АКТУЕЛНО

The Saker: Pauvre, pauvre France!


Чини се да је Франсоа Оланд, звани Муданце (надимак му дала Мартин Обри, први секретар Социјалистичке партије Француске), као америчка пудлица у Европи надмашио чак и Пудл Тони Блера. Пошто је дуго пружао отпор притиску САД и Француска за то била кажњена са милијардама долара, он се изненада предаде и обустави испоруку француских Мистрала Русији. Међутим, САД му неће вратити девет милијарди долара изнуђених од банке Парибас, а Руси могу да Француској наметну астрономске пенале због кршења уговора. Дупли зајеб!

04.09.2014. The Vineyard of the Saker, за ФБР приредила Биљана Диковић

Франсоа Оланд

Франсоа Оланд

Мада претпостављам да је то мера која ће трајати колико и предстојећи самит НАТО-а, и да ће, чим се самит заврши, „околности за испоруку“ на чаробан начин постати „опет подесне“. Што се тиче Русије – без бриге. Она ће добити или бродове или хрпу пара. Добија какогод.

Али, није у томе ствар.

Прво, да ли Русији стварно требају ови француски бродови је изузетно контроверзно питање у Русији, посебно у војсци. Нисам их анкетирао, али претпостављам да већина из војске не жели Мистрале и радије би да утроши новац на другом месту. То је била Медведевљева поруџбина, далеко од једногласне подршке. Лично, мислим да су Мистрали веома добри бродови, веома свестрани, као и да би Русија могла да један користи у Црном мору и један на Далеком истоку. Мистрали такође долазе у тренутку кад је руска бродоградња преоптерећена и нема капацитета да испуни све поруџбине Руске ратне морнарице. Коначно, Мистрали стижу са напредном комуникационом и командном инфраструктуром коју би Руси желели у своје руке. Али, ја сам увек био слаб на француске системе наоружања, а и нико ме ништа не пита. Поред тога, Руси имају и јефтинијих начина за набавку таквих капацитета и система.

Мислим да је прави значај уговора о Мистралима био у томе што су Русија и Француска хтеле да свету покажу да две земље могу радити заједно, чак и на великим уговорима, да је Француска поуздан снабдевач и да руски и француски војно-индустријски комплекси могу сарађивати.

Сада Французи изгледају потпуно блентаво, идиотски.

Што је заиста неправедно. Французи заслужују признање што су чинили праве ствари, потписати тако комплексан споразум није мали задатак, и што су пројектовали врхунски брод. Сада је све то компромитовао Франсоа Муданце Оланд, који очигледно има визију, храброст и обавештајне и лидерске квалитете плаво-зелене алге.

Кладим се да ће бродови бити испоручени мање-више на време. Али страшан ударац је задат једној од вредности с којом се Французи посебно поносе и посебно им је драга: независности своје земље од свих других великих сила. Ако су Британци спали и мање-више пристали на улогу батлера Ујка Сама, Французи је неће прихватити и ја очекујем да мржња према садашњем режиму постане још жешћа него што је данас. Склон сам да се сложим с предвиђањем француског економисте Пјера Јовановића, да „Краљ Франсоа“ (још један од Муданцетових надимака) никад неће завршити свој мандат.

Pauvre, pauvre France…

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Pauvre, pauvre France!
Превео: Александар Јовановић

4 replies »

 1. Lično znam da bi Admiralitet više voleo potpunu i super brzu popravku i modernizaciju sve 4 titanijumske podmornice, klase Barakuda. Ubacivanje ove 4 podmornice, super modernizovane, predstavljalo bi strahovit iskorak ruske mornarice u kvalitativnom i kvantitativnom smislu i dobili bi vreme za izgradnju dovoljnog broja Jasena, kao pandana jenkijevim „Morskim vukovima“… Nosači helikoptera? Sem softverskih i prednosti modularne izgradnje u borbenom smislu, nemaju nikakvu ulogu. Spori, velike mete, potrebna flota da ih brani, helikopter protiv aviona…? Mrka kapa! I softverski su već prevaziđeni, da ne spominjem da se u kritičnom trenutku može desiti da francuska elektronika naprasno otkaže, zbog nekog duboko usađenog baga i šteta bude nemerljiva… Rusiji treba klasičan nosač aviona, bar 4 komada, dva hitno, kao pokretnih aerodroma, nosivosti svaki makar po 120 aviona, sa dovoljnim brojem razarača i drugih pratećih nosača defanzivno-ofanzivnih raketa, upravo ono što Kina sada ubrzano radi…

  Свиђа ми се

   • Ma jok ja! Prodobrio? Ma daj! Nema potrebe za više „bombica i nuklearki“ i ove su dovoljne, ali „dog fajt“ podrazumeva sudaranje brodovima, koji ne smeju da pucaju! Čitao si ad je to decenijama bio omiljeni sport ruskih i američkih podmornica i da kad su se pojavile titanijumske Barakude, jenkiji su naprasno prestali sa tim… sve do „Kurska“, koga su ukebali „na spavanju“. Elem, nisi se izjasnio, ima li nečega da ti nije po volji u mom komentaru… ili mi samo šalješ pozdrave?Kompletna obnova sve 4 Barakude bi u najgorem slučaju koštala ko ove „kade sa palubom“, a upotrebna vrednost bi bila neuporedivo veća. Naravno Rusiji su neophodni nosači, jer bojni brodovi klase „Kirov“ ne mogu doveka da predvode ruske flote, a potreba za odbacivanjem antibalističkog štita jenkija što dalje od obala Rusije je bez njih nemoguća.

    Свиђа ми се

   • Чуј, да се изјасним. Па требао бих да имам ихахај већег војног образовања него што сам га добио као обичан војник. Мада ми се твоје запажање о носачима авиона чини логичним, о разним бубицама сигурно тачним (ајд да се осмелим па то као везиста да кажем), али ни носачи хеликоптера нису за отпис – не носе хеликоптере да би деловали на мору, већ с мора.
    А подморница ? Њих никад доста. Замисли једну из које посада излази мало у Мајами да се прошета 🙂

    Свиђа ми се