ДРУШТВО

Српска листа представља тас на ваги између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија (Да ли је уопште потребан коментар!?)


Срби одлучују ко прави владу Косова

20. 09. 2014. Вести

Западне силе се противе уласку покрета Самоопредељење у нову косовску власт, па Српска листа представља тас на ваги између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија.

Srpska kolaz

Фото-колаж: СРБски ФБРепортер

Американци и кључне европске државе не желе да радикални покрет који предводи Аљбин Курти буде чланица нове владајуће коалиције на Косову, рекли су за “Блиц” дипломатски извори. Они објашњавају да је “Запад љут” на кандидата удружене опозиције за премијера, Харадинаја, јер је направио споразум са Самоопредељењем и чак пристао да Курти буде преговарач Приштине у бриселском дијалогу с Београдом.

Харадинај је досад, кажу саговорници “Блица”, уживао подршку неких моћних чланица ЕУ које сматрају да је дошло крајње време да Тачи оде с власти, али је позивом Куртију, о чему се није консултовао с њима, на путу да изгуби поверење. Лидер Алијансе за будућност Косова већ је остао без Српске листе, с којом је претходно договорио сарадњу. Ова листа је у консултацијама с премијером Александром Вучићем одлучила да неће улазити у власт са онима који се противе интересима Срба, попут Самоопредељења.

Косовски Срби и Вучић нису ово учинили “напамет”, објаснили су извори “Блица”. Курти је јасно рекао да као преговарач у Бриселу не би разговарао с представницима Београда, што је супротно интересима Србије, али је супротно и ставовима ЕУ. На коначну одлуку да се одбије пакт са Самоопредељењем ипак је пресудно утицало сазнање да ни Запад не жели тај покрет у власти.

Сада Харадинају и његовим партнерима из Демократског савеза Косова и Иницијативе за Косово преостаје или да се одрекну Куртија и праве власт само са Србима или да уђу у конфликт са Америком и ЕУ.

За разлику од АБК-ДСК-ИК, савезу који окупља актуелни косовски премијер Хашим Тачи српски гласови су неопходни. Због тога су се у јавности појавиле сумње да би Српска листа, или бар део посланика, могла да пређе код Тачија.