћемо, значи пребацивање одговорности на невиног од стране кривог – нагласио је дипломата.

– Ми се понашамо у потпуном складу с нормама међународног хуманитарног права.

Више не можемо и нећемо се мирити с тешким положајем људи који живе на југоистоку Украјине”.