Окупација

ДСС – Чије економске и политичке интересе Вучић заступа и брани?


dss

САМОВОЉНА И ШТЕТНА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ

 

28.8.2014. ДСС

vucic01_4_1Изјава председника Владе Александра Вучића да ће на конференцији Западни Балкан у Берлину да учесницима представи инфраструктурне пројекте од значаја за цео регион отвара озбиљно питање: чије економске и политичке интересе председник српске Владе заступа и брани?

Три наведена пројекта, које председник Владе промовише у Берлину и за које тражи политичку и финансијску подршку Европске уније, нису ни економски, ни политички, државни интерес Србије.

Њихово истицање као приоритетних за Србију је и у потпуној супротности са владином Стратегијом развоја железничког, друмског, водног, ваздушног и интермодалног транспорта у Републици Србији од 2008.-2015. године.
Овом Стратегијом су потпуно јасно и аргументовано истакнути приоритети Србије, усклађени са бројним документима Европске уније којима је дефинисан развој саобраћајне инфраструктуре на простору Европе. Ти, апсолутни проиоритети су Коридор 10, са краком Београд- Нови Сад- Будимпешта и  Ниш-Софија, као  и Коридор 7 (река Дунав).  Све остало је у другом и трећем плану.

Пут Ниш-Приштина, који председник Владе проглашава путем од националног интереса и предлаже чак изградњу аутопута, владина Стратегија је с правом уврстила тек у средњорочни план рехабилитације-реконструкције постојеће путне мреже. Исто је и са пругом Београд-Сарајево, трасом Лајковац-Ваљево-Лозница, одавно пропалим бесмисленим пројектом, који се у Стратегији и не помиње.

У чему је интерес Србије да се залаже за изградњу пруге Подгорица-Тирана одговор зна само председник Владе.

Очигледна самовоља председника Владе да по сопственом нахођењу или по нечијем, спољном налогу утврђује стратешке интересе Србије мора озбиљно да забрине сваког грађанина Србије, јер се ради о потезима који  могу да проузрокују несагледиву економску штету Србији и супротни су њеним виталним државним интересима.

Остаје нада да Европска унија, због тога што се налази у дубокој кризи, ове предлоге председника српске Владе неће моћи да подржи.

У Београду
28. август 2014.

Информативна служба
Демократске  странке Србије

2 replies »

 1. СВОЈЕ !

  Thu, 28 Aug 2014 20:29:14 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: “

  САМОВОЉНА И ШТЕТНА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ  

  28.8.2014. ДСС

  Изјава председника Владе Александра Вучића да ће на конференцији Западни Балкан у Берлину да учесницима представи инфраструктурне пројекте од значаја за цео регион отвара оз“ >

  Свиђа ми се