АКТУЕЛНО

Како је овај Аустралијанац описао Србе и Србију, свака му част!


Срби су изнедрили Теслу без којег не би било групе AC/DC, извезли реч „вампир“ и тоне малина, направили Beer fest који је бољи од Oktoberfest-а јер има јефтиније пиво, више живих свирки и мање Немаца и отели сво гостопримство од Француза

21.09.2014.ТЕЛЕГРАФ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Foto: S. Pikula, Tanjug/Oksana Toskić, Aleksandar Ćirić, Promo/Freestyler, blogger.com/stefan-popovic

Foto: S. Pikula, Tanjug/Oksana Toskić, Aleksandar Ćirić, Promo/Freestyler, blogger.com/stefan-popovic

Аустралијанац српског порекла Стефан Поповић на популарном блогу “The Daily Maleпромовисао је Србију на најбољи могући начин истичући десет разлога зашто би обавезно требало посетити нашу земљу!

Уз напомену да ће сви авантуристи жељни доброг провода у Европи, доласком у Србију, ако ништа за почетак избећи традиционални крах кућног буџета, Стефан Поповић своју препоруку почиње причом о Србима.

Људи

Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua

Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua

Девојке изгледају као Викторијини анђели, а ниских мушкараца скоро и да нема. Уколико мислите да ћете наићи на хипстере, варате се! Та категорија у Србији не постоји. Људи с немарним фризурама у џемперима које као да им је плела баба у овој земљи су бескућници. На улици скоро да и нема гојазних, јер им генетика, ма колико да једу и пију, једноставно не дозвољава да се угоје. То је српска реалност.

 

Храна

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Укратко – од префињене гастрономске понуде до брзе хране, Србија је земља у којој маркице с ниским процентом масноће скоро и да не постоје. Србија је за храну оно што је Кина за математику. Овдашњи хамбургери, такозване пљескавице, не могу да се пореде с оним Мек Доналдсовим. То је вероватно и једина земља на свету у којој су ГМО производи прогнани с рафова. Напослетку, немате другог избора него да волите земљу у којој кад одете у пекару, јогурт уз пециво не добијате као умак, већ као право пиће!

 

Култура

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Ако се питате где је нестала сва она гостољубивост код Француза, открићу вам тајну – отишла је у Србију! Овде никад нећете остати гладни и никад од вас, као на Западу, неће тражити да на забаву понесете клопу. Напротив, чак ће вам након забаве спаковати све оно што нисте успели да поједете. И док на Западу влада принцип “мање је више”, у Србији влада правило “мање је увредљиво, а више још увек није довољно”.

 

Приступачност

Фото: Телеграф

Фото: Телеграф

Иако је део Европе, у Србији је и даље на снази домаћа валута – динар, а цене су за западне џепове више него повољне. Довољно је да вам напоменем да добар апартман с пространом спаваћом собом близу центра кошта око 260 аустралијских долара, пиво је свега два аустралијска долара, а гурманска пљескавица – долар више. У суштини, цене су такве да је довољно јефтино да можете да уживате, али не у оном смислу у којем бисте Србију назвали “земљом Трећег света”. Београд вам дође као место у којем можете да се забавите као у Паризу с буџетом који бисте понели у Бангкок.

 

Ноћни живот

Фото: Promo JIMMY's

Фото: Promo JIMMY’s

У Србији је све отворено 24 часа, а активно учешће у ноћном животу сматра се једном од најважнијих ставки! Пластично описани, ноћни изласци у Београду су вам попут Фејсбука који је оживео! Сви су доступни у свако доба ноћи и дана, а јавно конзумирање алкохола, пловидба по рекама и излежавање на градским плажама, нешто је што се никако не пропушта! Укратко, Београд би био савршена дестинација за снимање наставка филма “Мамурлук у Вегасу”.

 

Фестивали

Фото: saborguca.com, Танјуг

Фото: saborguca.com, Танјуг

“Beer fest” вам је као немачки “Oktoberfest”, само с много јефтинијим пивом, далеко више живих свирки и мање Немаца! Exit festival, проглашен за најбољи у Европи ове године, спој је рустичног и мистичног амбијента Петроварадинске тврђаве и највећих имена светске музичке сцене. То вам је нешто као када бисте чувени аустралијски фестивал “Big Day Out” сместили у амбијент серије “Игра престола”. И ту је, наравно, Сабор трубача у Гучи! Знам да се звук трубе на Западу везује за досадне парадне дувачке оркестре или музику уз коју се љубећи се забављају бабе и деде док им зуби стоје у чашама. Гуча је нешто сасвим друго! То је фестивал током којег место од 2.000 душа отвара своје капије за 500.000 људи који уживају у потоцима алкохола, најразличитијим врстама меса и невероватним импровизацијама на ромској труби! У правој ерупцији фриволности Роми ће вас демантовати, а ви ћете заузврат да их частите док не сване зора.

 

Главни град – Београд

Фото: Беоинфо

Фото: Беоинфо

Да којим случајем Њујорк и Париз имају дете љубави које је наследило кул став од првог и отменост од другог града, онда би то био – Београд. Наравно, мора се узети и у обзир да су га због љубоморног Лондона дали на усвајање, а да је папире о усвајању потписала Србија. То је град у којем се најзгоднији и најлепши људи возе градским саобраћајем, те се немојте зачудити уколико се за шипку у бусу до вас дохвати девојка која изгледа као да је словенска рођака Адријане Лиме. У буквалном преводу, српска престоница означава “бели град”, ако томе додамо да се момак који вас на царини пушта да прођете кроз капије града највероватније зове Петар, неће вам бити чудно ако додам да је Београд рај на земљи”. Амин.

Спорт

Фото: Танјуг/Данило Петернек, Принскрин: РТС

Фото: Танјуг/Данило Петернек, Принскрин: РТС

У Србији је спорт начин живота! Само овде можете наићи на тениске и кошаркашке терене смештене међу зидине тврђаве старе 1.500 година. Због тога није тешко америчке туристе убедити да су Срби савладали Османлије у баскету “три на три”. Одавде су потекли светски и европски прваци у кошарци, ватерполу, фудбалу, тенису… Да не помињем да су бројем кошаркашких медаља оставили све такмаце километрима иза. Ако хоћете да се бавите спортом, да га пратите или само да се кладите, Србија је право место за вас!

 

Историја

Фото: Архивска фотографија

Фото: Архивска фотографија

Ово је једина земља за коју дословно важи она да има “сиромашну економију и богату историју”. Срби су били више битака од Рамба и једина су земља чија се застава (поред америчке) вијорила над Белом кућом. Србија је одговорна за извоз речи “вампир” и свих оних малина у којима уживате. Дакле, ако сте фан саге “Сумрак” и волите да једете торту од малина, онда нема бољег места за вас од Србије. Узмите притом у обзир и да је изнедрила људе попут Николе Тесле, без којег не би било ни струје, ни групе AC/DC, Ајнштајнову супругу Милеву, али и Новака Ђоковића, Ану Ивановић и Немању Видића

 

Природа

Фото: vrnjackabanja.co.rs, srebrnojezero.com, zlatibor.org

Фото: vrnjackabanja.co.rs, srebrnojezero.com, zlatibor.org

Верујете ли да постоји земља кроз коју протичу реке из којих може да се пије вода? Србија има више природних лепота него што можете да замислите. Више од 30 одсто земље прекривено је густим шумама. Србија има пет националних паркова, 22 природна резервата, рафтинг туре, каскадне водопаде, брзе реке и упркос ономе што сте чули у чувеној песми америчке групе TLC, овде заиста можете “истовремено и да јурите водопаде и држите се река и језера“.

Србија је земља у којој се већина грађана презива на “ић” и у којој природне лепоте превазилазе само гостољубивост и срдачност њених житеља.

(Телеграф.рс)

***

И КАКО РЕАГОВАО БЛОГЕР DonMarkoC

donmarkoc.com

Када ћемо да изађемо странцима из дупета?!

Ових дана, по ко зна који пут, одјекнуле су вести, сензационални наслови, намењени широким народним масама. Ових дана плате ће бити мање, пензије ће бити мање, и нико неће живети боље. Међутим, да би се народ умирио колико толико, баш у овим тренуцима се појавио текст неког аустралијанца који описује Србију на свој начин. И баш тај текст је некако скренуо пажњу са гомилу проблема са којим се суочавамо сваки дан… Осећам се као да смо добили лекић на кашичицу који има за задатак да нам отвори очи како је код нас у Србији лепо, како смо небески народ каквог нема на Свјет, како бре треба да смо поносни што тако неко пише о нама.

Осећам се грозно и понижено… народ масовно диже рамена, подиже нос и са сузним очима потврђује све што је тај момак написао. Апсолутно немам ништа против момка, нека га… имам против нашег става према странцима. Еј, један странац нам је отворио очи. Куку мајко шта би било да тај текст није угледао светлост дана питам се… зар је потребно да неко други НАМА каже какви смо? Зар ми то стварно не видимо? Зар неко други треба да усрећује овај народ? Аман!

srbijaНаш проблем је што увек верујемо више другима него себи. Више другима него родитељима, пријатељима итд. и да будем искрен до пре неколико година и ја сам био исти тај народ који је једва дочекао да ми неко каже: wow, Србија је најбоље место на свету! А онда сам сконтао шта радимо… сви! Толико обраћамо пажњу на те странце у Србији да ми се, народски речено, кења!

Да ли сте икада чули или ухватили себе да запиткујете странце:

-Како ти се свиђа Србија?

-Је л да Да имамо најлепше девојке?

-Јеси пробао шљивовицу? А ћевапе? Немој да ми кажеш да ниси бурек?!

-Ујутру за доручак мораш да једеш качамак или плазму са млеком, јер знаш то нема нигде осим у Србији!

-Шта ти се највише свиђа? Нема потребе да ти платиш своје пиће, ја частим! (ипак мора да се покаже гостопримство, а кући попара)

-Боже здравља па да и ја посетим тебе у твојој земљи! (читај – нећу платити смештај)

-Јеси видео Генералштаб у рушевинама? Да да… знаш 1999 су нас бомбардовали. (зашто овај мој странац јебено не показује емоцију кад му ово говорим?)

итд.

ДОКЛЕ???

Слика: ambassador-serbia.com

Слика: ambassador-serbia.com

На сва ова питања они махом одговарају: ”Yeah, It’s ok.” Ееееееееееј само то??? Its ok??? Толико хладноће у њима, толико незаинтересованости, толико надмености да ми је мука. Заправо, они су осетили да се сви ломимо око њих, да су у центру пажње, да шетамо Кнезом са њима као што се паун шепури… све шаљући несвесне сигнале другима: Е ја шетам са странцем! Видите ме, ујааа….

И некако имам утисак да се увек ми више трудимо од њих самих… њима је бре свеједно. Чак су и чуду што смо такви?

Питање које долази смао по себи јесте, да је неки србин написао текст о томе како он види Беч, Лондон, Сиднеј или било који град, да ли би то они тамо објавили као вест дана??? НЕ! Апсолутно не, не би ни приметили!

Ако сте икада путовали, а надам се да јесте, и треба да путујете, да ли вас је икада ико у тој некој земљи питао: ‘Еј, како ти се свиђа Рим? Јеси пробао pizza-у?” ”Шта кажеш о Бечу? Добар а?”

Ма да ли вас је питао било које од горе наведених питања? НЕ! Јер то је њима нормално… Ако ти се свиђа – свиђа, ако не, не… ћао здраво.

Сва ова питања, и сво то понашање које нам је усађено према странцима, крију само једну чињеницу, а то је ТЕЖЊА ДА НАМ СТРАНАЦ ПОТВРДИ ДА НИСМО ХАНИБАЛИ! ДА СМО НОРМАЛНИ! ДА СМО ПРИХВАЋЕНИ! Зашто? Зато што смо изгубили медијски рат, зато што смо целом свету представљени као неки ханибали који једу децу за доручак, и убијају из зезања… зато што смо чули баш од тих странаца да кад кажу да долазе у Србију, њихови родитељи их питају стандардна питања (ја их научио):

-Где је то?

-Зар тамо није рат?

-Пази се, чули смо да су ти Срби најгори у Европи и да је опасна земља.

-А јел мора баш у ту земљу од свих? Они су варвари! итд.

Опет се враћамо на исто… Медији су допринели оваквој слици.

Е знате шта!!!??? Мени не треба странац да каже ко сам! Ја знам, а он ће само сазнати.

3 replies »

  1. Живим далеко, и једва чекам да се коначно вратим. Србија је рај земља на чијим просторима живи најлепши и нај хуманији народ. Србија је моја и једина најлепша земља на свету. Ако не знате вредности Србије или је довољно нисте упознали, изађите ван граница и видећете шта сте оставили иза себе !

    Свиђа ми се

    • ….nadovezaću se u par reči….mišljenja sam da si u pravu.Ja sam trenutno u Rimu,skoro godinu dana i želja mi je da kažem isto ono što sam rekao i Rimljanima…mnogo Vam je prljav grad,kontenjeri stalno puni i smrde,pseći izmet po ulicama,svuda vonja na urin,toaleti su Vam prljavi da prljaviji ne mogu biti. Centar umiven,čisti se i to je taj I prsten,sve posle toga postaje gore i gore…naravno,živim na obodu Rima u prirodi,jer ne bih mogao da izdržim,ni finansiski ni mentalno bliže centru…Jedino što mogu da kažem pohvalno,da su uvek spremni da ti pomognu,da imaju srca,neku toplinu duše što me raduje da to što se dešava je posledica trenutne ekonomske situacije i veliki broj Arapa i Azijata,preko 100.000 u kratkom vremenskom roku koji su ušli u IT kao izbeglice….Hvala

      Свиђа ми се