АКТУЕЛНО

БЛАГОЈЕВИЋ: Још нисмо видели ни динар од новца обећаног на донаторској конференцији


ДИРЕКТОР ВЛАДИНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ОБНОВУ ПОПЛАВЉЕНИХ ПОДРУЧЈА: ТО СУ ЗАСАД „АВИОНИ И КАМИОНИ“

  • „Морамо да нађемо начин да обезбедимо финансирање обнове, а не да као сада седимо и чекамо донације обећане пре два месеца од којих ни динара још нисмо видели“ – изјавио је Марко Благојевић
  • Канцеларија је до сада исплатила више од 2,7 милијарде динара помоћи за обнову око 12.000 домаћинстава и тај се посао приводи крају, навео је Благојевић, уз напомену да има људи којима су куће срушене у поплавама, а којима није могуће зидати нову кућу на месту где је била. Тим породицама, а таквих је до сада 41, држава је исплатила новац и то по два, два и по и три милиона динара           
  • ФАКТИ: Сећате ли се још како је Томислав Николић говорио о 1,7 милијарди евра – нешто директних донација држава, нешто у повољним кредитима, а нешто у кредитима који нису искоришћени па се сада преусмеравају? Па још подвлачио да је добијен фрапантно висок износ и наглашавао: Србија је ово заслужила својим понашањем у претходне две године… Поносан сам на оно што данас доживљава Србија, а током конференције сам постајао све поноснији, јер се цео свет окупио због невоље Србије
  • ФАКТИ: А сећате још ваљда и како је Мајкл Девенпорт у име ЕУ говорио о 80 милиона евра бесповратне помоћи. Како је шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић кликтао да је донаторска конференција у Бриселу показала положај Србије у Европи и свету и да она има пријатеље

25.09.2014. ФАКТИ, dragas.biz, за ФБР приредила Биљана Диковић

благојевић

ДИРЕКТОР Канцеларије Владе Србије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже да од новца обећаног пре два месеца на донаторској конференцији нисмо видели још ни динар, док смо с појединачним донаторима „на прагу да нам та помоћ буде доступна“.

„Сви они авиони и камиони су за сада једино авиони и камиони. За неке од тих донација смо знали да ћемо чекати, као што су 50 милиона евра из Фонда солидарности ЕУ, предприступна помоћ, кредит од Светске банке… али има билатералних донација за које смо очекивали да ће бити реализоване брзо након донаторске конференције, а за гро тог новца се и даље не зна када ће нам бити доступан“, рекао је Благојевић за Тањуг.

И док је од обећаних донација веома мало реализовано, с појединачним донаторима комуницира се свакодневно, каже Благојевић и тврди да смо на „прагу да нам та помоћ буде доступна“, као што је случај с донацијом Јапана.

„Захваљујући њиховој донацији, која би требало јако брзо да нам постане доступна, надам се до краја месеца, а ради се о суми од три милиона евра, коначно ћемо моћи да се бавимо санацијом штете на објектима у водопривреди“, навео је Благојевић.

Каже и да ће милион и по долара помоћи од УНДП-а, о чему су Влада Србије и Програм УН недавно потписали споразум, бити уложено у изградњу одрживог система и ревизију постојећег законодавства, а с обзиром да lex specialis који је донет након мајских поплава важи годину дана.

Део тог новца биће употребљен за рашчишћавање терена на ком ће се градити нове куће, затим за чишћење речних корита и решавање проблема насталих због бујичних вода, објаснио је Благојевић.

„Морамо да радимо на превенцији. Кад санирамо штете од мајских поплава морамо почети да се бавимо превентивом, искрено се надам да ће то бити већ од јануара 2015.“, рекао је Благојевић и додао да ће нам на располагању бити средства из кредита Светске банке, билатералних донатора, као и средства из предприступне помоћи ЕУ за 2014.

Приметивши да се сада бавимо „крпљењем рупа и поправљањем штете“, Благојевић је поновио да је веома важно да унапредимо систем заштите од поплава.

„Морамо да нађемо начин да обезбедимо финансирање обнове, а не да као сада седимо и чекамо донације обећане пре два месеца од којих ни динара још нисмо видели“, рекао је директор Канцеларије за обнову поплављених подручја.

Благојевић нема одговор на питање колико је новца уплаћено на хуманитарни број 1003, а за Танјуг каже да тим подацима „располаже или би требало да располаже Министарство финансија“.

Становницима који су претрпели штете у поплавама које су погодиле источни део Србије, Канцеларија за обнову може да пружи сву техничку помоћ, навео је Благојевић, а то подразумева припрему за регистровање штете и категоризацију.

Иако се нада проширењу мандата Канцеларије, Благојевић истиче да без обзира да ли ће та Канцеларија бити задужена за обнову насеља и у источној Србији, тамошње становништво може да рачуна на помоћ државе.

Канцеларија је до сада исплатила више од 2,7 милијарде динара помоћи за обнову око 12.000 домаћинстава и тај се посао приводи крају, навео је Благојевић, уз напомену да има људи којима су куће срушене у поплавама, а којима није могуће зидати нову кућу на месту где је била.

Тим породицама, а таквих је до сада 41, држава је исплатила новац и то по два, два и по и три милиона динара, рекао је Благојевић.

Градња тих кућа је почела и 22 су већ готове или ће веома брзо бити завршене, док наредне недеље почиње градња 84 кућа у Крупњу, Ваљеву и Обреновцу.

Благојевић каже и да ће у наредних неколико седмица почети градња преосталих кућа, којих према садашњој евиденцији има још око 170, те да ће градња бити финансирана донацијама, што значи да ће донатори бирати подизвођаче радова.

 

Танјуг

***

dragas

Бранко Драгаш: ШТО НЕ УПЛАЋУЈЕТЕ?

Марко Благојевић је забринут.
Донатори не уплаћују новац за поплаве.
Упркос маркетингу Аце Драмосера, пара нема.
Зима стиже.
Лажна обећања се топе.

Држава је, каже Благојевић, већ пренела 2,7 милијарди динара и тако обновила. домаћинства 12.000 породица.

Када поделите ова два броја, онда добијете да је свако домаћинство добило 225.000 динара или 1.900 евра. Како се обнављају куће за 1.900 евра? Не знам. Волео бих да ми пострадали то објасне.

Молим вас, пишите ми, ако имате воље, како сте обновили домаћинство за 1.900 евра.

Напомиње, да има кућа које су срушене и тим породицама треба напрвити нове куће. Пребачено је породицама до три милиона динара. Таквих је 41, али је саграђено 22 куће. Односно, већ су готове или ће бити готове.
Шта је са осталих 19? Не знамо.

Наредне недеље почиње изградња још 84 кућа. Укупно има 170 кућа које треба направити.
Донатора још нема.

Зима стиже.

Изјаве у мају месецу режима да ће сви настрадали бити решени до зиме је лаж. Пропаганда једног суманутог лика, који никада ништа није радио. Сада је добио задатак да разбуца Србију.

Благојевић је изнео податак да ће Влада добити 1,5 милион долара од УН за изградњу одрживог система и ревизију постојећег законодавства.

Шта је то изградња одрживог система?
Не знам.
Много обећава, али ништа не значи.

Толики новац уложити за ревизију постојећег законодавства, док људи немају кров над главом и држава шаље у Источну Србију смо 200 евра је будаласто.

Будаласта власт доноси будаласте одлуке.

Благојевићу је добро.
Пошто је потрошио све паре, тражи нове надлежности.
Тражи проширење надлежности канцеларије и за Источну Србију.

То су нови послови.
Нове уплате новца и нова трошења.
Нове комбинације.

Шта је донатори?
Шта чекате?
Уплаћујте, бре, новац!
Благојевићу требају нове надлежности.

Београд, 24.09.2014 dragas.biz

1 reply »

  1. „Сви они авиони и камиони су за сада једино авиони и камиони.“

    To cilja na rusku pomoc, sto bi trebalo da znaci da su ti avioni i kamioni dosli – prazni? Zato je on tu i namesten da olajava i laze … i malo drpne za sebe onako usput … kao da mi ne znamo ko je on i ciji je on!

    Свиђа ми се