ДРУШТВО

Знаш Вучићу, теби се обраћам…


5.9.2014. Слађанина колумна

Не умем више да живим сопствени живот. Не умем више да мислим, да волим, да осећам. Шта сам онда ја? Празна љуштура без душе, пуста њива без рода, затворена књига без речи.

Не бојим се смрти. Зашто бих када сам већ умрла. И то што у грудима куца срце није никакав знак да у мени има живота.

vucic-grafit-izdajnikВучићу, читаш ли ове речи? Умеш ли да их протумачиш? Или умеш да разумеш само лажи, само бол, само патњу. Какав си то човек? Какви сте Ви људи, Ви којима ништа није свето, Ви који сте заборавили ко сте? Кажите? Научите и нас каква је срећа немати савест, како је живети без морала, какав је осећај заборавити на Бога.

Знаш Вучићу, теби се обраћам.

Не бојим се осуде. Бојим се онога што видим док тумарам по ходницима своје душе. Бојим се празнине у њој. Тамо нема ничега. Да ли си срећан што си постигао свој циљ? Више нећеш имати против кога да се бориш и шта ћеш тад? Имаћеш скупа кола, имаћеш лепе жене, имаћеш свет пред собом и ништа нећеш имати.

Ја ти то тврдим и сигурна сам у то као што сам сигурна да куцам ове речи. Сваки дан су ме убијали по мало. Свака суза побијене деце, свако срце што је престало да куца, сваки педаљ моје отете земље, али ти то нећеш да разумеш.

Ти хрлиш у светлу европску будућност. Како ћеш у њу са умрлим народом? Имаш ли очи да видиш, имаш ли уши да чујеш’? Ослушни. Чујеш ли вапај, чујеш ли јечање умрлих, побијених, осакаћених дубоко из утробе земље, чујеш ли врисак свог народа? Да ли си глув? Вреди ли теби говорити?

Срби верују речима и празним обећањима, а Срби не верују делима и постали су као свиње Гадаринске. Србија прича данима и месецима о старлетама али не помиње дуго Стевана Синђелића а тај исти Стеван је дао свој живот. Оно што  је највредније имао.

Поново је србска крв пала на  Косову по ко зна који пут… и ништа. Ви пишете о небитним и празним људима. Видиш ли Вучићу да немаш више народ. Који ти још доказ треба. Желиш да нам памет утераш преко задњице, да осим душе убијеш и оно мало преостале свести да коначно утврдимо европско градиво и заборавимо да смо људи?

Прави пријатељ, уколико то јесте заиста, прихватиће те онаквог какав си без потребе да те преваспитава, зато сам са ово мало памети и посумњала да нас твоја Европа жели за другаре, пре ће бити за нешто друго, а шта је то друго то ти Вучићу најбоље знаш.

Шта су твоје европске позајмице? Да нису стављене на прса умрлој Србији?

9 replies »

 1. Kako je samo sve lepo isplanirano i urađeno, ono malo ljudi koji bi nešto i učinili za ovu zemlju su pohapsili i oterali u „Padinjak“ i sad se to osililo toliko da prelazi sve granice zdravog razuma!!!!!

  Свиђа ми се

 2. Жалопојке, било које врсте, чак ни оне епске, не мењају, нити ће икада било шта променити у већ дуже времена окупираној Србији. Спасење и фундаменталне културне-привредне и прије свега политичке промене донели су удружени, умрежени и сложни грађани Србије, матице и расејања, свих степена образовања, солидарни и активни. Познато је да је индивидуализам, ЗЊАЊЕ-ЕНЕРГИЈА-ВРЕМЕ, без преко потребне и спасоносне СОЛИДАРНОСТИ, неприхватљив кукавичлук. Индивидуализам без АКТИВНОГ ДЕЛОВАЊА, бекство од самог себе, савести, очигледно и неприхватљиво, одбијање прихватања одговорности. Ми, грађани Србије, матице и расејања, немамо право да будемо само неми посматрачи и учесници: неморала, корупције, на свим друштвеним нивоима, пљачке: друштвене имовине, тајкуни, осиромашеног срБскОГ народа, Банке, све опште анархије, моралног и духовног мрака. Дужност, савесних и одговорних грађана Србије је да имају легитимно право, да мењају оно ШТО за њих није добро, знајући, да је њихова лична, као и судбина целе заједнице-друштва у њиховим вредним и чистим рукама, заједничкој ПАМЕТИ.
  Фундаменталне културне-привредне и политичке промене су заједничко ДЕЛО, грађана Србије, матице и расејања, свих степена образовања, удружених, умрежених, одлучних и активних, који су 24.марта.2015 године, изроде, уљезе, петоколонаше и домаће политичке издајнике, на величанствен НАЧИН, приморали, да свој спас пронађу само у ПРАВОВРЕМЕНОМ БЕКСТВУ. Утицај и помоћ, нама Србима наклоњеним и моћним, СПОЉНИМ ФАКТОРИМА, били су од историјског значаја, без којег није било могуће створити једно ново ЈЕДИНСТВЕНО и хумано друштво, које је допринело дефинитивном крају, глобализма, неолиберализма и капитализма, чији је КРАЈ већ одавно одређен вољом виших сила, које је правилно схватио и разумео, Никола Тесла, непревазиђени СРБски Геније и визионар. Његова визија се остварила и то у прави час, почетком трећег миленијума, стварањем новог и јединственог хуманог друштвеног система, али, једног, који безпрекорно ФУНКЦИОНИШЕ, који је пример народима целог Света, Теслино, до јуче успавано, почетком трећег миленијума, сасвим БУДНО, активно и добронамерно, постаје у правом смислу речи: ПОСРЕДНИЧКО ПЛЕМЕ и то једно од ПЛАНЕТАРНОГ ЗНАЧАЈА.

  БОГ СА НАМА- МИ- СРБкиње, СРБи са ЊИМ- БОЖЕ, ХВАЛА ТИ НА ПОДРЖЦИ!!!

  У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА. АМИН!!!

  Свиђа ми се

 3. Ja bih unela temu: Skolstvo i Zdravstvo, lepe nam grude Srbije. Revolt u meni izaziva taj Septembar,Radnik sam, sa petoro dece, i samo mi je jos jedno u toku skolovanja,ali mi se smucio taj polazak u skoli, i sve je bajno do prvo polugodja, a onda nastupa Srpska MUCKALICA, ko koga zna, ko kome je rod, zavisi gde tata radi, nedao Bog da je opstinar, ona druga deca postaju ponizena, otudjena, Radnicka su, pa se i ne obraca paznja na inteligenciju, da se unaprede.pohvale, nego ih namerno dospoda vraca nazad, jer cekaju da im se nesto poturi u dzep, izvede na rucak, i sve ono sto je dzabe, sto je mufte. Smucile su mi se vise drzavne ustanove, ma kog tipa bile,Ponasaju se ko da im je neko u AMANET ostavio.Za zdravstvo:vise ne bih smela da odem,kod lekara, jer se desava da obicnu vodu stave u spric, da bi im ostalo u kucnoj apoteci pa makar jos 3.dana ostalo od zivota, Tu su Bozje travke koje lece sve.Zato treba biti strpljiv, svestan jer onaj odozgo vidi sve, mozda je spor ali je efikasan.

  Свиђа ми се

 4. Браво Слађана ! Како сте само истинито изразили осећај , који многи интелектуалци у Србији имају! Није важно да ли ће допрети то до дотичног- нажалост не могу употребити нити реч срце,нити душу,јер је нема дотични ,али сте рекли ИСТИНУ. Хвала и у моје име.

  Свиђа ми се

 5. Znate draga moja, poštujem Vaš nadahnuti nastup epskih razmera, ali… avaj! Obratili ste se ljudskoj nakazi, koja uopšte ne govori Vašim jezikom, nema ni trunke empatije prema onima, u čije ime Vi ovde nastupate, tako da samo gubite vreme… mada možda ovo može da bude literalna vežba, za mogući spisateljski pokušaj. Picousti kvisling se drži one: „Pas laje, vetar nosi“… i čvrsto drži sve poluge struktura „ministarstva sile“, koje su mu njegovi zapadni gospodari predali na trenutno korišćenje i sve dok ispunjava njihove zahteve bez pogovora, ni Vi, ni ja, ni armija „nas“ nismo za njega nikakva pretnja. Ova zver mora da bude iskrvavljena, po „čaušeskuovom scenariju“ i ništa manje od toga. Gandijevština ovde samo znači da će okupacija da se nastavi dok svi mi obični smrtnici ne pocrkamo od gladi i boleština, tako da u najboljoj nameri i isto takvim željama za Vas, preporučujem Vam da ne gubite vreme na piskaranje… sada je vreme za fizički obračun, a ne za Tespisove poslenike. Pozdrav Vama…

  Свиђа ми се

 6. Свака ти част поштована Слађана! Велика је утеха што у Србији данас има барем једна жена као што си ти, која има храбрости, воље и одлучности да овако нешто напише и објави. Имаш већа *уда од многих Срба мушког рода. (Извини због овог!)

  Твој стил је мотиван и ти се на тој равни обраћаш овом човеку који нема осећања, нема система вредности, нема морала и нема родољубивог односа према отаџбини и нацији. Он нема ни душе. А нема, Бога ми, никаквог знања, а прст судбине нам га је метнуо на место председника владе?! Што би рекао теоретичар „менаџмента“ Питер – он је напредовао до крајњих граница своје неспособности. Одатле он чини од почетка велику штету и велеиздају. То што ће он обаталити у свом тзв. мандату Србија неће моћи надокнадити никад. Јер су његове намере да се до те мере увуче под реп оних који су га на то место поставили да ће извршити све захтеве свих непријатеља Србије.

  Он нема отаџбине, ни нације, ни Бога у себи – он је постигао оно у свом јадном животу бедника што само случај лакрдијаш (Црњански) може да удеси.

  Да ли смо ми Срби у већини исти као и он и на његовој страни? Нисмо, наравно, али њему је амерски газда све удесио и поставио такав тоталитаристички модел државне управе да може правити и непостојећу стварности (они кажу „виртуелну“) и да тако и даље заглупљује глупаке. А глупака има у свим временим, свим системима и у свим народима. Глупаци постају први план онда када паметни заћуте, будале проговоре, а фукара се обогати (И. Андрић). Наша права елита је гурнута у буџак, одстрањена из јавности и јавног утицаја на обичне људе и остављена скоро без корице хлеба. Тако уместо да је Смиља Аврамов, на пример, саветник тзв. прецедника – то је био оно сисанче Ђурић што ових дана прича да је „њихов највећи циљ“ да Срби на КиМ учествују у шиптарској влаасти и што се позива на примену Ахтисаријевог плана…

  Могло би се овако у недоглед, али за сада нема користи…

  Теби Бог дао мир у кући, здравље и наду!

  Свиђа ми се