АКТУЕЛНО

РАЧУНИЦА: Ево колике ће вам плате и пензије бити након смањења и најављених мера штедње!


– Плате до 25. 000 динара неће бити опорезоване, јер њима немамо шта да узмемо! Када је реч о пензијама ту је дуга прича, ту смо заштитили много више људи – рекао је премијер Александар Вучић након изношења плана штедње и реформи, а наш портал вам доноси рачуницу за колико ће вам бити смањене плате и пензије

20.09.2014. ТЕЛЕГРАФ, за ФБР приредила Биљана Диковић

фото: Телеграф

фото: Телеграф

Пензије и плате у јавном сектору до 25.000 динара неће бити смањене, поручио је председник Владе Србије Александар Вучић након изношења мера штедњи и реформи гостујући на РТС-у, које би према најавама почеле да се спроводе већ од октобра!

– Србија је миљама далеко од банкрота, пре свега захваљујући мерама које смо већ донели – рекао је премијер Вучић и додао:

– Плате до 25. 000 динара неће бити опорезоване, јер њима немамо шта да узмемо! Када је реч о пензијама ту је дуга прича, ту смо заштитили много више људи. Желео сам да по сваку цену заштитимо што више људи. 744.000 пензионера прима до 20.000 динара пензију њих нећемо да дирамо, као и оне који примају од 25 до 30 хиљада. Значи њима нећемо ништа дирати нити ћемо смањивати пензије таквим људима – каже премијер Србије и додаје да ће смањене од 9 одсто ићи на пензије до 40.000, а да ће најтежи ударац бити на пензионере који примају 60.000 динара!

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

– Моји родитељи су пензионери, па ја сам највише оштетио њих. Све сам урадио против породице Вучић, али сам се трудио да будем правичан – рекао је председник Владе Србије Александар Вучић.

Телеграф.рс је израчунао колике ће вам плате и пензије бити након смањења:

novac-foto-telegraf-10

фото: Телеграф

* ПЛАТЕ:

– до 25.000 / без смањења,
– 25.000 до 100.000 динара / смањење за 10 одсто!
– преко 100.000 динара / смањење 20 одсто!

– ПЛАТЕ ПРЕ И ПОСЛЕ СМАЊЕЊА:

30.000 – 29.500
40.000 – 38.500
50.000 – 47.500
60.000 – 56.500
70.000 – 65.500
80.000 – 74.500
90.000 – 83.500
100.000 – 92.500
120.000 – 108.500
150.00 – 132.500

Фото: Телеграф

Фото: Телеграф

* ПЕНЗИЈЕ:

– до 25.000 динара / без смањења,
– 25.000 до 30.000 / смањење за 3,1 одсто,
– 30.000 до 35.000 / смањење за 6,2 одсто,
– 40.000 до 60.000 / највише 14 одсто,
– преко 60.000 / смањење 15 одсто!

– ПЕНЗИЈЕ ПРЕ И ПОСЛЕ СМАЊЕЊА:

30.000 – 29.070
35.000 – 32.830
40.000 – 36.400
100.000 – 85.000

novac-foto-telegraf-7

Фото: Телеграф

(Д. З.)

9 replies »

 1. Radnici IZDVAJAJU od plate za penziju???!!! Oni su OBEZBEDILI minimum 5 godina penziju od tog haraca koji drzava uzima! Sta ‘oce ovaj gospodin – ne mogu ni ime da mu spomenem. Da vidim odluku Vlade pa da ih tuzim Ustavnom sudu sto diraju MOJU zaradjenu PENZIJU

  Свиђа ми се

 2. Jebem li mu mamicu on da mi uzima krvavo stecenu penziju, taj koji nema ni dana rasdnog staza, koji nezna kako se zaradjue penzija. opni koji je nisu zaradili njima se i nesmanjuje samo onima koji su je zaradili. Neka samo jedan krene za Beograd pederski grad ja sam sledeca da ga pitam jeli mi on to dao penziju iz njegovog dzepa svinja smrdljiva.

  Свиђа ми се

 3. Шта си ти, курјачки, излануо – пас с маслом не би појео!

  Прво, ти се АВ представљаш се после номиналног смањења бедних пензија као спасилац пензионера, јер си заштитио пензије до износа просечне пензије од целих 25.000 дин. и преко милион пензионера?! (Није те стид да се хвалиш тиме што преко милион пензионера има просечне пензије од само бедних и чемерних 25.000 дин.?!) Што је само 35% потрошачке корпе од које иначе није познато од како постоји да је и једна четворочлана породица преживела! Номинално смањење пензија преко 60.000 дин. исто као и пензија преко 100.000 дин.?! (Пензије и сва примања преко, рецимо 60.000 дин., требало је прогресивно смањивати, а сва примања преко 80.000 дин. још и прогресивно опорезовати!) Ко то и како данас у овој Србији има пензију преко 100.000 дин.?! Цело време док ниси добро зајахао Србији за врат причао си да се пензије неће смањивати! Слагао си масно и огавно: данас се осећаш моћним и недодирљивим! Али, не знаш у ствари да је то први знак почетка краја свих силних!

  Друго, смањивати плате у јавном сектору по истом моделу као и пензије – срамотно је. Пензије су уставом загарантоване и никакво смањење не долази у обзир јер се оне исплаћују по основу права стеченог из зарада, а текуће исплате пензија врше се из доприноса на зараде. То што је неспособна државна управа смањила број запослених до умртвљења БДП и буџета – питање је њихове нспособности, а не огромног оптерећења буџета пензијама – пензије нису по дефиницији буџетски расход, а држава је поарчила пензијски фонд. Број запослених у јавном сектору (државна управа и администрација), признали сте, прешао је 870.000 грла, а вероватно их има преко милион! То су рођаци и партијаши првенствено. Суштинска мера била би – смањење броја запослених на највише 50% од те множине. После тога, номинално смањивање њихових плата може по методи за пензије – али тек пошто се умање за око 40% за колико су веће од плата у приватном сектору.

  Треће, лаж је несхватљива и подла да су се пензије повећале за преко 30% после 2007. г.?! Колико ја знам пензије су замрзнуте управо некако од тада и никаквог ни номиналног ни реалног повећања пензија није могло бити! У ствари, пензије су од тада стално реално смањиване због раста девизних курсева и цена.

  Четврто, лаж је масна да је Србија далеко од банкротства и да има ликвидног новца за годину дана унапред! Држава без привреде и производње и са оваквим буџетским дефицитом – због којих отима од убогих и гладних грађана – јесте већ банкротирала – само то теби курјачки још нико није јавио!

  Пето, ти АВ не само да учествујеш у уништавању Србског народа него си директни организатор највећег уништавања. Није довољно само причати о томе како Србија неће увести санкције Русији, на пример, него је важно конкретно (не)чињење: некоришћење обећаних руских субвенција у пољопривреду, с једне стране, и бесцарински увоз пољопривредних и прехрамбених производа из ЕУ, с друге стране – директно је сатирање народа! Да не говоримо о при(х)ватизацији, некритичком прихватању свих јевроунијатских услова привређивања и осталих системских мера, саботирање градње на Јужном току, презадуживање… Све – ама баш све што радите на примени ССП, бриселског споразума, извршавању свих налога ради почетка предприступних преговора – све је то програм уништавања Србије и Срба!!!

  Шесто: АВ, заштита просјачких примања до 25.000 дин. је чиста за*ебанција народа и обрачун са сиромашнима и ништима у материјалном погледу. Паметни експерти су ти већ рекли да буџетски дефицит Србије није могуће решити штедњом, јер су у питању системски поремећаји економске, монетарне, буџетске и привредне политике. (Коначно, ММФ је већ признао да његов модел буџетске штедње није донео резултате и да га треба напустити!) Нељудски и несрбски је терет неуспешног решавања буџетског дефицита свалити на плећа оних који имају примања од којих не могу да преживе и због чега већ дуго умиру од баналних болести и глади. Узети се може само од онога ко има, а нарочито треба узимати од онога ко има оно што није зарадио. Пре него што си, апсолутно супротно од онога што си обећавао пре избора, почео отимати од оних који немају – морао си: коначно извршити тај обећани обрачун са криминалом и корупцијом, одузети незаконито стечену имовину свима лоповима и разбојницима, решити питање сиве економије, ефикасности државне управе и администрације у наплати доспелих ненаплаћених потраживања која су буџетски приходи, повећати до максимума штедњу и рационалност пословања у државној управи и администрацвији, увести прогресивно опорезивање, повећати порез на добит, увести страним банкама екстра порез на екстра добит, рехабилитовати приходе од царина, повећати ефикасност контроле у наплати пореза на додату вредност (огромна множина приватника који не плаћају никакав порез и никада, укључујући и адвокате)…

  О рехабилитацији производње узалудно је и причати јер ми је познато да ти беспоговорно спроводиш амерску доктрину да се Србија мора искључити из светског и европског развоја и довести у положај да увози и основне пољопривредне и прехрамбене производе. (А основни циљ писма ММФ-у о намерама био је обавеза Србије да изврши тзв. преструктурисање производње и целе привреде ради оспообљавања за враћање спољних дугова! То је требало да буде производња спсобна за извоз ради повећања девизног прилива… Шта се догоди са тим циљем и где је извоз производње које нема?! А нема је због тога што је намерно уништена…)

  Свашта би нешто способан државник морао претходно урадити пре него што удари на најслабије и на народне корене – мој АВ, АВ?!?!?!

  Свиђа ми се

 4. A sta je sa ogranicenjem opterecenja primanja po zakonu koja se odnose na teret po osnovu kredita i drugih odbitaka kao sto su izvrsna resenja sudskih izvrsilaca koja idu do 2/3 ukupnih primanja. Sta ce se destiti ako smanjenjem primanja ostatak posle pomenutih smanjenja bude jednak nuli. ???? Jedan broj posebno penzionera ce ostati bez primanja. !

  Свиђа ми се

 5. zasto je vece smanjenje penzija nego plata? Ko god da je smislio takvu stvar treba da zna sledece:
  – penzije su zaradjene i baziraju se na osiguranju
  – one ce morati da se vrate u narednom periodu posle isteka mera i predstavljace novi javni dug
  – plate takodje ne treba smanjivati u zdravstvu,prosveti, kulturi, pravosudju i policiji
  – ukupnu državnu upravu treba svesti na max 2-3.000 ljudi
  – verujem da bi to dovelo do ustede

  Свиђа ми се

 6. Мој муж је пресрећан јер је очекивао много више, а свекрва је у екстази пошто не спада у ту категорију.Рекоше ми да је Вучић праведан.Јој , правде када скидаш сиромаху и кожу са леђа и све то представљаш као чин милосрђа.

  Свиђа ми се