АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Одрећи се Косова, уништити Србију ММФ-лудилом, направити геј параду. Велики Брат мора бити вољен… – Стокхолмски синдром, наравно!


ОБОЛЕЛОСТ ОД СТОКХОЛМСКОГ СИНДРОМА

 

Владимир ДИМИТРИЈЕВИЋ
Фонд Стратешке Културе 30.09.2014.

ДИЈАГНОЗА

„Самомучилачка спремност на сарадњу са моћницима свакако је једна варијанта стокхолмског синдрома. Емоционално подчињавање и заразу логиком насилника описао је и именовао амерички психијатар Охберг, године 1978. Стокхолмски синдром је усмерење у коме се жртва поистовећује са мучитељем, усваја његове разлоге, правда му побуде, чини све што се од ње очекује, па и оно за шта претпоставља да ће надређеном бити по вољи. /…/ Обољење је дошло до посебног изражаја током једне пљачке банке у Стокхолму, године 1973. Нападач је узео таоце међу службеницима и тражио му се пајташ пусти из затвора./…/ Ослобођени таоци, међутим, нису показали захвалност према полицији. Одбили су да сведоче против отмичара, и још су им ишли у пријатељске затворске посете./…/ Описујући прихватање свршеног чина, Тит Ливије у „Историји Рима“(1,8) примећује: “Осећање увређености често уступа место нежним чувствима“.(1,33) – Овако пише  Милован Данојлић у својим „Писмима без адресе“.

КАКО ЈЕ ВУЧИЋ ПРЕЛОМИО?

За геј параду у Београду, наравно, највећу одговорност сноси премијер Владе Србије, Александар Вучић. Он  је тај који је обећао Империји Вашингтон – Брисел да ће показати како је Србија коначно стала на пут без повратка, звани „ЕУ интеграције“ (а о НАТО-у да и не говоримо), и да би то доказао потрошио је МИЛИОН ЕВРА народног новца, у земљи која је на ивици глади, да би доказао како се и у Београду, заштићени са седам хиљада полицајаца (којих нема на Космету), љубе педери, сасвим у складу са налозима Кирбија&дружине. Наравно, свако озбиљан је знао да ће тако бити чим су напредњаци почели да дејствују и чим је Томислав Николић, формирајући „напредњаке“, за саветника узео бившег америчког, ДОС-овог, амбасадора Виљема Монтгомерија. Све је писало и у депешама „Викиликса“(2,81-84,96-97). Ово сад је логичан наставак напредњачког „преумљења“ с краја прве деценије нашег столећа.

Picture1

Како Вучић, који је Бриселским споразумом издао Косово и Метохију, да не дозволи геј параду? Предао си Свето Косово, и парадом опет пљујеш у лице Христу и хришћанским вредностима србског народа. Уз пут, наравно, глуматаш да ти то не прија, јер си кључни играч у циркусу који је Мило Ломпар назвао „царством злих кловнова“. Док си продавао Косово, хапсио си Мишковића и брбљао о Дарку Шарићу, Миши Банани и осталима; кад људима, по наређењу ММФ-а, откидаш хлеб из уста, причаш како си највећи ударац нанео својим родитељима, који имају пензије троструко веће од њихових убогих вршњака… А за време геј параде, у којој учествују чланови твоје Владе, медији извештавају да су ти претукли брата (поука: Вучић је „нови Карађорђе“; као што је Карађорђе убио брата јер је силовао Србкиње, тако су и Вучићевог брата претукли жандарми, јер није поштовао „ред и поредак“) и да твој син носи мајицу са ликом Гаврила Принципа (потресно, нема шта!)

Сви који виде даље од носа и стомака, ово знају. Ипак, остаје питање: како је Вучић преломио? Како је од човека који је грмео (добро, галамио!) против НАТО-а, Америке и Европске уније постао главни спроводилац наређења окупаторске Империје?

О БРАЈЕН И ВИНСТОН СМИТ

Пишући роман „1984“, Џорџ Орвел је говорио о будућем тоталитарном свету у коме човек ни  мисли неће моћи да сакрије од Великог Брата на власти. Наиме, главни јунак романа, Винстон Смит се, као и сви, претвара да обожава Великог Брата, али води тајни дневник у скривеном углу куће, налази љубав свог живота (што је забрањено  и, кад бива ухапшен, док га саслушава злокобни О`Брајен, један од челника државне врхушке, у прво време пружа отпор. Чак и кад, после мука, пристаје да се прогласи кривим, он у себи зна да је систем против кога се борио лаж. Али, О`Брајен каже Смиту да није довољно што СПОЉА признаје кривицу. Треба се изнутра „очистити“: “МИ ЋЕМО ТЕ СТРЕЉАТИ, АЛИ ПРВО МОРАШ ДА ЗАВОЛИШ ВЕЛИКОГ БРАТА!“ каже му Велики Инквизитор „енглсоца“ („енглески социјализам“- тако се зове поредак описан у Орвеловом роману). Јер, ако умре са мржњом према Систему, Смит је опет, на  метафизичком плану, победио, показавши да постоји људска слобода и да се човек не може сломити до краја.

Picture2

 

Све је Смит издржао, а онда су га одвели у тајанствену собу у којој се свако суочава са својим страховима. А знали су, мучитељи, да је његов највећи  страх – од пацова. И запретили су да ће му гладни пацов појести утробу кад га пусте из кавеза. И Смит се сломио, и урликнуо да то не раде њему, него његовој вољеној. Да на њу пошаље пацова, да пацов њој прогризе утробу. И после тога је био спреман да заволи Великог Брата.

Познати србски мислилац, др Срђа Трифковић, једном је записао да је под комунизмом  био могућ „кетман“ (Чеслав Милош): једно мислиш, друго говориш и радиш, али да Западни капитализам кетман не дозвољава. Мораш потпуно бити сломљен да би се уклопио у њихов систем. Да парафаризам  Милана Брдара – они силују, али траже од жртве да виче „ЈОШ!“ и да се претвара да  им је „партнер“, а не жртва.

Какве то везе има с Вучићем?

ДАРКО ХУДЕЛИСТ, СВЕДОК

Познати хрватски новинар, Дарко Худелист, објавио је својевремено текст „Е, мој друже београдски!“ у коме је описао  пријатељевање са радикалом Вучићем у Београду. Ево одломка  сведочења:

“У пролеће 2006. Вучић ме је позвао к себи кући. /…/ Вучић је лежао на наслоњачу покрај троседа, тотално онерасположен, депримиран и готово болестан. Никад га нисам видео тако утученог и обесхрабреног – ни пре ни после. Разлог? Претходног дана, у недељу 21. маја 2006, одржан је референдум о независности Црне Горе, на којем је  55,5 одсто Црногораца заокружило одговор „да“. Био је то догађај са којим се декларисани српски националиста Вучић није могао помирити. Понудио ме је уштипцима и поставио ми, сав забринут, питање на које му нажалост нисам могао дати задовољавајући одговор: “Дарко, с овим бих се можда и могао некако помирити, али, реци ми, молим те, шта ми Срби можемо очекивати даље? Без којих ћемо територија још остати? Ко ће се први даље осамосталити: Косово, Војводина, Санџак…?“ Слегнуо сам раменима, не знајући како да га утешим. А он је и даље непомично лежао, у тај сат мог боравка код њега није се ниједанпут подигао“ (3,86).

Очито, прелом у Вучићу је настао када је прихватио да „might is right“, и када је пристао да се помири са основним начелом америчке спољне политике, које је дефинисао познати књижевник и пријатељ истине, Харолд Пинтер: “Пољуби ме у задњицу или ћу ти разбити главу!“ Одрећи се Косова, уништити Србију ММФ-лудилом, направити геј параду. Велики Брат мора бити вољен… Стокхолмски синдром, наравно. 

УПЛАШЕНИ МИШЕВИ

Том логиком се руководио и бивши председник Србије под окупацијом, Борис Тадић, који је  о Србима причао следећи виц: “У Бриселу праве експеримент с мишевима: како реагују кад пију вотку, виски, коњак и шљивовицу. Ови који су пили коњак, одали су се раскалашности у кавезу, јурили су мишице, плесали. Ови који су се напили вискија били су мамурни и агресивни, ови с вотком били су равни као патос и нису могли да се макну даље. А ови што су се напили шљивовице изазвали су велико изненађење међу научницима. Они су се ухватили за решетке кавеза и почели да вичу: “Мац-мац!“ И ја сам тај виц рекао да ћу испричати негде у јавности као најбољу карактерологију нашег народа. И шта мислите како ће реаговати ваши читаоци? Деведесет одсто ће бити срећно, што ме највише брине. То је 27. март, то је 1999, то је и сад ово са ЕУ. Све време је „мац-мац“!“(4,24)

То је, у ствари, захтев за промену свести код Срба, који, у име Империје, испоставља Немачка. Срби морају постати уплашени мишеви,  који ће морати да се посипају пепелом по глави зато што су се усудили да кажу НЕ Хитлеру 27. марта 1941, НАТО-у 24. марта 1999, педерским баловима од 2001. (први педербал је, неуспешно додуше, организован већ у лето те године, чим је ДОС дошао на власт) до 2014…

Вучић је наставио тамо где је Тадић стао. Али, Тадић је био поштенији од Вучића. Тадић никад није био  „србски националиста“; увек је био грађаниста – другосрбијанац. А Вучић се две деценије бусао у своје патриотске груди. И онда оболео од „стокхолмског синдрома“.

ЗАШТО БОРБА ПРОТИВ ОПОЗИЦИЈЕ?

У тренуцима кад остане сам, Вучић добро зна куда води његов пут, звани „Напред, па у кречану!“ И зато он мора да гуши сваки опозициони глас, чак и глас другосрбијанске ведете Оље Бећковић; његов циркус ни у једном тренутку не сме бити доведен у питање, ни од кога, па чак ни од оних којима је сада идеолошки близак. Ипак,  највећи страх му је страх од себе негдашњег. Тај страх није само политички и психолошки, него и духовни. Не можеш да служиш Империји, а да беседиш у славу јунака  на Церу 2014. и да глуматаш како волиш Путина и Русију. Гушећи свој страх, Вучић ће се борити против свих који нису издали Завет. Свуда ће му се привиђати Бирнамска шума. Зато ће у Србији бити све више тоталитаризма. Ко је читао Шекспировог „Магбета“, зна о чему говорим.

Као православни Србин, ја му, искрено, желим покајање. Јер, страшно је постојати пред Богом Светог Саве и цара Лазара, а издавати Косово и организовати геј параду.

УПУТНИЦЕ:        

1. Милован Данојлић:Писма без адресе, Службени гласник, Београд, 2012.

2. Никола Врзић:Викиликс/Тајне београдских депеша, Наш печат, Фонд Слободан Јовановић, Београд, 2011.

3. Дарко Худелист: “Е, мој друже београдски!“, Недељник: Сто најбољих текстова, јул-август 2013.

4. Борис Тадић: Ђинђићевом методом решавам проблем Косова, „Недељник“,11. јануар 2012.

4 replies »

 1. Da nije istinito bilo bi žalosno.Nažalost svet tako funkcioniše kad vide nekog da može da ga potkusuraju oni to rade i ne staju.Problem zašto je Srbija uvek bila gubitnik jeste taj što se uvek borila za pogrešne ciljeve. I to je ostavilo utisak na moćnike zbog koga nas danas boli glava. Ja pamtim Titvu Jugoslaviju nju je stvorio kralj Aleksandar Tito je samo nastavio da je održi na drugim osnovama.Umesto da se bori za njen opstanak Slobodan Milošević se borio na krilima nacionalizma i socijalizma a zadiktaturu jednog čoveka i jedne žene.E to su ti pogrešni ciljevi o kojima vam pričam.

  Свиђа ми се

 2. Ево зашто ме политика никада није привлачила; пљујеш па послије лижеш…
  Овдје нема другог разумног објашњења него купљен (са или без претходне уцјене). Скоро сам негдје прочитао да је неки амерички функционер изјавио да они са торбама долара купују некооперативне руководиоце страних држава. То раде и са племенским вођама у Авганистану.
  Тужно, бљакасто и криминално.

  Свиђа ми се

 3. НОЖ, ЛЕЂА
  И МОЋНИ СПОНЗОРИ

  Александар Вучић: Ми принципе не издајемо никада, ни по коју цену (1999) Уздамо се у нашу идеју, у нашу идеологију, у истину. Кад тад, то мора да победи (2001.) За нас, за СРС, гласаће најхрабрији и најбољи део нашег народа (2003) У СРС нема свађе и подела. Сви смо добро, хвала на питању (2008.) Да је Шешељ тражио да останем у СРС, не бих прихватио, али напустио бих политику, не бих се придружио Николићу (2008.) Николић: За нас не важи оно „кад мачке нема, мишеви коло воде“. Ако ће неко да води радикале, онда ћу то бити искључиво ја, наравно, све кунући се у нашег вођу (2003.) Никада није било, нити ће бити свађе међу радикалима, бићемо јединствени и бићемо најјача странка, заувек (2008.) Нема свађе између мене и Шешеља, то само медији покушавају да нас посвађају (2008) Нећу покретати нову странку, ја сам српски радикал и остаћу члан СРС-а (2008.) Нема нам друге, него да правимо нову странку (2008.) На СРС сам ставио тачку, чак и у души (2009.)

  2. Српска напредна странка, интересно удружење
  за заштиту конвертита и криминалаца

  ВУЧИЋЕВА ДЕПОНИЈА

  Александар Вучић: СНС се добро котира у свим амбасадама, на нас сви рачунају (2009) Пелевић је елегантан човек, увек носи црне чарапе. Проблем је у томе што их чешће ставља на главу, него на ноге (2002.) Пелевић је мој пријатељ (2009.) Богољуб Карић је лопов! Када би он дошао на власт, нико не би остао жив. Сачувај Боже! (2005.) О Богољубу знам само да има огромну енергију (2010.) Монтгомери, са својих 132 сантиметра, урлаће на оне који испуњавају све налоге (2001.) Колена су ми дрхтала кад сам чуо звиждуке упућене господину Монтгомерију (2010.) Тома је признао да је узимао паре од тајкуна. Тиме је доказао да није лажов (2009.) Којим се послом бави Станко Суботић? Бави се шверцом дувана и наркотика, тиме убија људе (2002.) Мене оптужују да сам власник „Правде“, а у тим новинама је наређено да склоне све што кажем о његовом величанству Ђиласу (2011.) Радим у једној фирми, име ћу вам после тачно дати, пошто је ја зовем „Профи“, али није „Профи“ (2010.)

  3. Сатанизација др Војислава Шешеља,
  хероја прошлости која траје

  ОЦЕУБИСТВО
  ИЗ СТРАСТИ И ПОХЛЕПЕ

  Александар Вучић: Шешељ има изузетну храброст, спремност и доследност у одбрани части и достојанства српског народа (2001.) Све што Воја каже из Хага, за нас ће бити Свето писмо (2003.) Његова супруга Јадранка се жали да дуже прича са мном. Каже јој: „Сад морам да зовем мог Вучића“ (2003.) Војислав Шешељ ми је био кум на венчању, а касније ми је крстио и сина и ћерку. Кад добијемо следеће дете, чекаћемо да се врати из Хага да га крсти, ма колико то трајало (2003.) Деца ће у будућности из књига читати о подвизима Војислава Шешеља. Сигурно је да је он један од српских лидера којег ће историја изучавати као хероја српског народа (2005.) Никад нисам срео храбрију особу него што је господин Шешељ (2006.) Издао је Шешељ мене, моју породицу и све друге (2008.) Нећу рећи ни једну лошу реч о Шешељу (2008) Кад бих видео Шешеља, само бих га презриво погледао (2009.) Војислав Шешељ је обичан лажов, мали миш и монструм (2010.) Не плашим се повратка Шешеља (2011.)

  4. Вучићев план: Србија 28. држава у ЕУ
  или 52. у САД, може и без Косова

  НОВЕ СЛУГЕ
  НОВИХ ФАШИСТА

  Александар Вучић: Као што се ширио антифашистички фронт у Другом светском рату, тако ће се и фронт отпора Американцима и њиховој нацистичко-имеријалистичкој идеји ширити (1999.) Патили смо под америчким бомбама, сада више патимо због њихове наводне политичке и економске помоћи и подршке (2001.) Осуђујемо агресију на Ирак и подржавамо херојску и одлучну борбу председника Хусеина и ирачког народа (2003.) Американци хоће све да поробе, све да окупирају, свуда хоће да имају неког свог Ђинђића 2003.) Међународна заједница хоће српском народу да гурне бандеру у анус и да још кажемо како нам је лепо (2005.) Ко каже да стање у Србији може да буде идеално, а да имамо односе „на крв и нож“ са САД, ја ћу му рећи да нема појма! Добри односи са Американцима су једини начин да спасемо Србију (2008.) Има неких лудака у овој земљи који кажу да је могуће владати, а да немате подршку САД (2008.) Американци имају одлична вина. Поклонили су ми „шафер мерло“ (2008.)

  5. Како су Вучић и Николић преживели
  непостојеће Шешељеве атентате

  РАФАЛ
  ЛАЖИ И ПРЕВАРА

  Александар Вучић: Хајка коју је Шешељ организовао против мене представља позив на линч (2008.) Шешељ је наредио да ме радикали нападају преко породице, али ја се не плашим његових батинаша (2008.) Постоји основана сумња да је Шешељ наредио, а да је Бојовић требало да ликвидира Тому Николића (2010.) Николић: Шешељ је дао налог да Александар Вучић и ја будемо уништени! У сваком погледу, по сваку цену! (2008.) У Хртковцима је планирано крвопролиће и планирао га је Војислав Шешељ! (2008.) Шешељ је тај коме сметам и тај који је решио да ме убије (2009.) Да, Шешељ је већ наручивао убиства, то је било пре две-три године (2010.) Информације да је наручен атентат на мене добио сам од Бориса Тадића (2010.) Шешељ: Тврдња да сам ја наручио убиство Николића производ је договора Вучића с адвокатима Милоша Симовића (2010.) Тужилаштво за организовани криминал: Шешељ нема својство окривљеног, па, сагласно томе, не постоји ни основана сумња у том правцу (2010.)

  6. Патолошки начини Вучићеве и Николићеве
  бруталне борбе за власт

  САМОУБИЛАЧКИ
  ШТРАЈК ИНФУЗИЈОМ

  Александар Вучић: СНС ће добити датум одржавања избора јер ћемо властима дати понуду коју неће моћи да одбију (12. април) Наша понуда за 18. децембар остаће на столу, ниједан датум за изборе у 2012. не бисмо прихватили (12. април) Николић: Ја од јутрос не узимам воду и храну. И нудим последњу понуду Борису Тадићу: „Кад ми се нешто лоше деси, распиши изборе“ (16. април) Живот дајем за Србију (16. април) Ја, иначе, нисам самоубилачки тип, прекинућу штрајк када буду испуњени услови због којих сам био принуђен да ступим у штрајк (17. април) Погоршано ми је стање бубрега, па ћу морати да почнем да примам инфузију (19. април) Ко да ме убеди да прекинем штрајк? Моја породица то за сада није успела, а немам никог ближег од њих (19. април) Данас сам се исповедио и причестио и одлучио сам да од данас пијем воду (20. април) Овим штрајком сам постигао много. Нису избори у питању, одустајање од расписивања избора није повлачење, кад-тад биће избора (22. април)

  7. Велика Србија, некада од Карлобага до Вировитице,
  данас од Бајчетине до Јајинаца

  ДОГЛАВНИК
  СРПСКОГ ПОДРИЈЕТЛА

  Александар Вучић: Поздрављам јуначки народ српске Глине, вас који сте први кренули на усташку власт (1995.) Никада нисам био у Глини (2008.) Сви говоре да нема више Српске Крајине. Биће је! Книн ће бити српски. (1995.) Милошевић је издао Крајину. Слобо – усташо! Живела Велика Србија! (1995.) Српска отаџбина је у Книну, Окучанима, у Јасеновцу и по тој линији Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица (1998.) Немојте да заборавите да је 300 добровољаца СРС-а, најчаснијих Срба, положило свој живот на олтар отаџбине (2000.) Несрпска фукара са подсмехом нас пита: „Где су вам данас Карловац, Огулин, Карлобаг и Вировитица?“ (2000.) Тадић је брука и срамота за Србију јер се извинио Хрватима за убијање и прогон Срба (2007.) У рату у Хрватској уопште нисам учествовао, нисам био на тој територији (2008.) Линија Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица је неозбиљна и нереална (2008.) Могуће је да сам заборавио да сам то некад изговорио. Ја тако не мислим, погрешио сам! (2008.)

  8. Злоупотреба несреће свих народа
  у Босни и Херцеговини

  КАД ЛЕШИНАР
  ПОВРАЋА

  Александар Вучић: Па, ви бомбардујте. Убијте једног Србина, ми ћемо стотину муслимана (1995.) То је извучено из контекста, то је потпуно бесмислено. То је лудачка реченица. (2010.) Хистеријом која се ствара око Сребренице води се антисрпска хајка, намерно се прећуткују српске патње, жртве и несреће (2001.) Циљ медијске хајке о Сребреници, која се води против српског народа и државе је неометано хапшење Ратка Младића и формално укидање Републике Српске (2005.) Неприхватљиво је да осудимо само злочин у Сребреници, зар да заборавимо РСК, Братунац, Сарајево, Клечку? (2005.) Борис Тадић, као човек, може да изрази своје саучешће и жаљење, али не и као председник у име грађана Србије (2005.) Некада нисам говорио да је у Сребреници почињен стравичан злочин, али сада се гадим људи који су то урадили (2010.) Почињени су злочини према Србима, то није спорно, али ниједан злочин против Срба не може да оправда злочине који су починили неки наши сународници у Сребреници (2010.)

  9. Предводник „антихашког лобија“
  у улози сарадника Тужилаштва

  ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК
  А.В. – СНС

  Александар Вучић: Гусарски и бандитски, онако како то једино раде, челници ДОС-овог режима покушавају, хапшењем и изручењем Слободана Милошевића, да униште српско национално име, понос, част и државу српског народа (2001.) Јадна је и бедна влада која изручује Србе само да би испунила налоге Сједињених америчких држава и Хашког трибунала (2003.) Никада нећемо изручити ниједног Србина. ДОС-ова власт је, нажалост, на крајње прљав и нечастан начин безмало све људе испоручила и тиме испунила тај прљави задатак који је добила (2005.) На срамну хашку пресуду Насеру Орићу, Борис Тадић каже: „Запрепашћен сам“, а реченица иза тога му је: „Е, ајд’ ми мало пушку о рамена, па да јуримо генерала Младића“. Па, зар то није врхунац лицемерја? Зар то није врхунац безобразлука и безобзирности? (2006.) Да смо били на месту ДС-а, да смо морали да поштујемо међународне обавезе ми бисмо их поштовали, али због тога не бисмо сеирили – рекао је Вучић. (2011.)

  10. Послератни злочинци Вучић и Николић
  у лову на Караџића и Младића

  КОЛИКО
  КОШТА СРБЕТИНА?

  Александар Вучић: Радован Караџић представља симбол борбе за слободу српског народа (2001.) Радован и Ратко су истакнути српски патриоти и јунаци отаџбинског рата (2001.) Нећемо испоручити ни Радована Караџића ни Ратка Младића. Ако их сретнемо негде, попићемо кафу с њима (2003.) Највеће зло Србији желе они који Младића и Караџића терају на предају Хашком трибуналу (2007.) Оптужбе против генерала Младића су производ манипулације и лажи и покушај његове сатанизације (2007.) Моја кућа, као и куће читаве фамилије Вучића, биће баш то – „Сигурна кућа за генерала Ратка Младића“ (2007) Не знам шта значи то „Сигурна кућа за Младића“, то је извучено из контекста (2008.) Тадић је хулиган јер је са својим паравојним формацијама хапсио Караџића (2008.) Ко још помиње Младића? Кога он још интересује? (2009) Србија има неспорне и недвосмислене међународне обавезе, у њих спада и хапшење генерала Младића (2011.) Нека буде јасно, немам чега да се стидим (2011.)

  11. Одбрана српског Косова и Метохије
  до последње капи туђе крви

  ВУЧИЋ БРАНКОВИЋ

  Александар Вучић: Ако нас НАТО нападне, сигуран сам да ћемо се одбранити (1998.) – На челу неких српских медија налазе се агенти страних служби (1998.)– Не бавим се истрагом убиства Славка Ћурувије, нисам полицајац (1999.) – Тек кад се наша војска и полиција врате на Косово и Метохију можемо да преговарамо са странцима и Албанцима (2003.) – Нико нема право да се у име Србије одрекне ниједне српске њиве, ниједне ливаде (2005.) – Једина нада да сачувамо Косово је да нас подрже Русија и Путин (2005.) – Европа и Америка нам отимају Космет, Србија не треба да размишља о евро-интеграцијама (2007.) – Кад су Албанци прогласили независност био сам тужан, али никад нисам видео такву храброст као код момака пред спаљеном америчком амбасадом (2008.) – Европа хоће да Косово буде независно, али то не значи да ми кажемо: „Нећемо у такву Европу“ (2011.) Косово нам је значајно, али морамо да бринемо и за инвестиције, СНС неће одустати од европског пута (2011.)

  Свиђа ми се